GYED,GYES, táppénz


queen33 # 2013.08.16. 11:16

Kedves Zengőbérci! Köszönöm a válaszát!
„(2013.07.15-től az előző munkáltatótól származó jövedelem nem alapja az ellátásnak, azonban az átmeneti szabályok miatt 2014.05.10-ig a régi szabály alapján is ki kell számítani az ellátást és a kedvezőbbet kell az igénylőnek folyósítani.)” Nekem több munkahelyem is volt 2012.-ben. Akkor ez azt jelenti, hogy aki 2014.05.10-ig igényli a GYED-et, akkor másfél évig a kedvezőbb összeget kapja?

vaczkor... # 2013.08.15. 07:03

Gaspar Zsuzsa # e-mail 2013.08.12. 11:36 Tisztelt szakértő!
Magyar állampolgár vagyok, 7 éve folyamatos munkaviszonyom és biztosításom van Magyarországon. A férjem szlovák állampolgár, és Szlovákiában dolgozik.Gyermekünket októberre várjuk. Ha a gyermek Szlovákiában születik és szlovák állampolgár lesz, szlovák biztosítása lesz, jogosult leszek-e a tgyásra, gyedre, ha én megtartom a magyar biztosításom?
Ha mégis biztosítást kötnék Szlovákiában, és ezzel a magyar biztosítottság elveszne, mi történik a magyar munkaviszonyommal? Számítana-e ez az időszak a nyugdíj szempontjából?
Segítségét köszönöm!

Azt, hogy az ügyfél mely tagállamból részesül családi ellátásban nem az ügyfél döntése, hanem a vonatkozó EU-s jogszabályok, határozzák meg.

A koordinációs rendelet alapelvként mondja ki az ellátások halmozódásának a tilalmát.

Ugyancsak alapelv az egy állam joghatósága alá tartozás elve ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy személy egyszerre csak egy országban, főszabályként abban az országban, ahol a munkát végzi fizessen járulékot, ezt hívják lex loci laboris elvnek...

Azt, hogy mely tagállamból részesül egy család ellátásban, jogszabály rendezi - közigazgatási eljárás keretében kerül meghatározásra az, hogy az adott tagállam rendelkezik-e elsődlegesen joghatósággal a családi ellátások folyósítására -, tehát sohasem az ügyfél döntése határozza meg azt, hogy mely tagállam folyósít ellátást a részére.

Mindezek alapján a kereső tevékenység folytatásának a helye, illetve a család életvitelszerű tartózkodásának a helye határozzák meg azt, hogy mely tagállam hatósága köteles (joghatóság) elsősorban a családi ellátások megfizetésére.

A családi ellátások megállapításánál azonban ezen belül elsősorban a biztosítási elv érvényesül, azaz a biztosítási elv és a területi elv ütközése esetében elsődlegesen a biztosítási elv alkalmazandó.
Amennyiben erre nincs lehetőség - illetve nem alkalmazható -, a területi elv szerint (tehát lakó- vagy tartózkodási hely alapján) kell az illetékes hatóságról, valamint a családi ellátások megállapításáról rendelkezni.

Ha pl. az igénylő Svédországban tartózkodik életvitelszerűen a gyermekével, illetve Svédországban dolgozik, úgy a svéd munkaviszony, illetve életvitelszerű tartózkodás alapján a Svéd Királyság illetékes hatósága állapítja és fizeti meg a svéd jogszabályok szerinti családi ellátást.

A 1408/71/EGK rendelet családi ellátásokat koordináló VII. fejezetében foglaltak alapján amennyiben olyan helyzet áll fenn, hogy a szülők keresőtevékenységükből fakadóan az EGT (Európai Gazdasági Térség) két különböző tagállamából jogosultak ellátásra, akkor a családi ellátás kifizetésére a joghatósággal bíró tagállamot (azt az államot, amelyik a családi ellátásokat fizetni köteles) a gyermek lakóhelye jelöli ki.

Példa: Ha az anya Magyarországon rendelkezik munkaviszonnyal és GYED-re jogosult, de élettársa Szlovákiában folytat keresőtevékenységet és a család életvitelszerűen Szlovákiában tartózkodik, akkor Szlovákia rendelkezik joghatósággal.

(Itt a joghatóság azt jelenti, hogy kinek a kötelessége a családtámogatási ellátások megállapítása és folyósítása.)

Amennyiben az anya már kapja Magyarországon a GYED-et és a fentiek később, de a GYED folyósítása alatt kiderülnek a GYED folyósítását határozattal fel kell függeszteni. (Lásd: OEP Állásfoglalás, 2007. január)

Másik példa: Amennyiben az ügyfél/igénylő (férje, vagy felesége, vagy élettársa) az EU valamelyik Magyarországon kívüli tagállamában munkavállaló az /igénylő viszont a Magyarország területén rendelkezik biztosítási jogviszonnyal (munkaviszony, közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszony, főállású egyéni, vagy társas vállalkozási jogviszony stb.) ÉS a család Magyarország területén tartózkodik életvitelszerűen Magyarország az elsődleges joghatósággal rendelkező tagállam a családi ellátások folyósítására.

Ekkor minden olyan családi ellátás (Csp, GYED, GYES, GYET) megállapítható a részére, amelyek vonatkozásában a hazai jogszabályok szerint a jogosultsági feltételek fennállnak. Amennyiben az ügyfél Magyarországról még nem részesült családi ellátásban Magyarországról igényét benyújthatja.

Akinek tehát EU-s jogszabályt érintő családtámogatási ügye (családi pótlék, GYED, GYES) van annak célszerű a Magyar Államkincstár Nemzetközi kapcsolatok Osztályát személyesen fel, vagy írásban megkeresni, mivel ezzel országosan, központosítva Ők foglalkoznak, így egy konkrét esetben teljeskörű tájékoztatást is ők tudnak adni.
(Magyar Államkincstár Budapesti- és Pest Megyei Igazgatóság Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya 1139. Budapest Váci út 71. Tel: 06-1-452-2910)

Ha mégis biztosítást kötnék Szlovákiában, és ezzel a magyar biztosítottság elveszne, mi történik a magyar munkaviszonyommal? Számítana-e ez az időszak a nyugdíj szempontjából?

Az EU Kooordinációs rendeletek értelmében főszabály, hogy mindenkinek egy biztosítása van, mégpedig ott, ahol munkaviszonyban áll. (lex loci laboris elv)
A szlovák jogszabályokat nem ismerem, de Kooordinációs rendeletek fényében magyar biztosított szlovákiában nem köthet újabb "társadalombiztosítást"!

Zengőbérci # 2013.08.14. 14:34

queen33

Amennyiben a határozott időtartamú szerződése a a TGYÁS alatt szűnik meg, akkor kaphat GYED-et úgy is, hogy az igényléskor nincs munkaviszonya feltéve, hogy a szülést megelőző 2 évern belül van 365 nap biztosításban töltött ideje.

Ha 2013. decemberében igénylem a GYED-et a 2012.év átlagkeresete alapján számolják?

Igen, ez a főszabály, feltéve, hogy 2012-ben volt 180 bérezett napja és folyamatosan ugyanott dolgozik.

(2013.07.15-től az előző munkáltatótól származó jövedelem nem alapja az ellátásnak, azonban az átmeneti szabályok miatt 2014.05.10-ig a régi szabály alapján is ki kell számítani az ellátást és a kedvezőbbet kell az igénylőnek folyósítani.)

Zengőbérci # 2013.08.14. 14:22

varipari

A megadott adatok alapján tgys ellátásra nem jogosult, mivel nem biztosított. (Sem a levelezős hallgatói jogviszony, sem az eü-i szolgáltatási járulék megfizetése nem hoz létre biztosítási jogviszonyt.)

Méltányosságot tgys és gyed megállapítására sem kérhet, mert méltányosság csak biztosítottnak állapítható meg.

Azt, hogy ki a biztosított az 1997. évi LXXX. törvény 5. szakasza sorolja fel.

A családi pótlék, GYES, anyasági támogatás ellátásokat a szülés igényelheti a Magyar Államkincstárnál, amelyek alanyi jogon járó ellátások.

Zengőbérci # 2013.08.14. 14:16

albera!

Táppénz csak addig jár, amíg a munkaviszony fennáll. Ha megszűnik -akár azért, mert a munkáltató is megszűnik- táppénz ellátás még akkor sem folyósítható, ha a dolgozó keresőképtelensége orvosilag indokolt.

A többi, "ilyenkor járó juttatás" (családi pótlék, GYES, anyasági támogatás)a szülés után esedékes és állampolgári jogon illeti meg, igényelni a Magyar Államkincstárnál lehet.

albera # 2013.08.14. 11:26

Tisztelt szakértők! Az volna a kérdésem, ha gyermeket várok, és nem tud amunkáltató könyìtett beosztásba helyezni ( állat tenyésztésben dolgozom), ezért táppénzen vagyok , és e közben a munkáltató csődbe megy akkor nekem jár valahonnan a tàppénz és a többi ilyenkor járó juttatás? 4éve folyamatos munkaviszonyom van.
Köszönöm!

varipari # 2013.08.13. 18:07

Tisztelt Szakértők!
Terhességi gyermekágyi segély jogosultság felől érdeklődöm. 2014. márciusában szülök. Utolsó munkaviszonyom 2012.07.hóban szűnt meg, munkanélküli ellátásban azóta nem részesülök. 2012-ben 152 napot dolgoztam. Egyetemen levelező hallgató vagyok az érintett időszakban. NAV szerződést kötöttem egészségügyi ellátásra, havi 6660,- Ft-ot fizetek. Részesülni fogok-e TGYÁS-ban? Ha nem, méltányossági kérelmet adhatok-e be?
Ha a fenti körülmények nem változnak, Gyes-Gyed vonatkozásában lehet-e igényem, illetve mit tegyek, hogy ellátást kapjak?
Tisztelettel: Varipari

queen33 # 2013.08.13. 08:26

Tisztelt Szakértők! Határozott időtartamú szerződésem van, a munkaviszonyom megszűnik a TGYÁS alatt. Szeretném megkérdezni, hogy kaphatok-e GYED-et úgy, hogy az igényléskor nincs munkaviszonyom? Ha 2013. decemberében igénylem a GYED-et a 2012.év átlagkeresete alapján számolják?

Gaspar Zsuzsa # 2013.08.12. 09:36

Tisztelt szakértő!
Magyar állampolgár vagyok, 7 éve folyamatos munkaviszonyom és biztosításom van Magyarországon. A férjem szlovák állampolgár, és Szlovákiában dolgozik.Gyermekünket októberre várjuk. Ha a gyermek Szlovákiában születik és szlovák állampolgár lesz, szlovák biztosítása lesz, jogosult leszek-e a tgyásra, gyedre, ha én megtartom a magyar biztosításom?
Ha mégis biztosítást kötnék Szlovákiában, és ezzel a magyar biztosítottság elveszne, mi történik a magyar munkaviszonyommal? Számítana-e ez az időszak a nyugdíj szempontjából?
Segítségét köszönöm!

Lyonee # 2013.08.10. 10:46

http://net.jogtar.hu/…n/getdoc.cgi?…
"6. § (1) A biztosított a keresőképtelen­ségének elbírálásához köteles az orvost tájékoztatni munkavégzésének (tevékenységének) az egészségi állapotával összefüggő körülményeiről, annak egészségi szempontból lényeges elemeit a betegdokumentá­cióban rögzíteni kell.

(2) A keresőképtelen biztosított köteles

betartani az orvos utasításait, így különösen a gyógyulását elősegítő, meghatározott idejű ágynyugalomra, valamint a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására vonatkozóan,
az elrendelt vizsgálatokon megjelenni,
ha a keresőképtelensége alatt más orvos is kezeli, erről a keresőképtelen állományban tartó orvost tájékoztatni.

(3) A munkáltató jogosult a betegszabadság, illetőleg a táppénz igénybevétele alatt a munkavállaló keresőképtelen­ségének felülvizsgálatát kezdeményezni az illetékes REP-nél.

7. § (1) A keresőképtelenség és a keresőképesség elbírálását az ellenőrző főorvos ellenőrzi. Ellenőrző tevékenységet elláthat a REP erre kijelölt főorvosa.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrző főorvos tevékenysége kiterjed a REP-hez beérkezett keresőképtelenségi adatok célzott ellenőrzésére is. Ezen tevékenység során az ellenőrző főorvos igénybe veheti szakmai véleményezés és konzultáció céljából a REP-pel a 2. § (1) bekezdés e) pontja szerinti felülvéleményező főorvos közreműködését.

(3) Az ellenőrző főorvos az ellenőrzés keretében jogosult:

a beteg vizsgálatára, a kezelőorvos jelenlétében a beteg tartózkodási helyén is,
a betegdokumentációba történő betekintésre,
szükség szerint a beteg szakorvosi vizsgálatra utalására,
a keresőképtelenség, illetve a keresőképesség tényének megállapítására,
javaslatot tenni a táppénzfolyósítás megszüntetésére a táppénzfolyósító szerv felé,
az a)-e) pont szerinti megállapításait a betegdokumentá­cióban rögzíteni,
a 6. § (3) bekezdése alapján indult eljárásban a munkáltatóval írásban közölni a felülvizsgálat eredményét.

(4) Az ellenőrző főorvos a munkáltató megkeresésére a betegdokumentá­cióból fellelhető adatok, vagy indokolt esetben a keresőképtelen biztosított vizsgálata alapján

dönt a biztosított keresőképtelen­ségéről vagy keresőképességéről,

döntést követően arról a munkáltatót és a munkavállalót írásban értesíti, továbbá döntését bejegyzi a keresőképtelenséget elbíráló orvos által vezetett „Orvosi Napló a keresőképtelen biztosítottakról” című Naplóba (a továbbiakban: Napló).

(5) A döntéssel szemben a foglalkoztatott és a foglalkoztató a közléstől számított 8 napon belül az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (a továbbiakban: Szakértői Intézet) illetékes főorvosi bizottságnál (a továbbiakban: FOB) orvosi felülvizsgálatot kezdeményezhet.

(6) Ha a keresőképtelen személy a (3) bekezdés a) és c) pontjaiban említett vizsgálathoz nem járul hozzá, vagy a 6. § (2) bekezdésében foglaltaknak nem tesz eleget, továbbá, amennyiben a keresőképtelen biztosított tartózkodási helyét (lakcímét) az elbíráló orvosnak nem jelenti be, illetőleg a gyógyulását tudatosan késlelteti, akkor az ellenőrző főorvos kezdeményezi a táppénzfolyósítás megszüntetését a táppénzfolyósító szervnél. Ezt a tényt a Naplóban és a beteg dokumentációjában rögzíti, továbbá aláírásával és bélyegzőlenyo­matával látja el."

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

47.§.(3) A táppénz folyósítását meg kell szüntetni, ha a jogosult az elrendelt orvosi vizsgálaton elfogadható ok nélkül nem jelent meg, vagy a keresőképesség elbírálását külön jogszabályban foglaltak szerint ellenőrző (fő)orvos vizsgálatához nem járult hozzá.
Az ellenőrző (fő)orvos – a kezelő orvos jelenlétében – a keresőképességet a jogosult tartózkodási helyén is ellenőrizheti.
A táppénz folyósítását akkor is meg kell szüntetni, ha a táppénzre jogosult a keresőképességét elbíráló orvos utasításait nyilvánvalóan nem tartja be, illetőleg a gyógyulását tudatosan késlelteti.

monalisa1 # 2013.08.09. 21:01

Maomij84

Hozzáértő bizonyára válaszol majd a kérdésedre, én csak azért hogy el ne sikkadjon.

monalisa1 # 2013.08.09. 20:28

Ha jó a kapcsolatod a háziorvossal 2-3 napra esetleg falaz neked...

monalisa1 # 2013.08.09. 20:24

Írj e-mailt a területileg illetékes Egészségbiztosítási Igazgatóság Ellenőrzési Osztályának, érdemi választ és esetleges engedélyt ők adhatnak.

monalisa1 # 2013.08.09. 20:18

Az Egészségbiztosítónak van az a "rossz szokása" hogy a betegeket rajtaütés szerűen ellenőrizni szokták, no nem mindenkit de azért soha nem lehet tudni. Valamint rendszeres időközönként a háziorvosnál meg kell jelenni táppánz felülvizsgálat végett.

A munkáltató is kérhet soronkívüli ellenőrzést a beteg otthonában, vagy az orvosnál.

Szóval nem szabadságon vagy, a kockázat a tiéd.

Erzsi69 # 2013.08.09. 17:40

Érdeklődnék hogy Táppénzen vagyok és kiszeretnék menni külföldre ez lehetséges e a Táppénz idő alatt?
Vagy van e erre valamilyen szabály?

Naomij81 # 2013.08.09. 10:22

Köszönöm a választ.Még egy kérdés,az egyik feltételbe beleesek,de a másikba nem,mivel a munkaviszonyom nem a tgys alatt szünt meg,hanem 2012.07.01-vel,2012.07.02-10hoig munkanélkülin voltam,azután 2012.10.-2013.04.25.ig tartott a tanfolyam a munkaügyi álltal,én meg 2013.05.08-án szültem.Tehát biztositott voltam végig.De nem tudom,hogy igy gyedre elég-e.De akkor ha esetleg nem kapok gyedet 2013.10.23-tol akkor tgys-át,hogy kaphatok?Ha nem kapok gyedet,mit tehetnék ahhoz,hogy jogosult legyek rá?Előre is köszönöm válaszát újra.Üdv.Noémi

vaczkor... # 2013.08.08. 13:47

vlev 2013.08.05. 16:36 Köszönöm a választ vackor. Ha a családi kft-ben alkalmazottként fogok tovább működni, akkor a KFT-ben keresett jövdelmem alapján fogom kapni a TGYÁS-t?..., amennyiben a baba összejön és 2014.05.11-e után születik

Igen, a változás egyik lényeges eleme ez, azaz hogy az ellátást az aktuális jogviszonyban elért keresetéből állapítják meg.

vaczkor... # 2013.08.08. 13:40

Naomij81

Az Ön által megadott adatok számomra nem egyértelműek, ezért általánosságban az mondható el, hogy az Ebtv értelmében:

Ebtv. 42/A. §(1) Gyermekgondozási díjra jogosult

  1. a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
  2. a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,és a gyermeket saját háztartásában neveli.

Ha jogosult tgys-re, akkor vélhetően a jogosultsághoz szükséges 365 napja a szülésig megvolt, azaz teljesül a GYED-nél is az egyik feltétel.

A GYED másik feltétele: Akinek megszűnt a jogviszonya csak akkor jogosult GYED-re, ha a munkaviszony megszűnése a tgys folyósításának az idejére esett.

Jogosult továbbá GYED-re az is, aki a szüléskor álláskeresési járadékban részesült, de ezt a tgys és gyed idejére szünetelteti.

Naomij81 # 2013.08.08. 12:23

Üdv.Nekem az lenne a kérdésem,hogy jogosult vagyok-e gyedre,röviden a helyzetemről:Kisfiam 3honapos jelenleg tgyáson vagyok okt.22ig,előtte a munkaügyi által támogatott tanfolyamra jártam,ahol jöv.kiegészitő járadékot kaptam 9honapig,előtte 3hoig munkanélkülin voltam,az előtte szabin voltam,azelőtt gyesen előtte meg gyeden,a munkahelyem megszünt ahonnan eljöttem gyedre az első gyermekemmel,végig biztositott voltam.Nagyon köszönöm előre is a választ.Üdv.Noémi

vaczkor... # 2013.08.05. 14:42

Tittike

Kedves Szakértők!
A párommal babát szeretnénk vállalni, de előbb szeretnénk tisztában lenni vele, hogy milyen juttatásokra leszünk jogosultak.
2 éve érettségiztem, utána továbbtanultam, középfokú OKJ-s végzettséget szereztem idén. Tavaly nyáron 2 hónap állandó munkaviszonyom volt, idén is már van eddig 2 hónap. A szorgalmi időszak alatt is folyamatosan dolgoztam diákként.
Ezek alapján jogosult vagyok tgyás-ra, ill. gyed-re, gyes-re?

Tgys-re és GYED-re ezek alapján nem, mert ezen ellátások feltétele a szüléskor fennálló, Tbj. 5. § szerinti biztosítási jogviszony és a szülést megelőző 2 éven belüli 365 nap biztosítási idő.

A GYES alanyi(állampolgári) jogos járó juttatás, így arra jogosult, feltéve, hogy életvitelszerűen Mo-on tartózkodnak.

Néhány hete olvastam az újságban, hogy bele fogják számítani a főiskolai tanulmányokat is, az OKJ-s tanulmányokat is esetleg?

A főiskolai nappali tagozatos tanulmányokat (illetve abból legfeljebb 180 napot) 1998.01.01-től beszámítják, az OKJ-st viszont nem.

Illetve, hogy az első gyermek születése után járó támogatás mértékét is növelik? Vagy ez hamis információk?

A Kormány valóban tervez ilyen intézkedéseket, de ennek a fedezete még nem biztosított, arról hatályos joganyag nincs és az is lehet, hogy csak választások előtti ígéretről van szó!

A párom tavaly diplomázott, neki már 1 éve állandó munkahelye van.

(Az jó, de ha Ön fog szülni nincs jelentősége, ugyanis a szülést követő 168 napig a tgys-t főszabályként csak az anya veheti igénybe.)

Még egy információ: külföldi állampolgár vagyok, a napokban kezdjük meg a magyar állampolgárság intézését, de 6 éve MO-n lakom, tanultam, dolgoztam/dolgozom, és a napokban házasodunk a magyar állampolgárságú párommal!
Várom és előre köszönöm a választ!
További szép napot!

vlev # 2013.08.05. 14:36

Köszönöm a választ vackor. Ha a családi kft-ben alkalmazottként fogok tovább működni, akkor a KFT-ben keresett jövdelmem alapján fogom kapni a TGYÁS-t?

vaczkor... # 2013.08.05. 14:32

icir 75 Tisztelt szakértő .

2004 ota dolgozom. Veszélyeztetett terhesseg miatt 2011.05.20.-tol 2011.09.17.- ig táppénzen voltam.
2011.09.18.-án megszületett a kislányom, így 2011.09.18.-tól 2012.03.03.-ig TGyás-on voltam.
2012.03.04.-től pedig gyeden vagyok ami jelenleg is tart.
Jelenleg 3 hónapos terhes vagyok a masodik babával.
A baba a GYES- be születne bele.
Kérdésem az lenne hogy hogy jobb, ha maradok gyesen vagy ha táppénz re megyek mert ismét veszélyeztetett terhes vagyok.
Válaszukat köszönöm.

Általánosságban elmondható, hogy az, aki heti 40 órában van foglalkoztatva és a jövedelme eléri a minimálbért annak a táppénz ellátása több, mint a GYES összege.

Bruttó táppénz: 98.000*60%=58.000 Ft.

Bruttó GYES 28.500 Ft.-

Tekintettel az un. előny/kedvezmény szabályra, illetve mivel a GYED összege és az alapbére nem ismert pontos tájékoztatást a jelenleg GYED-et folyósító kifizetőhely/szakigazgatási szerv tud adni.

(2013.09.18-ig a GYED lehet,hogy több mint a táppénz)

vaczkor... # 2013.08.05. 14:31

icir 75 Tisztelt szakértő .

2004 ota dolgozom. Veszélyeztetett terhesseg miatt 2011.05.20.-tol 2011.09.17.- ig táppénzen voltam.
2011.09.18.-án megszületett a kislányom, így 2011.09.18.-tól 2012.03.03.-ig TGyás-on voltam.
2012.03.04.-től pedig gyeden vagyok ami jelenleg is tart.
Jelenleg 3 hónapos terhes vagyok a masodik babával.
A baba a GYES- be születne bele.
Kérdésem az lenne hogy hogy jobb, ha maradok gyesen vagy ha táppénz re megyek mert ismét veszélyeztetett terhes vagyok.
Válaszukat köszönöm.

Általánosságban elmondható, hogy az, aki heti 40 órában van foglalkoztatva és a jövedelme eléri a minimálbért annak a táppénz ellátása több, mint a GYES összege.

Bruttó táppénz: 98.000*60%=58.000 Ft.

Bruttó GYES 28.500 Ft.-

Tekintettel az un. előny/kedvezmény szabályra, illetve mivel a GYED összege és az alapbére nem ismert pontos tájékoztatást a jelenleg GYED-et folyósító kifizetőhely/szakigazgatási szerv tud adni.

(2013.09.18-ig a GYED lehet,hogy több mint a táppénz)

vaczkor... # 2013.08.05. 14:22

Pircsi87 Tisztelt szakértő!
Nekem olyan problémám lenne, hogy 2010 óta dolgoztam kisebb nagyobb megszakításokkal ez pontosan azt jelenti, h tavaly március 1-ől december 1-ig voltam kösztisztviselő 8 órában, ezután 2 hóapig munkanélküli voltam! 2013 03.01-től ismét dolgoztam mostanáig, csak 2*4 órában az egyik 4 órát az önkormányzat fizette a másikat a körjegyzőség ahova tartozik az önkormányzat! 2013.07.03-tól vagyok tgyáson 07.21-én szültem! most kaptam először tgyást...és csak az önkormányzati 4 órámat veszik figyelembe a tgyás összegébe....azzal a kifogásssal, h nincsen folytonosság! ez lehetséges, ....Előre is köszönöm a válaszát!

Főszabály, hogy az egyidejűleg fennálló jogviszonyokban az igényt (jogosultság, összeg, folyósítási időtartam) jogviszonyonként külön-külön kell elbírálni.

Önnek két egyidejűleg fennálló jogviszonya van.

Az előző jogviszonyait csak az egyik jogviszonyhoz lehet hozzászámolni, így jelen esetben a tgys jogosultsága csak az egyik jogviszonyában áll fenn, a másikban -mivel nincs 365 biztosításban töltött napja-viszont nem.

Sajnos a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a körjegyzőségben elért keresetét nem lehet figyelembe venni.

Amennyiben a körjegyzőségben a szülés előtt dolgozott volna legalább 365 napot, akkor ebből a jogviszonyból is jogosult lenne tgys-re (azaz két tgys-t állapítatának meg, egyet az önkormányzati 4 órás jogviszonyából+előtte munkanélküli+előző jogviszony és egyet a körjegyzőségben elért keresete alapján).

Fentiek alapján sajnos "ez lehetséges", az Ön másik 4 órás jogviszonyában elért keresetét az ellátás alapjába most nem lehet beszámítani!

vaczkor... # 2013.08.05. 14:09

vlev 2013.07.31. 15:14 Tisztelt Szakértők!
Párommal babát tervezünk. Nekem 2004 óta van munkaviszonyom, ami sajnos a cég bezárása miatt 2014.04.30-án véget ér. A megváltozott TGYÁS szabályok miatt, amennyiben a baba összejön és 05.11-e után születik és még nincs munkám, akkor mi alapján kapok TGYÁST? Jogviszonyom az lesz, hiszen munkanélkülin lehetek három hónapig.

A változás lényege, hogy az ellátás alapja csak az utolsó, fennálló biztosítás alapján elért peb. járulékalapot képező jövedelem lesz az ellátás alapja.

A Tbj. 5. § értelmében az álláskeresési járadékban részesülő személy biztosított, azonban ezen járadék nem peb. járulékköteles, ezért:

1997. évi LXXXIII. törvény

Hatályos: 2013.07.15 - 2013.10.24

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól1
a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelettel egységes szerkezetben

Vhr. 26. § (2) Annak, aki álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék folyósításának szünetelése alatt, vagy ezek megszűnését követő 42 napon belül szül, és tényleges jövedelemmel nem rendelkezik, a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapján kell megállapítani, azonban a pénzbeli ellátás naptári napi alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék alapját képező átlagkereset harmincad részét.