Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.10.05. 19:42

mari55
Ez jó hír azoknak, akiket érint. Talán mi előrehozott várományosok is reménykedhetünk ezek után?

Ancsika11
Szerintem szafika humorral írt a nullákról és én is :))) jellel válaszoltam.

Üdv: korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Fria # 2011.10.05. 19:29

előrehozott jelölt!

Minden szavaddal egyetértek. Nagyon remek az indoklásod, logikusan felépített érveidbe jogvégzett szakemberek sem köthetnének bele. Ezt a tisztelt törvénykezők nem látják???Még annyi kiegészítés, hogy érettségiben, felvételiben történő változtatás estén sem a nagy bumm elmélet érvényesül, hanem megfelelő felkészülési idő, átmenet után vezethető be. Ha a fiatalság jogait tiszteletben tartja a törvénykezés, akkor az idős korosztálynak is járna ez az eljárásmód!!!!

agica20 # 2011.10.05. 18:14

Csanett!

Nagyon jól irja Veci neked,a 8 hónap felmentési időből az első négyet le kell dolgozni, a második 4 hónapra átlagkereset jár és nem kell bejárni.

Arra az időre,amikor dolgoznod kell,ha vannak elmaradt,ki nem vett szabadságaid,akkor letöltheted,ki kell részedre adni.Sőt arra a 4 hónapra is jár szabadság,amig nem dolgozol,de állományban vagy még,tehát azokat is ki kell részedre adniuk.
Üdv.

ancsika11 # 2011.10.05. 17:45

Kedves Tilda, Korall és Szafika!
Köszönöm szépen a választ, erre nem is gondoltam, hogy esetleg a ledolgozott évek lehetnek, de utánanézek.
Kedves Veci! Valóban nem kell mindenkinek itt a fórumon tudni minden kódot én sem szeretném firtatni csupán kiváncsi lettem volna és azért bátorkodtam itt feltenni a kérdést és köszönöm mégegyszer annak aki próbált segíteni. Most már engem se érdekelnek a kódok.
És senkire sem tettem semmiféle célzást hogy nullának érezze magát amiatt hogy nem tud tanácsot adni kód ügyben. Na de hagyjuk is már mert nem lényeg.

sitimaci # 2011.10.05. 17:12

Kedves korall! Gondolom hogy van munkája a cégénél,amúgy meg most hiteles tanácsot adni? Háááááááááááát????????? Nehéz dió,senki nem tud konkrétat,aki meg tud,az nemigen mondja meg a frankót!Én mondtam már,az a sejtésem,hogy az utólsó két hónapban majd!!!!!!Üdv.

Korall54 # 2011.10.05. 17:01

Vajon dtida fórumozó társunk mért nem jelentkezik mostanában?

t5953 # 2011.10.05. 16:38

Ez a szöveg egy kicsit mást jelent szerintem:

(7) Az 1953. évben született személyek esetében a munkáltató az R. 1. § (2) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségén túl, azt kiegészítve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak megtéríti a kiszámított korengedményes nyugdíj összegére - a megállapítás naptári évében irányadó januári nyugdíjemelés százalékos mértékével - számított nyugdíjemelés annyi naptári hónapra irányadó összegét, ahány hónapra a munkáltató fizetési kötelezettsége fennáll.

szafika # 2011.10.05. 14:19

Veci, nem vagyok pesszimista, nem is zavar, de tényleg ott ahol kód van írva , alatta végig nulla van, lehet azért , mert csak a 8 általánososom van , nem tudom , de nem is izgat, de azért köszi, aranyos vagy !

Veci # 2011.10.05. 13:27

frici52
Te az idén nem rendelkezel az előrehozott nyugdíj életkori feltételével. Ha a munkáltatód megállapodást kötne VELED korengedményes nyugdíjra, befizeti egy összegben a nyugdíjadat a Nyugdíjfolyósítónak az előrehozott nyugdíjkorhatárodig (ha van 42 éved, akkor a 60. szülinapig, ha nincs 42 éved, akkor a 62,5 éves korodig), akkor mehetnél el az idén korengedményes nyugdíjba.
Azt nem tudom, hogy milyen módon lehetne te általad a munkáltatóhoz befizetni az összeget, nem értek a számviteli dolgokhoz.

csanett
Mi ez a dupla fizetés? Ki etetett meg ezzel? Még örülni kell, ha a munkáltató megadja a 8 havi felmentési időt. A 8 hónapból 4 hónapot munkában kell tölteni, a másik 4 hónap munka alóli felmentés, vagyis még jogviszonyban vagy, de nem kell bejárni dolgozni és erre is jár átlagkereset.

szafika
Erősítsed az önértékelésedet, mert nagy "munka" vár ránk a törvénymódosítás során. Miért kellene tudnunk feltétlenül, hogy milyen kódokat írnak. Anno én nem firtattam a kódot, megnéztem, hogy mettől-meddig milyen munkahelyen voltam, meddig voltam a gyerekekkel, az évenkénti vagy munkáltatókénti valorizált összeget, kieső napokat, stb. A mai napig nem tudom melyik kód mit jelent (nem is érdekel most már) és ettől még nem érzem magam nullának és te se érezzed.
Minden segítőm nagyon jól "kitanulta a szakmát", ezért nem akarok ilyen pesszimizmust, szükség van a válaszaitokra. Irgum-burgum!!!

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.10.05. 11:54

szafika
Te biztos, hogy nem vagy egy nagy nulla, mert igen sok és jó hozzászólásod van itt, meg különben is azt írtad, hogy egy rakás nullát találtál. :)))
Bár megjegyzem, hogy a lenullázás most nagy divat nyd-ügyben.
Üdv: Korall

csanett # 2011.10.05. 11:11

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, ha megkaptam a nyolc hónap felmentést nyugdíj előtt (kjt) és abból négy hónapra kaptam munkavégzés alóli mentesítést négy hónapot pedig le kell dolgoznom, arra valóban dupla fizetés jár?

előre is köszönöm, ha valaki tud válaszolni

frici52 # 2011.10.05. 09:05

Tisztelt Veci!
Igaz találtam hasonló kérdést de nem teljesen világos nekem.52.es születésű vagyok férfi,ha az idén elmennék előre hozott nyugdíjba én magam kifizethetem e a TB. járandóságot vagy csak a cég?
Válaszát előre is köszönöm.
frici52

buraika # 2011.10.05. 07:26

Kedves Veci!

Köszönjük szépen a válaszod.
Üdvözlettel: buraika

szafika # 2011.10.05. 07:21

Korall54, hát akkor én 1 NAGY nulla vagyok , ott nekem egy rakás nulla van, nem baj túlélem .

tilda53 # 2011.10.05. 06:53

Ancsika11
Nálam is van 86-os kód (84-es nincs!) de az ig.módja oszlopban látható, h. mit jelent. Pl. PTP=passzív táppénz, MNJ=munkanélküli járadék, LECKE=leckekönyv a felsőfokú tanulmányoknál. És valóban az időpontból ki tudod következtetni, h. hol voltál, mit csináltál akkor. Vagy éppen meg is kérdezheted az onyf-et. Azután meg, ha összeadod ezeket az időket, akkor ki kell jönnie a szolgálati és jogosultsági idő különbsége(ez utóbbi kell a nők 40-éveséhez.
Üdv: Tilda53

Korall54 # 2011.10.05. 06:27

Ancsika11
A -tól - ig dátumból nem tudod kikövetkeztetni, hogy akkor mit csináltál, ami 84-es tipusú idő?

Szafika
Tulajdonképpen nem kód, hanem a beszámított napok tipusa ez a szám. A határozat elején van, a dátum szerint kimutatott napoknál. (Én is csak egy kis agyalás után jöttem rá, hogy nálam mi a 86)

szafika # 2011.10.05. 03:00

Ancsika11, nem lehet, h a 84 = a ledolgozoztt 42 év utáni % lenne, semmi más 84 -et nem találtam, nekem annyi évem van , azért gondolom, de lehet , h nem olvastam elég figyelmesen, mert én nem láttam kódokat.

Veci # 2011.10.04. 17:43

buraika
Ebben a problémában nincs ismeretem, mármint a lemaradás pótlásával kapcsolatban. Azt viszont tudom, hogyha valaki szolgálati idő szerzésre megállapodást köt a Nyugdíjbiztosítóval, akkor csak havonkénti befizetés lehetséges, és visszamenőlegesen nem lehet fizetni (a férjemnél így szerettünk volna 40 napot visszamenőleg megváltani).
Lehet, hogy a ti esetetekben is ez áll fenn, vagy hasonló. A tervezett változások szerint, ha meglesz a betöltött 37 éve, akkor szerintem kérheti a korhatár előtti ellátását (kb. ez lesz 2012-től). Az a járulék nem fizetéssel járó 10 hónap megszerzésére úgy gondolom, hogy kellene megállapodást kötni a Nyugdíjbiztosítóval.
Ezt olvassátok el, talán segít a tájékozódásban:

Tájékoztató az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő szerzése céljából köthető megállapodásról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

ancsika11 # 2011.10.04. 14:58

Korall! Köszönöm szépen a válaszod, de a 84-es kódot még mindig nem tudom hogy mit takarhat. Esetleg tudja valaki?

buraika # 2011.10.04. 13:09

Kedves Veci és más Szakértők!

Lenti kérdésemre nagyon várom a válaszukat, holnap vagy pénteken szeretnénk visszamenni az OFNY-be, és jó lenne, ha felkészültebbek lehetnénk, mert sajnos mindenféle törvényt és paragrafust tolnak az orrunk elé, amit nem igazán tudunk értelmezni.
Előre is megköszönve,
Buraika

JJ51 # 2011.10.04. 11:59

Kedves Veci!

Nagyon köszönöm a gyors választ.
Mi is erre gondoltunk.
Az ONYF-en túl vagyunk.
K01-et kitöltöttünk, de M05-öt nem.
Viszont bekérték a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát, illetve kértek foglalkoztatói igazolást.
Ezzel elvoltak több mint két hónapot, utána küldtek Határozatot.
Ebben jogosultsági idő szerepel, a 39 év.
Gondolom a későbbi intézéshez ez így elég lesz.

Üdvözlettel:
József

Veci # 2011.10.04. 10:23

JJ51

• A korengedményes nyugdíj is átalakul korhatár alatti ellátássá a kiszivárogtatott tervezet szerint
  • a korengedményes nyugdíja csökkentett lenne, mivel nincs meg a 40 éves szolgálati ideje.
  • a nők 40 éves jogosultsági lehetőségéhez TALÁN nem nyúlnak (még most), de ezt a törvénykezés időpontjában láthatjuk majd. Nem mindegy, hogy a jogosultsági idő vagy a szolgálati ideje 40 év.
  • Ha maradna a nők 40 évese (munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt 40 év), akkor azzal kb. jobban járna.
  • ha 40 év szolgálati ideje és nem a 40 év jogosultsági ideje lesz meg augusztusban, akkor csak az 59. szülinaptól lehet korhatár előtti ellátása. Kérjen jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, M05-ös pótlapot és a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát is küldje be a Nyugdíjbiztosítónak. https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Itt informálódj, újabbat nem találtam:

Üdvözlettel Veci

JJ51 # 2011.10.04. 08:12

Kedves Veci!
És más szakértők!

Feleségem 1953. augusztus 31-én született.
39 év szolgálati idővel rendelkezik.
Döntési helyzetbe került:

• munkáltatója támogatná a korengedményes nyugdíjba menetelét. Ebben az esetben jövőre vajon marad-e nyugdíjas, vagy ugyanúgy átminősül korhatár előtti ellátássá 2012. januártól, vagy akkortól amikor 59 éves lesz?
  • Várja meg a 40 éves lehetőséget? Ez 2012. augusztus közepe. Vajon megmarad-e a törvény, illetve nem minősítik át ezt is korhatár előttivé?
  • Várja meg az 59 éves kort, amikor a tervezet szerint elmehet a korhatár előtti ellátásba?

Kíváncsian várom a választ. Különösen az első variáció érdekel, mert tudom, hogy a többinél meg kell várni a törvényt. Bár lehet, hogy az elsőnél is?
Végkimenetel szempontjából egyáltalán van különbség, ha eltekintek attól, hogy fél évvel korábban mehet el, ha a korengedményeset választja?

Előre is köszönöm:
József

buraika # 2011.10.04. 06:23

Kedves Fórumozók.
Édesapám 51. születésű férfi, elindította az előrehozott öregségi nyugdíját. Megállapították, hogy a 37 év munkaviszonyhoz 10 hónap hiányzik. Egyéni vállalkozóként dolgozott 2009-ig, és sajnos nem minden hónapban tudta fizetni a járulékokat, így vannak elmaradásai. Telefonon azt az infót kaptuk a nyugdíj folyósítótól, hogy ha egybe befizeti a 10 hónap elmaradását, 10x21.400,-Ft-ot, akkor jogosult lesz nyugdíjra. Gondoltuk kölcsönkérünk, viszont, akitől kértünk pénzt, biztosítékot akart, hogy lesz miből visszafizetni, így bement édesapám személyesen a nyugdíj folyósítóhoz igazolásért a fentiekről, akkor viszont már azt az infót kapta, hogy mégsem fizetheti be egy összegben a tartozást, hanem 10 hónapon át havi 26.520,- Ft-ot kell fizetnie a jelenlegi minimálbér után kiszámolva, kapott is 3 csekket erre az évre, és így csak jövő augusztustól tud nyugdíjba menni. Jogilag ez tényleg így van? Éveken át írt az APEH, hogy fizesse be a fent írt elmaradását, most, hogy befizetné, nem lehet??? Kérem segítsenek, hogy jogilag melyik változat a helyes!
A válaszokat előre is köszönöm.
buraika

Korall54 # 2011.10.03. 19:11

ancsika11
Az én határozatomban minden szolg. idő 01-es, benne a nappali egyetem ideje is. De:az egyetemi tanulmányi idő + mégegyszer fel van tüntetve 86-ossal is.