Előrehozott öregségi nyugdíj

Elena54 # 2011.10.06. 16:40

T.fórumozók! Én eddig "csak" olvastam a beírásokat,de úgy gondoltam, hogy én is hozzászólok pár szót. Sajnos sok a rosszindulatú hozzászólás, főként "40 éveseket" veszik célpontnak. Én magam is érdekelt vagyok ez ügyben. 14 éves koromban, 8.ált. után kezdtem dolgozni,további tanulmányaimat esti tagozaton végeztem. Nem azért kezdtem el ilyen korán dolgozni, mert nem szerettem volna nappalira járni, de nem volt más lehetőségem. Én 40 éven át - a mai napig is - fizetem az adókat, a nyugdíjjárulékokat, stb. Pedig én is szerettem volna fiatal "gyerekként" lányként még a gondtalanabb életemet élni. Most a 40 évessel, úgy gondoltam, habár idősebben, de visszakaphatok pár "elveszett" évet. A mai lapokat olvasva, miszerint a 40 éves is ellátás lesz és nem nyugdíj, ráadásul nem is emelkedik a felső korhatár alatt, nagyon elszomorított. Nem ezt ígérték. Ha jól tudom "Teljes jogú öregségi nyugdíj"-nak harangozták be, és a törvényük "élt 1 évet"-se. Köszönöm Fidesz, remélem kitalálták kire nem fogok soha szavazni. Hiteltelenek!!!

Szöszi51 # 2011.10.06. 15:30

Sziasztok!

Egy újabb sokkoló tervezet!!!!!!
www.nepszava.hu/…/article.php?…
Már azon gondolkozom, mikor visznek ki a Tisza partra és lőnek fejbe. Megoldódna a nyugdíjkérdésük. Lehetne azon a milliárdokon marakodniuk.

macobácsi # 2011.10.06. 15:26

Kedves Szafika!
Dehogy sértettél meg,sőt örülök,hogy ilyen gyorsan reagáltál.Valóban sok intézkedésben/ vagy annak elmaradásában/ nincs semmi ésszerűség.Pedig a nyugdíjrendszer átalakításában hónapok óta dolgozó sok szakembernek van ideje alaposan átgondolni a kérdést.Engem az egész azért érdekel/érint/,hogy 2012-ben számíthatok-e nyugdíjemelésre.
Üdv.: Macobácsi

szafika # 2011.10.06. 14:35

Kedves Macobácsi ! Remélem nem sértettelek meg , nincs is nálam bicska ! Nagyon sok mindenbe , amit csinálnak semmi ésszerűséget nem lehet találni, semmi józanságot, valaki azt íta ide egyszer, h nyugodjon bele nem fogják átminősíteni 100 évesen se !

szafika # 2011.10.06. 14:30

Kedves Macobácsi ? tényleg nem sorolják oda a 40-1-2-5 évvel rendelkezőket se !! És ne sértődj meg ,nem én vagyok a törvény alkotó ! Azok mind " okos , tanult, iskolázott , túliskolázott emberkék , akiknek mi nem számítunk semmit , tudod , annyit érünk, amink van ! " Röhej !

macobácsi # 2011.10.06. 11:22

Kedves Szafika!
Csak érdekességként közlöm veled,amikor pár évvel ezelőtt betöltöttem a 62 évet- egyébként 40 évi munkaviszonyom van- megkérdeztem a helyi TB nyugdíjakkal foglalkozó osztályvezetőjétől,hogy automatikusan miért nem sorolnak át öregségi nyugdíjasnak,azt válaszolta,nincs rá törvény,egyébként semmi hátrány nem fog érni,mert ez csak egy statisztikai megkülönböztetés. Hát így állunk.
Üdv.: macobácsi

Veci # 2011.10.06. 10:57

Jucu52
A magam részéről nem bántódtam meg a beíráson. Maradj továbbra is velünk.

Üdvözlettel Veci

nagyi54 # 2011.10.06. 10:20
Kedves előrehozott jelölt :
  • > ,,Nem a 40évest kell e miatt megszüntetni" ezt,h
érted ? szerinted megszüntetik ?
nagyi54 # 2011.10.06. 09:52

Itt is csak uyan azt tudom írni,h vaklárma az egész,
vagyis félre értette az újságíró, majd meglátjátok.
Más sajtó még nem írta a napi gazdaságon kívül,majd ha több sajtó,ezt írja talán elhiszem.

szafika # 2011.10.06. 09:44

Macobácsi, lehet , ugyanazért, mert a 40-1-2-5 évet ledolgozottakat se sorolják oda !

szafika # 2011.10.06. 09:42

Néhány éve , mikor rádöbbentem arra, h nemhogy 57, de 59 évesen se mehetek majd nyd-ba , nagyon kiakadtam , hova toligálják még, amikor eredetileg arról papoltak , h az évszázad közepéig fokozatosan emelik 65-re a nyd korhatárt, ezután arról volt szó, h legkorábban 60,5 évesen mehetek el, most meg csak 63,5 évesen mehet a korosztályom , /ha megszűnik az előrehozott, és csak csökkentettbe !/ a nőknél az 54-esek az első csoport, aki mindenképp csak csökkentettbe mehet, akárhány éve is lesz ! akárhány évet dolgozott is , aki volt olyan bolond, h dolgozott egy életen át, ahelyett , h követte volna egyesek és kettesek példáját !Ennyi idősen csaknem 50 évem lett volna , ezért is örültem a 40 éves lehetőségnek , amit a pasiknak is megadnék, mert nagyon sokan vannak olyanok , akik sose dolgoztak , sose fognak dolgozni ennek töredékét se, segélyekből, ilyen-olyan juttatásokból többet kaptak az elmúlt 20 évben , mint aki dolgozott 40 évet !!!Akkor hol is van a munka becsülete ????!!!!

sitimaci # 2011.10.06. 09:07
http://inforadio.hu/…d/hir-460319-
  • Novembertől,több lesz a nyugdij! Inforádió,hu
sitimaci # 2011.10.06. 08:47
----
  • Tisztelt,Drága,Gyönyörű hölgyek!!! /És T. Urak/! Remélem,hogy van a T.Kormánynak sajtós-Internet figyelője,felelőse,aki néha nézegeti azt,hogy micsoda borzalmas érzelmi,erkölcsi és bizony anyagi veszteséget okoznak az idősebb,a jól megérdemelt nyugdíjas vagy nyugdíjba készülő embereknek! Például,itt az Öregségi,A 40-éves és a Rokkant nyugdíjasoknak/akik valóban azok!!!/ és még ráadásul arra sem képesek,hogy pontosan és korrekten,időben tájékoztassák az embereket! A Rokkant Fórumon,van aki már az öngyilkosságon gondolkodik,azon,hogy minek élni! Erre még,hab a tortán,hogy a rendvédelmi szolgálatisoknak,külön elbirálást,kedvezményt adnak,akármilyen okokból,ez azért is érdekes,mert a T.Kormányt és az emberek többségét,az ő korai nyugdijazásuk és a szép "nyugdijas" pénzük borított ki,teljesen jogosan!Ezt érti valaki,mi folyik ebben az országban!------
macobácsi # 2011.10.06. 08:39

Nem értem,hogy a korfölötti rokkantnyugdíjasokat-akiknek megvan a 20 éves munkaviszonyuk- miért nem sorolják át öregségi nyugdíjassá,hiszen erre amúgy is jogosultak lennének. Így biztosan kapnának nyugdíjemelést.

Jucu52 # 2011.10.06. 08:35

Szafika!

De az!!!!
Viszont semmilyen diszkriminációval NEM ÉRTEK EGYET, pedig nagyon sok van ma Magyarországon és a világban!

Az egész nyugdíjazási kérdés már eddig is az volt, hiszen hosszan elemezhetnénk, hogy ki miért, hogyan ment el korábban nyugdíjba azon törvények alapján, amiket a politikusok hoztak. De elmentek, és az már szerzett jog. Vagyis az én álláspontom szerint lehet változtatni a meglévő rendszeren (és sok esetben kell is), de a szerzett jogokat elvenni nem lehet, visszamenőlegesen törvénykezni nem lehet, ha annak hátrányos következményei vannak a jogosult számára, mégis megtörténik. Vagyis a diszkrimináció itt "már csak" egy következménye annak, hogy sorozatban hoznak visszamenőleges intézkedéseket különböző rétegekre, akik aztán nem ezzel foglalkoznak, hanem azzal, hogy a másik miért igen, vagy nem érintett az éppen őt ért hátrányban.

Jucu52 # 2011.10.06. 08:28

Kedves Mindenki!

Azért tettem idézőjelbe a "megnyugodhat" szót, mert tudom, hogy (ITT) senkinek nem az ad megnyugvást, ha a másiknak is rossz. Viszont tény, hogy arra is rá akartam mutatni, hogy ezeknek az "intézkedéseknek" az a vége, hogy teljesen jó szándékú, ezeknek kiszolgáltatott emberek azt kezdik elemezni, hogy a másikra ez vagy az miért nem vonatkozik, vagy miért vonatkozik, holott a probléma a visszamenőleges intézkedésekből fakad. Engem legalább annyira dühít, hogy az előrehozott és egyéb korhatár alatti nyugdíjasokkal ezt akarják csinálni, mint ahogy bárkivel, akik jogszerűen, az ÁLTALUK hozott törvények alapján éltek a jog adta lehetőségükkel, vagyis a "40 éves" alapján már nyugdíjba vonultak épp úgy szerzett jogot veszítenek, mint azok, akik előrehozott stb. nyugdíjba mentek. Akik pedig még nem mentek, de gőzerővel arra készülnek, igencsak csalódottak lehetnek, teljes joggal. Mindenkit csalódás és hátrány ér, függetlenül attól, hogy milyen jogszabály alapján vették igénybe az ún. "korhatár alatti" nyugdíjazás lehetőségét.

Senkit nem akartam és nem akarok megbántani, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy mindannyian szenvedő alanyai vagyunk ezeknek az intézkedéseknek, és mindazok, akik már így vagy úgy elmentek nyugdíjba,hiszen mindenki jogszerűen járt el.

Mellesleg én nem hittem egyetlen percig sem, hogy a "40 évesek" kimaradnak, ezt csak a hírekben hangsúlyozták.

Egyébként, ha nem "jön közbe" az idén a "40 éves", akkor mint 1952. decemberi születésű, én is előrehozottba mentem volna, legalább is ez volt a szándékom, amit rá kb. két hétre meg is szüntetnek majd. Úgyhogy bármelyikkel én is -a velem hasonló helyzetben lévőkkel együtt- ugyanúgy járnék.

Bárki megbántva érzi magát a megjegyzésemtől, attól elnézést kérek. Egy csónakban evezünk, úgyhogy én mindenkivel együttérzek, akit ezek az intézkedések hátrányosan érintenek.

Mindenkinek szép napot, és remélem, legközelebb már jó hírt tudok megosztani mindenkivel.

Üdvözlettel:

Judit

szafika # 2011.10.06. 08:10

Jucu52, szerinted az nem diszkrimináció, h sokan 30-35 éve élvezik a 10 év alatt se befizetett nyd-at?! ha már így visszamenőleg működünk ?! Mi , akik fizettünk 40 évig , fele ideig se fogjuk !

szafika # 2011.10.06. 08:07

Veci, valamelyik rendvédelmis tüntető azt mondta, náluk a fegyver, lehet, h belátták a politikus urak, h van benne valami, és meggondolták a dolgot !

Veci # 2011.10.06. 07:07

Jucu52

Ide is beillesztem a másik topicban írt válaszomat, mivel te is megosztottad velünk a "HÍRT" és a véleményed.

Szerintem nem vagyunk nyugodtak azok, akik előrehozott nyugdíjasok, korkedvezményes nyugdíjasok (nem rendvédelmisek) vagyunk. Mivel a mi helyzetünk egy visszamenőleges jogosultságba való belenyúlás, ellátás átrendezése. Ha a hír igaz, amit a cikk tartalmaz, akkor megsúgom ez a lépés is várható lenne (volt). Más amit mondunk és más amit cselekszünk effektus.

Itt arra is utalok, hogy amikor május 13-án benyújtásra került az alkotmánymódosítás, akkor sokan nem rendvédelmisek elhitték, hogy tényleg csak a rendvédelemre érthető a módosítás, pedig abban egyáltalán nem az volt leírva, hogy csak a rendvédelmisekre fog vonatkozni, sajnos sokan nem olvastak a sorok között, esetleg még "magukban" örvendeztek, hogy hihihi, a rendőrők nyugdíja van veszélyben.

Szerinted az nem lenne diszkrimináció, hogy korhatár alatti bármilyen nyugdíjasok között különbség lenne? Úgy gondolom, hogy már az egy kedvező, majdnem biztonságos lehetőség jelenleg, hogy 54,55,56,57,58 évesen el lehet menni nyugdíjba.
Szerintem azzal is kalkulálni kell, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár emelkedik és nem minden 40 éves jogosultsági idővel nyugdíjba vonult nőnek 62 év az öregségi nyugdíjkorhatára (jelenleg utoljára az 1951-es születésűeké a 62 év), a később született nők és férfiaké fokozatosan emelkedik.

Hidd el, mi már korai nyugdíjban részesülők (nem rendvédelmisek) NEM azért szurkolunk, hogy a nők 40 évese kevesebb legyen. Arra is lehet gondolni, hogy bennünket éppen az érdekel, hogy a mi nyugdíjunk, vagy minek nevezzük se csökkenjen. Ha azonos "elbíráslás alá kerülne minden NŐ, szerintem az igazságosabb lenne.

NINCS BENNÜNK SEMMIFÉLE KÁRÖRÖM! De azért még lehet reménykedni, hogy a mi kutyánk kölykét nem bántjuk. Az egyéb korai nyugdíjasok helyzete, már majdnem biztos, hogy átalakul. Abban talán annyi az "előny", hogy 1-2-3 évet "kellene" kibírnunk az öregségi nyugdíjkorhatárig a nyugdíjemelésig, míg az 54 évesnek még legalább 10 évet, ahhoz, hogy (ha ez az újsághír megvalósulna) emelkedjen az ellátás. Lehet úgy is felfogni, hogy valamit-valamiért.
Bocsi, de ez kikívánkozott belőlem és nem sértegetésnek szántam, inkább azt gondolom, hogy egy becsapás áldozatai lennétek.

Várjuk meg a törvényt, majd az dominál és nem az újságírók és mi találgatásunk.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.10.06. 06:34
--
  • Köszi Jucu52,hogy idetetted ezt a cikket! Lám,akkor azok a Nők, akik a 40-évessel mentek nyugdíjba,szintén nem kapnak emelést,de a szolgálati nyugdíjasok igen! Érdekes és érthetetlen megkülömböztetés,hiába,a nagy akarásnak,nyögés a vége,igazságtalan,átgondolatlan ez az egész!
frici52 # 2011.10.06. 06:19

Tisztelt Veci!
Köszönöm a gyors választ én tettem fel rosszul a kérdést de a válasz második felében megkaptam.
Üdv:frici52

Jucu52 # 2011.10.06. 06:04

http://www.napi.hu/….497843.html
Egy idézet ebből:

A finanszírozási reform részeként jövőre a korhatár feletti nyugdíjakat az egészségbiztosítási alapból fizetik − de nem a befolyó egészségügyi járulékokból, hanem a nyugdíjalaptól átvett pénzekből −, így nem látni az intézkedés értelmét. A korhatár alatti öregségi és egyéb nyugdíjakat viszont a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fizeti, ezeket azonban már nem nyugdíjnak, hanem "ellátásnak" titulálják. Ilyen korhatár alatti öregségi nyugdíjasok például azok a nők, akik az Orbán-kormány törvénymódosítása révén 40 év szolgálati idővel nyugdíjba mehettek a 62 éves korhatár betöltése előtt.

Utóbbi megkülönböztetés komoly oka, hogy jövőre csak az öregségi nyugdíjak emelkednek a tervezett − 4,2 százalékos − infláció mértékével, a korhatár alatti ellátásoknál elmarad az emelés − ez látható a kiadások tervezett mértékéből is. A Napi Gazdaság értesülését a szociálpolitikáért és a nyugdíjügyekért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy kommentálta, hogy a "költségvetési tervezet szakmai (vagyis a nyugdíjemelés − a szerk.) értelmezése az NGM hatáskörébe tartozik", a gazdasági tárcától azonban lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Most legalább mindenki "megnyugodhat", hogy nem csak az előrehozott öregségi nyugdíjat érinti.

szafika # 2011.10.06. 01:24

Ancsika11, nem vettem célzásnak semmit , istókzicsi, h eszembe se jutott, csak kerestem kódokat, és alatta dupla sorba csak egy rakás nulla volt, olyat, meg, h 80valahány csak a 42 év utáni 84 %-ot találtam benne. / vicc volt, de kár volt megszólalnom ! és nem először ! /

Veci # 2011.10.05. 22:12

attuska520101
Egyenlőre várni kell a törvénymódosításra.

Az 1952, 1953-ban született nők azért kivételezettek, mert akkor amikor megemelték az öregségi nyugdíjkorhatárt a nőkét 55 évről 62 évre, a férfiakét 60 évről 62 évre, ezért kapják ezt a "kedvezményt".

Üdvözlettel Veci

attuska520101 # 2011.10.05. 19:44

Tisztelt fórumozók!

Férfi vagyok, születtem 1952.01.01 reggel 8 óra.
Állatorvosi ló.
Vegyiparpan dolgoztam 3 műszakban gyógyszer és növényvédőszer gyártásban 20 évet, ezután nem jár semmi kedvezmény, hiába szívtam magamba a mérgeket. Csak a politikusok nyilatkozatai szerint jár a vegyészeknek.
37 és fél év szolgálati időm van eddig, 14 évig tartó közalkalmazotti státuszomat elvették 2011 június 30. -ával, kábé 80 ezer lenne a nyugdíjam most, mert a közalkalmazotti bértábla csupán ennyit nyújt.
Jövő júliusra terveztem, hogy elmegyek előrehozott csökkentett nyugdíjba, 60 és fél évesen, mert a mostani jogi állapot szerint ez lehetséges. A cégemmel nem igen tudnék idén megállapodni, mivel nem fizetné ki a nyugdíjamat addig.

A tervezet szerint korosztályunknál a változtatások nem érinthetik durván.

Ezért a nők közül az 1952, sőt az 1953 születésűek is elmehetnek jövőre előrehozott és 37 év szolgálati idővel akár csökkentett előrehozott nyugdíjba is.
Továbbá (nagyon helyesen szerintem) a gyermek után is megállapítható náluk kedvezmény. Továbbá 40 év szolgálati idővel életkortól függetlenül is elmehetnek öregségibe.

Ezzel szemben én, a 8 óra születési késedelem miatt, hogy ne érintsen durván a tervezett változtatás, nem mehetek el sem előrehozott öregségibe, sem csökkentett előrehozottba, hanem a fokozatosság elvének durva felrúgásával 2 és fél évvel kelle még többet dolgoznom a nyugdíjig a törvénytervezet szerint. Ha megérem egyáltalán.
Szolgálati idő nem számit.

Szerintem ez felettébb diszkriminatív, főleg tudván, hogy a férfiak várható életkora kevesebb.

Feleségem már 4 éve nyugdíjas, nagyon mennék már utána, már az sem érdekel, hogy mennyi nyugdíjam lenne, igen fáradt vagyok már, szeretnék még 5-6 évet kisnyugdíjasként élni a párommal.

Kérdésem:

Van e, lesz e lehetőségem nyugdíjba menni 2014 júliusa előtt?

Mit lehetne lépni ez ügyben?