Előrehozott öregségi nyugdíj

gabusch # 2011.10.13. 19:24

Édes Gittám !

Megint kezded ?

"Nem kellene egymást hergelni feleslegesen. A törvény ismeretében lehet majd mindenkinek dönteni. Ha valamit elvesznek, az fáj. Már kisgyermekkorban is ezért van a veszekedés. De! Itt ugye felnőtt emberek vannak! Nem kell másokhoz hasonlítani az egyéni helyzeteket, mert mindegyik különbözik. Az ugye senkinek se fáj, ha a másiktól vesznek el? Csak az enyém megmaradjon! Olyan nagy a baj az egész világban, hogy izguljunk, ne legyen valami sokkal, de sokkal nagyobb zűr.
2050-re a 60 évesnél idősebbek száma 600 millióról 2 milliárdra emelkedik!
Nem lesz, aki "eltartsa" őket.
"Ember küzdj és bízva bízzál" Madách

Frázisoktól és dogmáktól bitte schön kíméld meg az 53-as nappali diplomás/előrehozott sorstársaimat:-)

maca56 # 2011.10.13. 19:03

riperes

Itt a legújabb törvény a nyugdíj előtti munkanélküli segélyről. Az összege a mindenkori minimálbér 40 %-a mínusz 10 % nyugdíjjárulék /jelenleg még/.
Szolgálati időnek számít, SZJA mentes. Tehát az idén ez 28.080,-Ft.

gitta52 # 2011.10.13. 19:02

Kedves kormányos!
Úgy tudom, hogy a felmentési idő közös megegyezéssel megoldható.
Veci!
Elájultam.
Az érintetteknek:
Úgy tudom, hogy decemberben levélben értesítenek mindenkit, aki korhatár elötti nyugdíjas és esetleg dolgozik, hogy döntse el, mit választ, dolgozik, vagy nyugdíjszerű ellást kap.Ebből arra következtetek, hogy novemberre készen kell lennie a törvénynek.
Nem kellene egymást hergelni feleslegesen. A törvény ismeretében lehet majd mindenkinek dönteni. Ha valamit elvesznek, az fáj. Már kisgyermekkorban is ezért van a veszekedés. De! Itt ugye felnőtt emberek vannak! Nem kell másokhoz hasonlítani az egyéni helyzeteket, mert mindegyik különbözik. Az ugye senkinek se fáj, ha a másiktól vesznek el? Csak az enyém megmaradjon! Olyan nagy a baj az egész világban, hogy izguljunk, ne legyen valami sokkal, de sokkal nagyobb zűr.
2050-re a 60 évesnél idősebbek száma 600 millióról 2 milliárdra emelkedik!
Nem lesz, aki "eltartsa" őket.
"Ember küzdj és bízva bízzál" Madách

maca56 # 2011.10.13. 18:57
Korall54 # 2011.10.13. 18:55

Kedves Fórumozók!
Elhatároztam, hogy ezentúl csak a témával kapcsolatosan írok, mellőzve az egyebeket. Most mégsem bírom megállni, hogy ne írjam be a következőt:
Ma jött egy hír arról, hogy hamarosan parlament elé kerül a nyd-törvény. Vajon mit jelent a "hamarosan"?
Csak annyit mondok, figyeljük a híreket és bizonyos eseményeket, s közben pillantsunk a naptárra!

Üdv: Korall (53-as nö)

sitimaci # 2011.10.13. 18:48
Kedves dtida! Ugye ha előbb megtudod,mint itt sokan olvasnánk,akkor bemásolod? Köszönjük! Amúgy meg nem az a lényeg,hogy ki hány éve van itt a fórumon,hanem az,hogy aki tud,az segítsen eligazodni másoknak abban,amit nem ért!Ezért,hálás köszönet az ilyen segítőknek!Köszönjük,szépen!-
  • Kedves usborne! Lehet tiltakozni vidéken is,lehet tiltakozni másképpen is,esetleg lehet levelet is írni az illetékes helyre!---
usborne # 2011.10.13. 18:44

A választások eredményét, eddig is ,és ezután is a nyugdíjasok fogják meghatározni!!!!
Úgy néz ki ,a fidesz bele akar harapni a kenyéradó kezébe!!!
Nehogy egy új "Tyimosenkó"(vagy hogy irják:)) per elé nézzen Orbán és társai!!!
Mert ez már lassan felér egy hazaárulással ,amit a fidesz csinál!

Joó, megyek pihizni:) Beveszem a gyógyszereket:))
(amíg ki tudom váltani) :))Meddig még?

usborne # 2011.10.13. 18:34

gabusch

Nagyon sajnálom-de nem lehetek ott!
A tehetetlenség összeszorítja a szívemet-hogy ott BP-en az emberek nem tesznek semmit.Csak várja mindenki mint a birka ,hogy mikor vágják le!!!
Ki adott felhatalmazást a fidesznek erre???
Bevallom ,én rájuk szavaztam-de erről nem volt szó!!!

gabusch # 2011.10.13. 18:21

@dtida
"Nemsokára már az OGy. honlapján lesz.
Lesznek benne érdekességek, meglepetések."
Húúú de izgi :-)Nagyon szeretem a kellemes meglepetéseket:-)

@usborne
Te vagy az én emberem:-)
Szajkózom már régóta, hogy álljon végre mindenki a saját kis 59-60-1-2 éves lábacskájára és ácsorogjunk végre minél többen a Szabad sajtó útján okt.23-n addig a 70 percig, amíg az eksön tart.
Ne tízezernyien legyünk a médiákban és ne is
tízezrek !
(a D-Dayn min.60 ezren voltunk,én notórius tüntető vagyok és a szemem is szuper még:-)
Jobb lenne a "százezrek" titulus:-)

@előrehozott jelölt
Ne rinyálj máááááá:-)
Olyan jókat írsz mindíg:-)
Minek is törölnéd magadat ?

@Veci
Kitartunk:-) a korall és a sitimaci és a harschi és a szafika és a többiek -a nem túl régi
(ja hogy már egy éves ??) játszótársak:-)
A belinkelt videóid meg gyönyörűek:-)

usborne # 2011.10.13. 17:47

Ötvenhármas!

"ugyanakkor a most formálódó kormányzati javaslat már nem állna meg kizárólag a fegyveres testületek kedvezményes szolgálati nyugdíjainknak ellátássá való alakításával, hanem ez vár minden korhatár alatti nyugdíjra is."

Tehát a kormány hazudott!!!-hazudik!!!
Ez ellen minden DEMOKRATIKUS érzelmű embernek fel KELL lépni!!!!

Mert rendben van-hogy 40 évesen senki ne mehessen nyugdíjba!!!
De ezek összemosnak mindent!!!
A 40 évet ledolgozott Bányás -kohász stb,legyen ezután segélyes!!!!!
Visszamenőlegesen akarnak törvényeket hozni???
Emberek 100 ezreit (milliót?) tesznek tönkre!!!

ötvenhármas # 2011.10.13. 17:38

Az alkotmányt már módosították.

A parlament még nyáron fogadta el a januárig érvényes alkotmány azon módosítását, amely kimondta, hogy nyugellátásra csak az jogosult, aki az általános nyugdíjkorhatárt betöltötte. Ugyanez a törvény kimondja, hogy "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető." A törvény indoklása szerint ez a passzus a rendőrségi szolgálati nyugdíjakra vonatkozott volna - ugyanakkor a most formálódó kormányzati javaslat már nem állna meg kizárólag a fegyveres testületek kedvezményes szolgálati nyugdíjainknak ellátássá való alakításával, hanem ez vár minden korhatár alatti nyugdíjra is.

usborne # 2011.10.13. 17:13

Mindenki agyal itt össze-vissza!!
Nem gondolt arra még senki,hogy kimenjen az utcára?? És addig demonstráljon ,amig ez az embertelen ,nyugdíjas ellenes kormányt el nem takarodik???Vagy békén nem hagyják a nyugdíjasokat?!!!
Mert mi az ,hogy visszamenőlegesen akarnak törvényt hozni?!!!
Senkitől nem kaptak erre felhatalmazást-és különbem is ,Alkotmányellenes!!!

Szóval nem agyalni kellene-hanem tenni ellene!!!
Ezeknek nincs nagymamájuk?

riperes # 2011.10.13. 16:23

Kedves Fórumozók !

Csak kis részben kapcsolódik a mindenki által tárgyalt témához,de úgy gondolom talán néhányotoknak segítség :
Ma voltam a Munkaügyi kp-ban,-mivel sajna már egy ideje munka nélküli vagyok-,és ott kérvényezhettem a Nyugdíj Előtti Álláskereső segélyt.Mint mondták ezt az öregségi nyugdíj eléréséig fogom kapni.Megkérdeztem,csak annyi kötelezettségem van,hogy 3 havonta meg kell jelennem a
Munkaügyi Kp.-ban !!Az összegét nem tudták még megmon-
dani,de nem hiszem hogy nagy összeg lenne.Persze én is szívesebben dolgoznék.....A feltételek a 2011.évi CVI.
törvényben vannak leírva.Ha már úgy néz ki 53-s születésűként nem élhetek az előre hozott nyugdíjazás-
sal.

Korall54 # 2011.10.13. 15:55

Jucu52
Én csak kotnyeleskedek a korengedményes témában, mert a nyáron tanulmányoztam a kormányrendeletet, csak emlékezetből tudok infót, a jogszabályt most nincs türelmem böngészni. Én úgy értelmeztem, hogy az általad jelzett személyeknek a munkaadója az előrehozott szerinti szülinapig fizetheti be a nyd-at a tb-nek, mintegy áthidalásként, tehát addig korengedményesek, majd pedig előrehozott nyd-asok, hiszen onnantól már úgy mint másak, a tb adja az előrehozott nyugdíjat.(Persze a mostani felállás szerint ebben az évben.) És akkor fából vaskarika!
De, mondom, lehet, hogy tévedek. Ha előtted van a konkrét legutolsó módosítást is tartalmazó kormányrendelet, akkor bizonyára neked van igazad.

bukfenc2 # 2011.10.13. 14:33

Kedves Jucu52 !

Nagyon köszönöm a válaszodat!

Jucu52 # 2011.10.13. 14:16

Bukfenc2

Mint már azt ma délelőtt is bemásoltam: Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha … a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi…” A munkavállaló a korengedményes nyugdíjazásra a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően legfeljebb 5 évvel jogosult, amennyiben még nem jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra. Az 1954-ben született hölgyek és urak esetén – egyformán – az öregségi nyugdíjkorhatár 63 év és 183 nap (2017. II. félév 2018. I. félév). Az életkori feltételből levonva az 5 évet, 2012. II. félév – 2013. I. félév az eredmény, ami azt jelenti, hogy a korengedményes jogosultsághoz szükséges életkort az 1954-es születésű hölgyek és urak nem töltik be 2011. december 31-ig, így – sajnos – nem vonulhatnak korengedményes nyugdíjba. Az 1953-ban született hölgyek és urak esetén – egyformán – az öregségi nyugdíjkorhatár 63 év (2016.). Az életkori feltételből levonva az 5 évet, 2011. az eredmény, ami azt jelenti, hogy a korengedményes jogosultsághoz szükséges életkort az 1953-as születésű hölgyek és urak betöltik 2011-ben, és amennyiben a szükséges szolgálati idejük is megvan, korengedményes nyugdíjba vonulhatnak.

Vagyis szerintem érdemes megállapodást kötni egy céggel és befizetnie, ugyanakkor számolni kell azzal, hogy lehet, hogy az új szabályozás ezt is jövedelempótló támogatássá alakítja. Tény, hogy sokan vitatják, hogy amennyiben befizetésre kerül a korengedményes nyugdíjasok után a törvény által előírt összeg, akkor az miért esne egy megítélés alá az egyéb előrehozott nyugdíjakkal, de egyelőre sajnos nem lehet tudni, milyen döntés születik. (És persze mindenki, nem csak a korengedményes nyugdíjasok, hanem az előrehozott stb. öregségi nyugdíjasok is jogosan kérdezik ugyanezt: miért ők?)- de most nem ez a lényeg, hanem a válasz a kérdésedre, amit a kivastagított részben láthatsz az 1953-as születésűekre vonatkozóan.

A nyugdíjszámítás alapja a mindenkori jövedelem, tehát arra a két évre is azzal lehet számolni, amit keres. A nyugdíjszámítás módját elolvashatod többek között innen:

http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…

vel-úr # 2011.10.13. 14:03

Kedves agica20!
Köszönöm a téjékoztatást és a "Veci válaszát is várd meg" a hozzászólása alapján tárgytalan. Ha életbe lépnek az új rendeletek, még visszatérnék a kérdésemmel.
További szép napot.

bukfenc2 # 2011.10.13. 13:25

Kedves dtida és Veci!
Kérlek benneteket minősítsétek az előbbi fejtegetéseimet!
Lehetséges-e viszonylag jobban kijönni ebből a helyzetből?

Korall54 # 2011.10.13. 13:21

bocs, még egy próba

Korall54 # 2011.10.13. 13:19

Csak próba beírás.

Veci # 2011.10.13. 13:13

dtida

Végre, hogy jelentkeztél, mindenki várja a válaszaidat.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.10.13. 12:55

dtida
Köszönjük, már alig várom, várjuk.
Üdv: Korall

lenolaj1 # 2011.10.13. 12:52

Na, most aztán jól felcsigáztál mindenkit! :)

dtida # 2011.10.13. 12:42

Hamarosan benyújtja a Kormány a nyugdíj módosítókat.
Nem sokára már az OGy. honlapján lesz.
Lesznek benne érdekességek, meglepetések.
Szívesen. :)

Továbbra is:
szepkor-nyugdij.hu

bukfenc2 # 2011.10.13. 12:21

Megteheti e ???
Férjem,2 éve nyugdíjas, 53-as születésű! Ha most gyorsan bejelentkezik a barátunk vállalkozásába, majd december elején kifizeti az összes járadékot 62 éves koráig, a nyugdíjemeléseket is beleértve, akkor ??? -ez járható út lenne? Még mindig jobb, mint a bizonytalanság!?
És vajon erre a 2 évre, milyen "keresetet" számolnak majd el??
Kérlek "tájékozottak" segítsetek!!!