Halláskárosodás miatti munkaviszony megszüntetés?


Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.09. 11:47

Van olyan döntvény, amely szerint ilyen esetekben a munkáltatónak a jóhiszemű együttműködési kötelezettség miatt fel kell mondania.
(De itt nem ez a kérdés.)

eulimen # 2024.08.09. 11:40
azért multik is egyre rafkósabbak ám. Ha
  • a munkáltatónak fel nem róható -- foglalkozás-egészségügyi alkalmatlanság áll be a munkavállalónál, akkor a végkielégítés és a rendes felmondás valójában még a jófejség kategória.
Ennél olcsóbban is kijöhet ugyanis a cég az ügyből: ha egyszerűen csak a munkavégzés alól mentesíti a munkavállalót. Ő meg előbb-utóbb úgyis megunja a soha véget nem érő, nem fizetett távollétet (mert táppénz ugye nem jár), és elmegy magától.
drbjozsef # 2024.08.09. 10:17

Emiatt nem. Semmit. Ha alkalmatlan, felmondhatnak neki. "Csak úgy" nem.

mesterszilard # 2024.08.09. 08:13

Tisztelt Fórumozók!

Egy ismerősöm több mint 20 éve aktívan dolgozik egy ismert multinál. A munkájára panasz nem volt soha, szépen lépegetett is fel szakmailag az évek folyamán. Jelenleg is értékesítési vonalon tevékenykedik.
Néhány évvel ezelőtt volt egy stroke-ja ami a hallását érintette. Az egyik fülére nem nagyon hall, a másikkal még valamennyire igen. Időszakosan észrevehető javulás és néha romlás is az állapotában. Általában stresszes helyzetekben hall kevésbé, pihenőnapjain vagy szabadságon majdnem minden teljesen megfelelő.
Mint minden munkahelyen vannak kollégák közötti nézeteltérések/viszályok. Ennek a pontos okát nem tudom, nem is érdekel. A lényeg, hogy egy kollégája - akivel ez a nézeteltérése van jelenleg - a közös főnöküknél \'felnyomta\' azzal, hogy nem hall normálisan és így alkalmatlan a munkájára.
Az ügyfelek akikkel tevékenyedik ezt soha nem jelezték. Kizárólag a kolléga adott ennek ekkora hangot, valószínűleg bosszúból. Korábban volt már több próbálkozása arra, hogy alátegyen. Eddig szerencsére sikertelenül. Az ismerősöm nemrég volt üzemorvosnál ahol alkalmasnak minősítették így újabb 1 évre megkapta a szakvéleményt.
Tény, hogy az ismerősöm néha nehezebben ért meg szavakat és picit hangosabban kell beszélni vele artikulálva, de amúgy simán megért mindent és lehet vele normálisan kommunikálni. Ha ez nem így lenne, akkor szerintem az ügyfelei is jelezték már volna. Elég sokat kell konzultálnia egy nap. Ha egyszer tájékoztatja erről a problémáról az aktuális beszélgetésben részt vevő személyt és ezt követően erre tekintettel lesz a beszélgetésben akkor nem szokott gond lenni.
A főnöke újból üzemorvoshoz küldte el az ismerősömet a jelzett probléma miatt. Amennyiben megint megfelelőnek minősítik akkor fenyegeti-e valamilyen veszély a továbbiakban a munkaviszonyával kapcsolatban? Az ismerősöm mit tud tenni azonkívül, hogy elmegy az üzemorvoshoz? Milyen negatív következményekkel nézhet szembe? Akár alkalmas akár alkalmatlan minősítést kap, ezért csak úgy kirúghatják-e?

Köszönöm