eljárási illeték


rangerboy # 2024.08.07. 17:49

kedves segítőkész Fórumozók!

Egy olyan kérdéssel fordulok felétek, melyben eddig nem jutottam dűlőre. Remélem ti biztosabbat tudtok nekem mondani.
Sajnos hiába írtam ügyben jártas ügyvédeknek, sajnos nem kaptam semmiféle segítséget, mert ugye anyagias lett a világ és az ember már a másik problémájában egyáltalán nem akar segíteni.
Bizakodom, hogy itt akad segítőkész önzetlen emberek.

Van egy bírósági jogerős ítélet. A perben mint alperes pervesztes lettem. A teljes jogorvoslat ki lett kihasználva, van kúriai ítélet is.
Most abban ugye a feljegyzett eljárási illetékeket a NAV külön felhívására az abban megjelölt módon és időben kell megfizetni.

Ugye a témában már keresgéltem és ellentétes infókat találtam, így az itteni segítségben bízom.
Az illeték elévülése nem találtam semmit. Adó elévülésére igen.
néztem pár törvényt amiket ide nem hivatkozom be, mert hogyha itt a választ megkapom, akkor úgyis felesleges mit írok ide nektek.
Elévülésre találtam 4 év , 4 év 6 hónap, 5 és 6 évet is.
Az adó átlagban 4 év 6 hó alatt évül el, hogyha végrehajtást is foganatosított a NAV. Amennyire helyes bogóztam ki az illetéket adó módjára kell behajtani akkor az adó elévülése is a mérvadó, vagy nem?
Törvényben én az adó elévülésére 6 évet olvastam, 4 év 6 hónapot nem.
A NAV-tól felszólítás fizetésre nem érkezett. Az ítélet jogereje 2019. április 9.
Az én tudomásra ugye ez a dátum számít. A Név tudomására nem tudok, hogy mikor jutott, mivel ugye eddig levél nem érkezett, hogy az eljárási illetéket fizessem meg, mint pervesztes fél. Egy ügyvéd honlapján olyat olvastam, hogy az illeték annak az évnek az utolsó napjától számítódik, amelyben azt meg kellett volna fizetni. Mivel fizetési felszólítás nem kaptam, gondolom nekem a jogerő napja a mérvadó az elévülés. Akkor az elévülés 2019. december 31.től számítódik, igaz?
Ha ettől a naptól számolom akkor 4 év és a 4 év 6 hónap már eltelt, így ha bármiféle fizetési felszólítás jönne, hivatkozhatom elévülésre, igaz?
Olvastam köztartozásnak minősülő tartozásokról és hát már nem tudom mi hova tartozik, az illeték adó e vagy sem, ha az akkor ott mi az elvülés. Ha nem adó akkor mit kell figyelembe venni, nekem annyira zavaros az egész.

Tehát aki nekem ebben a konkrét törvényi hivatkozást meg tudja adni, az sokat segítene egy jogaiban megtört embernek. Anyagiakban sajnos nem tudok segíteni, de más segítségnyújtásban kapható vagyok.
Összegezve az egészet:
az eljárási illeték (bíróság) elévülési ideje mennyi?
mikortól kezdődik az elévülés?

előre is köszönöm.
segítségben bízva maradok nagy tisztelettel: