GYED,GYES, táppénz


malta9 # 2014.02.24. 16:37

A GYED alatt nem mondhat fel, akkor sem, ha mellette munkaviszonyt létesítek máshol?

nandy # 2014.02.24. 22:27

Úgy már bonyolultabb a helyzet. A munkáltatódtól azért kaptál fizetés nélküli szabadságot, hogy a gyermekedet otthon gondozd. Ebbe nem fér bele, ha közben máshol dolgozol, míg innen kapod a fizetés nélküli szabadságot.
Tehát úgy szabályos, hogy a régi helyeden felmondasz, és aztán kezdhetsz az új helyen.
Egyébként ha nem mondasz fel, és a régi munkáltatódnak tudomására jut, hogy te máshol dolgozol, az az ő részéről alapoz meg egy (azonnali) felmondást.

malta9 # 2014.02.25. 09:33

Ezt értem, de, ha írok egy levelet a régi munkáltatómnak, hogy párhuzamosan munkaviszonyt kívánok létesíteni. Ahhoz, hogy az új munkahelyen a SZOCHO kedvezményt igénybe tudják venni, úgyis ki kell kérnem az igazolásokat. Ha tud róla és nem ellenzi, akkor fennáll a védettség?

szedo07 # 2014.02.25. 11:35

Sziasztok!első babámmal vagyok terhes!2012 dec 17 óta vagyok a cégnél!már most táppénzen vagyok,mert olyan a munkaköröm!viszont a főnök egyáltalán nem örült a terhességemnek és a szerződésem is márc.31-ig van,úgyhogy valószínűleg nem is fogja meghosszabbítani!ezt ugye megteheti?!ha igen akkor én azok után SEMMILYEN táppénzt nem fogok majd kapni?vagy ha kapok akkor mit??

szedo07 # 2014.02.25. 11:48

Munkáltatóm márc.31 után nem hosszabbítja meg a szerződésem akkor majd a későbbiekben nem leszek jogosult a TGYÁS-ra sem majd ha megszületik a pici???????

nandy # 2014.02.26. 08:37

Biztosítási jogviszony hiányában valóban nem fog járni táppénz.
TGYÁS és GYEd esetében már más a helyzet, jó lenne tudni, hogy mikor szülsz...

nandy # 2014.02.26. 08:39

malta9:
Igen, engedélyezheti, hogy máshol munkaviszonyt létesíts.

Ám ez esetben szerintem nem illet meg a felmondási védelem, mert akkor a fizetési szabit nem gyermekápolás céljából kapod.

Fee2 # 2014.02.26. 14:12

Tisztelt Szakértők!

A hó elején már írtam és kaptam is rá választ,most viszont újabb kérdésem lenne.
Ugye gyes mellett (gyermekem 2 éves) szerettem volna visszamenni dolgozni.Munkáltatóm nem tud nekem munkát biztosítani,ezért javasolja,hogy maradjak gyesen még 1 évig vagy szüntessük meg a munkaviszonyomat közös megegyezéssel.Kérdésem az lenne,mivel nem szűnt meg a munkaköröm (hogy mi lett a munkakörömmel, még nem kaptam konkrét választ)kb hány havi bérben tudnék velük megállapodni.Azért kérdezem így,mert gondolom,ha megszűnik a munkakör,akkor közös megegyezés során valószínű nem dobálóznak a nagy összegekkel viszont így talán nagyobb összegben tudnánk megegyezni?
2. kérdésem: ha azt mondja a cég,hogy megszűnt a munkaköröm és kitalál valami más megnevezést rá stb..akkor hogyan tudom bebizonyítani,hogy igenis meg van az a pozíció ahonnan én eljöttem?
Köszönöm a segítséget!

capisca # 2014.02.26. 14:50

Kedves Fee2!

"Azért kérdezem így,mert gondolom,ha megszűnik a munkakör,akkor közös megegyezés során valószínű nem dobálóznak a nagy összegekkel viszont így talán nagyobb összegben tudnánk megegyezni?"

Közös megegyezés esetén annyit fizetnek neked amennyit el tudsz érni, nincs erre semmilyen előírás.

Egyébként a másik lehetőség visszamész dolgozni, ezt bejelented a munkáltatódnak, aki köteles visszavenni téged. Viszont, ha nincs meg a munkaköröd akkor fel is mondhat neked, bár ilyenkor járhat végkielégítés is (attól függően hány éve dolgozol ott).

A másik lehetőség vársz még egy évet, hátha meglesz a munkaköröd vagy ez idő alatt keresel új munkahelyet. Így legalább biztosítva vagy és kapsz ellátást is.

Neked kell döntened mi éri meg.

"2. kérdésem: ha azt mondja a cég,hogy megszűnt a munkaköröm és kitalál valami más megnevezést rá stb..akkor hogyan tudom bebizonyítani,hogy igenis meg van az a pozíció ahonnan én eljöttem?"

Szervezeti és Működési Szabályzattal, munkaköri leírással HA megtudod szerezni ezeket.
Esetleg tanuval.

Fee2 # 2014.02.26. 14:58

Kedves capisca,nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod!

doctornobody # 2014.02.26. 17:40

Tisztelt szakértők!

Következő lenne a problémám:

Táppénzen voltam. A munkahelyemen szóltam hogy pénteki napon tudok menni dolgozni. De a papíromért elfelejtettem menni az orvoshoz. Mivel nem jelentem meg az orvos a hétvégéig írt ki tehát a péntek, szombat vasárnap, és így a péntek is beleesik amikor dolgoztam. Nem akartam csalni. Hova menjek? Mit csináljak?

szedo07 # 2014.02.26. 18:54

Köszönöm nandy a választ!majd csak októberben fogok szülni!nem tudom ha lejár a munkaviszony utána meg már akkor semmit nem fogok kapni csak azt a minimális huszon pár ezer forintot???

nandy # 2014.02.27. 10:12

Nehéz kérdés. Talán az lenne a járható út, ha a szülés előtt kérnél álláskeresési ellátást. (Ha már áprilisban kéred, akkor az a szülésig biztosan nem fog kitartani)

Az álláskeresési ellátás biztosítási jogviszonyt eredményez, így talán járható út lenne. Hogy mennyit TGYÁS-t, GYED-et fogsz kapni?

217/1997. (XII.1.) Korm. rendelet
26. § (2) Annak, aki álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadékfolyósításának szünetelése alatt, vagy ezek megszűnését követő 42 napon belül szül, a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapján kell megállapítani, azonban a pénzbeli ellátás naptári napi alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadékalapját képező összeg harmincad részét.

nandy # 2014.02.27. 10:20

Esetleg az is megoldás lehet, ha a munkaviszony megszűnését követően kéred az álláskeresési ellátást, és annak megszűnése után egyéni vállalkozást indítasz. Egyéni vállalkozóként biztosított leszel, és a TGYÁS/GYED összegét a vállalkozói jövedelem alapján fogják számolni.
Arra figyelemmel, hogy az egyéni vállalkozó köteles legalább a tbj. szerinti minimálbér 150%-a után járulékot fizetni (152.250,-ft, ill. szakképzettséget igénylő tevékenység esetén 177.000,-Ft), így az lesz az ellátások alapja is, de legfeljebb a minimálbér kétszerese (203.000,-).

Ki kell számolni, hogyan éri meg jobban. Azt ne felejtsük el, hogy vállalkozónak könyvelő is kell, bevallások vannak stb... ez is kiadás. Célszerű lenne a helyi OEP ügyfélszolgálatán tájékozódni.

jolcsii # 2014.02.27. 11:49

Tisztelt Szakértők!

február 11-én kiderült hogy kismama vagyok, és a munkaviszonyom február 28-ig tartott ,táppénz alatt megszüntették a munkaviszonyomat. Kérem segítsenek! Mit tegyek most és hogyan tovább? Kihez kell fordulnom? Mi fog járni így a gyermekem születése után? Munkanélküli hivatalba kell-e mennem?

Szaffi13 # 2014.02.27. 18:03

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg 13 és fél hónapos a kislányom akivel gyesen vagyok itthon, mert nem voltam jogosult tgyásra és gyedre és várjuk a kistestvért. Ilyenkor milyen ellátásra leszek jogosult? Továbbra is csak gyest fogok kapni és persze családi pótlékot? Duplán kapom a gyest vagy ugyanannyit kapok mint egy gyermek után?
Köszönöm előre is a választ!

taas # 2014.02.28. 11:05

Tisztelt Szakértők!
A következő kérdésben szeretném véleményüket kérni.
Jelenleg GYED-en vagyok harmadik gyermekemmel, aki pár nap múlva betölti az első életévét. Határozatlan idejű kormánytisztviselői jogviszonyom van.
A Gyed extra alapján tudok létesíteni részmunkaidős munkaviszonyt (8 órás helyett 4 órás napi foglalkoztatás), illetve van-e módom az eredeti kinevezésben megjelölt munkavégzés helyétől és jellegétől eltérnem? Azaz a munkavégzés helye az otthonomban történjen, illetve kötetlen munkaidejű lehet a munkaviszony? (Eddig "biankó" módon itthon dolgoztam, természetesen mindenféle térítés nélkül, a munkaeszközöket, mint mobiltelefon, Internet, számítógép stb. én biztosítottam a feladatok elvégzéséhez, ahogyan ez után is tenném. Az ingyenmunka után most már szeretném törvényes keretek között végezni a számomra kijelölt feladatokat.)
Köszönöm megtisztelő válaszukat előre is:
taas

Lilla1891 # 2014.03.01. 18:10

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Ha hamarosan kisbabát szeretnék, de az új munkáltatóm határozott idejű munkaszerződéseket köt és azokat hosszabbítja meg, kirúghat, mielőtt elmegyek szülni, igaz? Így nem élvezek védettséget? :(

Ill. azt szeretném még tudni, hogy annak a munkáltatónak, akinél be vagyok jelentve a szülés pillanatában, kell-e v.mit fizetnie utánam a GYes/ Gyed alatt? (ezt azért kérdem, ha ismerős vállalkozó bejelentene, mennyibe kerülne ez Neki (nekem) ?)

Előre is köszönöm a választ!

Lilla

szedo07 # 2014.03.03. 12:13

Szeretném én is tudni mi Lili kérdésére a válasz?mert bennem is felmerült a kérdés,hogy pár hónapra bejelentenének egy Kft-be és hogy mennyi járulékot kellene utánam fizetniük,meg a legfontosabb kérdés,hogy esetleg táppénzre is mehetnék-e mivel már most azon vagyok,de munka viszonyom márc.31-el lejár!és a táppénzt folytatnám az úgymond következő munkahelyen!
Előre is köszönöm a segítségeteket!

szedo07 # 2014.03.03. 12:14

Bocsánat nem Lili,hanem Lilla!

nandy # 2014.03.03. 22:06

Lilla, a határozott idejű szerződés a meghatározott napon automatikusan megszűnik. Nincs felmondás, kirúgás, és nincs ellene védelem sem.

Az ún. "szívességi bejelentést" nem ajánlom.

Javaslom, hogy akkor járd majd alaposan körbe a témát, ha aktuális lesz a babakérdés. Így látatlanban nem lehet mit mondani...

nandy # 2014.03.03. 22:09

szedo07, neked is csak ezt tudom írni:

A szívességi bejelentést nem javaslom!
A mai világban elég feltűnő, ha valaki pont terhesen talál magának másik munkahelyet, így az ellenőrzés kockázata igen magas. Ha az ellenőrzés során megállapítják a trükközést, akkor hiába fizettek be egy rakás adót és járulékot, a gyes-en kívül nem fog járni más.

Talán neked írtam, hogy inkább csinálj egyéni vállalkozást, abba nem tudnak belekötni.

nandy # 2014.03.03. 22:17

Szaffi13: gyes-t, és csak egyet.

nandy # 2014.03.03. 22:18

jolcsii:

Hogy érted azt, hogy a táppénz ideje alatt felmondtak neked? Megszűnt a határozott idejű szerződésed, vagy aláírtál egy közös megegyezést, vagy csak simán felmondtak neked, esetleg azonnalival? Jó lenne többet tudni...

Lilla1891 # 2014.03.04. 04:59

Köszönöm Nandy a választ!
Pedig arra gondoltam, a "szívességi bejelentés" lenne a megoldás a problémámra, mert amúgy szeretem a jelenlegi munkahelyem és nem szívesen váltanék, amíg nem muszály. Ha szülés előtt 40 nappal szűnik meg a munkaviszony, akkor is jár minden, TGyás, Gyed, Gyes, ugye? Mert hátha ez lenne kivitelezhető.
Ill. másik megoldás: ha 7 hónapos terhesen egyéni vállalkozó leszek és magam után fizetek? Ez kivitelezhető?
Előre is köszönöm!
Lilla