Senki sem tudja a ma 16.55-kor feltett kérdésemre a választ?
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Fórumozók! Előrehozott nyugdíj ügyben szeretnék én is tanácsot kérni.
Előrehozott csökkentett nyugdíjba szeretnék menni dec. végén, 37 év szolgálati idővel, 59 évet betöltve. (42 évem lenne, de sajnos 5 kft-s évem elveszett, mivel nem fizették a tb-m.)
Köztisztviselőként dolgozom, jövő év ápr. 20-án lenne esedékes a 35 éves jubileumi jutalmam.
Munkáltatóm első reakciója az volt, hogy változtak a jogszabályok, előrehozott csökkentett nyugdíjnál egyáltalán nem biztos, hogy megkapom a jubileumi jutalmat, ill. ha igen, csak abban az esetben, ha az esedékessége napján még munkaviszonyban állok, de még utánanéznek, mert nagy érvágás a hivatalnak, hirtelen 4 nyugdíjba menő dolgozó.
Ha mégis mehetnék az idén nyugdíjba, mikortól kérjem a felmentésem, ill. mikor nyújtsam be a a nyugdíjazási kérelmem.
Ha csak jövőre sikerül a nyugdíj, akkor már gondolom az új alapnyugdíj és egyebek szerint számolják majd ki.
Előre is köszönöm a segítséget.
Kedves Veci,és Csera.
Köszi az infót,de mivel időben senki sem reagált,így izgulva de rohadt mérgesen bementünk a nyufiba.A méreg azért,mert már előre köszönnek nekünk annyiszor hivogatnak be.Na de ha igaz,akkor vége.Elfogadtak mindent,csak a NAV-ot kérdezik meg,hogy van-e tartozásunk.
Na köszi mindenkinek a sok tanácsot,sokat tanultam belőle.Legközelebb az én 40 évesemmel jövök tanácsokért.Sziasztok.
miklos123
A kiszivárogtatott tervezet szerint úgy értelmezhető ahogyan te fogalmaztad. Remélhetőleg nem tesznek különbséget az azonos korosztály szerint. A közalkalmazottnál, ha megkapja a felmentési időt, annak az áthúzódása miatt tennék be gondolom az átmeneti részt, de nem tartom így igazságosnak.
A professzorra annyira nem építenék, mivel tavaly a nők nyugdíja esetén is értelmezési probléma volt az ő kommunikációjában is szolgálati idő és munkaviszony fogalmában. Emiatt többen munkanélkülikké váltak, mert a munkáltató is számított arra, hogy a jogosult nyugdíjas lehet, de "megijedtek" a törvénykezéskor, hogy ha a szolgálati időt veszik figyelembe, akkor túl sok nőt érint, ezért kivették a tanulmányi időt és még sokmindent ami a szolgálati időbe meg beleszámít.
Szerintem a 2/3-al szemben nem igazán találni, aki eredményesen tudna képviselni bennünket, a mostani idősügyi képviselet döntő többsége kormányoldali.
Érdekeinket a demonstrációkon lehetne érvényesíteni, csak sajnos félő, hogy nem hallja meg, akinek kellene.
Meg lehetne éppen próbálni ide beírni a professzor úrnak(nagyon sok eredményt nem képzelek hozzá):
http://www.parlament.hu/…pv.kepv_adat?…
Vagy, a saját képviselőnknek írni.
Üdvözlettel Veci
Miklós123!
A tervezett szerint igy van.Én 52.január01.-én születtem,és úgy néz ki,hogy hiába van 42,5 év szolgálati időm,1 nap miatt rá kell húzni még 2,5 évet.Nekem is van munkám,de szívesen átadtam volna a helyemet az ifjúságnak.Hát nem röhej?! Ilyen okos képviselőkre szavaztunk. Tibor
Szeretném megkérdezni, hogy a határozatban a szolg.idő adatlapon mit jelent a 84-es és a 01 kód?
Köszönöm szépen ha válaszoltok
52-es születésű férfi vagyok, tehát (eddig még) érdekelt a csökkentett összegű előrehozottban. Az eddigiek szerint viszont nekünk már erre nem lesz lehetőségünk (kivéve, ha közalkalmazott, 30.A §, felmentés, satöbbi, tehát nem sokan).
Jól értem tehát, hogy aki 51. dec. 31-es, az elmehet csökkentettbe, aki pedig 52. jan. 1-es, az majd csak két és fél év múlva rendes (?) nyugdíjba? Semmi átmenet? Elméletileg (és a gyakorlat is valami ilyen lesz) akkor két és fél évig a magyar férfiak nem mennek majd nyugdíjba?
Tényleg így lesz? Normálisak ezek? Nincs nekünk valami érdekképviseletünk, ahol ezt legalább fel lehet vetni? (Iván László?)
Nekem van munkám, de aki munkanélküli 52-es, az most kapott még két évet hozzá?
Választ szeretnék kapni, legalább ezen a fórumon.
Köszönöm: Miklós
Somarka!
A NYENYI adatszolgáltatást anno nem az APEH-nak kellett beküldeni, hanem a Nyugdíjigazgatóságra minden év ápr. 30-ig, az előző évről. De már nem kell. Ettől független minden munkáltató meg tudja csinálni.
Somarka!
A NYENYI adatszolgáltatás valóban megszünt 2010.01.01-től, de a program az onyf honlapján attól még megvan, és a cégek le tudják tölteni és meg tudják csinálni. Kérjed a cégedtől a NYENYI adatlapodat. Én 2011.03.16-tól vagyok nyugdíjas és tőlem is kérték, és be is adtam.
üdv: Zsuzsa
Hétfőn nem szabad ügyintézni, csekket fizetni, hivatalba, szolgáltatókhoz mászkálni! Péntek délben vagy zárás előtt 10 perccel senki sincs ilyen helyeken, akkor kell menni!
varga edit
Nem kell parázni, ez normál ügyintézési forma, csak a papírok legyenek rendben. Az 1 személyes kft-ben a férjed tagi jogviszonyban volt biztosított, ez nem jogosít korkedvezményes nyugdíjra. Ezért kellett a változás munkaviszonyra. Itt már a munkáltató (ha feltételek adottak)megválthatja a háralévő időt.
A könyvelőtök tudni fogja, hogy mit kell előkészíteni ehhez az ügyintézéshez - beszéljétek meg.
hars52!
Kedves Zsuzsa!
Ma ismét bent voltam a TB-ben, leadtam a papirokat a 40 éveshez, DE még kérnek valamit. A 2010. és 2011.évre nyenyi lapot. Ez nem szünt meg? Azt a nyenyit kérik, amit az APEH-hoz beküldött a cég. Volt ilyen?
Elképesztően sokan voltak ma d.e.! 1/2 10-kor 80-an voltak előttem, de délre azért végeztem. Volt olyan, hogy már nem engedtek be az épületbe több embert, az utcán állt a sor, bent még a lépcsőkön is ültek.
Kérek szépen még egy kis segitséget, hogy mit várnak tőlem.
Szép napot és köszönöm!
somarka
Köszönöm a segítséget és a válaszokat mindenkinek.
Szép napot!
Szabi
varga edit
Nem vagyok járatos a vállalkozási dolgokban. De úgy gondolom, (lehet, hogy nem jól), hogy a Nyugdíjbiztosító nem a váltás tényét, hanem a jogosultságot vizsgálja.
A helyetekben én bemennék a Nyugdíjfolyósítóhoz és személyesen is érdeklődnék. DE, hátha valaki tájékozottabb is válaszol itt neked.
Üdvözlettel Veci
közalk51
Egyetértünk veled, de nem biztos, hogy oda figyelnek az illetékesek. De abba is gondolj bele, hogy a nem közalkalmazott kortársadnak még az ellátásra való jogosultsága sem lesz meg 2012-ben, ha a kiszivárogtatott tervezetet vinnék át a törvénybe, mert csak az 1952-es közalkalmazottakra van kitétel.
Üdvözlettel Veci
Kedves segítőim, Zsuzsa, Szafika és a többiek!
Így könnyebb lesz a "ránk várók" értelmezése, ha többen vagyunk. Lyonee is velünk van, ha kell ő is válaszolni fog. Örülök nektek és a segítségeteknek. A célunk a lehető legjobb értelmezés és a segítés legyen és az is lesz mindannyiónknak.
Üdvözlettel Veci
Bocs Veci, láttam, hogy nem vagy net közelben, és nem tudtam, hogy mikor tudsz ujra válaszolni, ezért próbáltalak több-kevesebb sikerrel helyettesíteni.
Saby
Magam is azt javasolom, hogy próbáljatok a korengedményes nyugdíj irányában tájékozódni. DE!! A törvény a munkáltatót nem kötelezi a korengedményes nyugdíjra a MEGÁLLAPODÁS MEGKÖTÉSÉRE. Abban sem vagyok biztos, hogy a munkáltató belemenne abba, hogy édesapád fizesse be a nyugdíja összegét a 60. szülinapig (ha megvan a 42 éve, ha nincs, akkor 60,5 éves koráig), mert ennek gondolom könyvelési, számviteli szabályai lennének, ezt én nem tudom, nem értek hozzá.
Ezt olvassátok át a korengedményes nyugdíjról:
http://www.onyf.hu/?…
Üdvözlettel Veci
nyanya1
- Akkor, ha közös megegyezéssel szűnik meg a jogviszony, a jubileumi jutalmat nem kötelező megadni. Úgy gondolom, hogy nem azért akarnak közös megegyezést, hogy az 5 havi jubileumit megadják.
- Ha megadnák a felmentési időt, akkor megadnák a jubileumi jutalmat, mert több mint 35 év közalkalmazotti jogviszonyod van.
- A felmentési időt a munkáltató nem köteles megadni, ha a közalkamazott kéri (ő mond fel), mintha a munkáltató szűntetné meg a jogviszonyt.
- Ha anyagilag jól akarsz kijönni, a jubileumit is megkaphassad, vagy megpróbálod kilobbizni, hogy megadják a felmentést, vagy addig maradsz még, hogy betöltsed biztosan a 40 év közalkalmazotti jogviszonyt. A 40 éves "akciós" nyugdíjat TALÁN nem bántják, de ehhez ismerni kell az új nyugdíjtörvényt (mindannyian ezért izgulunk ebben a topicban is).
- Előny/hátrány lényege benne van az előző válaszban
ITT a Kjt: A 30, 33, 78. §-t olvasd el:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Közbenlátom, hogy az egyik "helyettesem", hars52 ügyesen válaszolt, a kettőnk válaszát értelmezzed.
Üdvözlettel Veci
manyoka
Ha engem kérdezel, akkor a 40 éveset is korhatár alatti ellátásnak minősíteném, de amint a másik topicban megjegyeztem „talán ez nem változik, hangsúlyozom TALÁN (a "mi kutyánk kölykét nem bántjuk").” De az igazán korhatár alattiak az 54,55,56,57,58 évesek lennének és nem mi az 59,60,61 évesek, ugyanannyi vagy több szolgálati idővel csak azért mert a szüleink mertek ipari tanulónak íratni bennünket, járulékfizetés mellett és emiatt hiányzik 8-10 hónap az "akciós" nyugdíjhoz. Bocsi ez kikívánkozott belőlem.
szombathelyi
Azt jelenti, hogy te akkortól kapsz nyugdíjat, amikor betöltöd a 62 évedet, addig meg neked is a korhatár előtti ellátás várható. Neked nem kell sokat várnod, aug 4-túl nyugdíjas leszel. Az utánnad születetteknek még várniuk kell akár 1-2-3 évet is.
Üdvözlettel Veci
Lányok és Fiúk!
Napokig nem voltam netközelben, most adjatok annyi időt, hogy elolvassam a hétvégi beírásokat. Jelzem sorban elolvasom a beírásokat, és próbálok válaszolni amire tudok. Elnézést, ha közben már valaki válaszolt.
Nagyon jó helyetteseim "nevelődtek ki", Annó én a Lyonee tanítványa voltam, ma is sokat segít nekem.
Mimóka
A rokkantnyugdíjasok esetében úgy tudom téged már nem hívnak vissza, az 57 év alattiakat érinti. A rokkantnyugdíjról nem lehet lemondani, ha viszont megvonnák egy orvosi vizsgálat alkalmával, akkor a ma még hatályos törvény szerint az előrehozott nyugdíj esetében szolgálati időbe beleszámít kedvezményként a III. rokkantsági időtartama (de csak az előrehozott nyugdíj esetében, azt ugyan nem tudom, hogy akkor is, ha anélkül is megvan a szolgálati idő).
ITT a nyugdíjtörvény a 18/A-18/B. §-t olvasd el:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
- „ (5) Az előrehozott öregségi nyugdíjra és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság, valamint a csökkentés mértékének megállapítása szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.
- (4) Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.”
A rokkantnyugdíjjal kapcsolatos tervezett ellátásra nem tudok mit válaszolni, figyelni kell a törvénykezés menetét.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Fórum!
Az előrehozott nyugdíjat érintő sajnálatos kormánydöntéshez szeretnék hozzászólni érintettségem okán, nem jogvégzettként. Az előző, július 4-i hozzászólásomkor még csak minisztériumi előterjesztés most úgy tűnik, törvénnyé válik. Közalkalmazottként 2011. februárban indítottam el munkahelyemen a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjazásomat 42 év szolgálati idővel, 2011. december 15-i hatállyal. Jelenleg a felmentésemet töltöm. 1951. januári születésű férfi vagyok. A 4,8 %-os év már megvan, s a 3,6 %-os év elvész ugyan, de kompenzálni fogja a tv. által garantált éves emelés 2012. januárban. Mindent felborít számomra az, hogy az előrehozott nyugdíjat 2012. januártól kiveszik a nyugdíjalapból és szociális juttatássá alakítják. Így 2011. december 15-én csak néhány napra válok nyugdíjassá, januártól szociális ellátásban részesülök, melyre nem jár a nyugdíjemelés. Minthogy ekkor már nem leszek alkalmazásban, valóban elvész a 3,6 %-os év is. A két szék tipikus esete. 2012-től a két jogcím közül egyik sem növeli a nyugdíjamat. Ráadásul 2014-ig, ugyanis 2013. januárban érem el a korhatárt. Amennyiben a későbbi százalékos emelések bázisa ez az erősen csökkentett alap, úgy döntésemnek végleges negatív hatása lesz. A munkahelyemet felmondtam, ezért visszamenni már nem tudok. Becsapva érzem magam. 2011. elején, a folyamat indításakor semmi nem utalt arra, hogy rosszul járhatok. Sőt, a hatályos jogszabály egyenesen bátorított erre a lépésre. A mostani kormánydöntés tükrében félrevezetőnek tekinthetem a korábbi jogszabályt, melyre építve e kedvezőtlen és visszafordíthatatlan lépést tettem. Csak ismételni tudom a július 4-i konklúziómat: „…ezt az új jogszabályt csakis oly módon szabad életbe léptetni, hogy a nyugdíjba vonulásról szóló személyes döntéskor hatályos jogi környezet már ne változzon az egyénre nézve. Egy új jogszabály azokra lehet hatályos, akik majd az új jogi környezet ismeretében dönthetnek nyugdíjba vonulásukról.” Mi a megoldás? Felröppent a hír, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor visszaadják az elvett emelést. Tisztelt Döntéshozók! Úgy gondolom, a hitelesség és a bizalom megőrzése elemi erővel követeli, hogy így legyen. Üdvözlendő és megnyugtató volna egy ezt megerősítő hivatalos nyilatkozat.
Szombathelyi!
Ha a jelenlegi kiszivárogtatott tervezetet fogadják el, akkor úgy lesz, ahogy írod. Minden korai nyugdíjas nyugdíját átnevezik jövedelempótló juttatássá, és nem a nyugdíi kasszából fogják kifizetni. Nem jár évente emelés és a nyugdíjas kedvezmények. Az emeléseket az öregségi nyugdíj korhatár elérésekor megkapod.
Nyanya1!
Igaz, nem Veci vagyok, de azért megpróbálok válaszolni.
- Ha Te irásban kéred a munkáltatót, hogy nyugdíjjogosultságod miatt mentsen fel, a felmentési időd, közalkalmazotti jogviszonyodat figyelembe véve 8 hónap, melynek a felét, ha kérik, le kell dolgoznod. Ebben az egy esetben megadhatják a 40 éves jub.jutalmadat.Sem a felmentésre, sem a jub.jutalom kifizetésére nem kötelezhető a munkáltató, ez csak lehetőség.Mostanában pénzszűke miatt nemigen mennek bele a munkáltatók.
- A közös megegyezés, a nevében is benne van, amiben megegyeztek, akár másnap már nem kell dolgoznod,sem felmentés, sem jub.jutalom nem fizethető ki.
- 40 éves jub.jutalom kötelezően a ténylegesen közalkalmazotti jogviszonyban ledolgozozott 40 év után fizetendő ki.
- A nyugdíjad megállapítására a 2011-es szabályok fognak vonatkozni, ha dec. közepén nyugdíjba mész.
Beadandó: Kitöltött K02, K05 nyomtatvány, a megszüntetőd, TB kiskönyved, ha vannak gyerekeid, eredeti születési anyakönyvi kivonat.
Saby!
Ha a kiszivárogtatott nyugdíjtervezetet fogadják el, akkor az 52-es férfiak (ha nem közalkalmazott) már nem tudnak 2012.01.01-től előrehozott nyugdíjba menni.
Édesapádnak az az egy lehetősége van, ha még az idén korengedményes nyugdíjba megy, ha a munkáltatója beleegyezik. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak (vagy Nektek) előre egy összegben ki kell fizetni, a 60. születésnapjáig terjedő időszakra a nyugdíját, akkor utána kaphatja az előrehozott csökkentett összegű nyugdíjat, illetve új nevén a jövedelempótló juttatást.Mielőbb beszéljen a munkáltatójával.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02