nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

donfeco # 2009.09.18. 08:37

Tisztelt fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy édesanyám már 40 éve dolgozik, és jelenleg 55 éves. a kérdésem az lenne hogy ő mikor tud elmenni nyugdíjba mert már nagyon sok helyről hallottunk nagyon sok választ de egyik sem volt célravezető.
Kérem ha tudnak segítsenek!
segítségüket előre is köszönöm
Üdvözletem: donfeco

bauerk # 2009.08.05. 17:39

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors és kielégítő választ!

bauerk

Veci # 2009.08.05. 17:14

bauerk!
Korengedményes nyugdíj
http://www.onyf.hu/index.php?…
A korengedményes nyugdíj megállapítását és folyósítását a munkáltató és a munkavállaló között létrejött megállapodás alapozza meg - amelynek megkötésére legkorábban a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontját megelőzően egy évvel kerülhet sor -, de az egyéb jogosultsági feltételeknek is teljesülniük kell. Ezek a szükséges szolgálati idő megszerzése (legalább 37 év), a meghatározott életkor betöltése (57. életév), valamint a rendeletben meghatározott biztosítási jogviszonynak (munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszony, bedolgozói jogviszony, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű munkavégzésre irányuló jogviszonya) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.
A korengedményes nyugdíjazás részletes feltételeit a a 334/2008. (XII. 30.) Korm. rendelettel 2009. január 1-jei hatállyal módosított 181/1996.(XII. 6.) Korm. rendelet tartalmazza.

334/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet módosításáról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A Nyugdíjbiztosítónál kiszámítják a várható nyugdíjat, és 2009.12.31-ig kell befizetni az 59. éves szülinapig a postaköltséggel együtt egyösszegben. Ennek a lebonyolítását érdeklődjék meg a Nyugdíjbiztosítónál, és hogy milyen nyomtatványt kell beadni.

ITT VAN nyomtatványminta a megállapodáshoz: http://www.onyf.hu/?…
EZT AJÁNLOM MEGNYITNI:
Megállapodás, a 181/1996. (XII.6.) Korm. rendelet alapján, korengedményes öregségi nyugdíj elbírálásához (ONYF.3515-245/B.)
Megállapodás korengedményes öregségi nyugdíj elbírálásához.

Itt van egy nyugdíjkalkulátor tájékoztatásul:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

bauerk # 2009.08.05. 16:13

Kedves Tanácsadó!

Édesanyám 1952-es születésű, idén már több mint 41 év szolgálati idővel rendelkezik.
Egészségi állapota miatt minél hamarabb nyugdíjba szeretne menni, erre 59 éves koráig tudtommal nincs lehetősége.
Kérdés, hogy a munkáltató segítségével van-e még lehetőség 59-2 évvel korengedményes nyugdíjba menni, ha igen, ez esetben milyen kifizetés terheli a munkáltatót? (Ez azért érdekes, mert családi vállalkozás a munkáltató.)

Válaszát előre is köszönöm!

morningrise # 2009.07.22. 12:34

Kedves Lyonee, Veci: Köszönöm szépen.

Veci # 2009.07.22. 05:17

Kedves morningrise!
Kiegészítem még néhány "okossággal" Lyonee válaszát.
Itt találsz egy nyugdíjkalkulátort. Ha van már szolgálati idő megállapításod a nyugdíjbiztosítótól, akkor 1988-tól benne szerepel a jövedelemalakulás, a jutalom, a kieső napok száma. Ezeket az adatokat írd be és a szolgálati idő kiválasztásával a számolra kattintva kiszámolja tájékoztató jelleggel a várható nyugdíjat (ha most tudnál elmenni nyugdíjba).
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

59 éves korodban (2011-ben) a csökkentett nyugdíjhoz meglesz a szolgálati időd, mivel az általad leírtak szerint nem lesz meg a 40 év.
Itt találod a jelenleg hatályos nyugdíjtörvényt:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
12. § (1)
39 év/ 78,5 %
40 év/ 80,0 %

http://www.jogiforum.hu/torvenytar/
A Tny. 18/A §
(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra -40 év szolgálati időnél
a) 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,

1. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  2. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.”"

Szerintem gondold át, ha lesz munkahelyed, akkor jársz jobban, ha meg lesz a 40 éves szolgálati idő (csökkentés nélkül és 80 % számítással). Erre érdemes odafigyelni, mert jó néhány eFt-ot jelenthet. A jubileumi jutalom is lejentősen részt vesz a számítási alapba, de csak akkor tudnak minél többet beszámítani, ha nem év elején mégy nyugdíjba, mert abból az összegből napi meghatározott összeget vesznek figyelembe.
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…
A nyugdíjjárulék fizetés felső határának egy naptári napra jutó összege
2008. évi CII. tv. (Költségvetési tv.) 53. § (1) bek. és az 1997. évi LXXX. tv. (Tbj) 24. § (2) bek. 20.400,-Ft/nap

Ha én ezt tudtam volna, akkor nemcsak 21 napot tudtak volna figyelembe venni a nyugdíjam kiszámításakor.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.07.21. 17:36

morningrise!
A nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok ideje is beleszámít a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időbe, de nem munkaviszony. Az 52-es születésű nő legkorábban 59 évesen mehet előrehozott nyugdíjba, min. 40 év szolg. idő esetén teljes összegű, min. 37 év esetén csökkentett összegű nyugdíjban részesülhet.
A nyugdíjazás előtt meg kell szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyodat. A legkedvezőbb módja, ha a kjt. 30.§ (1). e) pontjára hivatkozva kéred a felmentésedet.
"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
.....

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi. "

Ez azt jelenti, hogy max. 8 hónappal az 59. születésnapod előtt kérheted a fenti felmentést. 8 hónap a felmentési időd, melynek fele idejére kötelesek felmenteni a munkavégzés alól, de akár a teljes időre is felmenthetnek. A munkáltató nem köteles kérésedre felmenteni téged, ha mégis megteszi a kjt. 30.§ (1) e) alapján, akkor a kjt. alkalmazásában (csak a kjt!) nyugdíjasnak minősülsz, és mint nyugdíjasnak jár a 35 év közalkalmazotti jogviszony esetén a 40 éves jubileumi jutalom, ami 5 havi illetmény. Ha nem mentenek fel kérésedre, akkor le kell mondani a közalkalmazotti jogviszonyodról. A lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgozni, esetleg eltekinthetnek ettől. A harmadik lehetőség a közös megegyezés, ebben az esetben azt kapod, amiben megegyeztek.

morningrise # 2009.07.21. 16:48

Tisztelt Tanácsadó!

1952-ben születtem. Közalkalmazotti munkaviszonyom 1974 januárjában kezdődött óvónőként. Nappali tagozaton végeztem. Ezek az évek is beleszámítanak a munkaviszony éveibe?

További kérdéseim:

Előrehozott nyugdíjba vonulásom mikortól kezdődhet? A nettó keresetem hány százalékát fizetik? Amennyiben a tanulmányi éveim is munkaviszonynak számítanak, akkor jelenleg 37 éves a munkaviszonyom. A 40 éves jubileumi jutalomra jogosult vagyok-e? Ha most mennék előrehozott nyugdíjba, akkor a felmentési időm mennyi, és abból mennyit kell ledolgozni?

K.D.-né

Murka # 2008.12.04. 11:25

Tisztelt Fórumozók!
Az anyukámnak a mai napon szünt meg a munkaviszonya. 2009 április 16.-án tölti be az 57 évet. Mikor mehet el legkorábban nyugdíjba? Ebben a korban szinte reménytelen már munkahelyet találni és olyan helyen is él, ahol még a fiataloknak sincs munkájuk. Van valakinek valami javaslata?
Köszönettel várom

Lyonee # 2008.11.26. 19:56

Kedves V. K.!
Mivel a szolgálati időre és az életkorra vonatkozó feltételeknek már most megfelelsz (ha nő vagy!), ezért a 2008-ban megszerzett előnyugdíjra való jogosultságodat 2009-ben a jogviszonyod megszűnésétől bármikor érvényesítheted.

V..K # 2008.11.26. 18:47

Tisztellt Lyonne! A kérdésem a következő lenne.
57 évemet betöltöttem szeptemberben és közalkalmazott vagyok-voltam,41 év munkaviszonyom van.A felmentési időm 2009 márciusában jár le,érint e engem a 2009 évi uj nyugdijtörvény,mi lenne a teendőm?

köszönöm válaszát.

vajozs # 2008.08.26. 12:35

Köszönöm szépen.
Üdvözlettel: Vajozs

angelis # 2008.08.25. 15:30

A felmentési idő utolsó napján szűnik meg a munka v. más jogviszony, ez természetesen beleszámít. Utána fogalmilag kizárt, hogy szabadságon légy, szerintem te a ki nem adott szabadság megváltására gondolsz - azt pedig pénzben megváltják és nem számít szolgálati időnek.

vajozs # 2008.08.25. 14:55

Tisztelt Fórumozók!
A felmentési idő és az azt követő szabadság beszámít-e a szolgálati időbe? Esetleg hol találok rá egyértelmű választ?
Köszönettel: vajozs

Lyonee # 2008.08.19. 14:05

Edi51!
A munkáltatói felmondás esetében jár felmentési idő és végkielégítés, közös megegyezésnél, pedig amiben megállapodtok. Ha nem előnyös, amit felkínálnak, nem kell aláírni.
A gyermekek utáni kedvezményt csak a szolgálati időnél veszik figyelembe, ha nincs meg. És nem csak a csökkentettnél.

leesky # 2008.08.10. 20:20

Tisztelt Lyonee!

Köszönöm a válaszait.

Lyonee # 2008.08.10. 18:57

Tisztelt Leesky!
Én nem vagyok szakértő, ezt már sokszor leírtam.
Azt nem tudom, hogy lehet -e kérni a nyugdíj újraszámítását, ha a megállapításig minden körülmény figyelembe lett véve. 12 havi nyugdíj melletti munkavégzés esetén lehetne kérni a kiegészítést, ami nagyon csekély összeg. Mindenki igyekezett tavaly nyugdíjba menni, aki csak tehette a kedvezőbb számítás miatt. Akinek 2008-ban állapítják meg a nyugdíját, most vagy korábban szerzett jogosultság alapján, a 2008-as szabályok szerint számolják ki.
"2007. évi CLVI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
22. § (1) Ez a törvény 2008. január 1-én lép hatályba.
(3) Aki előrehozott öregségi nyugdíjra, illetve csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, e jogosultságát bármikor érvényesítheti, a nyugdíjcsökkentésre a jogosultság megszerzésének időpontjában hatályos szabályokat és mértékeket kell alkalmazni, tekintet nélkül arra, hogy a nyugellátást mikor, illetve milyen időponttól kezdődően állapítják meg. Egyebekben az előrehozott öregségi nyugdíj és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj összegét azon rendelkezések szerint kell megállapítani, amelyek arra az időpontra alkalmazandóak, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják."

Értelme nincs azon gondolkodni, hogy lehetne-e.

A jubileumi jutalomra semmiképpen nem jogosult, csak egy lehetősége van, egy újabb közalkalmazotti jogviszonyban még annyi ideig dolgozni, hogy meglegyen a 35 év.

leesky # 2008.08.10. 13:43

Tisztelt Lyonee!

Édesapám részére kérnék segítséget. Közalkalmazottként tavaly 10.31-cel lett nyugdíjas, felmentési idejét 10.31-től 2008.06.30-ig töltötte. Kérdésem lenne, h a felmentési idő leteltével, ez a 8 hónap, illetve az arra kapott munkabér befolyásolja-e az ő megállapított szolgálati idejét és nyugdíját? Tehát érdemes-e kérnünk a nyugdíjbiztosítótól a szolg idejének és nyugdíjának újraszámítását emiatt a +8 hónap miatt? Ha ezt kérvényezem, akkor a 2008-as nyugdíjszámítási szabályok egyáltalán befolyásolják-e az ő helyzetét? Ha újraszámolják neki, akkor az új szabályok szerint számolják, és ezáltal még rosszabbul is járhat?
Másik kérdésem az lenne, hogy ha a fent leírtak szerint az ő munkaviszonya idén 06.30-cal szűnt meg, és ez év októberében érte volna el a 35 éves közalkalmazotti jogviszonyt, jár-e neki jubileumi jutalom, milyen lehetőségei vannal ennek "igénylésére"?
Válaszát előre is köszönöm.
László

V..K # 2008.08.06. 13:44

Köszönöm szépen a segittséget Lyonne!

V..K # 2008.08.06. 13:43

Köszönöm szépen a segittséget Lyonne!

Lyonee # 2008.08.05. 18:09

6 hónap a felmentési idő, és a feléről kötelesek felmenteni a munkavégzés alól, de akár az egészről is felmenthetik.

V..K # 2008.08.05. 17:18

Tisztellt Lyonee!

Énis Édesanyámnak szeretnék segitséget kérni a felmentési idővel kapcsolatban!

Édesanyámnak 41 éves munkaviszonya van ebből 23 év közalkalmazotti munkaviszony amelyben jelenleg is dolgozik mint pedagógus a kérdésem az volna,hogy hány hónap a felmentési idő és ebből mennyit kell ledolgoznia?
köszönöm mielöbbi válaszát vagy esetleg hasonló cipőben járónak irott válaszát.

deugabi # 2008.07.23. 12:51

Köszönöm Lyonee!

btrix # 2008.07.23. 09:33

Kedves Lyonee! Tisztelt Fórumozók!

Édesanyámnak szeretnék segítséget kérni az alábbiakban:

42 év szolgálati idővel 56 évesen, átszervezésre hivatkozva idén felmondtak neki a munkahelyén. Az utóbbi 18 évet közalkalmazottként, pénzügyi munkakörben töltötte, viszonylag jó fizetéssel.

Előrehozott nyugdíjra 3 év múlva jogosult. Középfokú végzettséggel, nyelvtudás nélkül, 56 évesen nem tudom, milyen munkát találunk majd neki. Jelenleg felmondási idejét tölti.

Kérdésem a következő:

Hogyan számítják a nyugdíjat? Nézegettem az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, de nem egyértelmű számomra, hogy mennyire számít a nyugdíj összegének kiszámításánál az utolsó három év. Ha nem talál munkát, 1 évre munkanélküli segélyre megy, utána 2 évig lehet, hogy csak minimálbéres állást talál (ha talál…). Ha így lesz, akkor hiába dolgozott keményen, jó fizetéssel 42 évet, nevetségesen alacsony nyugdíjat fog kapni?

Van-e valamiféle mód arra (azonkívül, hogy eszeveszetten próbálunk normálisan fizető, bejelentett állást találni), hogy pl. a nyugdíjfolyósítóval szerződést kössön, és mondjuk az 1 év munkanélküli után 2 évig ő fizesse magának a nyugdíjjárulékot, így megelőzve, hogy lecsökkenjen a majdani nyugdíja?

Van valakinek valami tanácsa?

Nagyon-nagyon megköszönném, ha a választ a btrix@citromail.hu címre is megküldené, aki tud tanácsot adni.

Üdv
Btrix

Lyonee # 2008.07.23. 08:22

Anyukádra ezek vonatkoznak, ha nem lesz addig még változás. Legkorábban 60 évesen mehet nyugdíjba, de addig még sok minden történhet.
1997. évi LXXXI. tv.
18. § (1) Társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra a hatvankettedik életéve betöltésétől az jogosult, aki legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik.

(2) Öregségi résznyugdíjra az jogosult, aki legalább tizenöt év szolgálati időt szerzett, és az (1) bekezdés szerint rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

18/B. § (1) 2013. január 1-jétől a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, aki

1. 60. életévét betöltötte, és
  2. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, valamint
  3. a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell megállapítani, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a 62. életév betöltéséhez, ha a jogosult a 61. életévét betöltötte,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a 61. életév betöltéséhez, ha a jogosult a 61. életévét nem töltötte be.

(3) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.