GYED,GYES, táppénz


nandy # 2009.09.15. 17:54

Kedves Dödölle!

Nem vitatom a szakszerű és igazán jóindulatú hozzáállásodat, nem is szeretnék veled vitatkozni.:)

De sajnos továbbra sem tudok neked - és a REP-nek - igazat adni, mert az általad hivatkozott jogszabály nem írja konkrétan, hogy a szigorú számadású nyomtatványt kellene használni. Az Mt. sem írja.
Ellentétben az ÁFA törvénnyel, ami valóban előírja a számla formai és tartalmi követelményeit.

Gyanítom, hogy inkább valami belső utasításról lehet szó, bár a lényegét nem értem.

Megértem azt, hogy évekkel ezelőtt visszaélésre adott volna lehetőséget az, ha a sima papírt elfogadják. De könyörgöm, ma már havonta, név szerint mindent lejelentünk az APEH felé, szó sem lehet csalásról, hisz bármikor leellenőrizhető a foglalkoztató által közölt adat.
Azt régóta tudjuk, hogy az APEH, a Nyugdíjbiztosító és az Egészségbiztosító valamiért nagyon nem tud együttműködni (nem véletlenül kell még mindig NYENYI-t is beadni...), de ez hadd NE AZ ÜGYFÉL HIBÁJA LEGYEN. Ne az ügyfelet kényszerítsék többletmunkára, többletköltségre, utánajárásra, fellebbezésre...

nandy # 2009.09.15. 17:59

folyt.

Ezt te sem gondolod komolyan, hogy az egyszeri ember majd fellebbezéseket írkál, mert nem fog. Ha szerencsés, akkor van könyvelő vagy más ismerőse, de már előre félek - könyvelőként -, hogy ezt is mi szívjuk meg.
Rosszabb esetben nincs kit megkérni, tehát kénytelen lesz beletörődni abba, hogy nem kap táppénzt.

/Szerintem ez a végső szándék.../

Azt pedig nem értem, hogy miért kell TAJ-szám mellett az adószám is, hiszen a TAJ-ból már egyértelműen beazonosítható a biztosított, az APEH-től pedig nagyon rövid idő alatt meg lehetne tudni az adóazonosítót. Ehelyett a kedves kollegák inkább húzzák az időt...

Az is feltűnt, hogy bár az ügyintéző neve rajta van a leveleken, de a telefonszáma már nincs. Márpedig a bp-i központi számot szinte lehetetlen felhívni... Tehát még egy telefonnal sem lehet felgyorsítani az ügyintézést.

nandy # 2009.09.15. 18:03

De hogy ne csak "Titeket" szidjalak (tényleg ne vedd magadra!), az APEh is hasonló tendenciát mutat... És a Nyufig is...

Talán ennyire üres az államkassza???

Dödölle1 # 2009.09.16. 07:10

Nem veszem magamra. :)

Amit leírtál azok a bürokrácia tipikus jegyei ezért találkozol vele -szinte kivétel nélkül- minden közigazgatási szervnél.

Általában elmondható, hogy a rendszeren belül dolgozók alapvetően nem ügyfél ellenesek, ugyanakkor nagyon hamar elfelejtik, hogy egy másik közigazgatási szervnél bármikor Ők válhatnak ügyféllé.

Érdekes megfigyelni, hogy ekkor ugyanúgy sérelmezik a bürokratikius hozzáállást, a pongyolán megfogalmazott határozatokat, az ügyintézési idő elhúzódását, mint az Ő eljárásukat kifogásoló ügyfelek....

Szerintem tehát az általad leírtakat nem szándékosan csinálják,(csináljuk) hanem egyrészt ez a rendszer sajátosságga, másrészt visszatükrözi az ország jelenlegi állapotát.

Sajnos az államkassza is és az "E" alap is üres, de ez nincs összefüggésbe a Jövedelemigazolással.

Azt, hogy mit kell tenni, ha a Jövedelmigazolás nem szerezhető be már leírtam, éljetek vele, mindössze kb. 10 mondat többletet jelent.

Hasonlóképpen -legalább a jogi fórum tagjaitól- elvárható, hogy a szerintük nyilvánvaló joghézag vagy az ügyfél érdekek sérülése esetén éljenek a jogorvoslati lehetőséggel.

A telefonszámmal kapcsolatos hiányosságot és az elérhetőséggel összefüggő anomáliáktat is érdemes jelezni a közigszerv vezetőjének.

Ettől többet javasolni nem tudok, csak azt tudom javasolni, amit Juszt L.

Ne hagyja magát becsapni, átverni, megkárosítani....

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.09.16. 07:51

Kedves Dödölle !

Hú most már teljesen belezavarodtam, hogy mit is kell leadni. Talán annyit az előzményemről, konkrét béradatokat nem írnék:
2008.12.31-ével szűnt meg a munkaviszonyom, majd 2009.01.05-től jelentkeztem álláskeresőnek. A TGYÁS-hoz is a volt munkáltatóm állította ki a jövedelemigazolást. Azért gondoltam, hogy a múlt évi jövedelemről most is neki kell.

A próbálom fel venni a kapcsolatot azért írtam, mert nem olyan egyszerű, de nyilván mindent megteszek, mert nagyon fontos a dolog számomra. Bocsánat ha itt kérdezek de a Munkaü. központot is iszonyúan nehéz elérni, sokszor napokig hívom őket. Most biztos nagy butaságot kérdezek, de nem vagyok szakember: akkor ezt a szigorú számadású jövedelem igazolást ilyen esetben a Munkaügyi K. állítja ki??

Köszönöm és elnézést a sok és fárasztó kérdésemért:

Szilvi --------------
Szükséges az igényhez:
  1. GYED Foglalkoztatói igazolást. (Ezt a Mügyi Központ állítja ki.)
  2. GYED Igénybejelentést. Ezt Te (igénylő) töltöd ki.
  3. Csatolni kell hozzá mindazt, amit a hátoldalom található kitöltési útmutató felsorol.

Pl. (Harmónika szerű) TB. igazolvány. Előző munkáltatók által a munkaviszony megszűnésekor kiadott Jövedelemigazolás nyomtatvány. (Legfeljebb 2008.01.01-ig.)Eredeti születési anyakönyvi kivonat. (Ismét)

Tehát ez már a bírtokodban van, a kilépő papírjaiddal együtt kellett m egkapnod, jobb esetben a THGY igényhez már előzőleg le is adtad, majd az anyakönyvi kivonattal vissza is postázták.

Lásd még a www.oep.hu oldalon található információkat.

4. A "P" THGY összekötő idő, ezért -a megadott adatokat figyelembevéve, főszabály szerint - a GYED alapja a 2008.01.01-től 2008.12.31-ig elért jövedelmed lesz.

5. Tekintettel a témában való járatlanságodra mégiscsak érdemes lenne a teendőidet az általam javasolt szakemberrel (vagy a THGY-t folyósító ügyintézővel) szóban átbeszélni, mivel némi tévedés, félreértés végül eljárásjogi hiba miatti jogosultságvesztést eredményez.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.09.16. 08:26

Kedves Dödölle!

2010 április elejére vagyok kiírva szülésre. 2005 január óta folyamatos a munkaviszonyom. 2008-ban 130000Ft brotto bért kaptam. 2009-ben augusztus 1.-től megemelték 145000Ft-ra. Azt szeretném kérdezni, hogy mikortól érdemes elmennem táppénzre még ez év végével vagy csak mondjuk jövő januárba. Mennyi lesz a thgym és a gyedem?
Köszönöm előre is a válaszát!

-----------
  • Válasz:

1. Ha ebben az évben elmegy táppénzre -főszabály szerint a 2008-as bére, ha csak 2010-ben a 2009-es bére lesz a táppénz ellátás alapja. (Mértéke 50, vagy 60% a munkaviszony hosszától függően.)

Ugyanez igaz a THGY és GYED ellátásokra is.

2. A THGY és a GYED mértéke 70%, amiből adóelőleget és GYED esetén nyugdíjjárulékot is vonnak.

3. Nagyon durván: 7130000+5145000:36570%30=bruttó thgy

4. Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni vagy most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is.

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.09.16. 09:02

A szorzásjel (x)valamiért nem jelent meg.
Értsd tehát: 7 szer az alacsonyabb + 5 ször az emelt bér.

Rencsi21 # 2009.09.16. 09:30

Kedves Uram!
Mint munkáltató, azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy munkavállalónk, aki otthon van egy
5 éves, és egy 2008. júliusában született gyermekkel.
Cégünk jogutód nélkül szűnik meg ez év december 31-vel. Azt tudjuk, hogy a gyed folyósítása alatt ő felmondási tilalom alatt áll. A munkviszony kezdete 2002.02.12. A kérdésem az lennek, hogy jár e végkielégítés?
Van e felmondási idő, illetve felmentést adhatunk e, és mennyi időre?
Mint munkáltatónak, milyen kötelezettségeink vannak?
2009. dec. 31-ig felhalmozodott szabadságát is ki kell fizetnünk?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel, Reni

Tündérbogár # 2009.09.16. 11:26

Tisztelt Szakértő!

2010 májusára várom a babámat. 2009-ben a béreim így alakulnak/alakultak: jan-máj.11. - 170.000 brutto. Jún.25.-ig passzív táppénz, Jún. 30.-Aug.3.-ig munkanélküli. Aug.3.-Szept.4.-ig 150.000 brutto, Szept 5.-dec.31.-ig munkanélküli. Beleszámít a munkanélküli és a passzív táppénz is? Pontosan, ezen adatok alapján mennyi GYED-et fogok majd kapni?

Köszönöm szíves válaszát!
Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 11:28

kér désem az lennek, hogy jár e végkielégítés?
Van e felmondási idő, illetve felmentést adhatunk e, és mennyi időre?
Mint munkáltatónak, milyen kötelezettségeink vannak?
2009. dec. 31-ig felhalmozodott szabadságát is ki kell fizetnünk?

Igen, igen, igen, igen... A jogutód nélküli megszüntetésben kötelező az ügyvéd közreműködése, és a könyvelőt sem igen lehet mellőzni. A részleteket majd ők.

Dödölle1 # 2009.09.16. 12:20

Kötelezettség a REP (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) felé:

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

(2) Ha a biztosított részére a táppénzt a REP folyósítja és a biztosítási jogviszony a táppénz folyósításának időtartama alatt megszűnik, a foglalkoztató köteles haladéktalanul értesíteni a folyósító REP-et a biztosítási jogviszony megszűnésének időpontjáról, valamint a megszűnéskor kifizetett jövedelmekről és azok jogcíméről.

-------
A fentieket kell alkalmazni akkor is, ha jogviszony a THGY, vagy a GYED folyósítása alatt szűnik merg.

Le kell továbbá adni (vagy tértivevényesen kísérőlevéllel együtt meg kell küldeni)a dolgozó TB igazolványát is a GYED-et folyósító REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztálya részére.

Tárgyban a REP hatáskörébe tartozó további, bővebb információkért a REP PEEO Osztályvezetőjéhez fordulhat.

Üdv. :)

dr.kontra (törölt felhasználó) # 2009.09.16. 12:29

Kedves Mindenki gyors segítségre lenne szükségem!
Tavaly decemberben szültem, és most szeptember 1. napjával vissza szerettem volna menni dolgozni. Kedvenc munkáltatóm azonban közölte, hogy nem köteles visszavenni. Kicsit meg vagyok zavarodva, mert úgy tudtam, hogy bármikor visszamehetek ugyanabba a pozícióba és ugyanannyiért (kivéve ha a poszt megszűnt, és persze azzal együtt, hogy csak 30 napig köteles azonos feltételekkel foglalkoztatni…), de nagyon határozott volt az elutasítás. Igaz az, hogy a gyermekem 1 éves koráig a munkáltató döntheti el, hogy visszavesz e és csak onnantól válthatok gyesre?
Remélem elég érthető is vagyok, nemcsak izgatott! :)

nandy # 2009.09.17. 15:29

Miért kell kétszer kérdezni?

way22 # 2009.09.18. 20:17

Sziasztok, kérlek segítsetek a következőkben:

Jelenleg az első gyermekemmel vagyok GYED-en, mely november 7-én telik le. Úton van a 2. gyerkőc, aki várhatóan áprilisban fog megszületni.

A 2. gyermek után miként alakulhat a TGYÁS és a GYED?

Ha letelik az első gyermek után a GYED, akkor érdemes-e visszamenni a munkahelyre kivenni a szabadságot majd táppénzre menni, vagy inkább maradjak otthon szülésig GYES-en?

A táppénzt ebben az esetben mely juttatás alapján számolják?

Jelenlegi munkahelyem 2006.októberétől van meg, br. 200 ezer bejelentett bérrel.

Segítségeteket előre is köszönöm, way22

nandy # 2009.09.21. 08:02

Mivel nem lesz 180 bérezett napod, ezért a szabi, betegszabi összege nem befolyásolja majd a következő TGYÁS/GYED összegét.

sildi83 # 2009.09.22. 09:51

Sziasztok!

A következőben kérném segítségeteket:

Jelenleg 5 és fél hónapos kislányommal vagyok itthon GYED-en. A munkaviszonyom megszűnt, a főiskola elvégzése után 2008.április1-től dolgoztam augusztus 3-ig, majd veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre mentem. A TGYÁS-hoz és a GYED-hez szükséges biztosított időm megvolt.
A második babát tervezzük, szeretném megkérdezni, hogy ha beleszülök a GYED-be, akkor kapok-e majd utána TGYÁS-t, GYED-et, így, hogy munkaviszonyom nincs és 4 hónapot dolgoztam?

A segítséget előre is köszönöm!

sildi83 # 2009.09.22. 10:12

Sziasztok!

A következőben kérném segítségeteket:

Jelenleg 5 és fél hónapos kislányommal vagyok itthon GYED-en. A munkaviszonyom megszűnt, a főiskola elvégzése után 2008.április1-től dolgoztam augusztus 3-ig, majd veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre mentem. A TGYÁS-hoz és a GYED-hez szükséges biztosított időm megvolt.
A második babát tervezzük, szeretném megkérdezni, hogy ha beleszülök a GYED-be, akkor kapok-e majd utána TGYÁS-t, GYED-et, így, hogy munkaviszonyom nincs és 4 hónapot dolgoztam?

A segítséget előre is köszönöm!

sildi83 # 2009.09.22. 10:12

Sziasztok!

A következőben kérném segítségeteket:

Jelenleg 5 és fél hónapos kislányommal vagyok itthon GYED-en. A munkaviszonyom megszűnt, a főiskola elvégzése után 2008.április1-től dolgoztam augusztus 3-ig, majd veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre mentem. A TGYÁS-hoz és a GYED-hez szükséges biztosított időm megvolt.
A második babát tervezzük, szeretném megkérdezni, hogy ha beleszülök a GYED-be, akkor kapok-e majd utána TGYÁS-t, GYED-et, így, hogy munkaviszonyom nincs és 4 hónapot dolgoztam?

A segítséget előre is köszönöm!

minimo # 2009.09.22. 11:03

Jó Napot!

Érdeklődni szeretnék arról, hogy ha kismama lennék és rendszeres egészségkárosodási segélyt kapok, akkor járna-e gyes mellett is? Illetve, hova fordulhatnék ilyen ügyben?
Segítséget előre is köszönöm!

nandy # 2009.09.22. 11:30

sildi:

A biztosítási időd meglenne, de az ellátások igénylésének másik feltétele az aktív biztosítás - ami neked nincs.

sildi83 # 2009.09.23. 05:43

Kedves Nandy!

Köszönöm szépen a válaszát! És ha be vagyok jelentve a nagypapám családi vállalkozásába, mint segítő családtag, az aktív biztosításnak számít?

Köszönöm a segítséget!

nandy # 2009.09.23. 07:00

A családi vállalkozásba történő bejelentést nem javaslom, mert egy OEP-ellenőrzés eredményeként általában visszamenőleg törlik az ilyen jogviszonyokat. Helyette inkább válts ki egyéni vállalkozói igazolványt a szülés előtti hetekben, így automatikusan biztosítottá válsz, és az OEP sem tud belekötni.

sildi83 # 2009.09.23. 09:08

Már 2007 óta be vagyok jelentve a családi vállalkozásba.

Dödölle1 # 2009.09.23. 13:22

"És ha be vagyok jelentve a nagypapám családi vállalkozásába, mint segítő családtag, az aktív biztosításnak számít?

Köszönöm a segítséget!"

Válasz:

A segítő családtag biztosításának elbírálásakor a Tbj. 5.§. g) szerint kell eljárni, azaz a bejelentett segítő családtag akkor (és csak akkor) biztosított, ha az e tevékenységből származó jövedelme eléri a minimálbér 30%-át.

Magyarul csak azokban a hónapokban biztosított, amely hónapokban eléri a jövedelme (2009-ben) a 21.450 Ft-ot. ---------
GYED alatt díjazás ellenében keresőtevékenységet folytatni nem lehet.-----------
A Tbj. 9.§. (3) szerint a segítő családtag biztosítása akkor is fennáll, ha az igénylő GYED-ben részesül, feltéve hogy az ellátások folyósítását közvetlenül megelőző napon biztosított volt.----------
  • Érdekes lehet azonban az egyidejűleg fennálló jogviszony alakulása (főiskola+segítő családtagi tevékenység, munkaviszony+segítő családtagi tevékenység) ezért az érdemi válaszhoz javasolom, hogy okmányaiddal együtt keresd fel a REP PEEO osztályvezetőjét.
----------
  • Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel és mely jövedelmek figyelembevételével) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.09.23. 13:27

Közben azt is megnéztem, hogy az unoka lehet-e segítő családtag.

Az alábbiak szerint igen.

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiz­tosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

II. Fejezet
FOGALMAK ÉS ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

4. § E törvény alkalmazásában:

Segítő családtag:
az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a

közeli hozzátartozója,

aki az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlásában, illetőleg a társaságban személyesen és díjazás ellenében – nem munkaviszony keretében – munkát végez, kivéve azt, aki saját jogú nyugdíjas, továbbá aki özvegyi nyugdíjban részesül, ha a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. ---------
A közeli hozzátartozó fogalmát pedig a PTK (1959. évi IV. törvény)defini­álja: 685. § E törvény alkalmazásában

közeli hozzátartozók: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa;