Előrehozott öregségi nyugdíj

mogyi1123 # 2011.02.18. 11:05

Üdvözletem

Születési idő: 1956
Kérdéssel fordulok a fórumozókhoz, válaszukat előre is köszönöm.
Elmehetek e nyugdíjba ezek az adatok alapján, ha igen mikor és milyen nyugdíjba. (kedvezményes öregségi nyugdíj, előnyugdíj....)

Szolgálati idő: 38 év 151 nap
Kedvezményes jogosultsági idő jogviszonyban: 34 év 25 nap

Jelenleg is dolgozom.
Köszönöm

Veci # 2011.02.18. 11:29

mogyi1123

• Nincs meg minden feltétel a nyugdíjba vonuláshoz. A ma még hatályos tv. szerint előrehozott nyugdíjhoz nem rendelkezel az életkori feltétellel (64,4-3=61,5 év). Ha a nyugdíjreform meghagyná az előrehozott nyugdíjat, akkor csak 61,5 évesen, max. 8,4 %-al csökkentett összegű nyugdíjat kaphatsz, 18/B.§ (3) a) pont.
  • A jogosultsági időhöz is közel 6 évet kell dolgoznod (munkaviszonyban lenni). Vagyis, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd, és addig nem változtatnak a törvényen, akkor ez csökkentés nélküli nyugdíj lenne. 18.§ (2a)-(2d).

ITT a nyugdíjtörvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Itt találod a Nők 40 év jogosultsági idővel kapcsolatos tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/?…
Kérj jogosultsági idő megállapítást a Nyugdíjbiztosítótól a K01-es nyomtatványon (van akit sajnos meglepetés ért), de neked még van rá időd.

Üdvözlettel Veci

mogyi1123 # 2011.02.18. 17:04

Köszönöm a tájékoztatást Veci!

rotu # 2011.02.19. 03:38

T. Veci!
A segítségedet kérem, szeretném megtudni, mikor mehetnék nyugdíjba, minél előbb pl. előrehozott öregségi nyugdíjba. 1953-ban született nő vagyok,és ebben az évben leszek 58 éves.
Szerinted érdemes lenne ezzel élnem?
Segítséged előre is nagyon köszönöm!

Veci # 2011.02.19. 08:28

rotu
Te 2011-ben két lehetőség szerint mehetnél nyugdíjba, ha a feltételekkel rendelkezel. Az előrehozott nyugdíjba vonulás életkori feltételével nem rendelkezel (59. év), és nem tudom mennyi a szolgálati időd. A teljes összegűhöz 40 év kell, a csökkentetthez min. 37 év.

• Ha megvan a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő, gyes, gyed, stb. együtt véve 40 év), akkor az idén nyugdíjas lehetnél. Kérj mielőbb jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon. A jogosultsági időbe nem számít bele a tanulmányi idő, a szakmunkásképzésből a nyári gyakorlat igazolt része csak (neked kell ennek utána járni), nem tartozik bele a munkanélküli ellátás, esetleg ápolási díj, passzív táppénz ideje sem. EZT olvasd el: http://www.onyf.hu/?…
  • MÁS lehetőség a korengedményes nyugdíj: ha a munkáltató megállapodást kötne veled (erre törvény nem kötelezi a munkáltatót), aki vállalná, hogy az 59. szülinapodig egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíjad+postaköltség+nyugdíjemelés összegét. Esetleg ezügyben érdeklődj a munkáltatónál, legkésőbb dec. 31-ig lehet megállapodsást kötni. A szolgálati idődtől függően vagy csökkentés nélküli, vagy csökkentett nyugdíj lehetne. EZT olvasd el: http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.02.19. 09:20

Ki tudja a választ? Egy új szóbeszéd/hir/! Idáig ugye a PASSZIV betegállomány nem számitott bele a szolgálati időbe. Most az a legújabb hir,hogy a HOSSZANTARTÓ betegállomány, /munkaviszonyban van a dolgozó/nem számit bele,annyival többet szükséges dolgozni az évek elismeréséhez amennyi ideig volt hosszantartó táppénzen! A nyugdijösszeg kiszámitásánál persze figyelembe veszik!Valós ez a hir és ha igen,akkor mi a hosszantartó betegállomány??? Egy hónap,három,négy,vagy mennyi? Ki tudja? Köszi

sitimaci # 2011.02.19. 09:20

Nem a Nők negyvenéveséről van szó!!!

Veci # 2011.02.19. 09:59

Honnan vetted ezt a hírt? Pletyka, vagy valahol olvastad? Nem kellene újabb és újabb ötleteket adni a törvényalkotóknak, elég találékonyak ők maguk is (pl. visszamenőleges hatályú törvények).
A ma még hatályos tv. szerint a szolgálati időben benne van táppénz is .
ITT olvasd el a 37-38.§-t:

Üdvözlettel Veci

rotu # 2011.02.19. 11:34

T. Veci!
Köszönöm a segítséged, egyébként 37 év szolgálati idővel rendelkezem. Ebben az évben amikor betöltöm az 58. évemet akkor már elkezdtem a 38. évet. A közigazgatásban dolgozom. Próbálok beszélni a főnökömmel:)

álom 52 # 2011.02.19. 13:40

T Fórum!

1952 születésű nő vagyok. Ez évben kell visszamennem az OSZI -hez felülvizsgálatra. Van lehetőségem helyette az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez? Ha van akkor mi a teendőm? Egyébként 43 év szolgálati idővel rendelkezem. Úgy tudom, hogy beszámít a szolgálati időbe a rokkant évek száma is.
Köszönettel
Álom 52

Veci # 2011.02.19. 16:08

álom 52
A ma még hatályos tv. szerint a rokkantsági időtartama kedvezményként beszámít, ha előrehozott nyugdíjba megy valaki.
18/A. §
(5) Az előrehozott öregségi nyugdíjra és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság, valamint a csökkentés mértékének megállapítása szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.19. 16:12

álom 52
Szerintem a teendő (de kérdezd meg majd ha ott lesz az idő), a rokkantsági nyugdíj folyósításának megszüntetése és a K02-es nyomtatványon a nyugdíj igénylése.
Az átmeneti járadék folyósítása mellett így indítottuk el a férjem előrehozott korkedvezményes nyugdíját, az ellátást megkapta, és napokon belül megérkezi (már elküldték) a végzés és a nyugdíjelőleg.

Üdvözlettel Veci

álom 52 # 2011.02.19. 16:55

Köszönöm a választ
Álom 52

Rubi52 # 2011.02.19. 20:22

Kedves Hozzáértők!
Minden tiszteletem a Tiétek, hogy kitartóan, sokaknak segítetek, most én is kérdeznék.
Április elején betöltöm az 59-et (nő vagyok).
Ha szerencsém van, és nem változik semmi, előrehozottba elmehetek, a szolgálati időm 2 hónap híján 41 év, nem merek 2 hónapra elmenni dolgozni, mert félek, hogy közben megváltozik a törvény, és hoppon maradok.
A 40 ill. 41 év szolgálati idő esetén nagy-e a különbség a nyugdíj megállapításánál?
Jelenleg munkanélkülin vagyok (3hete),nem tudom, hogy ezt meg kell-e szüntetnem már a nyugdíjkérvény beadásakor, ill. elég-e néhány nappal a nyugdíjjogosultság napja előtt? És mennyivel előbb lehet beadni a kérelmet legkorábban, talán a folyamatban levő ügy estén már az esetleges törvényváltozás sem számít.
Mindannyian pánikolunk kicsit, nem lenne jó a finis előtt ráfázni:)))
Előre köszönöm a segítséget, és kívánok mindenkinek kedvező híreket!

Veci # 2011.02.19. 21:19

Rubi52
Ennyire gyorsan nem változik meg, hogy téged és kortársaidat érintse a változás. Másnaptól kérheted a nyugdíj megállapítását. A Munkaügyi a megszüntetéskor kiadja az igazolást.

• Ha nem tudsz elmenni dolgozni, akkor maradj az álláskeresési járadékon, ha meglesz a 41 év betöltött szolgálati időd (inkább 5 nappal több, mint egy nappal kevesbb), akkor a nyugdíjad +2%-al lesz több. Ezt ne hagyd ki, a nyugdíjemeélsre még úgyis sokat kell várni.
  • A Munkaügyi Központban akkor kérd az ellátás megszüntetését nyugdíjbavonulási indokkal, amikor biztos meglesz a 41 év szolgálati időd.
  • A nyugdíjkérelmet 2-3 héttel korábban is beadhatod, mint ahogyan kérnéd a megállapítását, de amíg nincs minden papír beadva ( a jogviszony megszüntetését igazoló lap, TB kiskönyv is), addig nem állapítják meg a nyugdíjat. Az utolsó beérkezett papír után 22 munkanapon belül várható végzés/határozat, ezt követően 10 munkanapon belül utalják a nyugdíjelőleg(nyugdíj összegét. Max. annyival lenne előrébb az ügymenet, hogy a K02-es nyomtatvány és munkaviszonyogazolások beérkezését követő 10 napon belül küldenek egy hiánypótlást kérő lapot. Amikor minden beér, attól számítódik a határidő.
  • Nem kell még pánikolni, hamarosan megtudjuk milyen lépések várhatók.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.02.19. 21:29

Szia Veci!
Korábban már beszéltünk és megigértem,hogy ha konkrét fejlemények vannak beszámolok róla. Tudom,hogy a férjed is előrehozott,korkedvezményesbe vonul.
Nos az alábbi helyzet van :

• elismert korkedvezményes idő 2 év,
  • 2011.január 20-ig összes munkaviszony,összes szolgálati idő 39 év 155 nap,-melyből következik,hogy ezév augusztus 30-án 40 év szolgálati ideje lesz a férjemnek,
  • a férjem 1953.julius hóban született igy betölti ezévben az 58.életévét.
  • Jelenlegi munkaviszonya augusztus 30-án megszűnik.Ez utóbbi már tény.

A vonatkozó jogszabályok szerint szerintem augusztus 31-én elmehet előrehozott korkedvezményes nyugdijba,42 év szolgálati idővel és -8,4 %-os csökkentéssel.

A szolgálati idő elismerési kérelemre jött határozatban a nyugdijfolyósitó ezt nem irta le,csak idézi a jogszabály vonatkozó részeit.
Legyél kedves írd meg szerintem jól gondolkodom-e?

Veci # 2011.02.19. 21:46

agica20
Annyit jól gondolsz, hogy aug. 31-től elmehet előrehozott korkedvezményes nyugdíjba, de a csökkentés max. 6,6 % lesz, Pár napon belül kapja a férjem a végzést, már postázták a Nyugdíjbiztosítótó.
19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.
Ezt nekünk írásban közölték (max. 3,6%).
Kérdezz rám pár nap múlva, tájékoztatlak, hogyan alakult a férjemnek.

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.02.19. 23:15

Ha tudnám,hogy jött ki neked a 6,6 % ?

Na majd még beszélünk! Köszönöm !

sitimaci # 2011.02.20. 07:23

Sajnos sok hir/ álhir/ pletyka útján terjed,munkahelyen,utcán baráti körben.Hogy ők honnan tudják,mindig az a válasz,hogy halották,de van olyan is,hogy a cégnél ahol dolgozik,az mondta,aki intézi a nyugdijügyeket,sajnos ő is rosszul tudja,vagy rosszul értelmezi a szabályokat.Ezért is jó ez a fórum,de egyben kritika a kormányunkra nézve,hogy itt tudunk meg bizonyos dolgokat.Köszönet a szakértőnknek,Vecinek és mindenkinek aki segit eligazodni ebben a rendkivűl"gazos" jogszabályok között, nyugdij ügyben!!!

Rubi52 # 2011.02.20. 07:43

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a gyors, és mindenre kiterjedő választ!

Üdvözlettel: Rubi 52

Veci # 2011.02.20. 07:53

agica20

• A 2 év korkedvezménnyel az 1953-ban született esetében a korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatár 61 év.
  • Előrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatára, ha megvan a 42 év szolgálati idő, a nyugdíjtörvény 18/B.§ (3) b) pont alapján 61-2=58 év.
  • A férjemnek bőven megvan a korkedvezmény hozzáadása nélkül, mivel van tényleges szolgálati ideje 42 év.
  • a te férjednek a korkedvezmény hozzáadásával 40+2=42 éve megvan a 19.§ alkalmazásával, így ő is elmehet 58 évesen előrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíjba.
  • a csökkentésnél pedig az 58+2=60 év, a korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárukhoz 1 év hiányzik (61 évhez), ezért a csökkentés mértéke a

18/B.§ (2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,

Ide másolom, amit a férjemnek írtak a Nyugdíjbiztosítótól Budapestről:
Az előrehozott nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét,

• ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál – az érintett esetében 63. életév betöltése - több mint egy évvel fiatalabb, akkor először 3,6 százalékkal,
  • majd annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez.

A csökkentés mértéke azonban nem haladhatja meg a 8,4 százalékot.
A korkedvezményt szerzett személynek az előrehozott öregségi nyugdíj csökkentésének meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartalmával növelve kell figyelembe venni.
(Amennyiben az igénylő az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb, akkor az öregségi nyugdíj összegét annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár
betöltéséhez.
)

Így jön ki a 3,6 %-os csökkenés.

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.02.20. 10:28

Kérdezem,hogy az a nő,aki betöltötte az 59.életévét,és 40 év szolgálati idővel rendelkezik,teljes,vagy csökkentett nyugdíjat kap-e?
Másik kérdés,ha az 59 éves nőnek 6 hónap hiányzik a 40 szolgálati évből,mennyi a csökkentés mértéke?
Kérlek benneteket ne a jogszabályt küldjétek el,azt már sokszor elolvastam.
Előre is köszönöm,aki segíteni tud.

Veci # 2011.02.20. 10:50

nyugi

• A 40 év szolgálati idővel az 1952-1953-ban születettek a ma még hatályos tv. szerint csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba tud menni.
  • Azt a 6 hónapot érdemes megszerezni akár munkaviszonnyal, akár munkanélküli ellátással.

18/A. §
(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.

Bajban vagyok a számolással, ezt úgy értelmezem, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár és az 59. év közötti időt veszik figyelembe. Szerintem max. 7,2 % lenne a csökkentés.
Nem akarom megzavarni a lelkivilágodat, de biztos válaszolni fog Lyonee, a számolással hadilábon vagyok.

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.02.20. 11:21

Én most nagyon meg vagyok kavarodva.

• Ha megvan a 40 év akkor 59 évesen teljes nyugdíj.Értem.
  • Ha hiányzik pár hónap,akkor a 62,5 év és az 59 különbözete,vagyis 3,5 év csökkentés lenne.De max.3 év,vagyis 1095 nap lehet a csökkentés.

Tehát pár hónap szolgálati idő hiánya miatt,alapos csökkentésre lehet számítani? Már nem tudom megszerezni azt a pár hónapot,mivel az a 26000 ft nem segít életben maradni.
Pedig már beadtam a kérelmemet,most jól lecsökkentik a várható nyugdíjamat.Nem vagyok feldobva.
Üdv. mindenkinek.

Veci # 2011.02.20. 11:43

nyugi
Majd Lyonee válaszol, nekem így jött ki. Tudom, hogy nehéz a segélyből megélni, jó lett volna, ha meglett volna a 40 éved. A jogosultsági időd nincs meg?

Üdvözlettel Veci