nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

Lyonee # 2008.01.15. 18:27

76majus!
A felmentési idő minden tekintetben jogszerzőnek számít, erre az időre is jár szabadság, a felmentési idő nem hosszabodik meg a szabadsággal. A szabadságot a felementési idő munkavégzésre kötelezett részében ki lehet adni, ha ez nem lehetséges (szükség van a munkavégzésre), akkor a ki nem adott szabadságot ki kell fizetni.

emilius # 2008.01.15. 09:21

Kedves Ismeretlen Válaszoló!

A 01.14-én 15:15-kor feltett kérdésemhez még hozzáteszem,hogy férfi vagyok! Elnézést,hogy ez kimaradt.emilius

ditke51 # 2008.01.14. 14:17

Kedves Lyonne!
Az előző(2008.01.14. 15:09) hozzászolásban ,ill. kérdésben
elfelejtettem közölni nememet.Nő vagyok!
Elnézésedet kérem! ditke51

emilius # 2008.01.14. 14:15

Szia!
A kérdésem a következő: 2009.02.20.-án töltöm be az 54.-ik évemet.Korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozom, 2009.02.20-áig minimum 39 év munkaviszonyom lesz.Ebből 33 év korkedvezményre jogosító( 6év korkedvezmény)idő.Így összességében mennyi szolgálati időt ismernek el,illetve mit vesznek figyelembe? Tényleges nyugdíjazásnál kinek kell felmondania, ebben az esetben jár-e a 3 hónap felmondási idő,vagy a főnöknek van-e mérlegelési joga a felmentés idejéről?
Köszi ! emilius

ditke51 # 2008.01.14. 14:09

Kedves Lyonne!
Ez év április 15-én töltöm be az 57. életévemet, 42 év (október 21-én 43 év) közalkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezem.Szándékomban áll előrehozott nyugdíjba menni.A kérdésem az, hogy a munkáltatóm köteles e számora biztosítani felmentési időt,ez hány hónap, és mikortól kérhetem a felmentésemet. Már most, vagy csak április 14-én?
Hogyan járok jobban, ha április 14-én lemondok, kérem előrehozott nyugdíjaztatásom, vagy pedig megvárom, hogy meglegyen a 43 év szolg-i időm?
Köszönettel: ditke51

76majus # 2008.01.14. 13:27

Kedves Lyonee!
Nagyon köszönöm az eddigi válaszaidat.
Egy kérésem lenne: a felmondási idő, ami nálam 8 hónap a rendes évi szabadsággal meghosszabodig-e?
Pl:2009.08.27-én igényelném a nyugdíjazásomat.A 8 havi felmondás 2008.12.27-n kezdődne.Jár-e rendes évi szabadság ez időre?
Válaszodat előre is köszönöm!

Lyonee # 2008.01.13. 18:36

"78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

(2) A jubileumi jutalom:

1. huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
  2. harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
  3. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

A barátnődnek a jogviszony megszünésekor jár a jub.jut., mert a 40 éves jub.jut. nem abban az évben esedékes, hanem a következőben.

eva13 # 2008.01.13. 13:02

Kedves Lyonee!

Köszönöm szakszerű válaszod. Jó ötletet adtál a 30 éves jubileumi jutalom megszerzésére. Én már lemondtam róla, mert úgy gondoltam, hogy addig kell dolgoznom, de ha elég a felmondási idővel odáig eljutni, akkor könnyebben kibírom. Sőt, még nyerek egy évet is, így lesz 39 év munkaviszonyom.
Szeretnék még egy kérdést feltenni, ha nem jelent problémát!
A barátnőm Barnika március 28-án tölti az 57-et.A felmondási idővel együtt lesz neki 39 év közalkalmazotti munkaviszonya. Azt olvastuk, hogy az utólsó munkában töltött napon ki kell fizetni részére a 40 éves jubileumi jutalmat. Melyik lehet ez a nap? A felmondási idő utólsó napja, vagy valamelyik korábbi nap?
Köszönöm fáradozásodat!
Üdvözlettel: éva13

Lyonee # 2008.01.10. 18:43

eva13!
Nem olvastam eléggé vissza, hogy a 38 év nem mind közalkalmazotti jogviszony, de ha 2009. július 1-től kéred a felmentésed, akkor a 7 hónap átnyúlik 2010-re és jogosult leszel az új jogszabály alapján a 30 éves jubileumi jutalomra (3 havi átlagfizetés), mert ha nyugdíjasnak minősülsz (kjt. alkalmazásában is!), akkor a nyugdíjazás évében járó jubileumi jutalom megillet.
Ki tudsz tartani addig? Ha nem, akkor a lenti válaszom annyiban módosul, hogy a 39 év megszerzése miatt, 2008.dec 15. -től (vagy 2009. jan. 1.) kérd a felmentésed, mert a felmentési időd csak 7 hónap.

Lyonee # 2008.01.10. 17:27

76majus!
"Aki előrehozott öregségi nyugdíjra, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, e jogosultságát bármikor érvényesítheti, a nyugdíjcsökkentésre a jogosultság megszerzésének időpontjában hatályos szabályokat és mértékeket kell alkalmazni, tekintet nélkül arra, hogy a nyugellátást mikor, illetve milyen időponttól kezdődően állapítják meg. Egyebekben az előrehozott öregségi nyugdíj és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj összegét azon rendelkezések szerint kell megállapítani, amelyek arra az időpontra alkalmazandóak, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják."

Vagyis, aki 2008-ban jogosultságot szerzett teljes nyugdíjra 38 év szolgálati idővel, az 2009-ben is te
ljes nyugdíjat kap, hiába változik 40 évre a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő. Viszont a nyugdíj nagyságának kiszámításánál mindig a nyugdíj megállapításának időpontjában érvényes szabályokat, szorzókat alkalmazzák.

Lyonee # 2008.01.10. 17:01

eva13!
A köztisztviselőkre vonatkozik, hogy ha a felmentési idő végéig teljesülnek a feltételek, akkor a ktv. kérheti a felmentését, de a nyugdíjbiztosítótól igazolást kell kérni a feltételek meglétének bizonyítására.

Lyonee # 2008.01.10. 16:56

eva13!
Az életkori feltétel csak a születésnap után teljesül.
e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.”

76majus # 2008.01.10. 12:29

Kedves Lyonne!
Hasonló problémám mint "eva13".
Felvetésem: Ha nyugdíjas jogosultságom után írásban kérem a felmentésemet, ez lejár 2009.július 31-én (példánál maradva)el lehet-e menni nyugdíjba? Ugyanis 2008. évben 57 évesen a meglevő feltétele megvannak
elmehetek előrehozott nyugdíjba.2009.évben-szerintem csak 59 évesek mehetnek előrehozott nyugdíjba.
Azaz sem én sem "eva13" nem tud nyugdíjba menni!
Vagy tévedek?

eva13 # 2008.01.10. 11:02

Kedves Lyonee!

Köszönöm kimerítő válszodat.
Sajnos nekem a 38 évből csak 28év közalkalmazotti, ezért nem jár az 5 havi jutalom ? !

Olyan felvilágosítást is kaptam, hogy a születésnaptól kell visszaszámolni a felmondási időt, a születésnaptól
pedig jár a nyugdíj.
Létezik ez?
Fáradozásodat köszönöm.
eva13

monalisa1 # 2008.01.10. 03:33

Kedves Lyonee,

prívát szeretnék kérdezni tőled valamit, kérlek légy szíves egy e-mail címet közölni.
Cufi2@freemail.hu

Lyonee # 2008.01.09. 23:43

A 2008. jan.1-én hatályos kjt változás lehetővé teszi a közalkalmazott számára a felmentési időt.
„11. § A Kjt. 30. § (1) bekezdésének c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, egyúttal a bekezdés a következő e) ponttal egészül ki:
[A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha]
e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.”

21. § A Kjt. 37/B. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki, ezzel egyidejűleg a jelenlegi (3) bekezdés számozása (4) bekezdésre módosul:
„(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.”

Vagyis, ha az előnyöket ki akarod használni, akkor október 14-tól , amikor már rendelkezel a feltételekkel, írásban kérelmezd, hogy mondjanak fel neked-erre a jogszabályra hivatkozva. A felmentési időd a 38 év miatt 8 hónap, aminek a fele ideje alatt kötelesek felmenteni a munkavégzés alól. Mivel a kjt alkalmazásában nyugdíjasnak minősülsz (de még nem vagy nyugdíjas!!!), ha e jogszabály alapján mentenek fel, ezért jár a 40 éves jubileumi jutalom is, ami 5 havi átlagilletmény. A felmentési időd 2009. június 14-én járna le, éppen ezért inkább dec. 1-étől kérd a felmentésedet, és akkor július 31-én jár le a felmentési idő, a szolgálati időd így 39 év lesz. 2009. szept. 1-től kérheted a nyugdíjazásodat. Persze, előtte mindent beszélj meg a munkáltatóddal, és lehet, hogy a felmentési dokumentummal bizonyítva a biztosítási jogviszony megszüntetését, már a felmentési idő lejárta előtt is elindíthatod a nyugdíjazást. Ennek járj utána.
Ha minél előbb nyugdíjba akarsz menni, vagyis 2008 okt. 4-től, akkor le kell mondanod a közalkalmazotti jogviszonyodról, nem, jár felmentési idő, a jubileumi jutalom is elveszik.
Esetleg közös megegyezéssel, de jubileumi jutalom nem jár akkor sem.

eva13 # 2008.01.09. 17:28

1951. oktober 13.-án születtem. És 2008.július 5.-én lesz 38 év munkaviszonyom.
Bocs!

Lyonee # 2008.01.09. 15:44

Nem írtad,hogy mikor születtél. Addig nem tudok válaszolni.

eva13 # 2008.01.09. 15:30

Kedves Lyonee!

1951. okt. 13-án 38 év munkaviszonyom. Ebből 28 év közalkalmazotti, jelenleg is dolgozom.
Szeretnék nyugdíjba menni.
Mikor lehetne megkezdeni a felmondási időt?

Köszönöm.

éva13

monalisa1 # 2008.01.08. 16:07

Végkielégités? (Nem tudom, csak beírtam ide mint esetleges lehetőség, mármint ha közös megegyezéssel szünik meg a munkaviszony - nyugdíjba menetel okán.)

Vissza kell olvasni ezen topicban, mások esetéből van példa elég a nyugdíjba menetelkori eljárásról, mármint hogy a dolgozó ne járjon rosszul.

Az jó, hogy a "fruskától" elkerül.

kores # 2008.01.08. 07:26

Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat.
Most akkor jár neki jutalom vagy nem???
Sokat beszélgettem vele és nem a pénzt fájlalja ,hanem azt,hogy 33 évnyi becsületes munka után így bánnak vele.
A testét nem tudta 33 év alatt meggyötörni a munka és most lelkileg nyomorította meg olyan ember,akinek fingja nincs a szakmáról!!!!!!!
Tegnap volt bent leszámóllni ,kapott valami adatlapot is amit majd segítek neki kitölteni és be kell vigyem Pestre a NYUBIGba.

monalisa1 # 2008.01.07. 20:45

Lyonee
bocs, részemről átmeneti memória zavar...

Kedves kores!
Amikor már nyugdijban lesz, dolgozhat tovább, akár ugyanannál az intézménynél, legfeljebb másik osztályon - ezzel elkerülve a fruska határköre alól. A lényeg, hogy a kereset nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér évi 12 szeresét - vagyis havi összegét.

Lyonee # 2008.01.07. 20:20

kores!
Olvass egy kicsit vissza! A jogszabály már hatályos!

Lyonee # 2008.01.07. 20:15

A közalkalmazottaknak nincs 35 éves jubileumi jutalom!

monalisa1 # 2008.01.07. 19:49

Inkább kezdeményezze a nyugdíjazását, mintsem esetleg egy fegyelmivel történő elbocsájtás (...) mert akkor lehet hogy tényleg kedvezményektől esik el.