nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

Lyonee # 2008.04.24. 16:34

Giza51!

Én is elolvstam a PDSZ levelét. Nem is említi a 2007.CLVI. tv.-t.

"2007. évi CLVI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról

22. § (1) Ez a törvény 2008. január 1-jén lép hatályba.

(3) Aki előrehozott öregségi nyugdíjra, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, e jogosultságát bármikor érvényesítheti, a nyugdíjcsökkentésre a jogosultság megszerzésének időpontjában hatályos szabályokat és mértékeket kell alkalmazni, tekintet nélkül arra, hogy a nyugellátást mikor, illetve milyen időponttól kezdődően állapítják meg. Egyebekben az előrehozott öregségi nyugdíj és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj összegét azon rendelkezések szerint kell megállapítani, amelyek arra az időpontra alkalmazandóak, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják."

zsuzsko50 # 2008.04.24. 20:52

Kedves Lyonee!
2007. decemberében előrehozott öregségi nyugdíjba mentem, de pedagógus vagyok, így ezt a tanévet még végig szeretném dolgozni, és a vezetésnek is szóltam, hogy szeptembertől ne számítsanak rám.
Annyit tudok, hogy felmondással, lemondással, vagy közös megegyezéssel fejezhetem be a munkát. Sok iskolában felmondással küldik el a pedagógust, mert ez számára a legkedvezőbb. Nálunk ettől elzárkóznak.
Kérdésem, hogy mikor járok jobban, ha belemegyek a közös megegyezésbe, vagy lemondok? Melyiket milyen időponttal tehetem? A lemondás 2 hónapját teljes egészében le akarják velem dolgoztatni. A dolgot nehezíti, hogy a pedagógusoknak nyáron adják ki a teljes évi szabadságot, amelynek arányos része jár csak.
Tehát mit tegyek, hogy ne járjak rosszul?
A segítséget előre is köszönöm: zsuzsko50

rozalka # 2008.04.25. 15:51

2008 májusában töltöm be a 57. életévemet (férfi vagyok).
Rendelkezem 39 év szolgálati idővel, ebből 38-at közalkalmazottként tevékenykedtem.
Munkahelyem ez év júliusában megszűnik, bezárják.
Az önkormányzat várja a nyilatkozatomat, hogy kérem-e az áthelyezésemet egy hasonló intézménybe, vagy nem kívánok tovább dolgozni.
Mit tegyek? Mit tehetek ebben az esetben?

juttika # 2008.04.27. 07:12

Kedves Lyonee !

Előrehozott öregségi nyugdíjazás kapcsán merült fel a
közalkalmazotti jogviszonyom közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetősége kifejezetten azzal
a szándékkal, hogy az általam kedvezőnek itélt időpontban mehessek majd nyugdíjba.
Kérdésem az, hogy a közös megegyezés mire terjedhet ki? Lehet-e benne valamilyen kompenzációja annak,
hogy ebben az esetben nem leszek jogosult a jubileumi
jutalomra ? Pl.: megegyezhetünk-e ezzel azonos összegben végkielégítésben, a felmondási időt szabadon
határozhatjuk-e meg?

A közös megegyezést mint lehetőséget a Kjt. és az Mt.
is tartalmazza, de semilyen előírást nem találtam a
tartalmára vonatkozóan.

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Juttika

Pedagógus # 2008.04.28. 14:18

Kedves Lyonee!

Az alábbi kéréssel fordulok Önhöz:
Édesanyám egy fővárosi fenntartású középiskolában pedagógus. Életkora és a pályán eltöltött ideje alapján korengedményes nyugdíjba készül és egyúttal 40 éves jubileumi jutalomra jogosult. Ez utóbbit az iskola nem kívánja kifizetni a Kat. 78. § (4) bekezdésére hivatkozva, melyben a 30. § (1) e.) bekezdésére tekintettel az igazgató elutasíthatja édesanyám közalkalmazotti jogiszony alóli felmentési kérelmét.
Kérem szíves állásfoglalását, milyen jogszerű indokokkal utasíthatja el a kérést az igazgató, ha édesanyám azt a tanévet végig tanítja így az iskola oktatási szolgáltatását hátrány nem érinti.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm,

Egy hozzátartozó

tomas64 # 2008.04.28. 19:11

Lyonne nincs itt, de az én álláspontom a következő:

Ha a közalkalmazott a felmentése benyújtásakor a tvben felsoroltak szerint nyugallátásra jogosult (tehát az előrehozott öregségi nyugellátást a Nyugdíjfolyosító Igazgatóság részére megállapította) az igazgatónak a közalkalmazott írásbeli kérelmét nem utasíthatja vissza.

angelis # 2008.04.28. 20:46

Pedagógus!
Édesanyád hány éves?
Korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíjba készül?

Pedagógus # 2008.04.29. 07:29

Angelis, édesanyám ezév március végén töltötte be az 57. életévét és 38. év közszolgálati joviszonnyal rendelkezik. Ezen körülmények alapján a táradalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.évi LXXXI. tv. 9. §-a szerint eőrehozott öregségi nyugdíjra jogosult.

Pedagógus # 2008.04.29. 08:12

Tomas64, amit leírtál sajnos nem állja meg a helyét, ugyanis a közalkalmazottakról szóló (továbbiakban: Kat) 1992. évi XXXIII. tv. 30. § (1) bekezdés e.) pontja szerint:
30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

A lényeg a SZÜNTETHETI kitételen van, ami mérelegelési jogot ad a munkáltatónak. Erre tekintettel édesanyám hiába teljesíti az előrehozott öregségi nyugdíjjal kapcsolatos jogszabályi felételeket és kérve a Kat 78. § (4) bekezdés szerinti elszámolást (40 éves jubileumi jutalom, 8 havi felmentési időre jutó pénz) nincs kötelezve a munkáltató a felmentésére ami FELHÁBORÍTÓ!!! Az igazgató már jelezte neki, hogy el fogja utasítani a kérelmét, mivel nincs pénz a kérelme teljesítéséhez. Mindezen körülményekre tekintettel segítséget kérek a jelenlegi bírói gyakorlat ismerőitől, hogy konkrét esetek alapján a (BH, állásfoglalások) alapján adjanak segítséget a tisztánlátáshoz. Tavaly nyúltak bele ebbe a törvény rendelkezésbe, azóta itt teljes a káosz ami a közalkalmazottakat jogbizonytalanságban tartja.

zsuzsak # 2008.05.01. 11:10

Pedagógus!

Ezt én is konkrétan így tudom a saját esetemböl. Sajna.

feketepárduc # 2008.05.04. 18:39

Kedves Lyonee!

A már sokszor emlegetett öregségi nyugdijjal kapcsolatosan szeretném megkérdezni, hogy a munkáltatónak irt kérelemben mit kell belefoglalni? (felmentési idővel kapcsolatosan, kifizetés, ledolgozás, (vagy nem ledolgozás, úgy értem h szokott olyan lenni h a felét kell csak)magam sem értem h hogy van ez, a feltételeknek megfelel anyukám úgy értem 57 év, 38 év munkaviszony, az is világos hogy irásban kell kérni, csak most ez közös megegyezéssel történik, vagy pedig felmentéssel?? felmondással?? ebben szeretnék segitséget kérni.

Köszönöm

simi1 # 2008.05.07. 17:09

2009 augusztus.07.-én leszek 60 éves(férfi vagyok).Több mint 40 éves munkaviszonyom van. Már a 35 éves közalkalmazotti jogviszonyom is megvan(tanár ember vagyok).Korengedményes nyugdíjazásom kértem 2008 szeptemberétől, amire meg is van az esélyem, ui. az igazgatóm tájékoztatott arról, hogy amennyiben szeptemberben kevesebb gyerek kerül beiskolázásra néhány állás megszüntetésre kerül.Ennek következtében én ha akarok akkor nyugdíjba vonulhatok.Szeretném tudni, hogy mikor járhatok jól?Ha a munkáltatóm mond fel, vagy ha felmentésemet kérem?Vagy nem is tudom, hogy hogyan tudnám úgy rendezni a dolgaimat, hogy a 40éves jubileumi jutalmam se veszítsem el.Kérem a számomra legkedvezőbb korengedményes nyugdíjba vonulásom útjában és módjában felvilágosítást nyújtani.

Karmi # 2008.05.08. 21:27

Kedves Lyonne!

1951. januárjában születtem, idén lesz 40 éve h dolgozom, köztisztviselőként.A jubileumi pénzt ősszel kapom meg.Három gyermeket szültem.Hol és ki tudná megmondani, mikor lenne értelme nyugdíjba mennem. Ugye tudsz tanácsot adni?!Megillet e végkielégítés? Ha igen, mi ennek a feltétele?A jubileumi pénz beleszámítódik a nyugdíjba?
Egyáltalán mi az ami beleszámít? Lehet e tudni, mi alapján számolódik ki a nyugdíj? Mely időszak? Az utolsó év? Köszönöm segítségedet előre is!
Karmi

Karmika

Indiánlány # 2008.05.09. 08:15

Kedves Lyonne,

1951.júl.19-én születtem,előre hozott öregségi ny.-ba szeretnék vonulni. 1966 óta dolgozok, többnyire közalkalmazottként.2000-ben volt 32 évem, ekkor leszázalékoltak 67 százalékra,végül csökkentették 50-re, így 2002 óta újból dolgozok azóta.Jelenlegi munkahelyem státuszát szeretném tudni, mivel úgy érzem, nem a megfelelőképpen járnak el ügyemben.A cég Kht és állítólag közalkalmazotti bért kapok,mivel azt mondják, az Államkincstártól kapjuk a pénzt, így közalkalmazotti bét adnak. De az összeg nem éri el a valóságot.Aláíratták velem, hogy tavalytól viszont már nem vagyok közalkalmazott(mivel mondtam, hogy járna nekem a 40 év utáni jubileumi jutalom is)...Jár-e így nekem felmentési idő és mennyi, ill. milyen törvényekre hivatkozzak, hogy ne csapjanak be?

dandi # 2008.05.14. 19:12

2008. szept. 9-én töltöm be az 57-ik életévemet, és szeretnék előrehozott öregségi nyugdíjba menni.
Jelenleg egy szociális otthonban közalkalmazottként dolgozom. 1992. május 5-től vagyok közalkalmazott. Előtte máshol dolgoztam, de ugyanabban a szakmában.
Kérdésem az lenne, ha kérem a felmentésemet mennyi a felmentési idő. Jár-e jubileumi jutalom, és mennyi. Mikortol kérhetem a felmentésemet?
jelenlegi besorolás: D-13

Pedagógus # 2008.05.23. 11:08

Kedves Lyonne!
Kérjük szíveskedjen válaszolni, mert az idő itt nem a munkavállalók pártján áll. Bízom benne hogy tud és akar segíteni válaszaival, mert sokuknak nem babra megy a játék. Május végéig választ kérek! Nagyon fontos!

Üdvözlettel

pircsike # 2008.05.23. 11:18

Tisztelt Lyonee!
Segitségét szeretném kérni.
Ez év október 11.-én töltöm be az 57. évemet, 38 éves szolgálati idővel rendelkezem
Kérdéseim: Kft-ben dolgozom 5 éve. Nekem kell-e felmondanom? A cég mond fel? Mennyi a felmondási időm? Le kell-e mind tölteni, ill. kifizetik-e ha eltekintenek a letöltés alól?
Jár-e esetleg végkielégités?
Egyáltalán hogyan kell elkezdeni a nyugdijba vonulást??
Válaszát előre is köszönöm: Pircsike

erika30 # 2008.05.23. 11:51

SZÉP JO NAPOT!AZ LENNE A PROBLÉMÁM HOGY MUNKAHELYI BALESET ÉRT ELTÖRÖTT A KÖNYÖKEM ÉS A LÁBAMBA ZUZODÁS LETT 2 HONAPJA TÁPPÉNZEN VAGYOK. EGY GYÁRBAN DOLGOZOM,LEGALÁBB20 TANUM VAN RÁ,HOGY ELESTEM FEL VETTÉK A JEGYZÖKÖNYVET ALÁIRTAM.DE SAJNOS AZOTA SEM KAPTAM MEG A 100%-OS TÁPPÉNZT.MENNYI IDÖNEK KELL ELTELNI-E,HOGY MEGKAPJAM A ELMARADOTT PÉNZEMET,MERT MOST JELENLEG MÉG 75%-OS TÁPPÉNZEN VAGYOK!RÁM AKARJÁK FOGNI HOGY MIATTAM TÖRTÉNT A BALESET,MERT FIGYELMETLEN VOLTAM.AZ ORVOS AZT MONDTA,HOGY A KÖNYÖKÖM TÖBBET NEM LESZ 100%-OS EZÉRT KÉRHETEK-E VALAMI KÁRTÉRITÉST?

Veci # 2008.05.24. 08:20

Kedves pedagógus, pircsike,Indiánlány meg mindenki aki Lyonee válaszára vár!

Szerintem Lyonee bizonyára komoly ok miatt nem reagál, már április vége óta nem írt. Ő mindig reagált a feltett kérdésekre, korrekt és tájékozott. Remélem nem betegség az oka távol maradásának.

Nyugdíjba vonulási kérdésekre nézzétek meg a Előrehozott öregségi nyugdíj témakört is. Annyi kérdés lett már feltéve és válasz is van mindre, hogy érdemes átböngészni.

Tisztelettel Veci

Üdvözlettel Veci

bugenvilla # 2008.05.25. 15:40

Tisztelettel üdvözlöm a kedves
válaszadót!
2008 szeptember 1-én telik le a 40 éves szolgálati időm, melyet pedagógus munkakörben dolgoztam le,ebből Magyarországon 14 évet, a többit Ukrajnában.Korengedményes öregségi nyugdíjba szeretnék vonulni 2008 szeptember 13-tól, jár-e nekem a 40 éves jubileumi jutalom?
Válaszát ellőre köszönöm.

kulcs # 2008.05.26. 11:55

üdv.
1950 január születésü férfi vagyok szeretném megtudni mikor mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba.

dr.tuske # 2008.05.26. 12:55

kedves Fórumozók,

arra keresek valami megoldást, hogy ha valakinek a nyugdíjba menetelhet szükséges szolgálati ideje azért nincs meg, mert 1956 és '89 között nem dolgozhatott, úgy nincs-e valami áthidaló rendelkezés mely szerint ezek az évek mégis csak beszámíthatnak valamiféleképpen.

köszönök minden választ, mely elindíthat a megoldás felé vezető úton :)

gyomby79 # 2008.06.01. 18:17

Tisztelt Lyonee!

Szeretném a segítségeset kérni. Édesanyám 1951. október 25 – én született, s idén szeretne nyugdíjba menni. A munkáltató először azt mondta, hogy a felmentési idejét előre adja ,ki, úgy hogy leteljen a munkára kötelezett és a nem munkára kötelezett része is október 25 –ig. ki is számolták, hogy édesanyámnak június 16 – án kell utoljára dolgoznia.
A múlthéten közölték, hogy ez törvényileg nem is lehetséges…. Ez igaz?

A másik kérdésem: 1971. dec 16 – 1982. 03. 19. között anyu köztisztviselő volt. Utána kisiparosként dolgozott, majd az elmúlt 16 évben közalkalmazottként. Kérdésem, hogy nyugdíjba menetelkor jár – e neki a 25 éves jubileumi jutalom? Befolyásolja – e ezt hogy közös megegyezéssel jön el okt. 26 – tól?

Ha lehetséges, akkor meg tudná adni, hogy melyik törvény melyik része vonatkozik ide?

Nézegettem a fórumot, de sajnos nem mindent tudtam konkrétan kihámozni… Köszönöm válaszod!

Üdv

Katus_25 # 2008.06.02. 13:47

Szép napot!

Egy kérdéssel fordulnék felétek. 3 éve dolgozom köztisztviselőként egy önkormányzatnál az adóügyi irodán. Az egyik kollégám most megy el nyugdíjba. Én munkakörömet nézve építményadóval foglalkozom, ő gépjárműadóval. 2008.06.01-től a nyugdíj előtt kötelezően kiadandó felmondási idejét tölti, 5 hónapot. Amíg ő el nem megy nyugdíjba, addig nem akarnak senkit felvenni a helyére, de az ügyeknek mennie kell, ezért addig a saját adónemem mellett nekem kell intéznem a teljes gépjárműadót is. Az ügyfélfogadástól kezdve a háttérmunkáig. A kolléga utolsó, hivatalban eltöltött munkanapján aláíratott a vezetőség vele, és velem is egy munkakör átadás-átvételi jegyzőkönyvet, melyben a folyó ügyeit adta át nekem.

A kérdésem az lenne, hogy mindezek alapján jogosult vagyok-e a helyettesítési díjra, amelyet az 1992. évi XXIII. tv (Ktv) 49/B par.-a említ. Mert nekem nem derül ki egyértelműen. Vagy a munkakör átadás-átvétel aláírásával már nem tekinthető helyettesítésnek???

Válaszotokat előre is köszönöm.

Katus

szolgalat # 2008.06.02. 14:01

Tisztelt Tanácsadó!

Tudom, hogy már nagyon sok kérdés és válasz látott már napvilágot az előrehozott öregségi nyugdíjazással kapcsolatban, de nekem úgy tűnik, hogy minden eset más. Ezért kérem, hogy tanácsot adjanak, mert igazából elveszek az információk sűrűjében.

2007-ben kértem a nyugdíjbiztosítót a szolgálati idő megállapítására. 2006. dec. 31-ig megállapítottak 36 év 297 napot. 1951. 10. 10-én születtem, vagyis az idén betöltöm a 57. életévemet, és meg van a 38 év szolgálati időm is. 1980. 02. 01-től közalkalmazottként dolgozom, 1991. nov. 1-től áthelyzezéssel.

Kérdéseim:

Milyen eljárásrend vonatkozik az előrehozott nyugdíj megállapítására?

Mikortól kérhetem felmentésemet a munkavégzés alól az előrehozott nyugdíj igénybevétele miatt, illetve igaz-e, hogy csak az 57. életév betöltése napján?

Kell-e kérnem új határozatot vagy megfelel az elmúlt évben kiadott Nyugdíjbiztosítási?

Jár-e végkielégítés, illetve jubileumi jutalom?