Albérleti gondok


florinda # 2013.04.16. 12:05

Ofélia!
Sajnállak, majdnem én is így jártam. Legjobb védekezés a támadás, gondolják egyesek.

Nem tudom, hogy jogilag támadható-e, valahol azt olvastam itt a neten, hogy két tanúval aláíratva csináltok egy leltárt az elköltözöttek cuccairól és zárható helyen raktározzátok, majd felszólítjátok őket, hogy amikor jelentkeznek, kiadjátok az ingóságaikat. Ezt én olvastam, de úgy gondolom, most is ez történik a lakásodban, hiszen ott raktározzátok a cuccaikat.

Ha a lakást eladtátok, szerintem a fentebbi járható út.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.17. 14:39
Sherlock # 2013.04.17. 15:10

Off

Kedves Lilla, ezt muszáj?

On

Egyjogász # 2013.04.17. 16:48

Úgy látom Lilla teleszórt jópár topicot az elérhetőségével...

Sherlock # 2013.04.17. 18:44

Észrevette a piaci rést, ami a kia reklám eltűnésével alakult ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.17. 18:53

:O)

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.18. 07:16
matthiasi # 2013.04.19. 04:18

T. ofélia !
Egy feljelentés még nem a világ. Igaz rettentően kellemetlen !
Bizonyítani is kell !!
Már ez is valami :
Tartozáselismerés papírt aláírták a bérlők (175 ezer ft!). Elismerték a tartozásukat.
Viszont ti meg rongálás miatt indítsatok pert ellenük !!
Szerintem az ilyenek megelégszenek egy ingyenes feljelentésel - többre nem képesek !!

Nickie # 2013.04.21. 12:07

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy a sok évnyi albérlet után önkormányzati lakást kaptam, na de idáig szép a történet! Be kell fizetnem 3 havi lakbért előre, amivel nincsen gond, de ha befizetem akkor a tulajnak az aktuális kötelezettségemet nem tudom kifizetni és a felmondási idő 30 nap a szerződésben.
Fenyegetőzik, hogy feljelent és bíróságra megy, semmi együttérzés nincs benne, viszont ami kaukcióm bent van az fedezné a számláimat, igaz az 1 havi lakbért nem!

Kérdésem ilyenkor elmehetek a felmondási idő letöltése előtt, bírósági feljelentés nélkül?

Ja és mellékesen nem vagyunk bejelentve a lakásba, így nem tudom hogy hivatalosan ő adózik-e utána, mert ha nem akkor nem is gondolkodnék!!

viharvadász # 2013.04.22. 21:19

"Ja és mellékesen nem vagyunk bejelentve a lakásba, így nem tudom hogy hivatalosan ő adózik-e utána, mert ha nem akkor nem is gondolkodnék!!"

Van még ennél lejjebb is? A saját saradat kellene rendezni! Magyar morál 2013!

Sherlock # 2013.04.22. 21:54
Nickie # 2013.04.23. 04:49

Kedves viharvadász!

Ha elolvastad volna értelmeznéd, hogy a kaukcióm ami bent van fedezi az ő költségeit, így te nekem ne a magyar morálról írogass, mert közel 5 éve élek ebben az albérletben és mindig mindent rendben fizettem, sőt.... Szóval, ha már a magyarságot szapulod úgy gondolom neked nem tartanak pisztolyt a fejedhez, hogy itt maradj!!
Én pár segítő szót vártam!

Üdvözlettel Nickie

ObudaFan # 2013.04.23. 10:38

Ha már van szerződésed, akkor miért kellene most óvadékot adnod?

ttip # 2013.04.23. 11:06

Nickie „Kérdésem ilyenkor elmehetek a felmondási idő letöltése előtt, bírósági feljelentés nélkül?” - feljelenteni nem tud, mert bűncselekményt nem követsz el, de a felmondási időre járó lakbért a szerződés szerint meg kell fizetned. A kauciót (óvadékot) nem számíttathatod bele a lakbérbe (nem lakható le). Mivel a szerződés amúgy is megszűnik, rendkívüli felmondással a bérbeadó nem fog élni, az esetleges tartozást viszont követelheti tőled.

nina10 # 2013.04.23. 13:50

T. hozzáértő!

Röviden a probléma: Van ápr.8-tól érvényes bérleti szerződésünk, holnap költöztünk volna... Erre ma hívjuk a bérbeadót, h holnap mikor lesz a kulcsátadás, erre ő: Visszamondom. A miértre a válasz: A húgom férje Grazba kapott állást. Most itt vagyunk egy érvényes szerződéssel, költözni meg nem lehet. Írtunk sms-t, h akkor legalább a szerződés alá írják oda, h semmis, mert visszamondták. Mitévők legyünk?????? Köszönöm megtisztelő válaszát!

SolnesM # 2013.04.24. 07:26

Nickie, Nickie !
Látom elégedetelen vagy a fórummal illetve annak bizonyos résztvevőivel.

Na nézzük akkor sorjában : „Kérdésem ilyenkor elmehetek a felmondási idő letöltése előtt, bírósági feljelentés nélkül?
Akkor mégy el amikor akarsz, senki nem kényszerít a maradásra.
Természtesen a felmondásiidőre járó bérletei díjat le kell perkálni.
A biróságon nem feljelenteni szoktak, hanem keresetet benyújtani.
Ja és mellékesen nem vagyunk bejelentve a lakásba, így nem tudom hogy hivatalosan ő adózik-e utána, mert ha nem akkor nem is gondolkodnék!!” Ha eddig nem jelentkeztetek bé, akkor mostmár feleleges, az meg hogy adózik vagy sem azt honnantudod és mi a közöd hozzá ?
Tulajdonképen viharmadár már jól rátapintott a lényegre.
hogy a kaukcióm ami bent van fedezi az ő költségeit,
Azt te honnan tudod ?
Sőt önmagaddal is ellentmondásba kerülsz emigyen :

semmi együttérzés nincs benne, viszont ami kaukcióm bent van az fedezné a számláimat, igaz az 1 havi lakbért nem!
igaz az 1 havi lakbért nem!
kölcsön kell kérni valakitől !!

Lemon88 # 2013.05.05. 10:11

Kedves Fórumozók!

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok. Február óta lakunk párommal egy 1,5 szobás albérletben (pesti bérház, szuterén). A jó idő beköszöntével, illetve a szomszéd ház belső udvarának nagytakarítása nyomán hangyainvázió kezdődött a hálószobában. Sehol máshol, csak ott vonulnak, de temérdek mennyiségben. Próbáltuk az irtást vegyszerrel, csalival, egy-két napra eltűnnek, de aztán mint ha misem történt volna. Jeleztük a problémát a főbérlőnek - aki mellesleg a szomszédban lakik - megnézte, azóta ő is próbálja az ablak körüli részt kívülről permetezni, rovarirtó, hangyairtó szert vett nekünk, de ez sem segít. Nem beszélve a kisszobában "felhasznált" méreg mennyiségéről, ha egyszer végre el is tűnnek a hangyák. A kisszobát így már 3 hete abszolút nem használjuk, a kinti kihúzható kanapén alszunk, de kezdjük unni. A szerződésünk határozott időre, egy évre szól, kauciónk 2 havi lakbér, 120.000 Ft. A szerződés szerint ha hamarabb el szeretnénk jönni, 2 hónap a felmondási idő és csak 1 havi kaució jár vissza. A főbérlő rendkívüli felmondással (48 óra) élhet, ha nem fizetünk, rongálunk, stb. A kérdésem az lenne, nekünk is lehet rendkívüli felmondási jogunk pl. egy ilyen esetben? Visszajár ilyenkor a kaució (vagy legalább egy része)? Mihez van ilyen esetben jogunk? Az első úgy is a közös megegyezés lesz, de azért jó volna tudni mit lehet/nem lehet ilyen esetben tenni!
Előre is köszönöm a válaszokat.

Zöldövezeti11 # 2013.05.06. 11:23

T. Lemon88 !
Meg kell beszélni , biztos van megoldás !!

alma27 # 2013.05.22. 08:21

Jó reggelt Fórumozók!

Nekem is elkérne egy kis segítség. Tavaly szeptembertől lakom a jelenlegi albérletben. Van egy szobatársam is, aki június végével felmondott (tartotta a felmondási időt). A szerződésben 3 havi felmondási idő van, amit tartanék, viszont azt mondta a főbérlő ha a szobatársam elmegy akkor nekem kell fizetni helyette a rezsit és a bérleti díjat is. A szerződésben ez pontosan így áll:

"A bérleti díj összegének megfizetéséért a Bérlők egyetemlegesen felelnek, azonban a felek megállapodnak abban, hogy amennyiben valamelyik Bérlő részéről a szerződés felmondásra kerülne, úgy a maradó Bérlő által javasolt megfelelő személy tekintetében hozzájárulnak a jelen szerződés módosításához"

  1. És ha esetleg nem tudok javasolni, akkor ezek szerint tényleg kötelezhet a szobatárs részének is megfizetésére?
  2. Mellékesen a januári hónapra hazament a szobatársam és más lakott velem, akkor sem történt szerződésmódosítás. Ezt megemlíthetem nekik vagy semmire sem megyek vele?
  3. Továbbá megszegték a szerződést, hiszen papír szerint a számlákat igazolással együtt kellene fizetnünk. Nos mi nem láttunk egy számlát sem és amikor elkértük ránk förmedt a főbérlő. Ha szerződésszegés van a főbérlő részéről akkor én azonnali felmondással eljöhetek?

Köszönöm a segítséget!

ttip # 2013.05.22. 09:55

Lemon88: „A szerződésünk határozott időre, egy évre szól, kauciónk 2 havi lakbér, 120.000 Ft. A szerződés szerint ha hamarabb el szeretnénk jönni, 2 hónap a felmondási idő és csak 1 havi kaució jár vissza.” - ez valami öszvér szerződés lehet, mert a határozott időre szóló szerződést általában nem lehet rendes felmondással megszüntetni.

A főbérlő rendkívüli felmondással (48 óra) élhet,” - ez a pont a szerződésben érvénytelen, a bérbeadó a rendkívüli felmondása esetén is köteles betartani a törvényes minimumhatáridőket.

nekünk is lehet rendkívüli felmondási jogunk pl. egy ilyen esetben?” - igen, de előtte írásban fel kell szólítani a bérbeadót a hiba kijavítására.

Visszajár ilyenkor a kaució (vagy legalább egy része)?” - igen.

Mihez van ilyen esetben jogunk?

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

II. Fejezet, 8. §-tól.

ttip # 2013.05.22. 10:01

alma27: „És ha esetleg nem tudok javasolni, akkor ezek szerint tényleg kötelezhet a szobatárs részének is megfizetésére?” - igen (mint ahogy a szobatárs is kötelezhető a te részed megfizetésére).

Mellékesen a januári hónapra hazament a szobatársam és más lakott velem, akkor sem történt szerződésmódosítás. Ezt megemlíthetem nekik vagy semmire sem megyek vele?” - ez lényegtelen.

Ha szerződésszegés van a főbérlő részéről akkor én azonnali felmondással eljöhetek?” - a szerződés azonnali hatállyal csak szélsőséges esetekben szüntethető meg. Az elszámolási vita idejére a vitatott számlák összegét visszatarthatjátok.

Gábor24 # 2013.05.22. 10:45

Üdv,az a problémám hogy húgomék béreltek egy lakást,ahova bejelentkezni sem lehetett és számlákat is a tulajdonos intézte úgy hogy meg sem mutatta csak hó végén megjelent hogy ennyi,közben jöttek ki kötni a gázt,villanyt,úgy hogy a bérbeadó megkapta a pénzt,ezért elkezdtünk másik albérletet keresni,de hó végén ismét megjelent hogy 75ezer lesz,erre mi mondtuk hogy vonja le a kaukcióból elmegyünk innét még ebben a hónapban,alá írtunk egy papírt hogy elsejével ki költözünk,erre a pár hétre oda költöztem hugomhoz hogy segitsek neki,erre 11én megjelent a tulajdonos vasárnap este 7órakór hogy fél óránk van hogy elhadjuk a lakást,húgomék édesanyámnál voltak Én meg mivel hogy nem Én vagyok a bérlő nem akartam vitatkozni és eljöttem,hugommal él 5éves kisfia is! agond az hogy nekem is elzárta a rúháim abban vagyok amiben 2hete eljöttem,az ajtót csak akkór akarja kinyitni ha fizetünk neki 100ezer forintot,bemenni nem tudunk mert betörés,mi ilyenkór a teendő? de nem akarok hónapokig várni a ruháimra úgy hogy hozzám meg aztán semmi köze nincs...előre is köszönöm

Gábor24 # 2013.05.22. 11:02

bocsánat,előző levelemből az lemaradt hogy mióta eljöttünk folyamatosan bejárkál a lakásba amibenn a mi dolgaink(bútorok,rúhák,személyes íratok vannak) még este 9órakór is,mivel ez egy társas ház tanuim is vannak a szomszédok. minket nem akar be engedni a dolgainkért vsak ha fizetünk 100ezer forintot.

poldibacsi # 2013.05.26. 20:35

Jó estét kívánok! Kezdő bérbeadó vagyok,és szeretném jól csinálni :) Most készülünk szerződést aláírni. Határozott időre kötjük, ennek felmondásával kapcsolatban kérdezek. Az eddigi válaszokban a bérlő felől közelítették meg a dolgot, ezért az nagyjából tiszta, hogy ha a bérlő a lejárat előtt felmond, mi a helyzet. Arról kérdeznék, hogy ha a bérbeadó szeretne a lejárat előtt felmondani, akkor mivel tartozik a bérlő felé? A kaució nyilván visszajár, ha nincs rongálás vagy tartozás. Ezen felül van még kötelességem a bérlők felé? pl. mennyi időt kell adnom a kiköltözésig? Előre is köszönöm a választ!

ttip # 2013.05.27. 08:47

poldibacsi: a határozott időre kötött szerződés rendes felmondással (tehát szerződésellenes magatartás hiányában) egyoldalúan nem szüntethető meg. Sem a bérbeadó, sem a bérlő által.

A határozatlan időre kötött szerződést a bérbeadó hónap végére felmondhatja, de a felmondási idő legalább három hónap.

A határozatlan időre kötött szerződést a bérlő a hónap végére felmondhatja, de a felmondási idő legalább tizenöt nap.

(Ennél hosszabb felmondási időt ki lehet kötni, rövidebbet nem.)