GYED,GYES, táppénz


nandy # 2008.12.13. 12:33

Lourdes:

Biztos választ nem tudok adni, de.

Ami fontos: a 180 nap biztosítási időbe beleszámít a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok ideje.

A TGYÁS-ra nem lennél jogosult, mivel nincs biztosítási jogviszonyod sem a szülés napján, sem azt megelőző 42 napon belül.

Arra felhívnám a figyelmed, hogy ha még csak tervezitek a babát, akkor legjobb esetben is 9-10 hónap múlva érkezhet. Tehát lehet, hogy az iskolai időszak sem fog már beleesni a két évbe. Célszerű lenne munkahelyet keresni, és azt követően fél-egy év múlva gyermeket vállalni.

nandy # 2008.12.13. 12:36

Attilak:

A határozott idejű munkaviszony automatikusan megszűnik a szerződésben meghatározott napon. Utána max. passzív táppénzre leszel jogosult, annak időtartama 45 nap, és nagyon fontos, hogy ez már nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt.

Ha elmész munkanélkülire, akkor sem biztos, hogy járni fog a GYED, TGYÁS. /ezt pont előtted tárgyaltuk, hogy az OEP idéntől másképp értelmezi a szabályokat/

nandy # 2008.12.13. 12:39

Szeretném felhívni minden kedves kérdező figyelmét, hogy erre a fórumra ritkán járnak TB-szakértők (én sem vagyok az).
Sok más fórum van, ahol kifejezetten TB-specialisták vannak, ott lenne célszerű a bonyolult eseteket megkérdezni.

Gitta cica # 2008.12.15. 15:06

Kedves Nandy!

Ha én mondok fel a munkáltatónak és mentesít a felmondási idő letöltése alól, akkor ki kell fizetnie a munkáltatónak részemre a le nem dolgozott felmondási időt? Köszönöm válaszod!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.15. 15:15

Igen.

Kriszlau # 2008.12.15. 20:28

Kedves Nandy!

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát!

Tisztelettel: Kriszlau

mycky # 2008.12.16. 11:28

Üdvözlöm! Ez úton szeretném a segítségét kérni!

A feleségem 2007.06.12-e óta a Tolna Megyei Balassa János Kórház közalkalmazottja (asszisztensnő). Előtte egy bőrgyógyászati magán szakrendelésben dolgozott 5 évig, hivatalosan bejelentve, tehát adó, TB és egyéb járulékokat is fizette.
Jelen munkahelyén 2009.10.21-ig tartó határozott idejű szerződése van (egy gyermekét nevelő anyuka helyett vették fel).
Várhatóan 2009.06.27-én gyermekünk születik. Ha jól értelmeztem az általam olvasottakat, akkor a szülést megelőző 4. héttől TGYÁS-t vehet igénybe 168 napon át (2009.05.30-2009.10.14). Ezek után a gyermek 2 éves koráig pedig GYED-et? A kérdésem az, hogy mivel a határozott idejű munkaszerződése miatt a munkahelye megszűnik a TGYÁS lejárása környékén, jár-e neki a GYED és ha igen, akkor ezt kitől kell igényelni?

Köszönettel
MM

klarissza # 2008.12.16. 12:07

Üdvözlöm,

A következőben kérem szíves véleményét.
Egy biztosító társaságnál dolgozom,több mint 7 éve.Innem mentem el szülési szabadságra,kislányom novemberben volt 2 éves.
Januártól szeretnék visszamenni dolgozni,úgy,hogy először kivenném a felhalmozott szabadságnapjaimat,majd ezután kezdeném meg a munkát.
Felmerült azonban,hogy áttehetnek más pozicióba,így csökkentve a fizetésemet is.
Kérdésem,hogy megtehetik-e,illetve meddig kötelesek a meglévő poziciómban tartani.Esetleg van-e arra mód,hogy kiveszem a szabadságnapjaimat,majd visszamegyek GYES-re kislányom 3 éves koráig.
Válaszát előre is köszönöm.
KK

Gitta cica # 2008.12.16. 12:53

Az egy év aktív táppénz letelte után még igénybe vehető a passzív táppénz is? És a táppénzek letelte után ismét mennyi munkaviszony szükséges az újabb táppénz indításához? Köszönöm a válaszokat!

Gitta cica # 2008.12.16. 12:55

Munkanélküli segélyen lévők jogosultak táppénzre? Már csak azért, mert a segélyből is vonnak járulékot!

nandy # 2008.12.16. 16:40

Miért lennének jogosultak? A 2% ebj-t nem vonják a segélyből.

nandy # 2008.12.16. 16:44

klarissza:

Kérdésem,hogy megtehetik-e,illetve meddig kötelesek a meglévő poziciómban tartani

Nem tehetik meg. A munkaszerződés szerinti munkakörben, munkaidőben kell foglalkoztatniuk és a szerződésnek megfelelő bért adni. A bért pedig rendezniük (emelniük) kell.
Ha más munkakörben, kevesebb pénzért foglalkoztatnának, ahhoz a te beleegyezésed kell!

Esetleg van-e arra mód,hogy kiveszem a szabadságnapja­imat,majd visszamegyek GYES-re kislányom 3 éves koráig.

Ennek mi értelme lenne? Egyébként a GYES-ről ne mondj le, mert ha lemondasz róla, már nem állsz felmondási védelem alatt! A GYES mellett nyugodtan lehet dolgozni, és a szabadságot is kötelesek kiadni (bár egyes munkáltatók előszeretettel hangoztatják - kihasználva a munkavállaló tudatlanságát -, hogy GYES mellett nem lehet szabira menni. Dehogynem!)

Gitta cica # 2008.12.16. 17:52

Attól függetlenül, hogy nem vonják a munkanélküli segélyből a 2% járulékot, ha egy munkanélküli megbetegszik, akkor mi alapján él a tb kártyája? Arra vonnak valamilyen járulékot? Vagy egy munkanélküli nem mehet el orvoshoz, vagy kórházba?

nandy # 2008.12.16. 22:07

Gitta cica:
A természetbeni eü. ellátást minden magyar állampolgár térítésmentesen megkapja. Akkor is, ha nem biztosított. Max. utólag az APEH bevasalja rajta a havi 4.350,- (jövőre 4.500,-Ft) eü. szolg. járulékot.
Tehát sem a háziorvos, sem a kórházi nem tagadhatja meg a kezelésedet! Az SZTK-ban sem.

Más kérdés a pénzbeni ellátásra (pl. táppénz) az jogosult, akitől vonják a 2% ebj-t. Azt pedig külön tv. szabályozza, hogy milyen jogviszonyokban kell vonni.

(Kissé sokat kérdezel...)

nandy # 2008.12.16. 22:08

Ja, és ha valaki álláskeresési támogatásban vagy segélyben részesül, az után a magyar állam fizeti az eü. szolg. járulékot.

Gitta cica # 2008.12.16. 22:24

Kedves Nandy!
Persze hogy sokat kérdezek. Ezért van ez az oldal, hogyha az ember a jogi dolgokban tájékozatlan, itt kérdezhessen! Mi a baj a kérdéseimmel? Én szeretem tisztán látni a dolgokat és ha valamit nem tudok, azt inkább megkérdezem! Bocsi, ha sokat kérdezek! És köszönöm a válaszaidat és biztosan lesznek még kérdéseim! Már csak azért is, mert mi kisemberek igencsak ki vagyunk szolgáltatva a munkaadóinknak!

Szandi21 # 2008.12.17. 18:43

Sziasztok!

Én is segítséget szeretnék kérni.
4 órásként dolgozom egy kórházban július 3.-a óta. 3 havonta hosszabbítanak meg, tehát határozott idejű szerződésem van, viszont szeretnénk a férjemmel babát úgy február , március körül és érdekelne hogy szülés után mi járna nekünk, mit igényelhetünk. Szeretnék dolgozni a terhesség alatt mert nem megerőltető munkát végzem, persze ez a terhességtől is függ majd, hiszen nem szeretném veszélyeztetni a terhességet, de azért ha lehet maradnék a munkában amíg lehet.

Előre is köszönettel!

Szandi21

Kriszlau # 2008.12.17. 19:55

Tisztelt Nandy!
12.12-én írtam neked néhány kérdést, amire válaszoltál is.
Azóta hallottam olyat, hogy még a mostani gyedem alatt lehet megszűnik a munkahelyem vagy lehet, hogy csak a neve változik meg.
Kérdésem,

  1. mennyire befolyásolja ez a gyedemet,
  2. illetve jövőre a második baba után járó tgyás illetve gyed-be belezavarhat-e, vagy mindegy mivel a szülést megelőző 2 évben van 180 napi (gyed és tgyás-om az 1. gyerek után)biztosításom.
  3. Ha a 2. baba születésekor még gyesen vagyok az elsővel akkor még biztosítottnak számítok?
  4. Ha csak a munkahely neve változik, attól én még alkalmazott maradok ott?

Köszönettel: Kriszlau

Kriszlau # 2008.12.17. 21:58

Kedves Nandy!

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy annak érdekében tehetek-e majd jövőre valamit, hogy esetleg magasabb összegű Tgyás, és gyed járjon a 2. baba után, mint az elsőnél.
Esetleg munkaszerződést kellene módosítani, magasabb bérrel (márha, a munkaadómnál maradok és belemegy, mivel ténylegesen úgyse mennék vissza)

Remélem azért érthető voltam,
Tisztelettel: Kriszlau

Kiskifli # 2008.12.18. 09:57

Kedves Szakértők!

Kezdő kismamaként segítségért fordulok Önökhöz. Jelenleg 8 hetes terhes vagyok, eddig problémamentes a terhességem viszont munkahelyemen elég nagy stressznek vagyok, kitéve, ügyfelezek és megesik, hogy napi 9-10 óra munkaidőt kell letöltenem, ezért nem szeretnék sokáig dolgozni a magzatom egészséges fejlődése védelmében.
A 16. hetet mindenképpen megvárom, és ha egészséges gyermeket hordok a szívem alatt, akkor ezt közölném munkáltatómmal és táppénzre szeretnék menni a szülés ideéig.

Kérdéseim:
Ha az orvos kiír, akkor mi lesz a táppénzem alapja, mekkora lesz a havi összeg, amit folyósítanak nekem (százalékban mérve) és ezt a bruttó vagy a nettó jövedelmemből számolják majd ki?
Számít-e valamit, ha az orvos veszélyeztetett terhesként vagy csak sima táppénzként ír ki, vagy ennek nincs jelentősége?
Felmondhatnak-e a táppénz alatt így, hogy kismama vagyok vagy továbbra is védettséget élvezek, és ha igen akkor meddig?

Munkaviszonyom határozatlan idejű 6 éve folyamatos.

Segítségüket köszönöm várom a válaszokat
Kiskifli

Kiscsillagvirág # 2008.12.18. 10:00

T. Szerkesztőség!

A következőt szeretném kérdezni: 2009. juniusában szülök, de januárban kiirnak táppénzre, az mennyiben módosítja a gyást és a gyedet? Annak van jelentősége, hogy veszélyeztetett terhesként leszek táppénzre vagy sem? Egy könyvelő azt mondta, hogy ha ilyen korán kiírnak táppénzre, akkor a táppénz után kapom a gyást, és a gyás után a táppénzt. ez igaz?

Kiscsillagvirág # 2008.12.18. 10:00

T. Szerkesztőség!

A következőt szeretném kérdezni: 2009. juniusában szülök, de januárban kiirnak táppénzre, az mennyiben módosítja a gyást és a gyedet? Annak van jelentősége, hogy veszélyeztetett terhesként leszek táppénzre vagy sem? Egy könyvelő azt mondta, hogy ha ilyen korán kiírnak táppénzre, akkor a táppénz után kapom a gyást, és a gyás után a táppénzt. ez igaz?

Kiscsillagvirág # 2008.12.18. 10:24

T. Szakértők/Szerkesztőség!

Az előbb rosszul fejeztem ki magam.Ezért elnézést kérek.A következőket kérdezném: Ha 2 éve vagyok biztosított, és 2009 júniusban szülök, de januárban kiírnak táppénzre, akkor az mennyiben modosítja a gyást és a gyedet? Az számít, hogy veszélyeztetett terhesként vesznek táppénzre vagy sem? Azért kérdezem, mert egy könyvelő azt mondta, hogyha idő előtt elmegyek táppénzre, akkor a táppénz után számolják a gyást, és utána a gyásból számolják a gyedet. De ha veszélyeztetett terhes lennék, akkor az előző tárgyévet/2008/ veszik figyelembe. Szeretném a segítségeteket kérni, mert senki nem tud egyértelmű választ adni. Előre is köszönöm, és mégegyszer elnézést az előző bakiért.

Kiscsillagvirág # 2008.12.18. 10:24

T. Szakértők/Szerkesztőség!

Az előbb rosszul fejeztem ki magam.Ezért elnézést kérek.A következőket kérdezném: Ha 2 éve vagyok biztosított, és 2009 júniusban szülök, de januárban kiírnak táppénzre, akkor az mennyiben modosítja a gyást és a gyedet? Az számít, hogy veszélyeztetett terhesként vesznek táppénzre vagy sem? Azért kérdezem, mert egy könyvelő azt mondta, hogyha idő előtt elmegyek táppénzre, akkor a táppénz után számolják a gyást, és utána a gyásból számolják a gyedet. De ha veszélyeztetett terhes lennék, akkor az előző tárgyévet/2008/ veszik figyelembe. Szeretném a segítségeteket kérni, mert senki nem tud egyértelmű választ adni. Előre is köszönöm, és mégegyszer elnézést az előző bakiért.

nandy # 2008.12.18. 17:04

Kriszlau:

Ha csak a munkáltató neve (vagy tulajdonosa) változik meg, akkor nincs baj, mert az a te munkaviszonyodat nem érinti. De ha a munkáltató jogutód mélkül megszűnik, akkor nem leszel jogosult az újabb Tgyás-ra, Gyed-re.

Ezen ellátások igénybevételéhez ugyanis a 180 napon túl az is kell, hogy a szülés napján legyen érvényes biztosításod.