Előrehozott öregségi nyugdíj

norka88 # 2011.02.11. 19:01

Kedves Veci !
Lehet hogy nem tudsz ezen a fórumon választ adni, de azt szeretném megtudni, hogy igaz-e ha valaki otthon ápolja valamelyik szülőt, persze egy kis testvéri segítséggel, de nincs ápolásin, mert dolgozik, és az idős szülő elhunyta után még hat hónapig a kaphatja a nyugdíját.
Ezt valahol hallottam.
Előre is köszönöm a választ.

agica20 # 2011.02.11. 21:43

Kedves hars52!
Én téged nem bántottalak meg.Kérlek ne sértegess!
Feltettem egy kérdést és volt aki válaszolt rá. Mit kellene ezen szégyenleni?

Azért a férjem is össszedolgozott 40 évet,tehát nem vakargatta egy életen át.
Talán nem állok messze az igazságtól ,ha azt gondolom rólad,hogy nem igen dolgoztál pl.mélyművelésben a bányában és nem szolgáltál pl. rendfenntartóként 1-2 évet Vietnamban.

Köszönöm Veci a választ!

agica20 # 2011.02.11. 21:48

Kedves hars52!
Én téged nem bántottalak meg.Kérlek ne sértegess!
Feltettem egy kérdést és volt aki válaszolt rá. Mit kellene ezen szégyenleni?

Azért a férjem is össszedolgozott 40 évet,tehát nem vakargatta egy életen át.
Talán nem állok messze az igazságtól ,ha azt gondolom rólad,hogy nem igen dolgoztál pl.mélyművelésben a bányában és nem szolgáltál pl. rendfenntartóként 1-2 évet Vietnamban.

Köszönöm Veci a választ!

Musuka # 2011.02.12. 09:07

Kedves Veci!

Az öcsém 1954-ben született, 2 éve munkanélküli, jelenleg a minimális ellátást kapja, dunántúli kisvárosban él, ahol esélye sincs munkát találni ennyi idősen. Bőven túl van a 40 év szolgálati időn (még a munkanélküliséget is levonva). Milyen lehetősége lenne arra, vagy van-e egyáltalán lehetősége arra, hogy akár előrehozott öregségi nyugdíjban részesüljön?

Musuka

hars52 # 2011.02.12. 09:29

Ágica20

Ne haragudj nem akartalak bántani.Csak a tegnap nem az én napom volt. Bocs

gabusch # 2011.02.12. 13:46

Ezt ismeritek ?

http://www.es.hu/…dijstrategia

Üdv:Ga

könyvmoly # 2011.02.12. 14:32

Kinyílik a bicska a zsebembe az ilyen félinformációkat tartalmazó cikkektől.
Mintha nem létezne hazánkba munkáltató aki alig várja hogy akármilyen indokkal elküldhesse a dolgozót a cégétől nem csak nekünk ötveneseknek nincs munkánk. A környezetemben nagyon sok olyan van aki csak minimálbért kap már régóta és nincs zsebbe dugott pénz. Minél később mehet valaki nyugdíjba annál nagyobb az esély, hogy addigra rég elveszíti lakását házát vagy saját lakásába megfagy vagy éhen hal.
Ha nincs pénz gyógyszerre orvosra műtétre
mitől legyen egészséges matuzsálemi nyugdíjas.

sitimaci # 2011.02.12. 15:18

Kedves gabusch!!! Elolvastam és köszi a feltöltést,valóban jó ha mindenki elolvassa,érdekes az irás!/Hozzá tudnák szólni,de már régebben megtettem itt./

bozokata # 2011.02.12. 16:17

Kedves Veci!
1955-ben születtem, 1969-1972-ig szakmunásképzőbe jártam, azóta dolgozom, légyszíves mond meg, hogy a 2011-ben hatályba lépő tv. alapján igénybe vehetem-e a nők 40 év utáni nyugdíjbavonulási lehetőségét.
Nem tudtam ezidáig tisztázni, hogy a szakmunkásképző /az ösztöndíjból nyugdíjjárulékot vontak/. ebben az esetben beleszámítható-e a szolgálati időnek.
Köszönöm válaszod
Ui. elnézésedett kérem, ha ezt a témát esetleg már érintették, de konkrétan nem találtam választ kérdésemre a fórumon.

agica20 # 2011.02.12. 18:25

hars52 !

Hát igen,valamennyiünknek meg van a maga baja,a saját problémája, az egyéni életútja és mindenki megpróbál élvemaradni ezentúl is ! Nem lesz itt könnyű senkinek sem,legalábbis azoknak ,akik ezeken a fórumokon kérdezgetik,erősítgetik egymást.
Nem haragszom ! Kívánom,hogy az elképzeléseid szerint alakuljon a jövőd!

agica20 # 2011.02.12. 18:35

Gabusch! Ez tényleg nagyon jó cikk!
Ajánlom olvassátok el !

http://www.es.hu/…dijstrategia

Hm.....

Veci # 2011.02.13. 06:19

Musuka
Az öcsédnek a ma még hatályos tv. szerint (ha nem változik a reform elképzelések kapcsán), 60,5 évesen van lehetősége előrehozott nyugdíjba menni, ha 42 év szolgálati ideje meglesz (a munkanélküli ellátás is beletartozik). Ha nem lesz meg a 42 éve, akkor 61,5 évesen. Ez max. 8,4 %-al csökkentett, de 2013 után más lesz a számítás.
Az öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év.
MÁS: ha van egészségkárosodása, akkor megpróbálhatja az ORSZI vizsgálatot, akár (bár most akarnak még tovább szigoratani). Ezt a háziorvossal beszélje meg.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.13. 06:33

bozokata

Ha beleolvastál volna (dec. 30-ig érdemes) a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba, biztos megtaláltad volna a kérdésedre a választ. ITT: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

• A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony és a gyerekekkel otthon töltött időnek kell összesen 40 évnek meglenni. Nem tartozik bele a tanulmányi idő, a nyári gyakorlatból esetleg annyi, amit érdemben igazoltnak találnak. ITT olvasd el: http://www.onyf.hu/?…
  • Neked, ha minden oké és nem változik tovább a törvény, várhatóan 2012-ben lesz meg a jogosultsági időd. Kérj jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon. Küld be az gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát. Ha visszaolvasol több érintett megírta, hogyan járt el. ITT a nyomtatvány: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Putyi2 # 2011.02.13. 09:50

Beleolvastam az ÉS cikkébe, ime egy idézet:
"Ha nem akar a kormány 2013-ban majdnem kétszer akkora zuhanást előidézni az új nyugdíjak értékében, mint a második Gyurcsány-kormány 2008-ban, akkor minél hamarabb ki kellene teríteni a kártyáit az átmenet kezeléséről."

Vagyis: a 2013-ban érvénybelépő szabályt a Horn kormány alkotta, most kell majd persze megoldani az általa okozott és előre látható gondot.
A 2008-as szabályt pedig a Gyurcsányék, ennek én is elszenvedője lettem. Sajnos :-)

Üdv.: Putyi2

jeva52 # 2011.02.13. 18:35

2011.02.08-án feltett kérdésemre továbbra is várom a reagálást.
Ha kérdésemre túl nehéz a válasz, kérem akkor is a visszajelzést legalább.

Köszönettel: Jeva52

lenah # 2011.02.14. 11:47

Kérlek, legyetek a segítségemre!

49-ben születtem, 2006.május 1-én (57 évesen) előrehozott nyugdíjba mentem. Ez év május 1-én töltöm a 62 évet, amikor jogosulttá válok az öregségi nyugdíjra. Szeretném ha valaki ismerné, és megosztaná velem a rám vonatkozó rendeletet, hogy ezek után emelkedik-e a nyugdíjam, és kell-e kezdeményeznem az öregségi nyugdíj megállapítását, vagy ez megy automatikusan?

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Üdvözlettel: lenah

hars52 # 2011.02.14. 13:43

Lenah!
Szerintem nem fog a nyugdíjad összege változni.

szmarika # 2011.02.14. 14:19

Azt szeretném kérdezni, hogy az öregségi nyugdíj számításakor figyelembe veszik-e a szakközépiskolai éveket (4 év)és a rokkantnyugdíjban eltöltött időt?

ilonya # 2011.02.14. 15:24

Kedves Fórumozók,
régóta olvaslak benneteket,sok jót tanultam tőletek.
A magam ügyében kérek segítséget,mert kicsit megkavarodtam az információ áramlatban.
Születtem:1953.09.01-én.Nő vagyok.
1972.08.01. óta dolgozom folyamatosan.2006.01.02-2006.05.01.között álláskeresési támogatáson voltam.Azóta folyamatosan dolgozom ismét,2009.09.óta két munkahelyem van,egy teljes és egy félmunkaidős.
2 lányom van,velük az un. "szülési szabadságon" voltam.A szolgálati viszonyomba bele számít az iskolám is,2010.12.31-ig 40 év és 98 nappal rendelkezem,ezt már tavaly kiszámították a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon.
Kérdésem a következő: a jelenlegi jogszabályok szerint mikor mehetek el nyugdíjba?Esetleg a két munkahely számít valamit?
Várom a segítségeteket,
köszönettel
cicso

agica20 # 2011.02.14. 20:35

Kedves lenah !

Jól írja hars52,hogy a nyugdijaddal semmi nem fog történni.Elmentél előrehozott öregségi nyugdíjba 57 éves korodban. Ennyi.Azóta nyugdíjas vagy... és remélem maradsz is sokáig.Semmi teendőd nincs, és nem is fogják újból megállapítani a nyugdijadat.

Amikor elmentél előrehozottba ,sikerült egy komoly kedvezményt érvényesítened, amit azóta is élvezel.
Mellesleg én is így mentem el!

Üdv.Majd az év eleji emelésekkel szépen halad felfelé a nyugdíjad.

hars52 # 2011.02.15. 06:02

Kedves Ilonya!
A nők kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági időd szerintem nincs meg (nem számit bele az iskola és az álláskeresési támogatás), előrehozott öregségi nyugdíjba pedig az 59 éves korod elérte után mehetsz, az pedig 2012-ben lesz.A két munkahely pedig nem növeli a jogosultsági idődet, legfeljebb a nyugdíjad összegének megállapításánál számít.

hars52 # 2011.02.15. 13:05

Kedves mindenki!
Miért lehet, hogy ezen a topicon az utolsó hozzászólás 2005. dátummal íródott? Amikor reggel még 2011-nél tartottunk.

Korall54 # 2011.02.15. 14:40

hars52

Időnként megfordul az hozzászólások időbeni sorrendje, nem tudom, miért.

Üdv: Korall (53-as nö)

keresztapa # 2011.02.17. 22:17

Azt szeretném kérdezni, ha valaki a 40 éves munkaviszony alapján (2011-es törvény a nőkre vonatkozóan), illetve az életkora alapján szintén jogosulttá vált az előrehozott öregségi nyugdíjra(sőt a 41 éve is meglesz júliusban), melyik lehetőséget érdemesebb kihasználni. Van- e különbség például a szorzókban? (A felmentési időben például lehet!)
Érdemes-e a szorzókra várni(március?- április?)?
Rejthet- e veszélyt, ha nem a lehetőség szerinti legkorábbi időpontban, hanem ennek az évnek egy későbbi időpontjában megy nyugdíjba? (pl.: változó szabályozás érintheti-e még?)

Veci # 2011.02.18. 09:15

keresztapa
A ma még hatályos törvény szerint a számításban, szorzókban nincs különbség, de szerintem az adategyeztetés egyszerűbb az előrehozott nyugdíjnál, a helyedben azt indítanám el, legkorábban az 59. szülinaptól. A felmentési időt, ha a dolgozó mond fel nem kötelező megadni, erre a tv. nem kötelezi a munkáltatót.
A nyugdíjjogosultság megszerzése után bármikor igénybe lehet venni a nyugdíjat.
Majd ha meglesznek a szorzók (márc. vége felé), akkor kalkulátor segítségével tájékozódhatsz a várható nyugdíj összegéről pl. itt: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
A helyedben legkésőbb dec. 31-el kérném a nyugdíjat (utolsó munkanap dec. 30 legyen), mert ha lesz 2012-ben nyugdíjemelés, az téged is érintene.

Üdvözlettel Veci