GYED,GYES, táppénz


Sziszmarek # 2014.01.20. 13:18

Tisztelt Pazs!

Köszönöm a gyors választ.
3-as ponthoz:
Vállalaton belül tudnának alkalmazni,csak egy másik csoportnál,de azonnali munkakezdés lenne és én pedig a felhalmozott szabik miatt nem kezdhetek.
Valóban TB csalás lenne ha leszámolnék, kifizetik a szabikat és utána újra felvesznek ahhoz a munkacsoporthoz ahol van hely?

Köszönöm

Katus82 # 2014.01.20. 14:25

Üdvözlöm!
Második gyermekemmel vagyok itthon gyesen!A gyerekek egymás után születtek 2009 májusában mentem el betegállományba az első gyermekemmel!A cég ahol dolgoztam egy nagy vállalat(GE)!Az a telephely,ahol én dolgoztam bezárt,de a jogutódja az Pesten van!ha a gyermekem betölti a három évet,akkor sem fogok tudni oda menni dolgozni,mert nem tudom megoldani a bejárást!Mikor megszűnt az a telephely,ahol dolgoztam,nem írtam alá semmilyen papírt az áthelyezésemről!
A vállalat kötelezhet rá.hogy Pesten álljak ismét munkába?
Ha a bejárást nem tudom megoldani,fel kell,hogy mondjak,vagy van rá lehetőség,hogy nem fogadom el a munkát és akkor elküldjenek végkielégítéssel?(2000,09,04-től állok alkalmazásban a cégnél!)
Válaszát köszönöm!

Donnni # 2014.01.21. 10:54

Üdvözlöm!

A Gyed-extráról lenne egy kérdésem.
Kisfiam 2012 decemberében született. Jelenleg Gyedet kapok. Jelenleg várandós vagyok, várható születés 2014 július vége. Érdeklődnék, hogy ha most visszamennék dolgozni, majd kivenném az összes szabadságomat és utána elmennék táppénzre a szülésig, úgy kaphatok-e a jelenlegi Gyed mellett táppénzt. A gyed-extrából én arra következtettek, hogy igen, mivel az 1 éves elmúlt kisfiam mellett visszamentem dolgozni. Lehetséges ez?

Várom megtisztelő válaszát!

timcsab # 2014.01.22. 07:59

tisztelt szakértő.
az lenne a kérdésem, hogy mi a teendőm, abban az esetben ha december 10-én kaptam utoljára gy.á.s.-t azóta viszont nem kaptam semmit...
telefonon érdeklődtem, hogy esetleg tudnak e segíteni az o.e.p-nél, de azt a választ kaptam,hogy látják a rendszerükben hogy nem kaptam meg a pénzt de az okát nem tudják....
azt ígérték, hogy 7 munkanapon belül kivizsgálják a panaszomat, de már az is letelt..
azóta nem tudok érdemben beszélni senkivel. mit tegyek? kérem segítsen...

Pikipakany # 2014.01.22. 11:17

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg GYES-en vagyok. Nyilatkoztam a munkáltatómnak, hogy 3 éves lesz a gyermekem, és februárban megszüntetem a fizetés nélküli szabadságomat.
Ezt írásban tettem, és eddig írásban semmilyen választ nem kaptam.
Van egy határozatlan idejű munkaszerződésem.
Kb. egy hónapja behívta a következő félévben visszatérő kismamákat a munkáltatóm.
Gyakorlatilag felvételiztettek minket. Tesztbeszélgetés volt.
Közölték, hogy mindenkit nem tudnak visszavenni, és hogy akikre nem esik választás azoktól közös megegyezéssel szeretnének elválni. Ha aláírjuk a közös megegyezést kifizetik a végkielégítést plusz egy hónapot.

Kérdésem:
Van 76 nap szabadságom.
Mi történik a szabadságommal, ha nem írom alá a közös megegyezést?

Februárban felmondhat nekem? Vagy csak a szabadság letelte után?

Válaszát előre is köszönöm!

pazs # 2014.01.22. 12:36

Donnni: igen

Pikipakany: Ha felmond, ki kell fizetnie a szabadságodat. Felmondhat februárban. Ha közös megegyezést írsz alá, mindenképp vegyétek bele a szabadság kifizetését is. Ha nem írod alá a közös megegyezést és nem mond fel, vagy kiadja a szabadságot vagy kifizeti.

Nüncüs # 2014.01.22. 15:08

Sziasztok.Jogi tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben:
Jelenleg Gyeden vagyok.Jeleztem írásban a munkáltatóm felé, hogy idén vissza szeretnék menni március elejével(mert addig kivenném az eddig felhalmozott szabadságomat, hogy a kis fiamat beszoktassam a bölcsibe) dolgozni 6 órában.Ő közölte, hogy 4 órában tud visszavenni, és 1 hét múlva, azaz február elején kellene kezdenem,mert én csak a szabim 1/4-ével rendelkezem, tehát 7 nappal.így összesen 1 hetem marad a bölcsődei beszoktatásra.azt mondta majd márciusban visszatérünk a felhalmozott szabira.Na most akkor mi van?Gyes alatt ha jól tudom nem rúghat ki.Mi van ha én visszautasítom az ő ajánlatát?Ha jól gondolom ő most egy új munkaszerződést kötne velem, és az határozatlan időre szólna 4 órában, tehát a Gyes lejárta után is maradna ez a felállás?
Válaszokat köszönöm.
Nüncüs

capisca # 2014.01.22. 16:08

Kedves Nüncüs!

Ha vissza mész dolgozni GYED vagy GYES alatt simán felmondhatnak neked, mert nem vagy fizetés nélküli szabadságon (védelem a fizetés nélküli szabadság fennállása alatt jár).

Mi van ha én visszautasítom az ő ajánlatát?
Semmi, nem vagy köteles elfogadni.

Ha jól gondolom ő most egy új munkaszerződést kötne velem, és az határozatlan időre szólna 4 órában, tehát a Gyes lejárta után is maradna ez a felállás?
Az a szerződés szövegezésétől függ, de akár tartós is lehet.

Nüncüs # 2014.01.22. 20:12

Köszi a választ.
Kérdés én napi 8 órában (40 óra/hét) dolgoztam.Hány órában köteles visszavenni?hozzáteszem én 6 órában kértem, ő azt írta,hogy csak 4 órában tud foglalkoztatni egyenlőre.Ha az ajánlatát visszautasítom, mikor mondhat fel 2014. szeptemberben lesz 10 éves munkaviszonyom.
A gyermekem jövő évben lesz 3 éves
Üdv.

KISANODA # 2014.01.23. 07:55

Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem!!!!!
2014.01.07-én lejárt a GYED-em, munkaviszonyom határozatlan a cégnél.....amikor jelentkeztem munkára azt mondták nem kötelesek visszavenni amíg GYESt kapom és menjek vissza akkor ha a gyerek 3 éves lesz.
Most itthon vagyok a GYES összegéből 3 gyerekkel.Bent van a szabim a végkielégítésem és a felmondási időre járó pénzem.A cég nem akar felmondani, mert nem akar végkielégítést fizetni.Azt mondták mondjak fel én......hát nem vagyok hibbant
Írtam nekik levelet, amiben jeleztem, hogy visszatérnék a munkába, de nem is reagáltak.Törvényes ez, ahogy bánnak velem????
Segítsen aki tud!!!!
KÖSZÖNÖM

pazs # 2014.01.23. 08:35

Napi 8 órában vagy 4 órában köteles "visszavenni" (ha meg tudtok állapodni, akkor lehet napi 6 óra is) és azonnal elküldhet, ha egyébként van oka rendes felmondásra, a védettség csak addig él, amíg gyereknevelés céljából fizetés nélküli szabadságon vagy.

sissy074 # 2014.01.23. 09:05

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg GYES-en vagyok,az adó kedvezmény igényléséhet szükséges formanyomtatványt megküldtem a munkáltatómnak.Aki azt nem küldte még vissza kitöltve.Így férjem nem tudja igénybe venni az adókedvezményt.Tavaly GYED-en voltam,az OEP kitöltötte a munkáltatói részt.Ilyenkor mit tudok tenni??Nem fogjuk tudni csak a következő adóbevallásnál érvényesíteni a kedvezményünket?
Köszönöm a választ előre is.

sissy074 # 2014.01.23. 09:35

Köszönöm a választ!Sajnos munkáltatóm,egy munkaerő kölcsönző cég.Aki mióta (2010)GYED-en vagyok más megyébe települt át,telefonszáma nincs,a cím ahova be van jegyezve az is csak van,mert ott senki nincs.A GYED-igénylésnél is már gondjaim voltak mivel a papírokat hozzá nem vette át,postán vissza jött az OEP-se tudta elérni,ő általuk küldött levelek is vissza mentek.-Majdnem nem kaptam GYED-et,csak nem hagytam magam így az OEP a munkaszerződésem után állapította meg az összeget.Úgy,hogy ilyen előzmények után én nem igen reménykedem,hogy most megküldi.Azért szeretném tudni,hogy más megoldás létezik-e?

Sziszmarek # 2014.01.24. 09:25

Tisztelt Szakértő!

2007 október óta van munkaviszonyom a cégnél, másfél év munka után születtek a gyerekeim.Mennék vissza dolgozni ,de nem tudnak alkalmazni.Ha közös megegyezéssel válunk el akkor az összegyűlt szabadság kifizetése mellet jár/adhat időarányosan végkielégítést a munkáltató?

köszönöm

pazs # 2014.01.24. 09:27

Ha úgy egyeztek meg, mert a közös megegyezésben az van benne, amiben megállapodtok.

Sziszmarek # 2014.01.24. 10:02

Tiszelt Pazs!

A cél a közös megegyezés ami még nem született meg.ő a szabadság fizetését ajánlotta szeretném tudni, hogy van e lehetőségem valamire hivatkozni,hogy esetleg valamennyi havi béremet még kérjem.

köszönöm

Sziszmarek # 2014.01.24. 10:13

oké,de mi jár törvényileg?Jó lenne tudni,hogy ő ne sunnyogjon el semmit!
Köszönöm

pazs # 2014.01.24. 10:14

Kedves Sziszmarek,

jogszabályra nem tudsz hivatkozni. Te szeretnél továbbra is ott dolgozni? Van a munkáltatódnak valós és okszerű indoka a felmondásra?
Ha nem szeretnél ott dolgozni és van valós, okszerű indok, akkor nem nagyon alkudoznék a helyedben.
Ha szeretnél ott dolgozni és nincs valós, okszerű indok, akkor nagyon keményen alkudoznék és semmi esetre sem írnék alá közös megegyezést, ha nem kapok legalább annyit, mint amennyi egy jogos felmondás esetén járna.
Satöbbi.

Azt értsd meg, hogy közös megegyezésnél nem JÁR semmi. Csak amiben megállapodtok. Ha nem akarod megszüntetni a munkaviszonyod, semmiképpen ne írd alá.

Fee2 # 2014.01.24. 10:45

Tisztelt Szakértők!

Gyes mellett vissza szeretnék menni dolgozni( több mint 6 éve vagyok ott alkalmazott) melyet jeleztem a munkáltatóm felé.Azt mondta,hogy olyan formában mint volt már nincs meg a munkaköröm,ezért küldjem el az Önéletrajzom és meglátjuk mit találunk.Ez normális,hogy Önéletrajzot kérnek tőlem??
Köszönöm!

nail # 2014.01.25. 18:18

Fejlemény korábban ismertetett ügyemben (GYED-en vagyok és a cég, ahol dolgoztam, kivonul Magyarországról): egy ügyvédi irodától kaptam levelet, hogy a cég felhatalmazása alapján tárgyalni akarnak velem a csoportos elbocsátással kapcsolatban. Ez pontosan mit jelent az egyéni munkavállalók szempontjából? És milyen megegyezésre számíthatok vajon, hiszen a GYED miatt el nem bocsáthatnak? Ugye jogos, ha végkielégítés nélkül nem fogok magamtól kilépni?

pampuska # 2014.01.27. 10:28

Tisztelt Szakértő!!

Én vállalkozónál dolgoztam ,jelenleg tgyás-t kapok és intézném a gyedet a munkáltatónál. A munkáltató azt monda meghalt az ügyvezető és nincs jelenleg aki a cégnél alá írhat stb, meg előtte az is el hangzott hogy felszámolás alatt áll. Nekem azt javasolták meg szüntetik a munka viszonyt és intézhetem magamnak a dolgot. Az a kérdésem létezik olyan hogy nincs aki eljárjon ez ügyben a cégnél,mikor még emberek dolgoznak nekik??

Reyka # 2014.01.27. 13:55

Nekem az a problemam, hogy 6 honapos terhes vagyok a mult heten lejart az egeszsegugyi kiskonyvem (etteremben dolgozom). Mivel terhes vagyok nem tudok tudoszurore menni, igy az uzemorvos nem hosszabitja meg a kisskonyvem. A munkaltatom erre azt mondta, hogy el kell mennem tappenzre, de az csak a 60%-a a jovedelmemnek, amibol igy a baba elott nem elek meg. Azt szeretnem kerdezni, hogy ez igy torvenyes eljaras-e es ha nem, mit tudok tenni,hogy legalabb megjapjam a fizetesemet. Koszonom a valaszokat.

Mea31 # 2014.01.27. 16:21

Tisztelt Jogászok, kedves fórumozók!
Munkáltatómat kértem hogy GYES alatt dolgozhassak részmunkaidőben,de létszám stopra hivatkozva nem adott lehetőséget, majd ugyanezzel az indokkal a gyermek 3. éve betöltése után közös megegyezést kínált. Ekkor hivatkozva a gyermek tartós betegségére, továbbra is fizetetlen szabadságon maradtam, hogy ne rúgjon ki, illetve teljen a biztosítási időm..
Most újra terhes vagyok, melyet írásban bejelentettem. Anyagi okokból azonban nagy szükségem lenne dolgozni, jelentkeztem, hogy vegyen újra aktív állományba. Kérdésem, hogy van-e törvényi, jogi alapom aktív állományba kérni magam? Terhességi kirúgási védelem címszó alatt köteles-e valamilyen munkát adni, ha lemondom az első gyerekre járó fizetetlen szabit?
Várom megtisztelő válaszukat!
Kérem a könnyebb eligazodás érdekében jelezzék benne, hogy nekem írták!
Köszönettel!
Mea31

eszgabor # 2014.01.27. 17:14

Tisztelt Szakértő,

A következő érdekes helyzet állt elő: feleségem tobb év gyed után munkábaállt idén január 8-ával és mivel hallottuk, hogy a gyes igényelhető teljes munkaidős foglalkoztatás mellé, ezért még január elején megigényeltük.
A nagyobbik gyerek ovis és lebetegedett (megfázás), de a munkahelyén azt mondják, hogy nem jöhet táppénzre, mert egyszerre csak egy ellátást kaphat a MÁK- tól. Van megoldás arra, hogy a feleségem a beteg gyerekkel itthon maradjon? Vagy át lehet íratni a gyest az apa nevére?
Előre is köszönöm!
Gábor

óraadó # 2014.01.29. 10:40

Tisztelt Szakértő!

Tájékoztatást szeretnék kérni esetemmel kapcsolatban.

Kismama vagyok, a baba születése szeptemberben várható
2012-ben nem dolgoztam sehol, munkaviszonyom nem volt
2013 szeptemberétől óraadó vagyok /mindössze heti 3 órában, 1800.-/óradíjért/ egy általános iskolában.
Természetesen a megbízatási díjamból levonásra kerülnek a kötelező dolgok, a kézbe kapott összeg kb. mindössze 16.000.-
Szerződésem június 15ig szól

Kérdésem az lenne, milyen ellátásban részesülhetek a baba születését követően?

Köszönettel.