Előrehozott öregségi nyugdíj

sztaga54 # 2011.06.29. 08:48

Kedves Veci,
a kiszivárogtatott tervezet szó szerint ezt tartalmazza:
"A korhatár előtti nyugellátások jövedelempótló juttatássá alakítása a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadási kötelezettségét csökkenti. Megszünteti a mielőbbi nyugdíjba vonulás, s az ezzel párhuzamos munkavégzés lehetőségét. Mindkét esetben a nyugdíj igénybevétele nélküli továbbdolgozásra ösztönöz.

A konstrukció a nők 40 év jogosultsági idő alapján elérhető korai nyugdíjazási lehetőségét és a bármilyen jogcímen szerzett korhatár feletti ellátások folyósítását érintetlenül hagyja."

Arról nincs szó, hogy ez nyugdíj, vagy járadék lesz.
Aztán, hogy mi lesz ebből a törvényben az a jövő kérdése. És igazságosságról beszélni, ma igazán nehéz.

Veci # 2011.06.28. 21:36

Judit52
A nyugdíj melletti munka nem számít a szolgálati időbe (a ma még hatályos tv. szerint), a 0,5 %-os nyugdíjemelést érinti.

A BRDSZ által feltett tervezet szerint, ha azt nyújtanák be a parlament elé, az mindem korhatár alatti nyugdíjast érinti az én értelmezésem szerint. Szerintem a 40 éves jogosultsági idő is, bár még a kormányrendelet tartalmazhat kivételt (de ez a kiszivárgott vagy valakik által összehozott tervezet nem tesz kivételt és szerintem úgy lenne igazságos).

Üdvözlettel Veci

Judit52 # 2011.06.28. 20:16

Korall54!

Köszi a hozzászólást,ha valahol hallok valamit,majd jelentkezem.

Korall54 # 2011.06.28. 19:36

Judit52

Ez egy jó kérdés! Nem tudom, a törvényalkotók gondoltak-e erre, h az előrehozottban levő és tovább dolgozó nőknél fölmerülhet ez a variáció és meglátásom szerint szép sorjában egyre többen lesznek ilyenek. Na erre mit lépnek? Tegyük föl, h lehetséges a státusz átnevezése, de amíg a 40 év kitelik, az addig fölvett nyd-jal mi van? Húzós lenne, ha azt mondanák, h rendben van, de a korábban megkapott nyd-at vissza kell fizetni.

Üdv: Korall (53-as nö)

Judit52 # 2011.06.28. 18:59

Segítséget szeretnék kérni,mit lehetne tenni,Ez év április 1-től előrehozott nyugdíjba mentem 59 évesen 40 éves szolgálati idővel.
Kisebb megszakítás után jelenleg is dolgozom így december hóra meg lenne a 40 éves kedvezményes nyugdíjhoz is a jogosultságom.Van e rá mód hogy ne nevezzék át a nyugdíjamat járadékká?Amikor én a egészségügyi problémáim miatt az előrehozott nyugdíj mellett döntöttem még szó sem volt ilyen változásról.
Köszönöm ha valaki esetleg tud segíteni,mit lehet ez ügyben intézni.

ibi60 # 2011.06.28. 18:28
ibi60 # 2011.06.28. 18:10

Gabusch
60 éves vagyok. 62 éves koromig nem nyugdíjat fogok kapni.

ibi60 # 2011.06.28. 18:05

Gabusch

Már előrehozott nyugdíjban vagyok 2007. augusztusától az akkori törvény szerint (az 1951-ben született nő 57 év 38 év jogosultsággal mehetett). Akkor még híre-hamva sem volt a 40 évnek. Most ha meglenne a 40 évem jogosult lennék jan.1-től is nyugdíjra.
Rendvédelmiseknél adóztatni akarják.

gabusch # 2011.06.28. 17:45

sztaga54
Szerintem a 40 évest a tervezet szerint nyugdíjnak fogják hívni és kódolni,de érzésem szerint semmi nyugdíjas igazolvány és stb..ez önmagában egy kedvezmény noo plussz
Ibi60
Te hogy a csudába tudod majd összemixelni az előrehozottat a 40 évessel ? Ez nekem magos:-)
Szerintem dehogy lesz adóköteles!

Órákon át tartó csemegézésem szerint:

• ha ezt végigviszik korrektül,akkor nekem mindegy,hogy ÖTYEnek fogják e nevezni,v.jövedelempótló támogatásnak,
    • ha az aktuális öregségi nyugdíjszámítás szerint a nettó átlag szerinti 80%al számolják még 2012-ben -ez nekünk,az 53-as lányoknak hawaii lesz:-)

Kérdés hogy megyünk vagy maradunk ?

varga edit # 2011.06.28. 17:31

Ha valakinek vállalkozása van az nem akadály,a páromnak kft-je van,csak az a lényeg,hogy ne legyen munkaviszonyban.Nekünk ezt mondta a nyufi.

ancsika11 # 2011.06.28. 17:22

Ibi köszi. Azért próbálgatom megnyitni a linket hátha sikerül.

ibi60 # 2011.06.28. 16:53

40 marad
Fontos: jövedelempótló támogatást megvonják attól aki dolgozik, vagy vállalkozása van.

ibi60 # 2011.06.28. 16:23

Én speciel úgy járok, (mivel már előrehozottban vagyok, és 9 hónap hiányzik a 40 évből.), hogy először csökken a nyugdíjam, átnevezik. A jövedelempótló adóköteles? Vagy az csak a rendvédelmisekre vonatkozik? Ha ránk is, akkor ez nálam összesen 20 % csökkenés lenne.

világos # 2011.06.28. 15:47

Kedves oldpuli és sitimaci,
én is ezeket olvasom ki, de ne feledjük hogy ez még csak egy tervezet .... bármikor bármi más jöhet elő belőle, ha nem illik a SZ.K. Tervbe. Az akotmánybírósággal kapcsolatos aggályokra vonatkozó részeket gondolom a mai nappal már nem is kell figyelembevenni, mivel mindannyiunk örömére kiegészült az Alkotmánybíróság 5 új kiváló és pártatlan szakemberrel :)

ancsika11-nek:
a link csak firefox-al vagy a legújabb Internet Explorerrel nyitható meg.

Ami meg a 40-évest illeti, szerintem ez az egyetlen biztos, mivel ez a mostaniak módosítása volt.

Mindenkinek: "Légy résen!"

világos # 2011.06.28. 15:46

Kedves oldpuli és sitimaci,
én is ezeket olvasom ki, de ne feledjük hogy ez még csak egy tervezet .... bármikor bármi más jöhet elő belőle, ha nem illik a SZ.K. Tervbe. Az akotmánybírósággal kapcsolatos aggályokra vonatkozó részeket gondolom a mai nappal már nem is kell figyelembevenni, mivel mindannyiunk örömére kiegészült az Alkotmánybíróság 5 új kiváló és pártatlan szakemberrel :)

ancsika11-nek:
a link csak firefox-al vagy a legújabb Internet Explorerrel nyitható meg.

Ami meg a 40-évest illeti, szerintem ez az egyetlen biztos, mivel ez a mostaniak módosítása volt.

Mindenkinek: "Légy résen!"

ancsika11 # 2011.06.28. 15:35

sztaga54! Valóban marad a 40 éves nyugdíj? Nem tudom megnézni a linket, nem tudom mi a gond nálam? Tegnap volt valami gubanc a gépemmel és azóta se tuti. Pedig én is kiváncsi lennék hogy mi újság a 40 évessel?
Látom Gabusch írt be egy kis részletet.

oldpuli # 2011.06.28. 14:35

sitimaci
Ami kimaradt nálad .

A jövedelempótló juttatás az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor automatikusan öregségi nyugdíjjá alakul. Javaslatunk szerint az időközi nyugdíjemeléseket is megkapja az érintett

Vagyis az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor automatikusan megkapja az addig elmaradt ÉVES X-%-ot.
Remélem jól értelmeztem.

Jakab bácsi # 2011.06.28. 12:58

Tisztelt Fórumozók és Válaszadók!

Úgy tűnik hamarosan befejezhetem pályafutásomat (21 év egy munkahelyen) mert megszűnik a beosztásom.
58 évet töltöttem (férfi) és jelenleg a nyugdíjkorhatárom 63 év. Addig még jócskán 5 év van.
Olyant hallottam, hogy ha kifizetem a társadalombiztosításomat előre ( 5 évre) elmehetnék nyugdíjba. Igaz ez? És ha igen milyen feltételekkel?

Mindenki válaszát tisztelettel megköszönöm.

Jakab bácsi

Jakab bácsi

sztaga54 # 2011.06.28. 11:11

Sziasztok,
én is elmélyedtem egy kicsit a tervezet olvasásában.
Jól értem, hogy a 40 évessel nyugdíjba menteknek marad a nyugdíj?

gabusch # 2011.06.28. 09:00

A tervezetre rászántam néhány órácskát:-)
Egészen jól érthető számomra a koncepció.
Ajánlott olvasmányként javaslom a nyárra az egészet:-)
Csak egy apró részletet linkelek:

A korai nyugdíj lehetőségek – a korai nyugdíj egyes elemei
I.rész
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján szabályozott:
Előrehozott és csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj
Eredeti célja, hogy a hosszú szolgálati időt szerzett személyek, ha a nyugdíjkorhatár betöltése előtt néhány évvel munkaerő-piaci, családi, vagy más személyes ok miatt vissza kívánnak vonulni, azt méltósággal megtehessék. 1997-ben, különösen a nők nyugdíjkorhatárának 7 évvel való megemelése miatt volt jelentősége. 1998 előtt nem volt hasonló konstrukciójú, a korai nyugdíjba vonulást lehetővé tevő szabály a nyugdíjrendszerben. Ez azonban azzal is járt, hogy bár a korhatár folyamatosan emelkedett és újabb korhatáremelés is bevezetésre került, a tényleges nyugdíjba vonulás korcentruma (átlagos ideje) alig változott. Egy évtized alatt (2000-től 2009-re alig két évet emelkedett, miközben már a 7 év korhatáremelés hatásainak kellett volna érvényesülnie. Az 1997-ben pilléreiben megváltoztatott nyugdíjrendszer bevezetése óta eltelt évek gyakorlata azt mutatta, hogy a korhatár előtt nyugdíjba vonulók sok esetben nem léptek ki a munkaerő-piacról, hanem a nyugdíj mellett folytatták akár a korábbi munkájukat is, a nyugdíj ezáltal nem az időskori megélhetés alapjául szolgált ezen esetekben, hanem „zsebpénzként” funkcionált.
Jogosultsági feltétel lényege: hosszú szolgálati idővel, a nyugdíjkorhatár betöltése előtt meghatározott idővel csökkentés nélküli nyugdíjba vonulást tesz lehetővé. A hatályos szabályozás szerint idén az 1952-es, jövőre az 1953-as születésű nők vehetik igénybe.
Szabályozza: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18/A. §-a.

sitimaci # 2011.06.28. 08:43

Köszi gabusch! Nem nyilvános,de azért olvashatjuk,ez jó! Akkor ezek szerint,ebben az évben,még a régi szabályok szerint mehetünk nyugdijba,de a nyugdijunkat januártól már Jövedelempótlónak fogják hivni,nem fog évenként emelkedni és nem illet meg olyan juttatás,mint az "igazi" nyugdijasokat.Ez irgalmatlanul sok embert fog érinteni,mert a már most,a korhatár előtti nyugdijban lévőket is,átfogják keresztelni. Igaz hogy ebben az évben még a rendes nyugdijszámitási szabályokkal számolják ki a "juttatást",még szerencse,de nem fog több lenni évenként! Na jól van! Komment?

gabusch # 2011.06.27. 18:17
Korall54 # 2011.06.27. 17:05

anikó07
Igen, max 8év, tehát 32 évnek munkának kell lenni és azont túl akár 10 év gyes is lehet, de csak 8 számít be. Ez a 40 év jogosultsági idő a nyd-ba menéshez kell, de az összeg kiszámításánál már az összes szolg. időt nézik.
Javaslom, olvasgasd visszamenőleg a "40 év munkaviszony után nyugdíj" c. topikot, mert az ott írottak részletezik ezt a kérdést. Menj vissza akár januárig.(Mielőbb kiszámítást kérni a Hivataltól!!!)

aniko07 # 2011.06.27. 16:41

Kedves Korall54!

köszönöm szépen a váalaszodat.
A 40 éves munkavisszonyba belszámítodik a gyes és a gyed is?

köszönettel

Korall54 # 2011.06.27. 16:31

anikó07

Igen, csökkentett előrehozott nyd-ba mehetsz, 38 év szolg-i idővel 7,2 %-kal csökkentve. De! Most még nem tudni, hogy mi lesz azokkal 2012-ben, akik előrehozottba mentek, mert még nincs meg az új törvény.
Az én magánvéleményem szerint meg kell várni az őszt, amikor majd a Magyar Közlönyben minden le lesz írva, és akkor lehet megfontolni a döntést. Addig is figyeld ezt a fórumot, esetleg a facebookon a KNOÉ oldalt, hogy mik a hírek nyd-ügyben.
Olvasd el azt is, amit renynek írtam.
Üdv: Korall