Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.06.27. 16:10

reny

Legelőször is a lakóhelyhez legközelebbi Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál kell kérni jogosultsági idő és szolgálsti idő kiszámítást, ha még nem kértetek.Ezt mindentől függetlenül ingyenesen lehet kérni. A jogosultsági idő a női kedvezményes nyd-hoz kell és annak 40 évnek kell lennie, ami tisztán munkaviszony + gyes lehet (ez utóbbi max 8 év). A kiszámítás alapján majd látni lehet, hogy még mennyi munkaviszony kell a 40 év jogosultsági időhöz.(Ez nem feltétlenül azonos a szolgálati idővel).Szerintem anyukádnak ez valahogy még betegen is összejönne és hamarabb lenne, mint az előrehozott öregségi nyd, amiről most nem is lehet tudni, hogy az új törvény hogyan rendelkezik majd róla. A női "40 éves" nyd talán még meg fog maradni egy ideig, és az teljes összeggel lenne kiszámolva.
Sajnos, most semmilyen törvény nem biztos, ami ma még hatályos, ezért nem tolonganak a válaszolók.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

sitimaci # 2011.06.27. 16:01
Igy igaz!!!-----
  • Bizony-bizony,van akinek beintenek,nagy túrót kap,annak kel örülni,ha egyáltalán elmehet!!! /Mármint nyugdijba! / --------
juhlaci # 2011.06.27. 15:37

bozsa nak! Nem nagy az igényetek? Megkapta a felmentést, elégedjetek meg vele, mert van aki csak lemondással tud ilyenkor elmenni előrehozottba. végkielégítés nem jár!

agica20 # 2011.06.27. 14:57

Szia Sitimaci!
Köszönöm a válaszod,legalább visszaigazoltad,amit én is kiolvastam a táblázatból.

Olyan valaki kellene,aki megmondaná,hogy hogyan mehetne el mégis ebben az évben,mégha csökkentéssel is.

Segítsen valaki hozzáértő,szakértő ebben a témában.
VEci esetleg mi az ötleted ? Tisztelt Fórumozók,kellene egy kis jótanács !

Üdv.!

reny # 2011.06.27. 14:20

Kedves Nagyi 54!
Édesanyám 57-es születésű.Sajnos nagyon nem értünk ehhez a témához és igazából a ledolgozott évei miatt gondoltuk hogy ha már csak 3 év van neki hátra,akkor hátha elmehetne valamiféle nyugdíjba ha még kevesebb pénzért is.
Bármilyen megoldás érdekelne minket a rossz egészségügyi helyzete miatt.

nagyi54 # 2011.06.27. 13:56

Én a renitől kérdezném,hogy 1954-es, vagy 1957-es
születésű az anyukád mert nem mindegy!
Ha 1954-be született akkor 60,5éves korában mehet csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba,
a ma még hatályba lévő törvény szerint.

sitimaci # 2011.06.27. 13:02
Kedves FórumozóK---
  • Várjuk meg Vecit,hátha benéz ide,Ő igazán érti a témát,csak az a baj,hogy nem tudja senki, hogy a kormány mit akar! De ha tud valaki válaszolni az itt kérdezőknek hitelesen,az tegye!-----
aniko07 # 2011.06.27. 12:45

Kedves válaszadó!

1952.szept.12 leszek 59 éves(Nő)
2011.01.30. volt 38 éves munkaviszonyom.
kérdésem hogy még az idén elmehetek-e nyugdíjba?
és ha igen ,milyen feltételekkel?

Köszönettel

katalyn76 # 2011.06.27. 11:35

Kedves válaszadó!

Édesanyám nevében kérdeznék. A helyzete a következő 1955 ös születésű 30 éve van bedolgozva betegsége miatt. 2002 től rokkantnyugdijas. Milyen lehetősége van ha esetleg év végén visszavonják a rokkantnyugdiját? Elmehet előnyugdijba vagy milyen lehetőség van.
Köszönöm a válaszát. katalyn76

sitimaci # 2011.06.27. 11:17

Kedves agica320!!!!!Sajnos a korkedvezményre utaló érvényesitést nem találtam,a baj az hogy 1956-os,tehát most 55-éves,igy akárhány éves munkaviszonya van,a kora miatt még szóba sem jöhet a korkedvezmény igénybevétele.2019-ben elmehetne,meg van már most a 41-éves munkaviszonya,na most ha már most levonnák az öt év korkedvezményt,akkor,2014-ben mehetne el,44-éves munkaviszonnyal! De erre utalás nincs,nekem is van olyan kollégám,aki már most elmenne mert 43-éves a munkaviszonya,de 1955-ben született,igy a táblázat szerint," lekésett " erről!!!!De hátha Veci tud valami okosat mondani,mert valóban érdekes az eset!!!!!! / Köztudott,hogy a nyugdijba menetelhez,a kor + munkaviszony együtt számit!!!!Külön-külön,nem ér semmit!!! /

sitimaci # 2011.06.27. 11:02

Kedves agica20 !A jelenlegi táblázat jó,igy van ahogy számoltad!!!!Megnéztem,nekem is meg van!De ez olyan messze van,hogy még nézni is rossz,arról nem is beszélve,hogy addig még az eddiginél is nagyobb változások lehetnek!!! Üdv,szia

reny # 2011.06.27. 08:51

Kedves Fórumozók és Válaszadók!
Édesanyám ügyében kerestem fel ismét ezt az oldalt.Sajnos nem ismerünk senkit akihez fordulhatnánk a kérdésünkkel.
Anyukám 1957.01.10-én született és 37 ledolgozott munkaéve van az egészségügyben.Sajnos rengeteg izületi problémája van ami viszont a leszázalékolásra nem lenne elegendő...így azon gondolkodunk hogy eltudna e Ő menni ilyen előrehozott nyugdíjba és ha igen ennek milyen hátrányai vannak,mit kell intézni és hogyan.
Nagyon várom válaszukat és előre is köszönöm.
Reni

agica20 # 2011.06.27. 08:49

Szia Veci és többi Fórumozó!

Segítsetek ,ha tudtok.Áttanulmányoztam a nyugdíjrendeletet,de mégsem tudok a barátunknak tanácsot és pontos választ adni.
Tények: Férfi,55.éves , született 1956.X.hó, jelenleg már 41 éves munkaviszonya van.A reá előirányzott nyd.korhatár 64 év és 183 nap.A táblázat szerint 62 év 183 naposan elmehetne nyugdíjba ,ha van 37 év munkaviszonya,ez 2019.I.félév./Számoljatok utánam !/

Van 5 év korkedvezménye,igazoltan!

Írjátok meg lécci,hogy tudna elmenni nyugdíjba az idén,annak érdekében,hogy érvényesíteni tudja az 5 év korkedvezményét is, mégha csökkentéssel is.Attól tart,hogy,ha az idén nem megy el,elveszíti a korkedvezményt és dolgozhat az idők végezetéig.
Nagyon megköszönöm,ha bárki válaszol,de küldön kérlek Veci,okos fejeddel gondold át ezt a támát és írjál.

Üdv.

bozsa # 2011.06.27. 05:47

Kedves Venci és Fórumozók.
Kéréssel szeretnék fordulni Önhöz.
Férjem, közalkalmazott. Betöltötte a 60-dik életévét. Előrehozott nyugdíjba szeretne menni. Megszerezte a hozzátartozó éveket. A munkahelyén jelenleg a felmentési idejét tölti. Jár neki végkielégítés ilyen esetben, vagy nem. Válaszát előre is köszönöm Bozsa

reny # 2011.06.27. 04:39

Kedves Fórumozók és Válaszadók!
Édesanyám ügyében kerestem fel ismét ezt az oldalt.Sajnos nem ismerünk senkit akihez fordulhatnánk a kérdésünkkel.
Anyukám 1954.01.10-én született és 37 ledolgozott munkaéve van az egészségügyben.Sajnos rengeteg izületi problémája van ami viszont a leszázalékolásra nem lenne elegendő...így azon gondolkodunk hogy eltudna e Ő menni ilyen előrehozott nyugdíjba és ha igen ennek milyen hátrányai vannak,mit kell intézni és hogyan.
Nagyon várom válaszukat és előre is köszönöm.
Reni

ibi60 # 2011.06.27. 02:52

A brdsz.hu-un olvasható a törvénytervezet. A gondolkodásban segíthet.

mistro # 2011.06.25. 15:50

Kedves Veci és Fórumozók!
58 éves közalkalmazott férfi vagyok,beleestem a létszámleépítésbe,szeretnék korengedményes nyugdíjba menni még ez évben. Valószínű, hogy felmondással szűnik meg a munkaviszonyom. Úgy tudom ,hogy július 1-től indúl a nyolc hónap felmentési idő ami 30 év közalkalmazotti munkaviszony után.
Jár-e végkielégítés és + a 4 hónap.
Ha a jelenlegi munkáltatóm nem küld el korengedményes nyugdíjba, akkor a felmetési időt november 1-én szeretném megszakítani, hogy még az idén eltudjak menni nyugdíjba egy más módon.
Ha járna a végkielégítés és a 4 hónap, hogyan tudnám megmenteni?
Segítségeteket előre is köszönöm. Mistro

Veci # 2011.06.24. 18:00

bizsu123
Ha nem változna a törvény, akkor IGEN. De épp a nyugdíjrendszer átalakítása van folyamatban, így nem lehet tudni hogyan lesznek a változások.

Üdvözlettel Veci

bizsu123 # 2011.06.24. 11:25

Kedves Veci!
A férjem aki 1952. július 04-i születésű, 2011.márciusától munkanélküli lett. Pont ma kaptuk meg
a nyugdíjintézettől a szolgálati idejét. 42 év és 200
nap munkaviszonya van.
Kérdésem az lenne, hogy jövőre vajon ezzel a szolgálati idővel a betöltött 60. születésnapján elmehet-e előrehozott öregségi nyugdíjba vagy sem.
Köszönöm

sitimaci # 2011.06.23. 10:24
---
  • szafika-gabusch!!!!Ez a külömbség,igy van,ez itt Magyarország!Ezért ne példálodzanak állandóan ezekkel az országokkal,ott az egészségügy,a munkahely,az életszinvonal,a keresetek,stb.,stb.,minden más,itt ne akrajanak minden olyat megvalósitani,ami ott már régen és jól működik!Épp elég az,hogy az árak,már hasonlóak,de ha németben felemelik a nyugdijkorhatárt 67-évre,akkor az nálunk még nem érett meg erre,különféle okokból és még nagyon sokáig várnunk kel olyan egészségügyi szolgáltatásra,szinvonalra,ami ott van és mivel marha kevés a keresetünk,a maszek rendeléseket sem tudjuk megfizetni!És lehetne erről még sokat irni,de értelmetlen,mert jelenleg is káosz,zürzavar,értetlenség van az emberek fejében,mert elkepta ezt a nagy "fertőző betgegséget" az országtól!!!!Kérdés az.hogy az ország mikor gyógyul meg!------
szafika # 2011.06.23. 09:37

Gabusch ! Ez itt Magyarország, más háttérrel, más anyagiakkal, felfogással, itt nem úgy éltünk az elmúlt 20-40-60 évben, de nem irígylem őket. Anyukám unokatestvére / szülei ki lettek telepítve 46-ba, ő meg már kint is született, nem is tanították magyarul, ahogy engem se németül / kb 30 évvel ezelőtt felajánlotta az Anyukámnak , menjen ki hozzá Németországba , a háztartását vezetni, ki voltam akadva , mert az egy dolog , h meg tudtak fizetni valakit már akkor is , h a nemszeretem munkát elvégezze helyettük más! Minden olyan segítséget megkaptak már akkor , amit M.o nem vehetett igénybe . És gondolom , nem ilyen politikusaik voltak ,mint amilyenekkel minket vert meg a rossz sorsunk !

gabusch # 2011.06.23. 09:06

Tegnap a bajor barátnőmmel személyesen és részletesen megbeszéltük a német-magyar nyugdíjügyeinket.
Megosztom Veletek:
1)a német nők öregségi nyugdíjkorhatára már évtizedek óta 65 év
2)ő jelenleg 60 éves,most is elmehetne nyugdíjba,de ez 18%-al kúrtitaná meg a nyugdíját(malus).Évenként 3,65%t nyer azzal,ha tovább dolgozik
3)gimnáziumi tanárként a félállású 15 órája mellé kap 2 óra "öregségi kedvezményt",tehát 17 órát számfejtenek neki (világéletében félállásban dolgozott,ill.a gyerekei születése után 10 éven át egyáltalán nem,gyakorlatilag 32 évesen kezdett)
4)az özvegyi nyugdíjról is beszéltünk
Az özvegy a férj nyugdíjának a 60%-t kapja addig,amíg él.
Ha 2 feleség volt az életében,akkor mindkettőnek jár öny.részarányosan,de ez nem haladhatja meg a 60%-t,pl.ha az egyikkel 15 évig volt házas az 20%-t kap,a másik meg a 40%-t
5)a német tanárnők min.70%-a fél,v.3/4 állásban tanít,ez konkrétan pl.azt jelenti a barátosném esetében,h.hétfőn és pénteken egyáltalán nincsenek órái
6)sok német 60+ nő dolgozik ílymódon,nem érzik "szenvedésnek" a 60+os életet,fitten tartja őket a munka (is)
gabusch53

Veci # 2011.06.22. 15:21

Ágica!
Nem tudom, esetleg a szolgálati törvényt nézzétek meg, de én megkérdezném a Nyugdíjbiztosítótól.

Üdvözlettel Veci

Ágica53 # 2011.06.22. 14:51

Kedves Veci! Az lenne a kérdésem, hogy aki fegyveres testületnél fegyveres polgári őrszolgálatot teljesített 12 évig annak jár-e prémium évek vagy plusz évek a szolgálati idő számításánál. Öcsémről lenne szó aki 1980-1992 között dolgozott ebben a munkakörben, most az 57. évében van.Nem találtam erre vonatkozóan semmilyen jogszabályt. A segítséget előre is köszönöm.

A kérdésem az lenne,hogy aki a n?k 40 évvel kedvezményes nyugdíjba ment el annak jár-e a novemberi visszamen?leges nyugdíjkiegészítés. Én április

vagomagdi # 2011.06.22. 11:11

Kedves Fórumozók!
A nyugdíjbejelentéshez szükséges a lezárt oep igazolvány és a munkáltató igazolása a munkaviszony megszűntetéséről.

Azt hogyan oldja meg a munkáltató, és az ONYF, ha valamilyen okból a nyugdíjkérvényt elutasítják?