Jogi tanács kérése

Kogeza # 2021.03.12. 08:46

Nyugodtan köthetsz magánszemélyként is vállalkozási szerződést. A NAV-nak nem kell bejelenteni ezt külön, majd ha ebből bevételed származik, arról nyilván tudniuk kell(ene).

A vállalkozási szerződés eredménykötelmet alapoz meg, míg a megbízási szerződés gondossági kötelmet, aki veled szerződik, nyilván eredményt (felújított ingatlan) vár el.

drbjozsef # 2021.03.12. 08:31

Megbízási szerződés miért nem jó?

piou-piou # 2021.03.12. 08:09

Lehet rosszul fogalmaztam. Magánszemélyként úgy szeretném elvégezni a munkát, hogy nem vagyok vállalkozó, nem végzek rendszeresen üzletszerű tevékenységet.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.11. 17:34

kell a NAV vagy bármilyen hatóságnak jelezni?
Igen. Vállalkozni csak vállalkozásban lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.11. 17:33

(Azért rossz a kérdés, mert ez nem így megy. A szerződés nem egy szerszám, vagy gyógyszer, amelyet az alapján választunk ki, hogy milyen munkát kell elvégezni, milyen betegséget kell gyógyítani. A felek ügyleti akarata maga a szerződés - nem nagyon lehet választani, hanem az ami.)

piou-piou # 2021.03.11. 14:46

Miért rossz?

És ha aláírjuk ezt a szerződést, kell a NAV vagy bármilyen hatóságnak jelezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.11. 13:34

Hú, de rossz ez a kérdés!
Egyébként igen, válallkozási szerződés.

piou-piou # 2021.03.11. 11:21

Kedves Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen okirat lenne a legjobb megoldás, ha én magánszemélyként elvállalnám egy ingatlan felújítását több millió Ft értékben? Vállalkozási szerződés?

Köszönöm

gerbera317 # 2021.03.07. 19:13

A patvarkodóknak és végrehajtást kérőknek meg kell érteniük, hogy a pereskedés és végrehajtás nem játék. Vagy ha mégis annak tekintik, hát fizessék meg az árát.

drbjozsef # 2021.03.07. 16:32

Te mennyi pénzt engedtél el eddig, ami törvény szerint jár neked?

SolnesM # 2021.03.07. 15:44

A végre hajtó egy fillért sem enged ki a kezéből.

Az egyik legjobb monopol helyzetű vállalkozás Mo.-on.

gerbera317 # 2021.03.04. 12:45

A végrehajtót megilleti a végrehajtási költség. Nem kellett volna végrehajtást kérned, ha tudtad, hogy el fogod engedni.

bimbus # 2021.03.04. 12:42

Kedves Szakértők! Tanácsot szeretnék kérni.
Kölcsönösszeg végrehajtását kértem még 2013-ban. Most a végrehajtó kért, hogy nyilatkozzak a tartozásról, fenn áll-e a követelésem, és az pontosan mennyi. Én válaszomban közöltem, hogy a követelésem megszűnt. (Rokonról lévén szó elengedtem a tartozását.) A végrehajtó most felszólította a(z volt) adóst, hogy fizessen meg 8 napon belül egy jelentősebb összeget (180 eFt). Ez az összeg a végrehajtás költsége. Jogos ez? Hisz a fennmaradó tartozás nem került végrehajtásra. A korábbi részleteknél a nekem utalt összeg mellett a végrehajtó is megkapta a maga járandóságát.
Mi ilyenkor a jogi helyzet? Valóban jár a végrehajtónak az elengedett tartozásra felszámolni a végrehajtási költséget? Az adós nem fogja tudni ezt megfizetni, akkor a végrehajtó szerint nekem kell ezt megelőlegezni. Magyarul elengedtem egy jelentősebb tartozást és még én fizessek a semmiért 180 eFt-ot.

gerbera317 # 2021.03.02. 09:05

Például a vérbaj olyan, hogy visszakövethető, honnan indult. Kezdetben a Covid19 is ilyen volt, de hamar elérte azt a határt, hogy már nem lehetett, és fölösleges is volt visszafejteni az útvonalat. Ha úgy gondolod, hogy tudod a tutit, tegyél bejelentést az ÁNTSZ-nél, aztán vagy rajtaütnek azon az irodán, vagy nem. Majd az eredményről számolj be itt.

Csuklósbusz # 2021.03.02. 08:55

De amíg nincs teszt addig nem tudják hogy fertőzöttek, mert ugye csak megfázás... xd

Ja hogy a kollegina pozitív lett? Az nem baj, Ő már otthon van, tünetek megjelenése előtte 2 nap meg nem volt bent, így a többiek hirtelen és egyszerre megbetegedéséhez nincs köze.

Magyarul teljes nyugodtan meg lehet tenni, sose sehogy be nem bizonyítja senki.

drbjozsef # 2021.03.02. 05:20

Ha nem tudod bizonyítani, mire hivatkozással "záratnád be" ?
(de még az is kevés lenne, ha bizonyítod, hogy ott kaptad el. Az lenne a minimum, hogy bizonyítod hogy ott kaptad el ÉS ők tudták is, hogy fertőzőek ÉS ennek ellenére dolgoztak ÉS nem védekeztek megfelelően)

Csuklósbusz # 2021.03.01. 17:42

Ügyfelekkel foglalkozó iroda munkatársai koronavírusosan dolgoznak és fogadnak ügyfeleket, azt bizonyítani nem tudom hogy ott kaptam el, de legalább bezáratni vagy valami van esély?

drbjozsef # 2021.03.01. 05:07

remeler,

Most, hogy már az elsőfokú ítéletre vártok, nem relevánsak ezek a kérdések "mit lehetett volna".
Ha még nincs ítélet, nincs másodfok, kellene legyen ügyvéded...

oligaliga # 2021.02.28. 16:46

remeler

Akkor másik ügyvédre van szükséged, de sürgősen, nem ingyenes jogi tanácsra.

remeler # 2021.02.28. 14:08

Kedves Sándor,
Volt. A másodfokot már nem vállalja. Azt hittem itt kap segítséget az ide forduló.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.27. 11:16

Van ügyvéded...

remeler # 2021.02.26. 19:08

Üdvözlök mindenkit. Segítséget szeretnék kérni talán jogi lehetőségek értelmezésében, bár nem tudom a helyes megfogalmazást sajnos. Azért leírom mit szeretnék talán tud valaki segíteni. Devizahiteles perem van folyamatban egy gk. szerződés ügyében. A bank felmondta a szerződést, majd engedményezte a követelést, és a Lombard Zala, mint engedményes fmh-t bocsatott ki, amelynek ellentmondtam. Ez polgari perre alakult ahol most az iteletre varunk elso fokon.A kereset kölcsöntartozás megfizetése tárgyában íródott. Az ugyvedem annak elutasitasat kerte akarathibara es az árfolyamkockázat tájékoztatás hiánya miatt. Mar a perfelveteli szakban mindenki szamara egyertelmu volt a szerzodes ervenytelensege, csak az elszamolas modja ketseges. A Lombard egy elszamolast adott be (kuria fele forintositott de az eredeti osszeget keri mert az kedvezobb. Mi is adtunk be 20%-os arfolyam plafonnal elszamolast, de azt allitolag nem koteles figyelembe venni a birono, mert lezarult a perfelvetel. Az lenne a kerdesem, hogy ebben az esetben tenyleg csak az a pernyertesseg ha a birosag elutasitja a lombard keresetet? Vagy az is az, ha esetleg megis figyelembe veszi a mi szamitasunkat es nem tartozom? Az ugyvedem folyamatosan a megegyezest szorgalmazta, de a mi elszamolasunk szerint nem tartozom Azt mondta nem ez volt a beadványunk célja, de nem ertem miert eroskodott, hogy csak a kereset elutasítását kerjuk. Lehet ezzel meg kezdeni valamit. Elnézést a hosszusagert, de rovidebben nem tudtam osszeszedni a lenyeget. A velemenyeket elore is köszönöm!!

gerbera317 # 2021.02.18. 07:26

A rangsor azért van, hogy ne legyen vita. Ha valaki mégis vitatkozik, a hatóság hatásköre arra terjed csak ki, hogy megállapítsa, hogy a vita alaptalan. Ha a hatóságnak mérlegelési jogot adna a törvény, az a korrupció melegágya lenne, és hamar összeomlana a rendszer. Ranghelyről csak a ranghely jogosultja mondhat le.

Dudabarbi # 2021.02.18. 04:59

Üdvözlök Mindenkit! Nem tudom volt-e már valaki ebben a helyzetben, de az érdekelne, nála mi lett a kimenetel, illetve van-e mód arra, hogy mi szerezzük meg a földet. A férjem nevén van több termőföld (szántó, legelő, rét stb...). Szeretett volna venni hozzá még kb 1 HA szántót, és így lett volna egybefüggően kb 6 HA földje. Ez az 1 HA 4 darab külön helyrazi számon lévő földterület. Valamilyen úton módon az ő földjeivel szomszédos. A megvásárolni kívánt földön van bejegyzett földhaszonbérlet több, mint 3 éve. Az illetőnek nincs a környéken saját területe. De sajnos férjemmel szemben elővásárlási joga van (rangsoban előrébb van, a helyben lakó szomszéddal szemben a földbérlő). Van esély rá, ha az adás-vételt "megtámadjuk", hogy a mi javunkra történne pozitív elbírálás? Illetve a birtokpolitika mennyire használható adott esetben? Köszönöm! További szép napot!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.16. 16:44

Tőled is ugyanazt kérdezem: mi a konkrét problémád?