Azt szeretném megtudni, hogy jogosan követelem-e vissza a 2 havi kaukciót, mivel rendes felmondással mondtam fel a szerződést?
albérleti kaució visszajár?
Tisztelt Hozzáértők !
Szeretnék segítséget, tanácsot kérni.
2010. március 20-án határozatlan idejű szerződést kötöttem, mint bérlő egy ingatlanra.
Az bérleti szerződésben szerepelt, hogy "Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződést bármely fél jogosult a másik félhez intézett ÍRÁSBELI nyilatkozattal HATVAN napos felmondási idő biztositásával felmondani!"
Jött a fordulat, április 16-án megjelent a bérbeadó és közölte velem nemes egyszerűséggel, hogy rokona be kíván költözni a lakásba ezért május 30-31-ével nekem el kell hagynom az ingatlant.
Azon felül hogy rettentő nagy bosszúság és a költöztetőkre kidobott felesleges 10ezrek miatt mai napig dühös vagyok, szeretném megkérdezni, hogy a szerződésben foglaltak mellett ez jogszerű-e így?
Illetve a 2 havi (80.000) kaucióm visszatartása mennyire jogszerű, amennyiben a rezsiköltségeket hiánytalanul teljesítettem.Az utolsó havi lakbért még nem fizettem ki, mert nem jött a pénzért, számomra lakóhelye ismeretlen. Ezzel kapcsolatos kérdésem pedig az lenne, hogy nekem ha minden hónap 10. napjáig kellett lakbért fizetnem, akkor ezen utolsó hónapban a teljesítendő összeg a hó 10. napjától 30. napjáig (kiköltözés) részarányosan fizetendő?
Valamint józan paraszti meggondolásból az írásbeli szabálytalan felmondás és a felmondási idő be nem tartása nem vonható-e le az albérleti díjból?
Amennyiben a kauciót nem hajlandó az engem megillető összegben visszafizetni, milyen lépések tehetők meg? Bírósági bejelentés?
Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel: Annamária
Szerintem a rokon akár lehet mint egy mese, ellenben valaki többet fizető bérlőt találhatott magának...
A 60 nap felmondási idő junius 16-án jár le, addig az írásbeli szerződés alapján jogosult vagy a bérleményt használni. (Ha esetleg erővel akarna kirakni hívj rendőrt!)
Mivel az elérhetőségét nem tudod, a kaukciót ha az utolsó nap nem adja át -az alig három hónap alatt semmi kár/többköltség nem adódhatott a lakáshasználatod kapcsán-, mostantól tarsd vissza a lakbért és az arányos rezsiköltséget - kárpótol a meddő vitánál.
A kényszerűségből idejekorán történő kiköltözködés miatt felmerülő további tízezreket amúgy is követelheted tőle.
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelt fórumozók!
Tavaly márciusban béreltünk ki egy lakást határozott idejű szerződéssel, két évre, kéthavi lakbérnek megfelelő kaucióval. Elkezdett szivárogni a gáz, amit a tulajdonosnak többször is jelentettünk. A gázművek munkatársai megállapították, hogy a bekötés szabálytalan, ill. elavult. Mára életveszélyessé vált a lakás állapota, a gázt teljesen el kellett zárni. A tulajdonos (ír állampolgár, ingatlanközvetítő irodán keresztül tartjuk a kapcsolatot) nem hajlandó megcsináltatni, holott a szerződés szerint ez az ő kötelessége lenne. Ilyen esetben felmondhatom-e azonnali hatállyal a szerződést, és a kaució visszajár-e? Természetesen a lakbért, számlákat mindig pontosan fizettük, elmaradásunk nincs.
Válaszukat köszönöm.
„ Szerintem a rokon akár lehet mint egy mese, ellenben valaki többet fizető bérlőt találhatott magának”
Vagy csak nem kér a jelenlegi bérlőből.
Amúgy le kell lakni, itt ahogy látom a 60 napból már eltelt vagy 45 , nem sok van hátra.
valmi oka csak van annak a felmondásnak ?
Másfél éve béreltem egy lakást, eddig mindenben kijöttem a tulajjal, de most a következő probléma állt elő:
1. A bérleti szerződés határozatlan időre szólt két havi felmondási idővel, és két havi kauciót is kifizettem.
2. A múlt héten kaptam egy jó hírt:
végre bejött egy várt külföldi munkalehetőség, de napokon belül kell utaznom,
ha még két hónapig felmondanék, akkor elúszik az álláslehetőség.
3. A tulaj most nem akarja visszaadni a kauciót, pedig idáig mindent pontosan fizettem.
Álláspontja szerint, a két havi kaució éppen kéthavi felmondási időre járó lakbért fedezni.
Két hónappal előbb nem tudhattam még, hogy most mi lesz, hogy tudhattam volna két hónappal korábban felmondani ?
Mit tehetek ?
Nyugdíjas nyugta?
Igaza van !
Foglald el a külföldi -munkát ! 1 hét alatt bejön a veszteség !
Tiszteletem!
Egy kis segítséget kérnék, láttam vannak itt is hasonló problémák az enyémhez, de választ nem találtam ezekre a kérdésekre:
A sztori:
Kivettem egy lakást, hosszú távú tervekkel (1 éves szerződés), 2 hó kaucióval (120 000 Ft), beköltözéskor fizettem az első havi lakbért is (1-én költöztem be) és minden egyéb költséget, amit a bérbeadó beköltözéskor kívánt rendeztetni.
A szerződés szerint a kaució nem jár vissza, ha egy éven belül elköltözök. Csakhogy, jött egy számomra nagyon jó lehetőség, egy rokon lakása.
A felmondási idő 30 nap a szerződés szerint, én 22-én jeleztem, hogy felmondom a lakást, ami a szerződés szerint következő hó 11-ig még általam lakható. 1-én már el is költöztem.
A bérbeadót kértem, hogy a fennmaradó számlákat egyenlítsék ki a kaucióból, és a fennmaradó összeget szeretném visszakapni, ha lehet, (nem hagytam magam után kárt, minden számlát és kötelezettséget rendeztem, a lakást tisztán hagytam el, jobban kitakarítva, mint ahogy kaptam).
Kaptam egy ígéreted, hogy két héten belül ez megtörténik a visszafizetés -tanuk is voltak a szóbeli megállapodásra-.
A pénzt nem kaptam vissza természetesen.
A másik kérdésem, hogy nem kellett e volna nyugtát kapnom a nekik megfizetett havi bérleti díj összegekről?
Mennyiben szabad ragaszkodnom a pénzem visszaszerzéséhez, jogszerű e ha igényt tartok rá?
Én korrekt voltam velük mindenben, és én is csak ennyit kértem tőlük.
A választ előre is köszönöm.
"A szerződés szerint a kaució nem jár vissza, ha egy éven belül elköltözök."
Nem értem eleve a kérdés alapját. Nem jár vissza semmi.
Értem, és kellett volna nyugtát kapnom a havi bérleti díjról?
Igen,még számlát is !
T... Mauer !
„Kivettem egy lakást, hosszú távú tervekkel”.
Igen és mi lett volna ha fordítva történik a dolog ?
Mi van a szerződésben ?
„Én korrekt voltam velük mindenben, és én is csak ennyit kértem tőlük.”
Már mennyiben voltál korrekt ?.
Kötsz egy hosszútávú szerződést, majd felrúgod !
Mauer, most legalább mondhatod a bérlők himnuszát; -megyek az apehhez!- :))
És ott tartják !
Tisztelt fórumozók!
Szíves segítségüket szeretném kérni! Szeptemberben költöztem albérletbe, határozatlan időre. A szerződést még akkor megkötöttük, a felmondási idő mindkét fél részéről egy hónap. A szerződésből idéznék most 2 mondatot: "A bérlemény havi díja ...000Ft amely tartalmazza a rezsi díjat 22.000Ft értékben. A szerződő felek a bérleti szerződés aláírásakor egy havi kauciót kötnek ki, amely biztosítékul szolgál a bérelt helyiség használatából eredő esetleges károk helyreállítására, vagy a bérleti időszakra vonatkozó felmondási időbe kerül felszámolásra"
Ez idáig rendben is van, Május végén jeleztem a költözési szándékomat Június végéig.
Ma találkoztam a főbérlőmmel, aki azt közölte velem, hogy ha túlfogyasztottam, akkor azt le fogja vonni a kaucióból, sőt, ha az az összeg nem fedezi a költségeket, akkor ki kell fizetnem a többletköltségeket. Ez az a rész amit nem érzek korrektnek. Az elmúlt hónapok során egyszer sem említette, hogy az átalány csak "dísznek" van, és így attól tartok, hogy azzal, hogy alacsonyra tette az átalánydíjat, nekem most hatalmas összeget kell pótolnom. Pedig annak idején, pont az ára miatt választottam ezt az albérletet, hiszen nagyon is kedvező volt. Úgy érzem átvert ezzel az átalány dologgal.
Szeretném kérni a véleményüket a dologról, kérhet-e több pénzt mint a kauciónk - rezsi indokkal - és egyáltalán, a kauciót van-e joga úgy elvenni, hogy kárt nem tettünk a házban és mindent rendeltetés szerűen használtunk. A megszabott havi költségeket, mindig időben fizettem.
Segítségüket, tanácsukat előre is köszönöm: Bence
Nem értem mi a gondod ?
Miért vert volna át ? Mert a saját fogyasztásodat ki kell fizetned ?
És a tulaj honnan tudná előre a te fogyasztásodat ?
Ez 2 év alatt derül ki nem 5 hónap alatt.
Ugy gondolod. Hogy az átalány feletti fogyasztásodat a tulaj viselje ?
Várd meg az elszámolást ! Addig nincs okod panaszra !
Nem értem mi a gondod ?
Miért vert volna át ? Mert a saját fogyasztásodat ki kell fizetned ?
És a tulaj honnan tudná előre a te fogyasztásodat ?
Ez 2 év alatt derül ki nem 5 hónap alatt.
Ugy gondolod. Hogy az átalány feletti fogyasztásodat a tulaj viselje ?
Várd meg az elszámolást ! Addig nincs okod panaszra !
Köszi a gyors és hasznos választ! :)
Amint láthatod, a szerződésben feketén-fehéren le van írva a rezsi ára: 22.000Ft. Ezt nem én találtam ki, hanem ő, és ez az ár, plussz az albérlet ára nekem sokat jelentett akkor amikor kivettem a lakást. És igen, úgy gondolom, hogyha ő ennyiben szabta meg a rezsi díjat, akkor igenis őt terheli a fennmaradó összeg. És hogyha mondjuk 5.000 Ft-ban szabta volna meg a rezsi árat és most 300.000-et kéne ráfizetnem csak mert hülyén szabta meg az árat akkor se lenne okom panaszra? :) Vicces amúgy, hogy elszámolni meg nem tud, hiszen az aláírásommal, csak a vízóra állását hitelesítettem, a villany és gázórát magának írta le, tehát ott hazudik ahol akar. És soha nem fogja tudni bizonyítani a fogyasztásomat. Remélem így már érthetőbb mi a problémám! :)
Gázfogyasztású a lakás? Évente egyszer van leolvasva a állás? Ha igen tényleg nem értem mire fel ez a pampogás. Amúgy neked én nem adnám ki a lakásom(ha lenne), mert láthatóan rosszhiszemű ember vagy.
Jogi tanácsot kértem szerződés és Ptk. alapján, de látom ti is kb annyira értetek hozzá mint én. :) Nem vagyok rosszhiszemű, egyszerűen nekem sokat jelent az a pár 10.000Ft, neki meg nem. Megköszönném, ha a legközelebbi ember aki hozzászól a témához, az értene is hozzá, nem pedig csak engem osztana, mert feltettem pár kérdést. Előre is köszi! :)
Amúgy igen, gázfűtéses a lakás.
Hülye kérdésre nincs semmilyen Ptk. Ha majd lesz saját lakásod megtudod, hogy hiába olvassák le évente egyszer a gázórát, és fizeted a havonta küldött mondjuk 10e forintos számlát, évfordulóval fogsz kapni egy 40-50e számlát is, az a korrekció. Ebben benne van az amit pluszban használtál, valamit a év közbeni gázemelések ára is. Mindenhol így van, nem a tulaj találta ki.
Nem értem mi ebben a hülye kérdés. Felteszem még egyszer - remélem érthetőbb lesz számodra. Ha a szerződésben fix rezsiben állapodtunk meg, és a kaució a rezsire nem vonatkozik, van-e joga bent tartani a pénzemet, úgy hogy kárt nem okoztam a lakásban. Amúgy egy 32 négyzetméteres lakásról beszélünk, nem hiszem hogy meghaladtam a havi 22.000-et. A korrekcióval tisztában vagyok, tudom hogy nem a tulaj találta ki, de ha ennyiben határozta meg a rezsit, akkor az ennyi.
Kedves NeStric!
Ha pontosan idézted a bérleti szerződést, akkor ez alapján (is) jogos a bérbeadó esetleges további követelése, hiszen az általad írtak szerint a rezsi díjat 22.000 Ft értékben tartalmazza a bérleti díj. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a rezsiköltség meghaladja ezt az összeget, a felek között elszámolási jogviszony keletkezik, azaz a bérbeadó hitelt érdemlően köteles igazolni a fogyasztás mértékét (pl. közüzemi számlákkal, társasház közgyűlésének határozatával a közös költséget, stb.), Te pedig, mint bérlő köteles vagy kifizetni a szerződésben meghatározott mértéket meghaladó rezsiköltséget.
az alapelv az, hogy a bérleti díj + rezsiköltség fizetendő egy lakásbérlet esetén. A Ti megállapodásotok ezt az elvet tartja, csak oly módon, hogy Te a bérleti díjban, kvázi részletként, fizeted a rezsiköltség egy részét, ez pedig 22.000 Ft-ban került meghatározásra. ugyan nem tartalmazza a szerződés - a jelenleg kapott infók alapján - de a bérleti jogviszony megszűnésekor a fent írtak lépnek életbe.
Amennyiben nagyon nagy az összeg, amit most fizetned kellene, állapodjatok meg részletfizetésben, így Neked is könnyebb lesz.
megj.: egyébként vélhetően azért kötötte így a bérbeadó, mert a közüzemi szolgáltatásokat részszámlázással fizeti (azaz minden hónapban azonos összeget fizet és a szolgáltatók évente 1 alkalommal olvassák le a mérőórákat, ekkor számolnak el), ez az összeg pedig megegyezhet a havonta fizetrndő résszámlák összegével.
üdv,
zummike
Köszönöm a (z első) korrekt hozzászólást!
Egy apró részlet felett viszont átsiklottál, csak a vízóra került leolvasásra, mikor beköltöztem(és azt az aláírásommal is igazoltam). Így a többit csak abban az esetben tudná igazolni, ha a szeptember elején kapott számlán szerepelne a gáz- és villanyóra akkori állása. Legalábbis én így gondolom.
Ajánlott viszont egy olyan szóbeli megállapodást, amennyiben nem kérem, hogy igazolja a fogyasztásomat, akkor "csak" a kauciót kéri el, a többi esetlegesen felmerülő költséget ő állja.
Apró logikai bukfenc:
Ha nagyon kevés volt az átalány összege, az azt jelenti, hogy a megelőző időszakban jóval kevesebb volt a fogyasztás is...
Kérdés: mikor van az éves elszámolás?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02