szomszédjog

eulimen # 2024.09.05. 05:21

@csuklósbusz
a diszjunktív felsorolás szerint esetedben egyedül a kerítés szolgál elválasztásra.
Ha pedig majd egyszer közös akarattal lebontanátok a kerítést, akkor viszont már a sövény.

drbjozsef # 2024.09.05. 05:18

Csuklósbusz,

Nem bonyolult ez, valami vagy a telekhatáron van, vagy nem. Ha a sövény ott van, akkor a kerítés nem, és fordítva. Azért főszabályként megegyezhetünk, hogy ha a felek nem tudják a pontos telekhatárt, akkor a kerítést kell annak tekinteni.
Ha a kerítés a telekhatáron van, akkor a sövény nem, és gondozza az, akinek a telkén van.
Ha a sövény a telekhatáron van, akkor a kerítés nem, és tartsa karban az, akinek a telkén van.
Ha egyik sincs a telekhatáron, akkor mind a kettőt gondozza az, akinek a telkén van, akár külön-külön.

Igen. Ki kellene méretni, ha valakit érdekel a pontos telekhatár. Aztán majd el lehet vitatkozni az esetleges elbirtokláson, vagy hogy akkor ki mit hova épít vagy bont. De addig csak fújjuk hámozott lufit.

Csuklósbusz # 2024.09.04. 20:27

Engem akarnak perelni...

Pedig az sem biztos hogy a kerítés vagy a sövény pont a határon van. Vagyis ki kellene méretni ami jelentős összeg.
De azt sem úgy írja hogy a határon, hanem az elválasztására szolgáló. De akkor most a kerítés, vagy a sövény, de végülis mindkettő az elválasztásra való.

eulimen # 2024.09.04. 20:02

@csuklósbusz
2013. èvi CLXXIV. törvèny
4. § (1) "A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény használatára az ingatlanok tulajdonosai közösen jogosultak.
(2) A szomszédos ingatlanok elválasztására szolgáló kerítés, mezsgye vagy növény fenntartásával járó költségek olyan arányban terhelik az ingatlanok tulajdonosait, amilyen arányban őket jogszabály vagy megállapodásuk annak létesítésére kötelezi. Ha jogszabály vagy a felek megállapodása a fenntartás kérdéséről nem rendelkezik, a költségek őket a határolt földhosszúság arányában terhelik."

Ha a kerítès a hatàron van, akkor a sövény biztosan nem. Legalábbis a törzse, ahonnan ered. Akkor viszont nincs felvàltott, hanem egyoldalú gondozàsi kötelezettsèg. Na de perbe fogni? Egyszerűbben, gyorsabban, olcsóbban, békésebben biztos nem megy?

5. § "Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el."

Csuklósbusz # 2024.09.04. 19:10

üdv!

Adott egy kerítés, mindkét fél úgy költözött oda hogy már jelenvolt, meg mellette egy sövény is.
Vita van ki nyírja a sövényt, ha mindkét fél ragaszkodik a sövényhez az ajánlom az volt hogy akkor mindkét fél közösen nyírja.
Évente kétszer kell, én már megcsináltam.
Kerítéstakaró hálót akartam felrakni ami miatt nem tudott volna átnőni, részben az van felrakva és működik, de több felszerelését megtagadta, annak ellenére hogy meg volt beszélve és meg is vásároltam a rám eső részt.
A kérdés: kinek a tulajdona, felelőssége ilyenkor a kerítés és az azon átlógó sövény?
Ki kellene méretni hogy egyáltalán jó helyen van-e, mert még az sem biztos.

De ha konkrétan a határon is van, kinek a feladata a kerítés karbantartása ha valaki korábbi lakó építette?
Jól gondolom hogy közösen kellene?

Ráadásul osztatlan közös, akkor ilyenkor minden tulajdonostársat perbe kell fognia? Mert ha igen akkor megoldódik a bokorprobléma.

drbjozsef # 2024.08.22. 04:31

Kriszti 999,

Ha egy jogi fórumban esetleg a jogi szempontok is érdekelnek - ha már azt kérdezted : igen, kérhet birtokvédelmet, ha kár éri követelheti tőletek, végső esetben fizetési meghagyással, vagy polgári perben. Kénytelenek foglalkozni vele, ha egyszer beadja. Persze, bizonyítani mindent neki kell. Én a helyedben lefényképezném a kertjét, nehogy egy vihar tarolja le neki, aztán azt is a gyomirtózásodra fogja.

Ha az kérdés : nem, ez ellen nem tehetsz semmit. Joga van bejelentést tenni, pert indítani. Ha valóban zaklat, a Btk. értelmében (ezt azért amúgy nem hinném látatlanban sem), akkor feljelentést tehetsz rendőrségen.

Szomorú örökös # 2024.08.21. 18:33

Kriszti 999

Ha valóban jó és engedélyezett gyomirtót használsz - pl. ilyen a Glialka - akkor az csak annak a növénynek a gyökeréig megy le és nyírja ki, amelyikre rápermetezed. A szomszéd növényeiben alapesetben nem tud kárt tenni. Természetesen akár a szél is átviheti a szomszédba, erre viszont azért illik figyelni.

Szomorú örökös # 2024.08.21. 18:33

Kriszti 999

Ha valóban jó és engedélyezett gyomirtót használsz - pl. ilyen a Glialka - akkor az csak annak a növénynek a gyökeréig megy le és nyírja ki, amelyikre rápermetezed. A szomszéd növényeiben alapesetben nem tud kárt tenni. Természetesen akár a szél is átviheti a szomszédba, erre viszont azért illik figyelni.

Kriszti 999 # 2024.08.21. 17:47

Üdvözlöm!
Van arra valamilyen jogszabály, hogy a szomszéd és köztem lévő kerítésétől milyen távolságban lehet saját területén belül gyomírtót használni?
Illetve ha saját telken belül történt gyomirtózás, és a szomszéd kitalálja, hogy neki ebből kára származik, mit tud tenni ? Birtokvédelmet kérhet? Foglalkoznak ezzel? Pár hónapja ránk van állva a szomszéd idős néni, és most napi szinten ezzel gyötör minket, de semmi kárt nem okoztunk neki, nem is szeretnénk. Szép zöld mindene, amiatt frusztrált, hogy egyik másik növénykéje kisebb mint ő várná, és emiatt folyamatosan zaklat minket.

Szomorú örökös # 2024.08.12. 17:04

Pruny

Állatvédőket nem vagyok köteles beengedni, meg gyanítom kormányhivatalt sem

Legfeljebb rendőrökkel mennek majd vissza. Megéri?

most nekem is lett ajánlatom a szomszédnak, hogy lehet 1 db kutyám is,
de akkora ami visszanéz a kerítésen hozzájuk meg Ő zörgeti nem fordítva,
illetve nappal heavy metal is mehet határték alá beállítva

Hát ha ez neked jó, hogy így ellenségeskedsz a szomszédoddal, akkor lelked rajta!

Pruny # 2024.08.12. 11:43

Helyileg nincs szabályozva a darabszám, 1400nm-es a telek ami be van kerítve, szóval elférnek bőven.

Állatvédőket nem vagyok köteles beengedni, meg gyanítom kormányhivatalt sem, szomszéd átvideózott, de azon látni hogy szaladgálnak az udvarban, szomszédot már nem is ugatják, vélhetően elég gyakran kíváncsiskodott hogy megszokták.

Chip, oltás rendben, sőt még matricás parazítaírtószert is kaptak, tehát se bolha, se bélféreg, se szívféreg, se rühesség stb nem áll fent.

Tehát tényleg se én, a szomszéd meg pláne nem tud olyan körülményt mondani amivel rámtörhetnék az ajtót.

Ultrahangos ugatásgátló meg a hangszálak kivágatása amit ajánl a szomszéd, annál inkább problémásabb..

De amíg idáig meghunyászkodás volt, most nekem is lett ajánlatom a szomszédnak, hogy lehet 1 db kutyám is, de akkora ami visszanéz a kerítésen hozzájuk meg Ő zörgeti nem fordítva, illetve nappal heavy metal is mehet határték alá beállítva, mert ismétlem, éjszaka teljes a csend.
Azóta se érkezett feljelentés.
Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2024.08.08. 10:19

A rendelet fejenként 6nm-t ír, ha szabadon elvannak a min. 180nm-es telken (ami ugye inkább 600 vagy 800), akkor akár meg is felelhet...

nanemaaa # 2024.08.08. 09:58

Nem tudom, hogy mekkora lehet az a ranch, de gyanítom, hogy 30 kutyának nincs ott elegendő élettere. Csak nehogy megjelenjenek az állatvédők, mert komolyabb probléma is lehet belőle.

drbjozsef # 2024.08.08. 06:36

Pruny,

Olvasd el a 41/2010. (II. 26.) Korm. rendeletet, különös tekintettel a 14.§-ra.
Ezen kívül a helyi szabályokat érdemes megnézni, a legtöbb település szabályozza az egy ingatlanon tartható ebek számát. És az bizonyosan kevesebb, mint 30...

Egyébként pedig mondd meg a szomszédnak, hogy ha szerinte ez a tartás így jogszabályellenes, akkor mutassa meg milyen paragrafust sértesz meg, ha nem tud ilyet, akkor kussoljon, és ha akar, akkor pereljen be, de téged hagyjon békén. Oszt meglátod.

Szomorú örökös # 2024.08.07. 19:03

Pruny

Egy faluban élek, van 30 kistermetű kutyám, magánszemély vagyok, nem tenyésztő, kertes házban.
Szomszéd morog hogy ugatnak és fel fog jelenteni.

30 kutya egy házban????? Nem csodálom, hogy morog! Már megbocsáss!
Ha nem kutyatenyésztő vagy, hanem hobby kutyatartó, akkor nagy valószínűséggel még igaza is lesz egy bejelentés esetén.

https://dogx.hu/…het-tartani/

Pruny # 2024.08.07. 18:57

Üdv!

Egy faluban élek, van 30 kistermetű kutyám, magánszemély vagyok, nem tenyésztő, kertes házban. Szomszéd morog hogy ugatnak és fel fog jelenteni.
Én két méter magas tömör kerítést emeltem , továbbá csak és kizárólag világosban ugatnak, tehát éjjel lehet aludni.
Chip, oltások megvannak, egy ráérő nyugdíjjas aki emelvényt épített a kerítés mellé hogy átlásson, befotózzon, videózzon, provokálja őket.
Hogyan tudom bebiztosítani magamat hogy akárhol feljelent ne legyen semmi bajom, mit tud velem kezdeni?
Más szomszédokat nem zavar...

Bori8965 # 2023.01.27. 18:48

Sziasztok!

Szeretnék jogi segítséget kérni.
Bérlek egy területet, ahol virágárusítással foglalkozom. Ennek a területnek a szomszédai tetőfelújításba kezdtek. A tetőről rengeteg cserép, tetőléc, tetőgerenda, ereszcsatorna áthullott a bérleményemre, ezzel tönkretéve sok növényemet. Engem előre nem tájékoztattak. Akitől bérlem a területet, őt sem. Áthívtam őket, a törmelékeket elvitték, de a káromat nem rendezték, sokallják. Eddig ezt személyesen intéztük, listát adtam át, amíg az érdekük azt kívánta, ígérték, hogy fizetik. Látták személyesen, fényképeket is készítettem. Most felszólító levelet szeretnék számukra küldeni.
Azt szeretném kérdezni, hogy kártérítésre vagy kártalanításra kell hivatkoznom?
Tudom, hogy a paragrafusban az áll, hogy kártalanítás ellenében használhatja a földet. De nem használta, nem lépett be és engedélyt sem kért. Így emiatt nem lett jogtalan a károkozás? Így ez már nem kártérítés?
A számlázás miatt ugye nem mindegy, hisz a kártérítés nem számla köteles, a kártalanítás pedig igen és áfás.
Illetve a kártalanításra is azok a szabályok vonatkoznak mint a kártérítésre? Kérhetem az elesett hasznom is? Számolhatom a növények eladási árát vagy csak a beszerzési árát kérhetem? És a növényekkel kapcsolatos munkálatok díját? Mit kell ilyenkor felszámolni?
Az ügy másik fele pedig az, hogy akitől bérlem a területet, a tulajdonostól ezek a szomszédok írásos engedélyt kértek, hogy belépjenek a bérleményembe, hogy felrakják az ereszcsatornát és a tetőcserepeket. A tulajdonos nem engedte be őket, mondván, amíg a káromat nem rendezik, ehhez ő nem járul hozzá, hisz már több hónapja nem fizetnek. Erre ők most bíróságra akarják vinni a tulajdonost ezért, amiért nem engedi be őket.
Ezt megtehetik? A tulajdonos jogosan vagy jogtalanul teszi ezt? Mert ő úgy gondolja, hogy jogosan, de nem szeretném ha plusz költségei lennének miattam, hisz nagyon segítőkész mindenben.
Köszönöm szépen mindenki segítségét, főként jogi szakemberekét!
Szép hétvégét kivánok!

drbjozsef # 2022.04.12. 11:47

gyemantk,

Nem vagyok ebben biztos, de szerintem a Nébih az illetékes hatóság, náluk lehet bejelentést tenni. Figyelmeztetés, majd pénzbírság lehet a büntetés, ha nem tesz eleget a tájékoztatási kötelezettségének.

gyemantk # 2022.04.12. 10:26

Tisztelt drbjozsef,
Eddig egyszer sem tette meg, hogy szól, csak akkor tudtunk a permetezésről, ha meghallottuk a motoros permetező hangját...
Ha felszólításunk ellenére sem fog tájékoztatni minket előre, a permetezés időpontjáról, hogy letakarhassuk az epret, akkor mi a következő lépés? Nem voltak korábban sem túl együttműködőek.....
Birtokvédelem? Jegyző? Ügyvéd?
Köszönöm korábbi válaszát is

drbjozsef # 2022.04.12. 06:46

gyemantk,

Nem.
Ptk 5:23.§, 5:25.§, 5:26.§.
Szólnod kell neki, hogy vágja le, ehhez be kell engedned a területedre. (ahogy a gyümölcs is az övé).
Ha felszólításra sem teszi meg, akkor megteheted te magad, vagy elvégeztetheted mással a szomszéd költségére, és követelheted tőle annak megtérítését. Ekkor tekintettel kell legyél az 5:26.§-ra, vagyis nem okozhatsz ezzel veszélyt. (Jellemző, hogy ha az átnyúló gyökereket átvágod, akkor az egész fa kidőlhet, esetleg jelentős arányú lombozatot távolítasz el, akkor is felborul a fa egyensúlya).

A szomszéd köteles tájékoztatni téged permetezés előtt : 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 6.§(5)., míg a 9.§(2) szerint a szélsebesség is meg van adva, meddig lehet permetezni.
Mi ilyenkor letakarjuk az epreinket, illetve permetezéskor szólunk a szomszédnak, hogy takarja le az övét.

Szomorú örökös # 2022.04.12. 06:14

gyemantk

jogomban àll e levágni azokat az ágakat a kerítés vonalában, amik átlógnak hozzánk, a beleegyezése vagy engedélye nélkül?

Szerintem igen - bár ez csak egy laikus vélemény - ugyanis azoknak az ágaknak a termése is tudtommal téged illet(ne). Az előző ingatlanomban volt egy ilyen cseresznyefa, ami átnyúlt hozzám és ott is mindig a szomszéd velem beszélte meg, ha bármi módosítást akart a cseresznyefa én területemet érintő részén végezni.

gyemantk # 2022.04.12. 06:11

Tisztelt jogiforum!

A szomszéd meggyfája a telekhatárunktól kb 2 méterre található. Az ágai már átlógnak bőven hozzánk, amiket természetesen rendszeresen permetez, motoros permetezővel.
Több kérdésünk is lenne:

• jogomban àll e levágni azokat az ágakat a kerítés vonalában, amik átlógnak hozzánk, a beleegyezése vagy engedélye nélkül?
  • átpermetez hozzánk, ami rákerül a termőföldre, előfordult, hogy az éppen érő eperre is rákerült. Milyen lépéseket tehetünk ez ellen, akàr jogi úton is?

Köszönöm.

MP44 # 2021.10.05. 13:14

drbjozsef,

Köszönöm az információt!

drbjozsef # 2021.10.04. 12:28

MP44,

Ez esetben nyilván maga a kerítés az ő tulajdona. Elvileg nem nyúlhatsz hozzá.
De a Ptk.5:25.§(2) alapján akár elbontanod is jogod van szerintem, ha az feltétlenül szükséges az építési munkálatokhoz, azzal, hogy természetesen a munkálatok után legalább olyat visszaépítesz neki - vagy bármi mást, amiben megállapodtok. (Pl.: egy sokkal jobb és szebb kerítés, de annak tulajdonjoga a tied marad, cserébe fizetsz neki valamennyi pénzt a kerítéséért).

Sajnos ha vita van, és nem akar beengedni, megegyezni meg nem tudtok, akkor pereskedhettek az építkezés előtt néhány évig is akár...

MP44 # 2021.10.04. 10:21

drbjozsef,
Ôk húzták ki a kerítést, mi nem olyan régen vásároltuk a telket. Arról még nem beszéltünk, hogy telekhatáron áll-e, de gondolom ha évtizedek óta így van màr nem is lehet megváltoztatni hiába is lenne a pontos földhivatali telekhatàr az ô oldalukon.