Előrehozott öregségi nyugdíj

nyugi # 2011.02.20. 11:54

Veci,szerintem a szolgálati idő nem lehet kevesebb a jogosultsági időnél.Nekem a szolgálati időből hiányzik,az előrehozott nyugdíjhoz.
Ezt tényleg így számolják,ahogy én gondolom? A 62,5 évből számolnak vissza? Nem a 37 és 40 szolgálati év közötti különbséget kell nézni?
Üdv.

Veci # 2011.02.20. 12:26

nyugi
Az 1952-1953-ban születettek esetében a 18/A.§ érvényes, de nem tudom másként értelmezni. Az én számításom szerint 7,2 % lenne.

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.02.20. 12:51

El kell fogadnom,lesz ami lesz.
Azért nagyon örülök,hogy sok mindenkinek sikerűltek a dolgaik,el tudtak menni nyugdíjba.Nagyon hosszú,kellemesen töltött nyugdíjas éveket kívánok mindnyájuknak.
Köszönöm a válaszokat is.
Üdv.

Lyonee # 2011.02.20. 14:21

Nyugi!
Mivel a 40 évből csak 7 hónap szolgálati idő hiányzik, ezért 0,1%-al kell csökkenteni a nyugdíjadat, annyi hónapra alkalmazva, amennyi a nyugdíjkorhatárodig még vissza van, de max. 3 évre. Ezért úgy gondolom, hogy 3,6%-kal lesz csökkentve a nyugdíjad.

nyugi # 2011.02.20. 15:12

Lyonee
Az -52-ben született nőnek mi a nyugdíjkorhatár?
Úgy számoltad,hogy 3 évre 0,1 %-ot vettél?
Bocs,ha értetlennek tűnök. Nekem 62 a korhatár?
Köszönet.

Lyonee # 2011.02.20. 16:40

Nyugi!
62,5 év az öregségi nyugdíjkorhatárod, de max. 3 évre számítják a csökkentést, hiába van vissza 3,5 éved.
Igen, úgy számoltam, hogy 36 hónap*0,1%, így jött ki a 3,6%.
"(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra (vagyis max. 3 évre)
40 év szolgálati időnél

1. 1–365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében – havi 0,1 százalék,"

agica20 # 2011.02.20. 16:42

Köszönöm Veci !

Minden elismerésem a tied !!!!!!!!!!!!!!!!

Ági

nyugi # 2011.02.20. 21:03

Lyonee
Köszönöm a választ,kicsit nyugodtabb lettem.
Üdv.

nyugi # 2011.02.20. 21:03

Lyonee
Köszönöm a választ,kicsit nyugodtabb lettem.
Üdv.

foto # 2011.02.21. 06:44

Kedves Forumozok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Táppénzen vagyok és eközben megszünt munkáltatóm.
Két választásom van:
Juniusban 4o év utáni nyugdij, vagy 18 honap van hátra az
előrehozott nyugdijig,akkor megvan a 43 évem.
A volt munkáltatom igérte,hogy kifizet utánam mindent.
Melyiket válasszam?
Válaszotokat előreis köszönöm!

Üdvözlettel foto

Veci # 2011.02.21. 09:28

foto
Mi az, amit a munkáltató kifizetne? Gondolom nem a korengedményes nyugdíjat? A felmondási időt és a végkielkégítést? Nem mindegy, hogy mit fizetne ki. Ha megszűnt a munkahely, akkor szerintem az utóbbit fizetné ki, amit a törvény előír.
Ha az utóbbit, akkor azt még megvárnám és a jogosultsági idővel utána elmennék nyugdíjba. Ne kisértsd a sorsot a 18 hónappal mert abből csak 2012-ben lenne nyugdíj, ha a ma még hatályos törvény nem változik meg.
Max. addig maradnék, ha van rá mód, hogy a 42 év szolgálati idő meglegyen, ha az 2011-be belefér. Ekkor a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 84 %-át kaphatod. Szerintem nem éri meg megvárnod az 59. szülinapod. Tudod mennyien ugrálnának örömükben, ha meglenne a 40 év jogosultsági ideje és nyugdíjba mehetnének? Te meg itt vívódsz, miközben most is táppénzen vagy!
Nem ajánlanám, hogy ha megszűnne a munkaviszonyod, hogy közös megegyezésbe menj bele, ha az számodra nem kedvező. Figyelj arra, hogy biztos meglegyen a 40 év jogosultsági időd amikor megszűnik a munkaviszonyod (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb, mert akkor ugrik a nyugdíjazás).

Üdvözlettel Veci

Rozeta # 2011.02.21. 10:11

Úgy néz ki, hogy elmehetek a 40 éves munkaviszonyommal nyugdíjba, szeptembertől.
Érdeklődöm, hogy az idei keresetemet nem számolják bele a nyugdíjba?
Tényleg megy a levesbe?

tinka46 # 2011.02.21. 12:30

l954-ben született nő előrehozott öregségi nyugdijba milyen feltételekkel és hány éves korában mehet/ne/ .köszönöm válaszotokat előre is.

Veci # 2011.02.21. 13:33

Rozeta
Ki mondott ilyen butaságot? A nyugdíjbavonulás évében elért kereset is benne van a nyugdíjalapban, feltéve hogy a járulékfizetés felső határát nem haladja meg. Gratulálok, hogy neked is sikerülni fog a kedvezményes nyugdíj.

http://www.sajtokozlemeny.com/…eny/gazdaság/20110122/nyugdíjjárulék-fizetési-felső-határ
2011-ben a járulékfizetési felső határ egy naptári napra eső összege 21.000 forint lesz. Ebből következik, hogy idén a járulékfizetési felső határ összesen 7.665.000 forint.
Ha a bruttó kereseted meghaladná a napi 21.000 Ft-ot, akkor az afeletti rész nem megy bele a nyugdíjalapba. DE gondolom nem vagy ennyire jól megfizetve?

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.21. 13:38

tinka46
A ma még hatályos törvény szerint te legkorábban 60,5 évesen mehetnél el előrehozott nyugdíjba minimum 37 év szolgálati idővel, és a nyugdíj max. 8,4 %-al csökkentett. A te öregségi nyugdíjkorhatárod 63,5 év.
Olvasd el a 18/B.§ (3) a) pontot:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

madge # 2011.02.21. 13:49

Kedves Hozzáértők!

Sajnos nem nagyon igazodunk el a jogi útvesztőkben és édesanyámnak szüksége lenne egy kis segítségre. Remélem valaki tud nekünk válaszolni. Nos, az a kérdés, hogy betöltötte a 60. életévét (1950.12.24-én született), 26 év és kétszáz-valahány nap munkaviszonya van. Az utóbbi években sajnos olyan munkát nem talált, ahol tisztességesen bejelentették volna, így arról nincs papír. Az a kérdésünk, hogy mikor mehet el legkorábban nyugdíjba? Illetve hogyan juthatna valamilyen jövedelemhez? (Most is dolgozik, de a helyzet nagyon elkeserítő.)

Előre is köszönöm a segítséget.

foto # 2011.02.21. 14:05

Veci!
Helyzetem a következő:
Okt.18-án beteg lettem.Dec.1-től megszünt a munkahelyem.
A munkáltatom azt mondta,munkát nem tud adni.
Maradjak tp.-zen még elnem érem a 4oéves kedvezményes nyugdijat ami számitásom szerint jun.2.,vagy kérjek a nyugdijbiztositotol korengedményes nyugdijhoz papirt és küldjem el neki aláirásra.És kifizeti 59éves koromig amit kell.A 4o éves és a 42 éves munkaviszony majdnem egybe esik.A problémám az,hogy a dokim nem akar már tp.-n tartani.Tp.után hogyan van a felmondás?
És kimonjon fel Ő? vagy én? Szerintem Ő.De hogyan huzzam az időt jun 2-ig?

Üdvözlettel foto

Veci # 2011.02.21. 14:23

madge
A szolgálati ideje alapján, csak 62 évesen mehet öregségi nyugdíjba.
Az előrehozott nyugdíjhoz az 1951-ig születetteknél 38 év kellett, a csökkentett összegűhöz pedig 33 év, nézzétek meg, hogy a gyermekkedvezménnyel van-e ennyi ideje. Ő rá még a 2008 előtti tv. vonatkozik szerintem. Legkésőbb az 1951-ig születetteknek volt gyermekenkét 1 év kedvezmény, max. 3 év ha 3 vagy több gyermeke van.
DE úgy látom azzal sincs meg elég éve, hogy hamarabb nyugdíjba mehessen, mint 62 év.

Üdvözlettel Veci

Kocsis Éva # 2011.02.21. 14:28

Tisztelt Fórumozók !

1955-ben születtem és ez évben meg van a 38 év szolgálati időm és van 2 év korkedvezményem amit az egészségkárosító munkakörben eltöltött munkáért kaptam, így akkor 40 évem van.A munkát 1973 szeptemberben kezdtem,azóta folyamatos,2 gyermekem van és 5 évig voltam GYES-en.
Szeretném tudni,mikor és milyen lehetőséggel mehetnék el leghamarabb nyugdíjba ,akár előrehozott csökkentett megoldással is,mivel a munkahelyemen nagy a bizonytalanság.
Van e arra lehetőségem,hogy legvégső esetben a szolgálati idő megváltásával éljek ,és ha igen akkor azt hol kell kérvényeznem,be­fizetnem /persze ha betudom fizetni/ ?

Hát most jó nehezet kérdeztem,de biztos van aki jártas ebben ,és kérem az legyen szíves segítsen.

Előre is köszönöm.

Kocsis
email:erdeklodo55@citromail.hu

Veci # 2011.02.21. 14:39

foto
A korengedményes nyugdíjra a munkáltató köti a megállapodást, nem a munkavállaló járja ki, hiszen a fizetési kötelezettség is a munkáltatót terheli.
Ha jól értem, akkor a munkáltatód kifizetné a korengedményes nyugdíjad (+postaköltség+nyugdíjemelés) az 59. szülinapodig. Hát ez meglepne, mert csak pár hónapig kellene téged munkaviszonyban tartani azért, hogy nyugdíjba mehess a 40 év jogosultsági idővel.
Ameddig tudsz maradj táppénzen, kérj a pszichiáterhez beutalót és ő is táppénzen tud tartani.
TE semmiképpen ne mondj fel, ne menj bele közös megegyezésbe, ha ezáltal veszélybe kerülne a 40 év jogosultsági időd, és ne adj okot rendkívüli felmondásra sem.
Jó lenne, ha a munkaviszonyod fennállna legalább június 8-10-ig. Ezt beszéld meg a munkáltatóval, mert neki kevesebbe kerülne a te járulékaidat júniusig kifizetni, ha már nem lehetnél táppénzen, mint a korengedményes nyugdíjra.
Ha a munkáltató mondana fel, akkor járna felmondási idő (az is a munkaviszony része), és hosszú munkaviszony esetén még végkielégítés is.
Lehet, hogy én megpróbálnám az egyezkedést a munkáltatóval, hogy el tudjak menni júniusban nyugdíjba.
Ha nem vagy biztos a jogosultsági idődben, azonnal kérj (mindenképpen) jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, nehogy elszámold magad. ITT találod:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.21. 14:48

Kocsis Éva
A 40 év jogosultsági idővel nem tudsz még nyugdíjba menni, mivel nincs 40 éved még szolgálati időben sem.
A ma még hatályos tv. szerint

• a te korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod: 64-2=62 év,
  • az előrehozott korkedvezményes nyugdíjkorhatárod 62-3=59 év. Ez max. 8,4 %-al csökkentett.
  • a jogosultsági idővel kb. 2013 szeptemberben lennél jogosult. Kérj jogosultsági idő megállapítás a K01-es nyomtatványon.

Szolgálati idő szerzésre a Nyugdíjbiztosítónál lehet megállapodást kötni, de ez nem számítnana bele a jogosultsági időbe.
Olvasd el az alábbi tájékoztatókat:

Üdvözlettel Veci

foto # 2011.02.21. 15:07

Veci!
2o1o-ben kértem szolgálati idő elismerést.
2oo9 dec.31.-ig volt 4oév 213 nap. ebből kivonom a munkanélkülit és a passzivtp.össz:698 nap.
2o1o évem 365 napot jelent munkában. És ehez jön az idei év.Február 9-én ujra beadtam a kérelmet,most arra várok.Ha jol számoltam 4o évem meglesz ápr.3o-án, a 42 év
munkaviszony jun.1-én.Ha jol szémoltam!!!
Csak addig kitudjam huzni valahogy!

Üdvözlettel foto

tinka46 # 2011.02.21. 15:08

Veci! hálásan köszönöm a gyors válaszodat))

tinka46 # 2011.02.21. 15:08

Veci! hálásan köszönöm a gyors válaszodat))

Veci # 2011.02.21. 16:03

foto
Mint javasoltam, menj el pszichiáterhez, ebben az aggodalmas időszakban hasznos segítség lenne.

Üdvözlettel Veci