Előrehozott öregségi nyugdíj

Kocsis Éva # 2011.02.21. 16:24

Kedves Veci !

Ismét köszönöm a segítséget.

foto # 2011.02.21. 17:13

Veci!
Nagyon köszönöm a segitségedet!
Megfogadom a tanácsodat.

Üdvözlettel foto

Akác14 # 2011.02.22. 07:57

1953. február 25-én születtem.
2010. december 31-én a szolgálati időm 39 év 109 nap volt.Jelenleg is dolgozom.
Szeretnék 2011. december 31-ig korengedményes nyugdíjba vonulni.
Tudom, hogy a korengedményes nyugdíjba vonuláshoz megállapodást kell kötnöm a munkáltatómmal.
A megállapodást akkor is meg kell kötnöm, ha a csökkentett (max. 8,4%) nyugdíjat is elfogadnám?
Az 1953-ban születettek részére csak abban az esetben van lehetőség korengedményes nyugdíjba menni, ha ebbe a munkáltató is beleegyezik?
Olvastam egy kulcsmondatot:"Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi".
Én mind a kettővel rendelkezem.Milyen módon tudok elmenni korengedményes nyugdíjba, vagy milyen lehetőségem maradt a nyugdíjba vonulásra?

madge # 2011.02.22. 07:59

Nagyon köszönjük a segítséget!!!!!

gabi5453 # 2011.02.22. 10:22

Kedves Veci, egy kis segítségre lenne szükségem.1953.09.24-én születtem és nyugdíjba szeretnék menni.Ma kaptam meg a "szolgálati idő elismerési kérelem elbírálását", melyen a következő adatokat szerepelnek:

• nyugdíjjogosultság megállapításához figyelembe vehető szolgálati idő: 42 év 131 nap
  • nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idő: 37 év 316 nap
  • ebből kereső tevékenységgel járó vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban szerzett jogosultsági idő: 32 év 315 nap
  • nyugellátás összegének kiszámításánál a mérték megállapításához: 42 év 104 nap

Szeretném megkérdezni, hogy melyik nyugdíjra vagyok jogosult.

Tisztelettel: Gabi

Jocó51 # 2011.02.22. 11:47

Kedves Veci, egy kis segítségre lenne szükségem.
1951.09.03-án születtem Szatmárnémetiben, 1989 májusáig Romániában éltem és dolgoztam. A Nemzetközi Nyugdíjügyek Főosztálya ez évi értesítése alapján Romániában 16 év és 30 nap, Magyaroszágon pedig 1989.06.01-től 2008.12.31-ig 19 év 219 nap szolgálati időt szereztem. Mivel 2001 óta megszakítás nélkül ugyanannál a cégnél dolgozom, 2011.09.03-án így 38 év 4 hónap szolgálati időm lesz.
Kérdéseim:

1. Milyen nyugdíjra leszek jogosult 2011.09.03-a után? Hogy járnék jobban anyagilag?
  2. Ha 2011.09.03-án elmennék előrehozott öregségi nyugdíjba, 2,6 %-kal lenne-e kevesebb a nyugdíjam? (12 x 0,1% + 8 x 0,2%) Ebben az esetben milyen feltételek mellett dolgozhatnék tovább, ha a tulajdonos, akinél dolgozom úgy döntene, hogy tovább dolgozhatok?
  3. Mivel tudom az éves jövedelmeimet és a ledolgozott napokat 0989.06.01-től, hol tudnám a várható nyugdíjamat kiszámítani? (Tavaly találtan az Interneten ilyen kalkulátort, de már nem emlékszem, hol, ráadásul az 2010-es volt...)

Válaszodat várva maradok tisztelettel:
Jocó 51 Szatmár

Veci # 2011.02.22. 15:32

Akác14
A munkáltató köt megállapodást a munkavállalóval, ha nincs meg a 40 év szolgálati időd, akkor csökkentett összegű lesz, de neked évvégéig meglesz. A munkáltatót nem lehet kötelezni a megállapodás megkötésére, a te esetedben nem sokat kellene fizessen, hátha megköti veled a megállapodást. Te rendelkezel az életkori feltétellel ebben az évben (63-58=58 évesen) és a szolgálati idő feltétellel is.

gabi5453
A ma még hatályos törvény szerint az előrehozott nyugdíjra lesz lehetőséged 59. évesen. Sajnos a jogosultsági időd nincs meg 40 év. Talán felsőoktatásban tanultál?

Jocó51
Abban nem vagyok jártas, ha valaki a szolgálati idejét nem mind Magyarországon szerezte. Úgy tudom, hogy ahhoz, hogy beszámítsák a romániai szolgálati idődet, Magyarországon 20 évnek meg kell lenni (ez az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő).
A kettő együttvéve jogosulttá tenne az előrehozott nyugdíjra, ami max. 8,4 %-al csökkentett.
Március vége után ismét lesz kalkulátor, most még nincs meg a valorizációs szorzó. Aki nyugdíjba vonulhat addig, azok nyugdíjelőleget kapnak, amíg a szorzó nem lesz meg.
DE ajánlom, hogy kérj szolgálati idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, és kérj próbaszámítást is.

Üdvözlettel Veci

mimi52 # 2011.02.22. 15:51

Sziasztok!
Az érdekelne engem, hogy ha dec. 30-án dolgozom utóljára, és 31-től lennék nyugdíjas, jelenthet-e ez valami gondot. /Pl.ha 2012-től már nem jár a közalkalmazotti jubileumi jutalom, még én megkaphatom-e. stb./ Előre is köszönöm a választ.

Klára53 # 2011.02.22. 18:38

Kedves Veci!

A segítségét szeretném kérni. 1953. január 17-én születtem, így kérelemmel fordultam a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz, amelyben kérelmeztema szolgálati idő elismerését. A bírálat a napokban érkezett meg. Ebben leírják, hogy a nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idő: 39 év 91 nap;
a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelembe vehet jog. idő: 37 év 162 nap;
ebből kereső tevékenységgel töltött: 31 év 159 nap;
a nyugellátás összegének kiszámításánál, a mérték megállapításához: 39 év 91 nap vehető figyelembe. (2010. december 31-ig)
A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult vagyok-e 2011-ben. Amennyiben igen, akkor azt hogyan lehet igénybe venni.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Klára

Korall54 # 2011.02.22. 19:21

Akác14 és Klára53!

Nem szeretnék a magánügyeitekben vájkálni, mert lehet, hogy nagyon nyomós okotok van 2011. dec. 30-ig nyugdíjba menni.Azon gondolkodtam, vajon miért nem várjátok meg az 59-ik szülinapot, ami 2012 elején van mindkettőtöknek (csak 1-2 hónappal később, mint 2011. év vége) és akkor előrehozott teljes összegű nyugdíjat kaphatnátok a tv mai állása szerint: 18/A § (1) a, b.
  • 53-as nő, 40 év szolgálati idő, 59 éves kor.
Lehet, hogy ti már tudjátok, hogy ezt a §-t el fogják törölni és ezért szeretnétek mindenáron 2011-ben nyugdíjba menni?

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

liza 54 # 2011.02.22. 20:13

Nagyon tetszett a mai felvetés mely szerint,írjanak azok a nők kiknek már sikerült a 40 éves nyugdíj.Már 01 05.én beadtam a nyugd.kérelmem,de azóta sincs semmi.Nagyon jó volt olvasni naponta nézegettem a Fórumot és sokat segitett a várakozásban mások sikere.üdv.Liza54

Veci # 2011.02.22. 20:30

Klára53
Ebben az évben te előrehozott nyugdíj életkori feltételeivel nem rendelkezel. A korengedményes nyugdíjhoz viszont igen, de ehhez a munkáltató megállapodására van szükség, ha vállalja, hogy egy összegben befizeti a nyugdíjadat az 59. szülinapodig. Erre a munkáltatót nem lehet kötelezni, de a te esetedben ez szinte alig lenne kiadása a munkáltatónak, hátha bevállalná (jelzem nem kötelezhető rá).
Tekintettal arra, hogy a szolgálati időd évvégéig eléri a 40 évet, így csökkentés nélküli nyugdíjad lehetne.
ITT a tájékoztató a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban: http://www.onyf.hu/?…

liza 54
Még légy egy kis türelemmel, ha minden adat rendben, mindent beadtál, nemsoká megkapod te is a végzést.

Üdvözlettel Veci

Akác14 # 2011.02.23. 07:26

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat, de azt hogyan érted: a munkáltatómnak az én esetemben nem kell sokat fizetnie. 1953. február 25-én született férfi vagyok. Meddig kell fizetnie megállapodás alapján a munkáltatómnak, ha korengedményes nyugdíjba szertnék menni még az idén? Egyébként idén szeptemberben lesz meg a 40 év szolgálati időm.

Kedves Korall!
Szerintem rám nem vonatkozik az általad leírt 59. szülinapom elérésével járó előrehozott teljes összegű nyugdíj lehetősége. Szerintem az nőkre vonatkozik (?).

Üdvözlettel: Akác14

Veci # 2011.02.23. 08:16

Akác14
Honnan tudnánk (Korall54 és én is), hogy te férfiként érdeklődsz, ha nem írod meg? (legalábbis az előző beírásodból ez nem derül ki, amit itt olvashattunk: 2011.02.22. 08:57. Esetleg korábban már jelezhetted, de már ennyi válasz és fórumozó kérdés mellett nem emlékezhetek/emlékezhetünk rá).
Ebben a topicban az előrehozott nyugdíj a fő téma, már annyira a NŐK nyugdíja körül forog a gondolatunk (40 év jogosultsági idővel nyugdíjba vonulás, 59. évesen előrehozott nyugdíjba vonulás), hogy fel sem merült bennünk, hogy te férfiként érdeklődsz.

NOS!
Akkor tájékoztatlak, mint férfi érintettet. Az 1953-ban született férfi esetében (40 év szolgálati idő meglétével) a munkáltató a 61. szülinapig kell, hogy fizesse a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelést, ezt egy összegben kellene befizetni a Nyugdíjfolyósítóhoz, ha megállapodást kötne veled a munkáltató (amelyre törvényileg nem kötelezhető a munkáltató, mert 3 évi nyugdíj, stb. összege nagyon sok, a munkáltatónak nincs gazdasági haszna ennyit kifizetni).
Ha már meglenne a 42 év szolgálati időd, akkor 60. szülinapodig kellene ezt a sok pénzt befizetni előre, egy összegben. Ebben az esetben a 18/B.§ (3) b) pontot tanulmányozd, a lentebb írt kormányrendeletekkel: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Csatolom neked az onyf tájékoztatót, de nézd meg a kormányrendeletet is, hogy minél többet tudjál meg a korengedményes nyugdíjról:

docid=99600181.KOR
Egyébként a korengedményes nyugdíjhoz a megállapodás megkötéséhez te rendelkezel az életkori és szolgálati idő feltétellel is, nincs akadálya a megállapodásnak, max. a munkáltató ennyi pénzt nem biztos, hogy beáldozna. Ettől ha létszámot akarna csökkenteni, még a végkielégítés ( az 58. szülinaptól már kiemelt végkielégítés is lenne) is kevesebbe kerülhetne, attól függ milyen hosszú az adott munkahelyen a munkaviszony.

Üdvözlettel Veci

Akác14 # 2011.02.23. 08:53

Kedves Veci!
Köszönöm a gyors választ(2011.02.23. 09:16).
Csak még egy kérdés.
Ha betöltöm a 60. évet és meg lesz a 40 év szolgálati időm (előreláthatólag 2013. szeptemberében), akkor teljes nyugdíjra leszek jogosult a jelenlegi szabályozások alapján?
Üdvözlettel: Akác14

Veci # 2011.02.23. 09:09

Akác14
A korengedményes nyugdíj, előrehozott nyugdíj esetén is max. 8,4 %-al csökkentett lesz a nyugdíjad. Csak a korbetöltéskor nem lesz csökkentés a ma még hatályos törvény szerint.

Üdvözlettel Veci

elszi54 # 2011.02.23. 09:19

Kedves Veci!

Több kérdésben is kaptam segítséget ezen a fórumon. Most az lenne a kérdésem, tegnap megkaptam az ONYF-től 2010.december 31-ig a josogultsági időt, ami 39 év és 239 nap. Kiszámoltam május 6-án lesz meg a 40 év.
Ebben az esetben van-e felmodási idő, annak letöltése alól /úgy, hogy munkaviszonyban maradok május 15-ig/ kaphatok-e felmentést? 2000.junius-tól 2002.január 31-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt erre a felmondási időm 30+30 nap. 2002.január l-től, már nem,mint közalkalmazott, hanem annak jogutódjaként ismét alapból 30+20 év a felmondási idő. Vehetik kétszer a 30 nap alapot. Válaszát megköszönve,üdvözlettel: elszi54

Akác14 # 2011.02.23. 09:29

Szia Veci!
Az előző kérdésemben (2011.02.23. 09:53) 60. évet és és 42 év szolgálati időt akartam írni 2013. szeptemberére.

Köszönöm az eddigi segítséget.
Akác14

Veci # 2011.02.23. 09:56

Akác14
Úgy értettem a 60. évedet, mert 2013-ig meglesz a 42 év szolgálati időd. Ha van még kérdésed, nyugodtan írj, csak utalj arra, hogy férfiként érdeklődsz (nem tudok ennyi mindent "észben tartani".

elszi54
Már többször leírtuk Lyonne-vel együtt, hogy ha a munkavállaló mond fel akár nyugdíjazás okán (bármelyik nyugdíjazás), a törvény nem kötelezi a munkáltatót a felmondási idő/felmentési idő megadására, mert nem a munkáltató szüntetné meg a munkaviszonyt rendes felmondással, hanem a munkaválló. Csak szerencsés lehet az a személy, akinek megadják, a "sétáló időt" is. Ez munkavállalói/dolgozói felmondás!
A felmondási idő az utolsó munkahelyen eltöltött idő alapján kell számításba venni (ha jogtóddal szűnt meg, akkor úgy tudom olyan, mintha a korábbi munkáltatónál dolgozna).
Ha megkapnád a felmondási időt, akkor a felmondás beadási dátuma úgy legyen visszaszámolva, hogy biztos meglegyen a 40 év jogosultsági időd. Ha a szolgálati időd több. mint a 40 év jogosultsági idő, és ebben az évben meglenne egy kerek betöltött év (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), akkor az +2% induló nyugdíjat jelentene. Mennyi a szolgálati időd, mert csak a jogosultsági időt írtad?
A felmondási idő a munkaviszony része, akár le kell dolgozni, akár felmentenek a munka alól ("sétáló idő").

Üdvözlettel Veci

elszi54 # 2011.02.23. 10:48

Kedves Veca!

Köszönöm a gyors választ. A szolgálati időm ugyanannyi, mint a jogosultsági időm. Még egy kérdés, beteg vagyok /rheumatoid arthitis/, ez azt jelenti, hogy bármikor járó képtelen lehetek, de nem tudom, hogy elmehetek-e esetleg betegállományba, vagy az kitolja a felmondási időt.
Köszönettel: elszi54

kormoska88 # 2011.02.23. 13:48

Kedves Veci!

1953. június 15-én születtem. 1974. szeptembere óta dolgozom közalkalmazottként.
Hogyan érint engem az előrehozott öregségi nyugdíj?
Mire számíthatok?
Köszönöm a választ. Kormoska88

Sütike0531 # 2011.02.23. 15:23

Jó napot!

Segitséget szeretnék kérni édesanyámnak 36 év munkaviszonya 5 gyereke 54 éves és 5 évet volt gyesen, előre láthatóan mikor mehet nyugdijba? Előre is köszönöm.

Veci # 2011.02.23. 17:18

elszi54
Ha az orvos indokoltnak tartja és betegállományba vesz, akkor az is része a szolgálati időnek. Ha nyugdíjba akarsz menni, akkor gondolom te adod be a felmondást.

kormoska88
Ha nőként érdeklődsz, akkor a ma még hatályos tv. szerint az 59. szülinap utáni naptól kérheted az előrehozott nyugdíjat. Ha a szolgálati idő meglesz 40 év, akkor csökkentés nélkül.

Sütike0531
Ha édesanyádnak a munkviszony és a gyerekekkel otthon töltött idő összesen megvan 40 év, akkor a kedvezményes nyugdíjba mehetne. DE kérjen jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, küldje be a gyerekek eredeti sz. anyakönyvi kivonatát is. Addig ne mondjon fel, amíg nem biztos a 40 év jogosultsági időbe (de inkább 5 nappal több legyen, mint 1 nappal kevesebb).
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Szerintem a 36 év neki kb. szolgálati idő.

Üdvözlettel Veci

Sütike0531 # 2011.02.23. 17:51

köszönöm a választ.

További kérdésem lenne még pedig hogy az 5 gyerek csökkent-e valmit a negyven év szolgálati időből, vagy az mindenhogyan negyven év gyerekektől függetlenül.(Édesanyámnak a 36 év munkaviszonyba az 5 év gyes is benne van)

irene54 # 2011.02.23. 18:07

Kedves Veci,
hónapok óta mindennapos vagyok ezen a fórumon,
sokat tanultam Tőletek, és most egy kis megerősítést szeretnék kérni, mielőtt döntök.
Tegnap tudtam meg, hogy jogosult vagyok a 40 éves lehetőséggel nyugdíjba menni, mai napig 40 évem és 79 nap jogosultsági időm van, viszont 41 év és 255 nap
szolgálati időm. Szerettem volna márciustól nyugdíjba menni, de nem kaptam meg időben a határozatot,így csak április közepén mehetnék el,(be kell tanítanom az utódomat), ha most beadnám a felmondásomat.
Viszont hajlok mostmár arra, hogy junius 15-ig maradok, akkor lenne meg a 42 év szolgálati ídőm, ami ugye a számításnál 2%-ot jelentene.Többen viszont arra biztatnak, hogy ahogy lehet menjek, mert most a tavasszal hátha változnak a nyugdíj szabályok, de én erről nem hallottam semmit. Szerintetek is jól döntök, ha junius közepéig dolgozom?
Köszönöm a választ,Irene