Kedves Lyonee ! Köszönöm gyors és tartalmas válaszaidat feltett kérdéseimre.Azt hiszem számomra az lenne a legtisztább és legegyszerübb ,ha az ONYF-hoz továbbított állásfoglalás kérdésedre pozítív választ kapnál.Amúgy az 1997.évi LXXXI.törvény 18 § (6) pont szerint úgy gondolom 2009 -ben is elmehetek nyugdíjba 2008-as feltételekkel.Bár erre senki nem tudott eddig biztos választ adni.
A MT 94.§-os javaslatod esetén az okoz gondot, hogy a 87 § (b) pont szerinti "rendes felmondás " közalkalmazottakra nem alkalmazható ( Kjt 38.§ szerint) Az MT 94 § pedig rendes felmondás esetére írja elő a munkáltató felmentési kötelezettségét.
A Kjt 33.§ (3) javaslatod jónak tartom! Ha dec 25.-től kérem munkaviszonyom megszüntetését ,felmentési időm lerövidítését,mi írja elő munkáltatóm számára a kötelező végrehajtást?Ha be tudom ezt számára bizonyítani akkor lehet hogy az idén még elmehetek nyugdíjba.Mikorra várható megitélésed szerint ONYF-i állásfoglalás?
nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő
Kedves Lyonee! Minél többet olvasgatok a NET -en annál bizonytalanabb leszek. Az elöbb írtam az 1997.évi LXXXI.törvény 18.§ (6) pont szerinti lehetőséget,sajnos megint elbizonytalanodtam! A http://www.pga.org.hu/…xxxi_trv.pdf alatt található 1997.évi LXXXI.törvénynek még létezik (6) pontja amire hivatkoztam,viszont a https://www.magyarorszag.hu/…gyleirasjogi#… cim alatt szereplő" Kinek jár az előrehozott öregségi nyugdíj" cikk utolsó szava után lévő piros § jelre kattintva előugró 1997.évi LXXXI törvényben már nem szerepel a 18.§ nál (6) pont,csak 1 és 2 pont létezik. Azt hiszem ez a frissebb és ezt közben módosították már . Nagyon el vagyok keseredve,hogy ezt sem lehet alkalmazni .Már csak az ONYF kedvező állásfoglalásában bízhatok azt hiszem Zsuzsa
Én csak a hatályos jogszabályokat idézem.
A kjt 85.§ (7) e.) értelmében
(7) Eltérő rendelkezés hiányában, ahol jogszabály
- rendes felmondást említ, azon felmentést;
is érteni kell.
A kjt nem zárja ki az MT 94.§ alkalmazását a közalkalmazottakra, a rendes felmondáson felmentést kell érteni. A kjt-hez kiadott kommentár is utal az alkalmazására. Ezt már leírtam.
„ (Munka tv. 94. §). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felmentési idő a közalkalmazott kérése alapján lerövidül a törvény erejénél fogva. A jogviszony megszüntetés jogcíme azonban nem módosul, ekkor is felmentéssel szűnik meg a jogviszony annak minden jogkövetkezményével együtt. „
Kedves Lyonee !
Köszönöm az ismételten adott gyors válaszodat. A Kjt 85.§ (7) e pontja elkerülte a figyelmemet.Ismét megnyugodtam ! Most már csak az kell,hogy a munkáltatóm a szóbeli ígéretének megfelelően jogviszonyomat írásbeli kérésemre felmentéssel szüntesse meg,nehogy a fenntartó befolyása (kényszerítése) miatt ezt megváltoztassa! Úgy gondolom onnan már símának tünik a dolog,úgy fogok eljárni ahogy javasoltad.Ha elérkezik az idő,a fejleményekről majd tájékoztatlak.
Köszönöm a segitségedet Zsuzsa
Tisztelt Lyonee !
Szeretném megkérdezni,hogy hogyan kell értelmezni a 2007.évi.CLVI.törvény 22.§ (2) pontjában leirtakat / E rendelkezés 2008.január 4.-én hatályát veszti./ Ez érinti a 22.§ (3) pontjában leirtakat is ? Vagy vajon mire érti a törvényhozó a fenti 22.§ (2) pont második mondatát?
válaszodat megköszönöm ERIKA
Kedves Erika!
"22. § (1) Ez a törvény 2008. január 1-jén lép hatályba.
(2) E törvény 1-21. és 23. §-a 2008. január 3-án hatályát veszti. E rendelkezés 2008. január 4-én hatályát veszti."
Az 1-21, 23.§, több jogszabály módosítását írta le, hatályos jan. 1-től. Miután ezek a módosítások végrehajtódtak, ezért nincs továbbra szükség a módosítást előíró rendelkezésre. Sőt még a megszüntető rendelkezést is törölték. Én nem vagyok jogász, a józan eszem szerint próbálom neked elmagyarázni.
Az egész jogszabályból csak a 22. § maradt meg a (2) kivételével. Megnyugodhatsz, a 22.§ (3) továbbra is hatályos.
Tisztelt Lyonee !
Azt hiszem megértettem válaszodat,ha jól gondolom akkor a törvény 1-21,és 23.§-a január 3.-án,mig a 22.§ (2) pontja január 4.-én vesztette hatályát!
Köszönöm a segítségedet ERIKA
Tisztelt Tanácsadó!
Óvónőkét dolgozom és júniusban töltöm be az 57. életévemet. A Kjt 30. §. (1) bekezedés e) pontja alapján szeretném kérni a felmentésemet.
A törvény szerint nyolc hónap felmentési időre vagyok jogosult, ami azt eredményezi, hogy a közalkalmazotti jogviszonyom csak 2009-ben fog megszűnni. Úgy gondolom, hogy ez év decemberében történő nyugdíjazásom előnyösebb lenne.
Előzetes tájékozódás alapján a munkáltatómtól azt a felvilágosítást kaptam, hogy a törvény szerint járó nyolc hónapot ki kell adni és nem áll módjukban kevesebb felmentési időt megállapítani még a munkavállaló kifejezett kérésére sem.
A Kjt-ben nem találtam kifejezetten erre vonatkozó meghatározást. Alkalmazható-e a Munka Törvénykönyvének 94. §-a mögöttes jogként erre az esetre?
„94. § A munkáltató rendes felmondása esetén, ha a munkavállaló a felmondási idő alatt munkaviszonyának megszüntetését a munkavégzés alóli felmentése előtti időpontra kéri, a munkáltató köteles a munkaviszonyt a munkavállaló által megjelölt időpontban megszüntetni.”
(Annak nincs akadálya, hogy a felek közös megegyezéssel megszüntessék a jogviszonyt a felmondási idő eltelte előtt)
A kérdésem az hogy, a felmentési kérelmemben, amennyiben kifejezetten kérem a munkáltatót hogy a törvény alapján megállapított nyolc hónap helyett hat hónap felmentési időt biztosítson, akkor lehetősége van-e a munkáltatómnak közös megegyezéssel kevesebb felmentési idő magállapítására?
Nagy érdeklődéssel várom megtisztelő válaszát.
Tisztelettel: Ovimami
ovimamika!
Olvass vissza kb 15 bejegyzést, csak erről van szó.
A közös megegyezés kifejezést felejtsd el, mert, akkor már nem felmentésről van szó, a kjt alkalmazásában sem számítasz nyugdíjasnak, és elesel minden kedvezménytől!
Első körben kérd a felmentést. Ha megadták, és elkezdted letölteni a felmentési időt, akkor kérd a felmentési idő lerövidítését az Mt 94-re hivatkozva. Így nem fordulhat elő, hogy megigérik és különbözó kifogásokat keresve visszamondják.
Tisztelt Lyonee!
Köszönöm a gyors választ.
Tisztelt Uram!
Édesanyámnak szeretném megtudni, hogy 2008. szeptember 23-án tölti az 57. életévét, 2006-ig 38 év 115 napot igazolt vissza a nyugdijfolyositó intézet. Önkormányzatnál dolgozik közalkalmazottként.
Kérném szives segitségét, hogy ebben az esetben mi a teendőnk és milyen juttatásokra van lehetőség?
A Polg.Hiv.-ban azt mondták édesanyámnak, hogy adja be a felmondását és szeptember 23-val nyugdijasnak számit.
Kérem szives válaszát.
Előre is köszönöm!!
aseponer!
Édesanyjának mennyi a közalkalmazotti jogviszonya? Mind a 38 év?
Tisztelt Uram! Köszönöm, hogy ily gyorsan reagált kérdésemre. Igen ezt elfelejtettem beirni, hogy 1995. október-e óta közalkalmazott.
Köszönettel
Kedves aseponer!
Ezt a topicot érdemes visszaolvasni, mert érintettünk néhány problémát. Egyébként nő vagyok.
A közalkalmazotti jogviszony megszüntethető
- felmentéssel
- a közalkalmazotti jogviszonyról való lemondással
- közös megegyezéssel
1.A felmentést a munkáltatónak indokolnia kell. Felmentheti a közalkalmazottat a saját kérésére is, ha a 30.§ (1) e) alapján az jogosult a kérelemre. Felmentheti, de nem köteles!!!
Ha a közalkalmazottat a 30.§ (1) e) alapján kérésére felmentik, akkor nyugdíjasnak minősül a kjt alkalmazásában. Ez azt jelenti, hogy nem jár végkielégítés. Jubileumi jutalom járhatna, ha meg lenne hozzá a szükséges közalk.jogviszony. 13év után 4 hónap a felmentési ideje édesanyjának, ennek fele idejére kötelesek felmenteni a munkavégzés alól. Jubileumi jutalom nem jár, viszont a 13. havi juttatás igen. A felmentés csak a születésnapja után kezdődhet. Erről a lehetőségről illet volna tájékoztatni az édesanyját. Ilyen előzmények után nem hiszem, hogy felmentik, de próbálja meg. Lehet, hogy erről a lehetőségről az önkor.-nál sem tudnak?!
2. A lemondási idő 2 hónap, ezt le kell dolgozni, de a munkáltató eltekinthet ettől. A 13. havi juttatás most is jár. Lemondhat a jogviszonyáról akár július 23-án is, és akkor szept. 23-ától kérheti nyugdíjazását. De időzítheti akár dec. 28-ra is. Ha nagyon el akar menni nyugdíjba, akkor még az idén kérje, hogy a januári nyugdíjemelést megkaphassa.
3. Bármiben megegyezhetnek, de csak olyan feltételeket fogadjon el, ami előnyösebb, mint a lemondás.
„1992. évi XXXIII. Törvény a közalkalmazottak jogállásáról
30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
- az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.
…
37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.”
Kedves Lyonee!
A segítségedet szeretném kérni!
Aki idén májusban tölti a 60.életévét férfi és rendelkezik 40év szolgálati idővel, közalkalmazott az egyetem után orvos a mai napig rendelőintézetben, az milyen módon mehet el nyugdijba? neki azt mondták a munkaügyön, hogy mondjon fel.
milyen juttatások járnak neki ha kéri a felmentését az előző hozzászolásaid alapján? felmentési idő, jubileumi pénz, végkielégítés?
már érdeklődtünk másol, ott azt az információt adták még, hogy köztisztviselőknél idén aki elmegy nyugdijba a felmentési idő végén kap jubileumi pénz is és végkielégítést igaz ez? valamilyen törvényhézagra hivatkoztunk, de mindenki elzárkozik tőle,hogy megmondja melyik az.
előre is köszönöm
lehelszuszi
Kedves szuszika!
A közalkalmazottakra és a köztisztviselőkre más tv. vonatkozik.
A köztisztviselőkre vonatkozó tv.nem tartalmazza azt, hogy, aki kéri felmentését, az nyugdíjasnak minősül. Ezért kaphatnak végkielégítést is. A köztisztviselő előbb is kérhetik a felmentést, ha a felmentési idő lejártakor a nyugdíjazás feltételei teljesülnek. A jubileumi jutalom feltételei is mások. Szóval, nem érdemes a ktv-nél joghézagot keresni, főleg, ha nem is az vonatkozik a közalkalmazottra (kjt).
Mindenképpen kérje a kjt 30.§ (1) e)-re hivatkozva a felmentését. A közalkalmazotti jogviszonya 6 év egyetemet a 40 év szolgálati időből levonva maximum 34 év lehet.
kjt 78.§
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.
Mivel a kjt alkalmazásában nyugdíjasként szűnik meg a jogviszonya, ezért nem jár végkielégítés.
A felmentési idő 30 év közalk. jogviszony esetén 8 hónap. Nem kell rögtön a 60. születésnapja után kérnie a felmentést. Számítsátok ki, hogy a felmentési idő letöltése előtt a 35 év közalkalmazotti jogviszonya napra pontosan meglegyen, különben nem jár a jubileumi jutalom (5havi átlagkereset). Az egyetemi évek a közalkalmazotti jogviszonyba nem számítanak bele. Jár még a 13. havi juttatás.
Tisztelt Lyonee ! Szeretném tanácsát kérni. Egészségügyben dolgozok már 38 éve közalkalmazottként. 2008 aug.16.án leszek 57 éves.Úgy döntöttem elmegyek nyugdíjba.Amit aug.16.án indíthatok el, a felmentési kérelemmel a munkahelyemen.Amit egyelőre nem tudom,hogy megadnak e.Közben a főnöknőm elindította a privatizációs kérelmét.A pályázat amit kiírtak,1-2 nap múlva indul kb. Szeretné ha kimennék vele privátba. Igy gondolom elesnék a felmentési időtől, bérektől... Kérem Önt, mit tegyek,maradjak közalkalmazottként,vállalva ezt a kellemetlen szerepet,hiszen így őt is gátolom,mert valakit ki kellene vinnie.Viszont nekem is a magam érdekét kellene néznem . Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Lizaiza
Tisztelt Lyonee!
Ahogy nézem a kérdéseket és a válaszoka,ebböl egy dolog számomra sajnos világos. A 35 év közalkalmazotti munkaviszonnyal járó jubileumi pénzt gyakorlatilag megszüntették. Miután kizárólag felmentéssel kapható meg a jutalom, /én pl. eü-ben dolgozom/, közös megegyezésnél nem, kilépésnél meg pláne, a munkáltató kedve szerint dönthet erröl. Nem nehéz kitalálni, hány kórház vagy eü. intézmény vállalja be az ezzel járó elég szép összeg kifizetését, söt még a felmentési idö felének kifizetését is. Tehát a dolgozónak jár, sokan lehúztak 35 évet az egészségügyben, de megtalálták a kiskaput, hogy ne kelljen ezt kifizetni. Egyáltalán miért állítják a jubileumi jutalomra jogosult dolgozót ilyen megalázó helyzetbe, hogy könyörögni kell a felmentéséért, a munkáltató meg egy mondattal elintézi:
nem menti fel! És megtehetik!!!!!!!!!!!!!!!
Miért??????????????? Mit lehet tenni?
Szerintem semmit. De ha valakinek van valami ötlete,
jó lenne összefogni, mert szerintem nagyon sok 57 éves 35 év munkaviszonnyal ill. közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezö nyugdíjba készülö közalkalmazottat fosztanak meg igy a sok sok év semmi keresete utáni ettöl a juttatástól. Erre fel kellene hívni a szakszervezetek és akár a MESZK figyelmétis. Ne csak a bkv merjen sztrájkolni, pedig ott számtalan kedvezményt kapnak, /ingyen bérlet, minden családtagnak, korkedvezmény, ruhapénz. beiskolázási támogatás stb./Mi pl. semmit. Nem szeretnék párhuzamot vonni, de talán az eü-ben sem végeznek kevésbé fontos és felelösségteljes munkát.. Miért csak mi húzzuk a rövidebbet? 5 éve nincs pl. fizetésemelés sem.Értünk ki fog kiállni? Felháborító, ahogy az eü-vel elbánnak.
Az összes más területen dolgozó közalkalmazott véleményét is várom, és az ezen topicon válaszoló jogtanácsos válaszát pedig elöre is köszönöm.
- tekintettel arra,hogy osztályfőnök,és az osztályát szeretné még elballagtatni --- ,vagy azt csak a születésnapjára időzitve teheti meg?
ERIKA
Kedves Erika!
"e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi"
Itt nincs semmi korlátozás, hogy csak bizonyos időn belül lehet kérni. Véleményem szerint utána bármikor, csak előtte nem.
Kedves lizaiza!
Egy csomó kérdésre kell válaszolnod, majd mérlegelned, mit nyersz, illetve mit veszítesz, ha egyiket ill. másikat választod.
Felmentési idő, jobileumi jutalom. Előzetesen járj utána, hogy kérésedre felmentenének-e egyáltalán. A doktornő mennyi fizit adna? stb. Neked kell döntened!
Kedves zsuzsak!
Én nem vagyok sem jogtanácsos sem szakértó, ezt már sokszor leírtam. Amit írtál, azzal tökéletesen egyetértek, de ez a fórum nem tudja ezt megoldani, sem tanácsot adni. A kamara nem tudok jó ötlet-e, próbáld talán az EDDSZ-t.
Tisztelt Lyonee!
Ha 35 év közalkalmazotti munkaviszonnyal és 57 éves kort elérve kérem nyugdíjam megállapítását, kilépéssel nyugdíjba megyek, majd a nyugdíj teljes szüneteltetésével maradok ugyanazon a munkahelyen, vagyis a kilépés után rögtön vissza is vesznek dolgozni, mint nyugdíjast,közalkalmazottként, ha véglegesen nyugdíjba vonulok, milyen jogcím alatt kell a munkaviszonyt megszüntetni, hogy a 40 éves jubileumi jutalomra jogosult legyek, és ki is fizessék azt?
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel kérnék mindenkit, hogy aki tudja pontosan hogy melyik törvény mondja ki, hogy a munkáltatónak nem kötelessége felmenteni a dolgozót nyugdíjba vonuláskor a saját kérésére, /ezáltal elütve a jubileumi jutalomtól és a felmentési idötöl, és annak a fele munkaidejének kifizetésétöl,/, az írja meg, mert szeretném elküldeni az EDDSZ-nek, akikkel beszéltem. Köszönöm
Tisztelt UR!
nekem egy számomra fontso kérdésem lenne;
2008.03.16.-án leszek 60 éves és férfi vagyok, 41 éves szolgáti idővel. A jobb kiszámítás reményében kértem az előrehozott/korengedményes nyugdíjazásomat 2007.12.16.-tól ( tehát 5 hónappal előbb)
( sok probléma adódott a szolgálati idő kiszámítással, és mai napig még nem rendezett, talán már egy hónapon belül sikerül nyugdíj megállapításig jutnom.)
Közben folyamatosan dolgozom egy Kft-nél, aki előre kifizette az 5 havi járulékomat, tehát a maradék időt amíg 60 éves leszek.
Kérdésem; a mostani- számomra nem teljesen kiigazodási pontot nyújtó jogszabályok szerint- vonatkozik-e rám is, hogy nem vállalhatok munkát,
úgy hogy folyamatosan nyugdíjas is lehessek. Mikortól kellene (vagy kellett volna felmondanom), vagy fel kell-e mondanom? Ha fel kell, rögtön visszamehetek-e?
Viszont szeretném a nyugdíjamat kapni, mert az állás rendkívül bizonytalan.
Vagy milyen feltételekkel tehetem meg?
Köszönöm a válaszát.
Tisztelettel V. Péter
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02