GYED,GYES, táppénz


fegretam # 2008.12.09. 17:07

Kedves Frenk! Ugyan nem vagyok szakértő, de én is ugyanebben a helyzetben vagyok annyi eltéréssel, hogy az én 1. gyerekem márciusban lesz 3. éves a második baba, pedig nálunk is júliusra várható. Én már futottam egy kört az oep-nél és azt amit ott tanácsoltak leírom neked, hátha érsz vele valamit.
A gyest megillethet téged is attól fogva, hogy a feleséged lemond róla. Az Oep honlapjáról le lehet tölteni a nyilatkozatot, viszont neked is be kell nyújtani egyet, amin te megigényled a GYes-t.
Ha elmegy táppénzre, akkor a táppénz összegét az előző év jan.1-től számított időszaktól nézik, nekem azt tanácsolta az Oep-es ügyintéző, hogy menjek el még idén táppénzre, mivel akkor magasabb lessz az összeg, mert, ha jan.-tól megyek el akkor a minimálbér után kapok táppénzt.
A Tgyásra, Gyedre jogosult, mivel lesz 180 napja, hiszen van egy olyan rendelkezés, hogy ha azért nincs 180 napja , mert a szülést megelőző 2 évben gyeden, gyesen volt, akkor azt is beleszámítják a 180 napba. Az összege meg ha jól értettem annyi, mint az 1. gyereknél, mivel nincs 180 napja.
Remélem nem vezettelek félre, nekem ezt tanácsolták. Javaslom hívjátok fel a területileg illetékes oep-et. Nagyon készségesek voltak, mikor én beszéltem velük telefonon.
Egy valamit nem tudok, ha elmegy a feleséged idén még táppénzre, akkor az első 15 nap az betegszabadság, és nem táppénz,és valami olyasmit olvastam, hogy az a 15 napon kívül kell legalább 1 napot még idén táppénzen lenni, hogy a korábbi fizetésedből állapítsák meg a táppénzt, ne a minimálbérből.Ezt nem részletezte az oep-es. HA esetleg beszélnétek az oep-pel ezt kérdezzétek meg feltétlenül. És megköszönném, ha egy e-mailben itt feltennéd.

fegretam # 2008.12.09. 17:25

A MÁK honlapján van az adatlap main igényelhetitek és lemondhatjátok a gyest. Elírtam az előbb.

fridi # 2008.12.09. 18:12

Veszélyeztett terhesként táppénzre megyek. az lenne a kérdésem, hogy hány napot kell 1 hónapban dolgozni ahhhoz, hogy járjanak a munkaszerzősésemben lévő bérenkívüli juttatások? Dec. 16-tól vagyok táppénzen. Ha januárban visszamegyek 1 hétre dolgozni, akkor a 15 nap betegszabadság számítása újrakezdősik?
Lenne 1 másik kérdésem is: január végén van a bónuszfizetés, ami nem része a munkaszerződésnek, csak adható. Ez a bónusz úgy épül fel, hogy 1/3-dát megkaptam novemberben a személyi teljesítményre és januárban a cég összteljesítményét és a részlegem teljesítményét díjazzák. Ha minden kolléga kap, és a táppénzen levőket kihagyják, akkor ezt lehet támadni vagy jogosan jártak el?
Köszönöm előre is válaszát!

nandy # 2008.12.09. 21:47

fridi: a béren kívüli juttatás akkor adómentes, ha azt azonos feltételekkel minden dolgozó kapja. De ebből kizárható az a munkavállaló, aki táppénzen van, vagy pl. egyes juttatások esetén ha év közben lép be és még próbaidős st.
Ezt a muknáltató dönti el. Hiszen a jutattás nem kötelező, csak adható.

A betegszabadság évi 15 nap. Ha januárban újból táppénzre megy a dolgozó, akkor újból indul a számolás (ha folyamatosan táppénzen van december óta, akkor viszont nem).

nandy # 2008.12.09. 21:48

jutattás = juttatás

Ancsa1983 # 2008.12.10. 10:22

Egy utolsó hozzászólás, illetve kérdés: Nandy, Neked volt igazad! Sem az ügyvédem, sem a könyvelő ismerősöm nem talált sehol sem olyan törvényt, amely kimondta volna egyértelműen: "aki 2008. 01. 01. után szül, és ezidő alatt épp álláskeresési támogatásban részesül, az nem jogosult a GYED-re". Ez sehol nincs leírva, sőt nem is módosítottak gyeddel kapcsolatos törvényt ebben az évben. Egy nagy átverés az egész, az OEP-től kértem határozatot, amire hivatkoznak, de nem tudtak adni semmit. Adtak egy papírfecnit, hogy valami HVG-ben volt ez leírva, a TBJ 5. paragrafus 42/A alatt, de ott sincs semmi erről... de ha lenne is, mi az, hogy én egy újságcikk miatt nem kapom meg, ami jár?! Nincs határozat, nincs pénz, stb. Lehet-e ilyen esetben a Munkaügyi Bírósághoz fordulni? Vagy ha nem, ki tud ebben segíteni?

gittus # 2008.12.10. 11:04

ancsa

követeld ki az elutasító határozatot. Az fellebbezhető és a II.fok után lehet a bírósággal felülvizsgáltatni.
Fecnit nem lehet. Azzal az ügyészségre lehet menni a közig szerv jogsértő gyakorlata miatt.
Kérj még késedelmi kamatot is.

üdv

gittus

Ancsa1983 # 2008.12.10. 11:22

Hiába követelem, nem adnak. Nincs. Azt mondják, ez volt leírva a HVG-ben. Tiszta röhej, jó, hogy nem a Nők lapjában, nem?! /Már elnézést.../ Én már tényleg feljelentést szeretnék tenni, a TGYáS-om szept. 12-én lejárt, azóta kb. 200 000 ft-tal lógnak nekem, gyeddel, és egy forintot sem akarnak adni.

frenk # 2008.12.10. 14:53

Szia Fegretam!

Pár telefonon már én is túl vagyok.Hívtam a Mák-ot a gyes miatt,hívtam az OEP-et a táppénz miatt +pár tb ügyintézővel beszéltem és mindenki mást mond.Ezt amit Írtál,hogy jobb még ebben az évben táppénzre menni,mint jövőre ,most hallom először.Nekünk azt mondták,hogy azt hogy mi lesz jövőre még nem is tudják,mert változhatnak a jogszabályok.
Már kaptunk olyan választ ,hogy a táppénzt az előző gyednél alapul vett összeg után kapnánk,de már azt is hallottuk,hogy a minimálbér után.Igaz pénzben egyáltalán nem mindegy de már belefáradtunka a nyomozásba,és a feleségem mai nappal táppénzre ment és a gyest én igénylem meg.Nem akartuk ezt már halogatni mert annak ellenére,hogy mtk. védi a terhes nőket a felmondástól,azért vannak mégis esetek és nem akartunk kockáztatni,hogy pl.a szabik kivételekor felmondanak neki.

nandy # 2008.12.10. 17:21

Ancsa:
Tegnap hallottam a TB levelek főszerkesztőjétől, hogy pl. akinek a TGYÁS alatt szánik meg a munkaviszonya (mert közös megegyezéssel megszűntették), az sem lesz jogosult a GYED-re.
Tehát ennek értelmében neked sem jár. De törvényi hivatkozást erre lehetetlen találni.
Sokszor okoz gondot, hogy a tv. nyelvtanilag nem helyes, a fogalmazás nem pontos. Így könnyen félreértelmezhetik.
És természetesen ha nekik úgy kedvező, akkor úgy fogják értelmezni.

Ezek után már semmit sem értek.

Mindenesetre egyetértek gittussal, kérd erélyesen (írásban, tértivevénnyel feladva) az elutasító határozatot.
Ha nem adják, akkor közig. eljárást kell kezdeményezni.

Ancsa1983 # 2008.12.10. 17:28

Igen, de nekem nem szűnt meg a "munkaviszonyom" csak szüneteltetve van. Erről akkor is kéne valamilyen papírnak lennie. Csak a levegőbe beszélnek, meg papírfoszlányokat dugnak az orrom elé. Nem baj, holnap küldöm a levelet a főügyészségre, ott majd kivizsgálják az ügyet.

hanett1986 # 2008.12.11. 07:46

Nandy..de ez a tv-ben meg van fogalmazva, hogyha tgyás alatt szűnik meg, akkor jár a gyed...

a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállta alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt,

akkor ez is megváltozott????

nandy # 2008.12.11. 09:07

Anett: nem változott a törvény, de másképp értelmezik az OEP-nél, mint 2007-ben.

kaboci # 2008.12.11. 09:57

Sziasztok!

TGYÁS, GYED számítása ügyben szeretném kérni a segítségeteket.
Gyermekünk 2 éves, így utána GYES-t igényeltem, viszont jövőre 2009-ben tervezzük a 2. babát.

Az első gyermekünk után 2 éves koráig folyósított GYED alapján (180 nap), ha 2009-ben megszületik 2. gyermekünk jogosult leszek utána 2. TGYÁS, majd 2. GYED igénylésére. (gondolom)

Kérdésem, hogy azok összege majd mi alapján kerül kiszámításra?

  • az 1. gyermek után 2008-ban folyósított (1.utáni) GYED összeg alapján vagy
  • ha 2009-ben visszamennék dolgozni GYES mellett bruttó 120.000 Ft-os munkabérrel, akkor az alapján?

(összeadódik a GYES és munkabér összege ilyenkor a későbbi (2. gyermek utáni) TGYÁS és GYED összegének kiszámításakor?)

Tehát tul.képp a kérdés, érdemes-e visszamennem dolgozni GYES mellett 2009-ben, s ha igen hány órában és milyen összeggel, hogy megkapjam a maximált GYED-et a 2. gyermek után.

Elnézést az esetleg triviális kérdésért:)

Attilak39 # 2008.12.11. 10:34

Tisztelt szakértő

azt szeretném megtudni hogy az ipari iskolában eltöltött évek beleszámítanak-e a munkaidőbe tehát 6 hónapja dolgozok a tescoba elötte ipari iskolába jártam 5 évig abbol 3 év gyakolat és most terhes lettem és táppénzen vagyok azt szeretném megtudni mivel határozott idejű a szerződésem maradok-e táppénzem illetve mehetek-e munkanélkülire mert azt mondták ha lejár a szerződésem akkor nem kapok semmit se táppénz se munkanélküli.
Tehát igy milyen járandóságot fogok kapni?
Elöre is köszönöm válaszát.

Lourdes # 2008.12.11. 12:39

Én most írok először és nagyon nem vagyok tisztában a GYED kérdésében. Idén diplomáztam, júniusban. Olvastam, hogy beleszámít az is a 180 napi biztosítási időbe. Párommal tervezzük a babát, de még sajnos nem sikerült elhelyezkednem sem. A kérdésem az lenne, hogy igényelhetném-e a gyed-et ha még munkahelyem nincs, de közben teherbe esnék? Bele számít-e még így is a 4 év fősikola?

A válasz előre is köszönöm!

hanett1986 # 2008.12.11. 13:00

nandy! de ezt hogy lehet máshogy értelmezni?
akkor ez már biztos nem fogadják el így?

HAniko # 2008.12.12. 13:23

Tisztelt Fórumozók!
A munkahelyemről azt írták, hogy a GYES után van 93 szabadságnapom. Azt kérdezném, hogy ebbe bele kell-e számítanom a hétvégéket is, vagy ez ennyi szabad munkanapot jelent.
A választ előre is köszönöm!

Kriszlau # 2008.12.12. 13:31

Tisztelt Szakértő!

2007.június végén született meg a kisbabám, utána Tgyást, majd Gyedet kapok 2009. júniusig.

Azonban a tesó úton van és 2009. augusztus 1-én fog megszületni(+/- 2 hét), amikor már elvileg gyesen leszek.

Munkahelyemen 2004 óta határozatlan idejű szerződésem van havi 120.000. bruttó.

Kérdésem

  1. A kistesó után jogosult vagyok-e Tgyásra és gyedre az ő 2 éves koráig?
  2. Illetve ezek összege mennyi lesz?
  3. Érdemes-e a gyest majd igényelnem a tesó után vagy menjek-el inkább táppénzre ahogy lejár a Gyed?

Ha a táppénz mellett döntenénk, azt a munkáltató vagy az OEP fizeti-e részemre?( nem szeretnék rossz viszonyt a munkáltatómmal)
Köszönöm válaszát, Tisztelettel: Kriszlau

Gitta cica # 2008.12.12. 23:05

A következőt szeretném kérdezni. Jelenleg táppénzen vagyok, ha a táppénzt követően rendes felmondással meg szeretném szüntetni a munkaviszonyomat ,mely esetben fizeti ki a munkáltató a felmondási időt? Egyáltalán a felmondási időt ki szokták fizetni, ha a munkaviszony megszüntetése előtt a munkáltató betegállományban volt?
Várom mielőbbi válaszukat, köszönettel: Gitta

Peggy # 2008.12.13. 09:46

Kerestem mindenhol a kérdésemre a választ, de sajnos sehol se találtam kielégitő választ! A problémám, miszerint terveznénk kisbabát a párommal, nekem 4 éve folyamatos munkaviszonyom van. A bruttó havi átlagkeresetem kb. 205000Ft. Ez nettoba kevesebb, kb. 105000Ft-ra jön ki. Szóval kb. mennyi támogatást kapnék? És milyen támogatások járnak erre a jövedelemre, illetve mikre lehetne igényt benyujtani? Mennyivel lenne több ezeknek az összege, ha egyedülállóként kérvényezném öket? A családi támogatás, gyes, gyed, tgyás is jár? Válaszukat elöre is köszönöm!

nandy # 2008.12.13. 12:17

Peggy: járni fog a Tgyás és a Gyed. Ezt pedig nem a nettó, hanem a bruttó fizetés alapján számolják.

Alanyi jogon jár az anyasági támogatás (csak azt kell igazolni, hogy négy terhesgondozáson megjelentés, koraszülés esetén egy alkalom elég), illetve a családi pótlék.
Csak a családi pótléknál számít az, hogy egyedül neveled a gyermeket, a többi ellátásnál nem releváns.

nandy # 2008.12.13. 12:19

Gitta cica: a felmondási idő a táppénztől függetlenül jár akkor, ha fe felmondasz, vagy a munkáltató felmond.
De ha te mondasz fel, akkor le kell dolgoznod a felmondási időt, kivéve: ha a munkáltató ettől írásban eltekint.

nandy # 2008.12.13. 12:26

kriszlau:

  1. igen
  2. az előző ellátás alapja lesz a mostani ellátás alapja is.
  3. nem érdemes táppénzre menni (szerintem).
nandy # 2008.12.13. 12:27

HAnikó: a szabadságot nem lehet olyan napra kiadni, amikor egyébként sem kell dolgozni (pl. normál munkaidő esetén a szombat, vasárnap, illetve a munkaszüneti napok)