Mi az , Ti összevagytok nőve ?
Ha együtt kötöttétek a szerződést, együtt is mentek !
Vagy ha külön, arra is van lehetőség.
A kauciódat nem a bérbeadótól kéred, hanem a visszamaradóktól !
Ilyen egyszerű !
albérleti kaució visszajár?
De nincs a szerződésben benne,hogy csak együtt mondhatjuk fel a szerződést.
Meg miért tőlük kérjem,azt nem a főbérlőnek kellene visszaadnia,hiszen én neki fizettem ki.
Kérlek Titeket,aki még tud erre a helyzetre valami infót az írja meg nekem!:(
Attól függ, hogy mind a négyen az egész lakást béreltétek-e, vagy sem.
1993. évi LXXVIII. törvény
a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról
4. § (1) A lakást több bérlő együttesen is bérelheti (bérlőtársak).
(5) A bérlőtársak jogai és kötelezettségei egyenlőek, jogaikat együttesen gyakorolhatják. Kötelezettségük a bérbeadóval szemben egyetemleges.
5. § (1) Ha a szerződés alapján a bérlők a lakás meghatározott lakószobáját és egyes helyiségeit kizárólagosan, más helyiségét pedig közösen használják, társbérlők. A társbérlő önálló bérlő.
Tehát: ha az egész lakást együtt béreltétek, igaza van a bérbeadónak. Ha nem, hanem "a bérlők a lakás meghatározott lakószobáját és egyes helyiségeit kizárólagosan, más helyiségét pedig közösen használják", akkor nincs igaza.
Segítséget/tanácsot szeretnék kérni!
Múlt héten albérleti szerződést kötöttünk, szerződést is megírtuk a tulajdonossal, kifizettük az első havi kauciót. A költözést December végére beszéltük meg.
Közben meggondoltuk magunkat és nem szeretnénk beköltözni, mivel a nagyszoba, bár első emeleti, egy udvarra nyílik, és igazából az udvar felől a lakást csak az ablak meg az erkély ajtó védi. A tulajdonos akkor tétetne rácsot, azt sem egyhamar, ha biztos lenne benne, hogy sok ideig laknánk a lakásban. A lakásnak van bizztosítása, ami viszont az ott található tárgyakra vonatkozik, tehát a mi dolgainkra nem, és azt is furcsállom egyáltalán hogy lehet biztosítást kötni úgy, hogy az ajtón egy zár van. A tulajdonos szerint oda még nem törtek be, de az nem garancia arra, hogy ez nem is fog megtörténni, és míg vmikor a rács elkészülne bármikor betörhetnek a lakásba.
Ilyen esetben, ha végül nem akarunk beköltözni, viszont már megírtuk a szerződést az egy havi befizetett kaució nekünk visszajár? Ha nem más ennek egy részét visszakaphatjuk? Olvasgattam a törvénykönyvet, de erre vonatkozó részt nem találtam.
Ha a fenti kérdésemre tudna válaszolni, nagy segítségemre szolgálna.
Előre is köszönöm!
.
Arlett !
„ A költözést December végére beszéltük meg.”
Tehát a múlt héten , még novemberben kötöttetek egy szerződést ok.
De ki az a bolond aki, egy hónapig üresen hagyja a lakást ?
A kaució természetesen visszajár - kérdés kaució é az vagy netán foglaló ?
Ezekszerint december végéig ezt a mókát még számtalanszor eljátszhatjátok.
A képlet nagyon egyszerű : valaki kiveszi a lakást, az általában másnaptól érvényes - no lehet némi kompromisszum, aztán a bérlő akkor kötözik amikor akar.
És ez a vasrács ügy !
Ha valakinek igazán tetszik az bérlet - tetett magának egy rácsot, akár duplát is.
„ Ha nem más ennek egy részét visszakaphatjuk?”
Egy részét !!
A polgári életben egyébként van olyan fogalom : megegyezés.
Egyezetek meg és legközelebb alaposan nézzétek meg a kiveendő kéglit !
Kérdés!!!Segítség!
Ketten bérelünk egy lakást, a szerződésünk április1,jár le, bérlőtársam le akar lépni, én is mennék ,mert egyedül nem tudom fizetni a költségeket, de viszont a kaukciót nem akarom bukni..ha mégis maradok akkor egymás között a kaukciót hogy tudjuk lerendezni??
ki fizet kinek?? és ha csak ő akarja megbontani a szerződést én nem??
Határozott idejű szerződésnél nem bonthat a haver, akár igénybe veszi az albérletet, akár nem, április 1-ig ki kell fizetnie az albérletet, ezt neki is megmondhatod, úgy lépjen.
szóval ha lép, ha nem ,akkor is áprilisig fizetnie kell!? ha én nem egyezek bele a szerződésbontásba.
ha viszont én is lépek , akkor bukjuk a kaukciót..
:)) Ha te vagy a bérbeadó, akkor gondolkodhatsz azon, hogy belemész-e a szerződésbontásba, vagy sem.
:) Látom csak a kaució jár a fejedben.....
Ptk. 432. §
(2) A határozott időre kötött bérletet a bérbe adott dolog vevője nem mondhatja fel, kivéve ha őt a bérlő a bérleti viszony fennállása vagy lényeges feltételei tekintetében megtévesztette.
Köszönöm már Értem) és hogy jövök ki jól a helyzetből??
valami tanács??
A haverod tud maga helyett állítani valakit?
A bérleti szerződés hogyan szól? Fejenként ennyit vagytok kötelesek fizetni, vagy egyszerűen ennyi a havi lakbér, mert az sajna egyetemlegességet jelent.
Az egyetemlegesség pedig azt, hogy bármelyikőtöktől behajtható.
fix a lakbért utalunk amit mi felezünk "otthon".
viszont a bérleti szerződésen mindkettőnk neve szerepel..akkor is?
nem tud senkit maga helyett..hirtelen jött azt egész..ma bejelentette, hogy 1-2 hét múlva költözik
Ok. Hirtelen jött....... A haverod aláírt egy szerződést, amihez kötve van, tehát hozhat meggondolatlan lépéseket, de a megkötött szerződéséhez tartania kell magát. Ha 2 havi a kaució, akkor fizesse ki a januári lakbér rá eső részét, és mehet is.
A címét, elérhetőségét ne felejtsd el elkérni, ha esetleg adósság maradna utána, azt később behajthasd rajta.
Máskor úgy köss szerződést, hogy kizárólag magadra vállalj kötelezettségeket, a társaidért ne.
Ha te is elmész április 1-gyel, akkor neked is csak az e havit kell kifizetned és a kauciót pedig lelakod.
Szeretném kikérni a véleményeteket-segítségeteket : 2 havi kauciót adtunk a főbérlőnek, ami ha mi mondjuk fel a szerződés - egy havi jár vissza a szerződés szerint. Viszont tegnap volt egy kisebb konfliktusunk, miután azzal fenyegetőzik, hogy kirak 3 napon belül. Lehetséges, hogy kirakjon, mert ha jól tudom akkor egy hónapi felmondási időnek mindkét fél felől kellene lennie. A konfliktus meg azért volt, mert állítólag hangoskodtunk, cigiztünk, kocsmaszagot árasztott a lakás, ajtót csapkodtunk. Ez tegnap este volt, 4-en voltunk, szerintem mindenki el tudja képzelni, hogy 4 ember nem tudja ezt végig vinni. 2 üveg bort ittunk, cigizni kizárólag erkélyen, éjszaka meg itthon se voltunk, mert leléptünk éjfél előtt, de állítólag hajnalba is üvöltettük a zenét. Szomszéd lejött, és másnap azzal kelt a tulaj,hogy kirak ha mégegyszer...Ha nem történt ilyen, hogy lehet bizonyítani, hogy csak eltúlozta egy! szomszéd. Senki mást nem zavart az egész társasházban. Köszönöm a válaszaitokat!
Nagyon köszönöm a segítséget!!!
Jó hogy van egy ilyen fórum is:)
Nagyon köszönöm a segítséget!!!
Jó hogy van egy ilyen fórum is:)
sziasztok . Ismét én... A haverom elköltözött úgy beszéltük meg kettőnk között, hogy én maradok április1-
ig míg a szerződés lejár. A főbérlőnek mondtuk, hogy szeretném a kaukciót lelakni áprilisig, de nem megy bele és a felét be is akarja nyúlni, mivel a haverom elköltözött..így szerinte a fele kaukciót buktuk.., de viszont azt egybe fizettük, nem külön-külön..ezt megteheti??
Kauciót nem lehet lelakni, nem arra való! Csalók csinálják ezt.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy bérlek 1 lakást már 6 hónapja (1éves a szerződés)nem a tulajdonostól hanem ingatlan karbantartó cégtől! A szomszédjaimnak köszönhetően mert én élek szexuális életet, bejelentést tettek azzal a címszóval, hogy a társasházban lakók nyugalomhoz való jogát megsértettem, ebből adódóan felszólítást küldenek nekem, hogy hagyjak fel ezen tevékenységemmel. 2. felszólítás után szerződést bontanak velem és a kauciót mint bánatpénzt benyelik. Illetve a szerződés úgy szól, hogy én is felmondhatom, ha a cég nem tesz eleget az én "elvárásaimnak" természetesen így a kaucióm szintén bánatpénz lesz!!
Létezik ez?!
Arról nem is beszélve, hogy minden, időben ki van fizetve részemről, túlfizetésem van. Keveset vagyok otthon és volt már olyan, hogy a szomszéd nyers tojást dobált a folyosómra illetve a villanyórámat is lekapcsolta, persze ez ügyben szerintem nem tették meg a megfelelő lépéseket! jobb kéz nem tudta mit csinált a bal!
köszi előre a választ!
Tisztelt Fórum,
egy olyan kérdésem lenne, hogy 2011. február 7-én alá írtam egy lakás bérleti szerződést, határozott időtartamra, egy évre, két havi kaucióval. A bérleti jogviszony még nem kezdődött el, mert még nem is vettem át a lakást, ugyanis a szerződés csak 2011.03.01-én lép életbe. A mai napon fel hívtam a tulajt, hog ynem szeretném át venni a lakást, mivel éppen válok és nem úgy alakultak a dolgok ahogyan szerettem volna. Tehát elég lenne nekem most egy kisebb lakás is. A tulaj azt mondta, hogy nagyon sajnálja és akkor minden jót, mert nem jár vissza a 130.000 forint. A szerződésben ez így konkrétan nincsen leírva, hogy nem jár vissza a kaició ilyen esetben. Az szerepel benne, hogy a szerződés rendes felmondással nem mondható fel és hogy a szerződés a határozott idő lejárta előtt is felbontható közös megegyezéssel.
Ilyen esetben tényleg nem jár vissza a kaució? Kérem segítsenek, mert költöznék, de ha lehet nem ide.
Köszönöm a segítséget!
Helló !
Egy szerződést meggondoltan kell kötni !
Szinte hihetetlen, hogy ilyen túlkínálatnál ennyire előnytelen szerződést köt valaki.
Tehát ha jobban belegondolunk egy évre szerződtél, tehát akaár 2 akár 5 hónap után elvileg a tulaj kérhetné a fennmaradó idő bérleti díját - hiszen azért határozott idejű (amit egyébként körültekíntő ember lakásbérlésnél nem köt ).
Meg kell egyezni a bérbeadóval, vagy ha erre nem hajlandó, beköltőzni a lakásba és azután mivel TE birtokon belü/vagy szemléletesen a nyeregben , diktálhatod a feltételeket. Mire észbe kap a tulaj, rájön, hogy csak ésszerűen engedni kellett volna, már késő.
Mikor bent van valaki a lakásban - neki ketyeg az óra - gyűlnek a számlák telik az idő és a 130 eft ellenértéke hamar összejön.
Amúgy buta a bérbeadó, mivel a kereskedelemben van olyan szabály, hogy megvásárolt árút/szolgáltatást bizonyos időkeretben visszalehet mindani.
Egyébként hogy lehet pénzt kiadni addig amig nem jut birtokba az ember. ??
Legyen tanúlság a jövőre nézve.
De azért abérbaadót is érte bizonyos veszteség. Pl. előről kezdheti a hirdetést a mustrát.
Ajánlj fel neki 50 eft - ot és elfelejtitek egy mást !!
Azért valami papírféléd csak akad ??
Tisztelt Fórum!
SOS segítséget szeretnék kérni! A húgomék albérletben laknak, a tulaj korrekten közölte, hogy szüksége lenne a lakásra (febr.közepén) 30nap felmondásra. Ezzel nem is lenne probléma. Ők el is kezdtek keresni új albérletet, találtak is 1 hét után hasonló kondíciókkal, ezért úgy döntöttek, hogy márc 1. aláírják az új szerződést a (Jogász) bérbeadóval, és negyedikén költöznek. És itt kezdődik a probléma!!
1. A tulaj eladásra és bérletre is hirdette a lakást, de megígérte, hogy ha 2 hónapon belül eladja a fejük felől akkor Ő állja a költözést, és a kaució visszajár.
Na én itt már visszaléptem volna!!
2. Megegyeztek abban is, hogy a tulaj állja a nagyszoba festéséhez szükséges anyag felét, és ők kifestenek mielőtt beköltöznek. Ez rendben is volt.
3. A testvéremék azt is közölték, hogy macskájuk van, dohányoznak, és a baráti társaságuk is nagy, zajlik az élet körülöttük, de még soha nem volt semmi probléma ebből. A tulaj tudomásul is vette mindezeket.
4. A szerződést megkötötték, 32e + rezsi (a hirdetés 30-ról szólt) + két hó kaució (70e), határozatlan időre, 30 napos felmondással, a kaució visszajár!!, ha minden rendben van kiköltözésnél.
Nekem már az gyanús volt, hogy a tulaj kezest kért, arra az esetre, ha nem fizetnének, holott megkapta a 102e forintot!!! Az internet átjelentőt sem írta alá, másnap mert Ő nem akar helyettük fizetni ha elmennek. Jogász fejjel nem értette, hogy csak a hozzájárulását kell adnia mint tulajdonos, a számlát Ők fizetik. A békát lenyelték, és nekiálltak a nagyszobát renoválni baráti segítséggel (glettelés, alapozás, festés) Délután a tulaj, már a húgom munkahelyén, panaszkodott, hogy amikor ott járt ellenőrizni a munkát!! a lakók (panel) a szellőzőn keresztül érezték a füstöt, folyt a meleg víz, és ott maradtak a csikkek, az amúgy koszos szőnyegpadlón, pedig fehér glettpor van. Itt jöttek rá, hogy valami iszonyú nagy marhaságot csináltak! Még be sem költöztek, de a szomszédoknak már bajuk van, mi lesz később. Telefonáltak, és úgy döntöttek, hogy mégsem szeretnének költözni ha már most probléma van, Ők nem szeretnének kelletlenséget a lakók miatt, sem a tulajnak, sem maguknak, de nem mondanak le a cigiről, a barátaikról, főleg nem az életükről, még ha a tulaj azt is mondja, hogy nem lesz gond, a lakásban azt csinálnak amit akarnak kulturált keretek között! Köszönték szépen, de nem kértek belőle. Ma befejezték a festést!, és aláírtak, egy nyilatkozatot, hogy lemondanak a 30 napos felmondási határidőről, a bérleti díj marad, de a kaució visszajár. Leolvasták, a víz, villanyórát, hogy azt a csekély fogyasztást majd kifizetik, a kulcsot visszaadták, és azt hitték minden rendben van. Csak hitték! A tulaj du. már megint a húgom munkahelyén volt, és közölte, hogy ha nem tudja hónap végéig ki-eladni a lakást, akkor rájuk terheli a fűtést (ami le volt zárva, egyedi szabályozású), a közös költséget, és a kauciót sem adja vissza max. a felét! Akkor most mi a teendő?
Ki szegett szerződést? Ha a tulaj egy példányt sem adott nekik az aláírt szerződésből, sem a nyilatkozatból, amin vállalta a kaució visszafizetését, lakást tovább hirdette, és ma meg is jelent egy ingatlanügynökkel eladás céljából?? Se telefon, semmi, csak besétált. Hogy lehetne itt élni, ha a lakást a tulaj állandóan mutogatná, az eladó mosógépével együtt, esetlegesen bejárna a tudtuk nélkül, netán nevelgetné és megfeddné őket mindenért! Ez lenne csak a lelki terror! A havidíjat bukták, de miért kéne a fűtést is fizetniük, ha le voltak zárva a szabályozófejek? Akkor a Tesómék most nyújtsák be a számlát a festés munkadíjáról? Kinek van, lehet igaza?
Sajna hosszúra sikerült a mondandóm, de a válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02