Tisztelt mokuci!
Ha 2007.dec. 16-tól állapítják meg a korengedményes nyugdíját, akkor nem kell megszüntetni jogviszonyát, nyugodtan dolgozhat tovább nyugdíj mellett, a kereseti korlátozás nem vonatkozik Önre, mivel a 2007-ben érvényes jogszabályokat alkalmazzák.
"előre kifizette az 5 havi járulékomat", ez alatt mit ért? Az 5 havi nyugdíjat és a 2008-as nyugdíjemelést? Ha igen, akkor hogyan állapították meg az összegét, ha még nem tudták megállapítani a nyugdíját?
Lyonee(nő)
nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő
Kedves zsuzsak!
A jogszabályok nem azt állapítják meg, mi nem tartozik a munkáltató, dolgozó kötelességei közé (hosszú lenne a lista), hanem azt, hogy mi tartozik.
Nincs olyan jogszabály, ami arra kötelezné a munkáltatót, hogy felmentsen olyan dolgozót, akinek a munkájára szüksége van, még akkor sem, ha az illető nyugdíjas.
Kedves Lyonee Úrhögy!
Köszönöm a válaszát. Megnyugtatott. Csak bér utáni járukékok lettek kifizetve a nyugdíj még nem, mert meg sem lett állapítva. Minden esetre megnyugtatott. köszönöm. V.Péter
Kedves Lyonne !
Ismét hozzád fordulok egy kérdést illetően.
Az 1992.évi XXXIII.törvény (kjt) 78.§ (3). és (4). pontját hogy kell értelmezni?
(3) .......a megszünés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
(4) .......a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszünésekor ki kell fizetni.
Én rendelkezni fogok több mint 35 évi közalkalmazotti jogviszonnyal a jogviszonyom megszünésekor /felmentésem napján/ Én úgy gondolom,hogy reám a (4).pont az érvényes,a munkáltatóm szerint a (3).pontnak megfelelően kell neki a jubileumi jutalmat kifizetni. Légyszíves segits ,hogy e két pontot hogyan kell értelmezni ?
Köszönettel Zsuzsa
Zsuzsa!
Rád a 4. vonatkozik. A 3. akkor vonatkozna, ha a jogviszonyod megszűnése után, de még abban az évben lenne esedékes valamelyik, 25, 30, akár a 40 éves jubileumi jutalom. Ebben az esetben, az utolsó munkában töltött napon kell kifizetni. Ha neked, csak pl. 35, 36 éved van, akkor ez a lehetőség szóba sem jöhet, csak a 4. Te jól gondolod, de ha annyira akarja, csak fizesse ki előbb.
Kedves Lyonne !
Úgy gondolom Téged a gyorsaságban nem lehet megelőzni! Köszönöm válaszodat. Azt hiszem én vagyok fogalomzavarban,keverem a jogviszony és a közalkalmazotti jogviszony fogalmakat.Én eddig azt hittem,hogy a közalkalmazotti jogviszonyom megszünésekor amikor a munkáltatóm azt írásbeli kérelmemre megszünteti / Kjt.30.§ (1) e. pont / kell kifizetnie a 40.évi jubileumi jutalmat is.Ezek szerint ha jól értelmezem válaszodat ezt a jutalmat csak a 8 hónapos felmentési idő végén / - vagy a MT.94.§ szerint lerövidített felmentési idő végén - / köteles a munkáltatóm kifizetni,hiszen a jogviszonyom / munkaviszonyom / vele ezen a napon szűnik csak meg. Mit kell, hogy értsek az "utolsó munkában töltött nap "-on? A felmentési idő utolsó napját,vagy a munkára kötelezettség részének utolsó napját? Légyszíves még ezekre választ adni !
köszönettel Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
3. esetben az utolsó munkában töltött nap, a munkavégzésre kötelezett időszak utolsó napja, amikor gyakorlatilag dolgoztál (feltételezve, hogy előbb van a munkavégzésre kötelezett időszak, mint a nem kötelezett i.)
4. a közalkalmazotti jogviszonyod utolsó napja, másnaptól már nyugdíjas is lehetsz.
(természetesen közalkalmazotti jogviszonyról van szó minden esetben, a beírásaimban)
A felmentési időd 8 hónap, ennek fele idejére kötelesek felmenteni a munkavégzés alól. Általában előbb van a munkavégzésre kötelezett időszak, és utána a nem kötelezett. A jogviszonyod (közalkalmazotti) a felmentési idő utolsó napján szűnik meg. Részedre akkor kell kifizetni a 40 éves jubileumi jutalmat, ha meglesz a 35 év jogviszonyod. A felmentési idő is jogszerző minden tekintetben. Jubileumi jutalom, 13. havi juttatás.
Kedves Lyonne! Köszönöm válaszodat mindent megértettem.Úgy néz ki,hogy engem jun15-okt15.között az első négy hónapban köteleznek munkavégzésre,de a fenntartó ragaszkodik a 8 hónapos felmentési időhöz,nem enged rövídíteni. Én javaslatodnak megfelelően okt 10 .-i nappal élni kívánok a MT.94.§ adta lehetőséggel a jogviszony megszüntetését illetően,és októberben nyugdíjba kívánok menni. Remélem,hogy a jubileumi jutalmam kifizetését nem fogja negatívan befolyásolni az a körülmény,hogy a munkáltatóm /fenntartó/ által előírt 8 hónapos felmondási ídő le fog rövidülni,és így az általa előírt felmentési időre vonatkozó követelmények nem teljesülnek.
Köszönöm segítségedet Zsuzsa
Zsuzsa!
December végén is ráérsz nyugdíjba menni,különben 2 havi munkavégzés nélküli illetményed elveszik.
zsuzsa51!
Lehet, hogy nem jól tudom, de ha megegyezel a munkáltatóddal. hogy lerövidítsd a felmentési idödet, ez közös megegyezésnek számít, és ebben az esetben nem jár a jubileumi jutalom. Nekem pl. ezt mondták.
zsuzsak!
Az MT. 94. § nem megegyezés, hanem a felmentési idő lerövidítése a munkavállaló kérésére, amit köteles a munkaadó teljesíteni.
kjt kommentár:
"A Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató köteles a közalkalmazotti jogviszonyt a munkavállaló által megjelölt időpontban megszüntetni, amennyiben a közalkalmazott a felmentési idő alatt kéri munkaviszonyának megszüntetését a munkavégzés alóli felmentés előtti időpontra (Munka tv. 94. §). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felmentési idő a közalkalmazott kérése alapján lerövidül a törvény erejénél fogva. A jogviszony megszüntetés jogcíme azonban nem módosul, ekkor is felmentéssel szűnik meg a jogviszony annak minden jogkövetkezményével együtt."
Köszönöm a precíz választ!
Kedves Lyonne ! Úgy gondolom megvárom a munkáltatóm általi , kérelmemre adandó írásbeli felmentésem kézhezvételét. Ha a felmentésem írásban is már a kezemben lessz,akkor fogom a kigondolt variációkat végrehajtani . Addig is köszönök Neked mindent,nagyon sokat segítettél a paragrafusok zeg-zugaiban eligazodni,jótanácsaiddal visszaadtad a reményt számomra ,hogy járandóságaimat megkaphatom.Ha valami információval rendelkezem a nyugdíjazásomat illetően vagy még valamilyen tisztázandó probléma merülne fel jelentkezni fogok Köszönettel Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
Szívesen segítettem. Azért figyeld a nyugdíjas topicokat, ha lesz hír a nyugdíjbiztosítótól, tudod válasz a kérdésemre, be fogom írni.
Tisztelt Lyonne !
Megint jelentkezem.Tegnap voltam egy Pedagógus Szakszervezeti szakelőadó fórumán,ahol Ő is megerősített,hogy aki 2008 ban jogot szerzett az előrehozott öregségi nyugdíjra,az 2009.évben is elmehet 2008.évi feltételekkel. Viszont véleménye szerint a MT.94.§ -os megoldás nem alkalmazható a munkára nem kötelezett időszak lerövidítésére,az csak a munkára kötelezett időszakra alkalmazható.Ezzel egy ott lévő iskolaigazgato is egyetértett.Én személy szerint nem értek velük egyet,nekem a Te megoldásod elfogadhatónak tünik.Sajnos azt a következtetést vontam le,hogy törvényeink nagyobb része nem egyértelmű,ahányan olvassák annyiféleképen értelmezhető.
üdvözlettel zsuzsa
Mindenkinek, aki 2008-ban nyugdíjba mehetne!
Megjött a válasz a levelemre a nybizosítótól, és megerősíti a 2007. tv. 22.§ (3)-t, bár a nytv. szó szerinti értelmezése nem ezt sugalja!
"Ha a biztosított az előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra már a 2008. évi feltételekkel szerez jogosultságot, de azt 2008. évben nem, hanem később (2009-ben vagy azt követően) érvényesíti, az átmeneti szabályok alkalmazhatósága szempontjából úgy kell tekintetni, mint aki 2008-ban előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, akkor is, ha a biztosítása alapjául szolgáló jogviszonyát nem 2008-ban, hanem később - azaz az ellátás tényleges igénybevételekor - szünteti meg. "
Vagyis nem baj, ha áthúzódik a felmentési idő 2009-re, a 2008-ban megszerzett jogot 2009-ben is érvényesítheti. Nincs szükség az MT 94-re, csak annak, aki azért akarja lerövíditeni a felmentési időt, hogy még az idén nyugdíjba mehessen. Van, akinek csak néhány napon múlik.
Kedves Lyonee!
2008.05.17.-én leszek 57 éves, és 42 év munkaviszonnyal rendelkezem. A felmentési időmet ez után kapnám meg a munkáltatótól. (közalkalmazott vagyok) De azt mondták, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra, csak a felmentés után adhatom be az igényemet, és csak ez után kaphatok nyugdíjat.
Van ilyen rendelet?
Azért kérdezem, mert eddig minden munkatársama nyugdíjba lépés napjától tölthette a felmentési idejét (a felmentési időre járó pénzüket egyösszegben megkapták), és ezen az időszakra, már a nyugdíjat is kaptak.
Nekem erre nincsen lehetőségem?
Megtisztelő válaszodat előre is köszönöm!
Judit
Tisztelt Lyonee!
Édesanyám nyugdíjazási ügyében nekem is kérdésem van, esete hasonló Judit51-hez, és több előttem szólóhoz.
Nos:
Eredetileg úgy volt, hogy október 1.-vel kéri nyugdíjaztatását tehát ebből kellett volna visszaszámolni, a felmentési időt, és a szabadságokat.
Valamiért ez nem lett jó időpont.
Munkáltatója nagyon nehezen tudja kiszámolni már a felmentési idejének hosszát is és, hogy mennyit kell belőle ledolgozni, így utolsó munkahelyén töltendő napját. Gyakorlatilag 2 naponta más-más időpontot számolnak ki neki. Utolsó változat már az, hogy 2 hónap felmentési idő, 1 hónap ledolgozással. Sajnos úgy van vele, hogy most már a lehető leghamarabb menne.
adatai:
1951.06.18.-án született (56 éves) 41 éves munkaviszonnyal ebből az utolsó 28 évet közalkalmazottként töltötte.
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát
Szabolcs
Tisztelt Lyonee!
Kicsit gondolkoztam még a dolgon, elképzelhető-e, hogy a munkáltató, hogy lerövidítse a felmentési időt (dolgozó elé tesznek egy papírt amiben kéri, és aláírja) azért, hogy az állományt minél előbb feltölthesse (ugyanis addig nem vehet fel új alkalmazottat míg teljes az állomány) és megeteti a naiv alkalmazottat ily módon.
Ebben az esetben viszont ragaszkodnia kellene az eredeti október 1. dátumhoz (ekkor meglenne a 42 éve is) amiből visszaszámolva május közepéig dolgozna.
Lehet ez teljesen téves következtetés
Szabolcs
Kedves Judit51 és saba30!
A nytv. és a kjt. is sokat változott.
Mivel mindkét nyugdíjbamenő, Judit 51 és saba30 édesanyja 2008-ban szerez jogosultságot, ezért csak a 2008 jan. 1-én életbe lépett jogszabályokat lehet rájuk alkalmazni.
Nytv.
9. § A 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult
- az a nő, aki az 57. életévét betöltötte,
- az a férfi, aki a 60. életévét betöltötte,
feltéve, hogy legalább 38 év szolgálati időt szerzett, és a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
Vagyis csak a jogviszony megszűnése után kérheti a dolgozó előrehozott nyugdíjazását.
A munkáltató jogszerűen csak a kjt 30. § (1) e) alapján mentheti fel a közalkalmazottat, erre a jogszabályra hivatkozva kérni kell a felmentést. Sőt a kjt alkalmazásában nyugdíjasnak minősül (csak a kjt alkalmazásában!), ezért még jubileumi jutalom is járhat, megfelelő közalkalmazotti jogviszony esetén. A felmentési idő 25 év után 7 hónap, 30 év után 8 hónap, melynek felére kötelesek a közalkalmazottat felmenteni a munkavégzés alól. A felmentési időre járó átlagilletmény havonta kell kifizetni 2006 július 1-je óta. A felmentési idő és a jubileumi jutalom tekintetében az összes közalkalmazotti jogviszonyt figyelembe kell venni, attól függetlenül, hogy hány helyen töltötte és az folyamatos volt-e. Saba édesanyjának a 28 év után 7 hónap a felmentési ideje, 2009 jan 18-án jár le, 3.5 hónapra fel kell menteni a munkavégzés alól. Az MT 94.§-re hivatkozva kérheti felmentési idejének lerövidítését, ha azt akarja, hogy még az idén nyugdíjba mehessen.
Kedves Lyonee!
Köszönöm a gyors válaszadást! További jó munkát, és minden jót kívánok neked!!!!!!!!!!
Tisztelt Lyonee!
Segítségét szeretném kérni a felmentési idővel kapcsolatban. Eddig azt hittem, hogy értem, de ma olvastam a PDSZ honlapján egy felhívást a Miniszterasszonyhoz, miszerint akinek a felmentési ideje átcsúszik 2009-re, az már csak 59 évesen mehet előrehozott nyugdíjba. Szeretném erről megkérdezni a véleményét, mert ennek pont az ellenkezőjét olvastam több fórumon, mert aki jogosultságot szerzett 2008-ban, az 2009-ben is nyugdíjba mehet ugyanazokkal a feltételekkel. Én 2008 szeptember hónapban töltöm a 57. évemet és november elején lesz meg a 38 évem és ettől az időponttól kezdve élnék a felmentési idővel.
Köszönettel
Korábban én is érdeklődtem a nyugdíjazással kapcsolatban. A jelenlegi helyzet:1951.11.14-én születtem. 2008.09.01-én lesz meg a 38 év munkaviszonyom, ebből 36 év közalkalmazotti.2008.04.14.-én adtam be írásban a kérelmet, hogy kérem felmentésemet 2008.12.15.-ével a 8 hónap felmentési idő közbeiktatásával.Így 04.15.-től felmentésemet töltöm 08. 15.-ig munkavégzéssel, majd 4 hónap munkavégzés alóli felmentés után 12. 15.én munkaviszonyom megszünik és 16.-tól kérem a nyugdíjazást.08.15.-én az utolsó munkában töltött napon,igéretet kaptam, hogy a 40 éves jubileumi pénzt is megkapom, ami így beszámít a nyugdíjba. Ezeket azért írtam le, hogy ha segítek valakinek ezzel már megérte mert tudom minden információra szükség van ilyenkor.
Kata!
A munkáltatód nem a kjt szerint járt el!
Kérésedre csak az 57. születésnapod után menthetne fel. Ha nem a kjt 30. (1) e) szerint jár el, akkor csak a foglalkoztatásod ellehetetlenülése miatt menthetnek fel a közalkalmazotti jogviszomy alól. Úgy veszem ki soraidból, hogy nem ez a helyzet. A jubileumi jutalomra csak akkor lennél jogosult, ha a kjt alkalmazásában nyugdíjasnak minősülnél, vagyis a kjt 30.§ (1) e) szerinti felmentés esetében.
Giza51!
Nyugodj meg! Olvasd el a 2008.04. 07-i beírásomat.
Az idézet egy olyan tájékoztatóból származik, amelyet a Regionális Nyugdíjbiztosítók igazgatói kaptak az Országos
Nyugdíjbiztosítási
Főigazgatóság "Jogi és Méltányossági Ügyek Főosztálya" -tól. A teljes tájékoztatót csatolva megküldték nekem is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02