T. Veci!
főleg a 3. oldalon a =továbbá = pont után
Előrehozott öregségi nyugdíj
Pifi!
Ez még Budapest, 2010. május 3-án íródott. Ez tényleg 2010.12.31-ig volt érvényes, de ezt meghosszíbbították. Mostmár tényleg olvasd el az általam az előbb belinkelt két, ma is hatályos kormányrendeletet. Hidd el, hogy 2011.12.31-ig megosszabbították. Te amit belinkeltél nekem, mikor kérted a Nyugdíjbiztosítótól? Szerintem a meghosszabbításról szóló kormányrendelet előtt.
- 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról: http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
- 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
A munkáltatód is legyen szíves és olvassa el a meghosszabbításról szóló kormányrendeletet.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm a tanácsot - és élni fogok vele.
Tisztelettel Basino
T. Veci!
Most már telesen világos a dolog:
A módosító kormányrendelet 354/2010 XII.30.
19§ pontjaiban a határidőket módosították 2011 dec 31-re, de a legfontosabb a 3. bek. amiben azt írja, hogy a szándékát a kérelmező bejelentette.
Ha ez a pont 2010 dec. 31-én múlt időben, határidő nélkül mondja hogy "bejelentette" ez azt jelenti, hogy később már nem jelentheti be.
Lehet, hogy a törvényalkotó szándéka nem ez volt, de ez lett belőle
üdv
Pifi
Számomra sokkal egyértelműbb, ha nem a Közlöny sorait olvasom, hanem a kormányrendeletet. Mindkettő ugyanarról szól, csak a kormányrendelet érthetőbb. Ezért bonyolódtál bele, de már az első beírásodnál is utaltam a kormányrendeletre.
Szerintem megnyugodhatsz, mert 2011.12.31-ig még be lehet lépni a korengedményes nyugdíjazásba (legkésőbb az 1953-ig születettek).
Mostmár ennél jobban képtelen vagyok meggyőzni téged. Kérj írásban törvényértelmezést a Nyugdíjbiztosítótól!
Üdvözlettel Veci
T. Veci!
Pontosan a nyugdíjbiztosító győri irodája értelmezte így a rendeletet, ahogy én írtam.
Sajnos!
T. Veci!
Pontosn azért értelmezheti úgy, ahogy írtam, mert a bejelntési kötelezettséget múlt időben írja a rendelet
Ebben az évben nem valószinü hogy változást terveznek,legfeljebb 2012-től.De mivel 2013-ban úgy is lesz változás,szerintem ekkortól léptetik életbe azt,hogy " Senki nem mehet el elöbb nyugdijba! " Ha meg merik! Mert mit fognak szólni a rendőrök,katonák,tüzszerészek,a Paksi Atomerőműben dolgozók,röntgenesek,képviselők,stb.,hogy másokat ne emlitsek.Botrány fog lenni akkor és kivétel nem lehet az biztos,még a nők 40-éves nyugdijba menetele sem! Ha van esze a kormánynak/főnek / akkor ezt igy ilyen hirtelen és drasztikusan nem teszi meg,még akkor sem,ha ővé a kétharmad!!!! A korkedvezményes munkaköröket újravizsgálhatják,az illetékes szakszervezetekkel együtt,ezért is hoszabitották meg az időpontot,de ehhez is idő kell! Nyugi emberek,nyugi kormány!
Haligali!
Pifi
Itt egy idézet:
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról.
1. § (1) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha
a) a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,
b) a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a (3) bekezdés szerint a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának (a továbbiakban: munkaügyi központ) bejelentette,
c) a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
d) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.
Szerintem ez mást jelent.
t5359.
A rendelet előző b. pontja is vonatkozik és ha az nem teljesül, az kizáró ok.
Tehát mind a 4 pontnak teljesülnie kell.
Ilyen a jog!
pifi
Egyébként én sajnálom legjobban hogy igazam van!
Pifi.
Ha elolvasod a 3 bekezdést:
(3) A munkáltató és a munkavállaló a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésére irányuló szándékot a munkaügyi központnak 30 nappal a megállapodás megkötése előtt bejelenti. A munkaügyi központ a munkáltatót a bejelentés kézhezvételét követő 20 napon belül tájékoztatja az érintett munkavállaló számára felajánlható, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 25. § (2)-(3) bekezdése szerint megfelelőnek minősülő munkahelyekről.
Szerintem ebből az jön le, hogy az itt szereplő határidő nem év,hó,napra szól,és a munkaügyi központról van szó, nem a nyugdíjbiztosítási igazgatóságról.
Az a 3. bekezdés melyik törvény melyik §-t jelenti?
Előre köszi a választ
Haligali!
Az előzőekben említett:
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról.
Hali.
Akkor szerinted engem a nyugdíjfolyósítónál félre vezettek?
Ott azt mondták, hogy hiába töltöm be az idén az 53-ik évemet, lesz 40 év munkaviszonyom, mivel az említett bejelentési kötelezettségemnek nem tettem eleget, nem kezdeményezhetem a korengedményes nyugdíjba vonulást.
Ha ez nem így van, akkor nagyon félre vezettek.
Az egész azért rendkívül fontos nekem, mert mnyp tag vagyok, 1998 óta, összegyúlt 2500000 Ft-om.
Úgy gondolkodtam, ha az idén korengedményesen nyugdíjba vonulok, az mnyp-ből kp-ban megkapom az ott lévő pénzemet, az önkéntesben 13 éve tag vagyok, ott is van 1700000 Ft-om, azt is kivehetem.
2013 után ugyanis ha bentmaradok az mnyp-be és akkor megyek nyugdíjba, már nem kapom meg egyösszegben, meg egyébként is a kalkulációk szerint nagyon kevés lesz majd a nyugdíj.
A cégem a befizetést vállalja.
Mi a véleményed az elgondolásról?
Egyébként cégvezető vagyok, a javadalmazásomat osztalékba is ki tudom venni a jövőben.
Az idő azért is sürget, mert csak akkor érdemes maradnom az mnyp-be, ha az idén nyugdíjba mehetek és már jan 25 van. alig pár nap a nyilatkozatra!
Kedves Pifi
Én csak egy fórumozó vagyok, és én is csak keresem a megoldást, de talán adhatok egy tanácsot:
ONYF főoldalán a közlemények között első helyen találod, a korengedményes nyugdíj meghosszabbításáról szóló tájékoztatót, /amit keresel/ 2011 01 20.-i dátummal.
Mivel ezt az országos NYF adta ki, ahol Te voltál annak is el kell fogadnia.
Legalább neked sikerüljön.
Haligali.
Bocs de az előző elszállt.
Szerintem jogos volt az intézet válasza, mert a rendelet azt írja, hogy 30 nappal előbb be kell jelenteni, amire válaszol a munkaügyi központ, hogy van-e munka /99.99% hogy nincs/30 napon belül, tehát ez az idő még nem telt le, ezért válaszolták a nemet.
Adatlap a honlapjukon.
Szerintem 02.hónptól már lehetséges a bejelentés.
Hali.
Kedves Pifi!
Már nem akartam reagálni, mivel én is csak egy fórumozó vagyok, de úgy látom mások is hasonlóan értelmezték a korengedményes nyugdíjazás meghosszabbítási lehetőségét.
- Ez volt az induló kérdésed 2011.01.20-án: „1953 születésű vagyok, 1971 óta folyamatosan dolgozok, a munkáltatóm ( saját KFT-m) a szükséges összeget befizetné s nyugdíjfolyósítónak, azt a választ kaptam, hogy mivel a korengedményes - nyugdíjbavonuláshoz a kérelmet nem adtam be 2010 december 31-ig, nem mehetek korkedvezményesen nyugdíjba. Igaz ez?”
- Ez volt a válaszom 2011.01.20-án: „A korengedményes nyugdíjazás lehetőségét meghosszabbították 2011.12.31-ig. Lehet, hogy a munkáltatód ezt nem tudhatja. 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról: http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…”
- Te viszontálaszod 2011.01.20-án: „Köszönöm a gyors válaszodat. Azt, hogy a bejelntést meg kellett volna 2010 december 31-ig tenni, a győri nyugdíjfolyósítónál mondták, amikor beadtam a szolgálati idő megállapításhoz a kérelmet!!”
- Beillesztettem az elérhetőségét a 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról
Ugyanezt megtettem a mai válaszomban, idézeteket beillesztve.
- NÉZD meg az induló kérdésed nem utalt arra, hogy te mikor akarsz elmenni korengedményes nyugdíjba (januárban, vagy mikor?). Szerinted? Nos erre kaptad a válaszokat, ami szerintem nem tér el az ONYF tájékoztata törvénymagyarázatától. http://www.onyf.hu/?…
Akkor most én mást akartam kifejteni, mint ami az ONYF tájékoztatóból kiolvasható?
Az Onyf válasza arra vonatkozhatott, hogy nem lett beadva 30 nappal előbb a megállapodás a Nyugdíjbiztosítónak, ezért nem jogos a korengedményes nyugdíjigény.
NOS: semmi nincs elveszve, mivel meghosszabbították a lehetőséget, ezért ezt kell tenni: http://www.onyf.hu/?…
„Az R. alapján 2010. december 31-ét követően megkötött megállapodás alapján korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha
- a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort (az 1952-ben születetteknél az 57. életév betöltését követő 183. nap, az 1953-ban születetteknél az 58. életév, a korkedvezményt szerzett személyeknél a korkedvezménnyel csökkentett - 2010. január 1-jétől hatályos jogszabály szerinti - öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel alacsonyabb életkor és szolgálati időt (legalább 37 év) 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,
- a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának bejelentette,
- a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
- a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.
A korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodásról és a fizetési kötelezettség vállalásáról a munkáltató legkésőbb a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül, de legkésőbb 2011. december 31-ig köteles értesíteni az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságot.”
Naaa! Ezeket idéztem a ma délutáni válaszomban a kormányrendeletből.
Javítsatok ki, ha félrevezettem volna valakit a válaszommal.
Üdvözlettel Veci
Pifi
A magánynyugdíjpénztári vívódásodat írd meg magánnyugdíj pénztár átlépé topic-ba, ott szerintem lesz, aki segíthet (nem olvastam bele):
http://www.jogiforum.hu/forum/16/26485#…
Üdvözlettel Veci
Haligali.
Én is csak egy fórumozó vagyok, csak egy éve gyüjtögettem az erről szóló dolgokat, ugyan is tavaly dec.1-től lettem én is nyugdíjas, és végig jártam a dolgokat.
Szarintem az adta a félreértésre az okot, hogy a bejelentési kötelezettség ebben a leírásban /3 bekezdés/, nem a Nyugdíjbiztosítora vonatkozik, hanem a munkaügyi központra.
Ez az elem csak 2010-től szerepel a kötelező kitételek között.
Tisztelt fórumozók!
1951-es decemberi férfi vagyok. Korengedménnyel csak csökkentett nyugdíj megállapítással mehetek nyugdíjba? Aki tavaly adta be azt nem érinti a csökkenés? Köszönöm előre is a tájékoztatást.
vaganycsaj53
Most halottam,hogy aki 40 éves munkaviszony után megy nyudijba annak sem teljes a nyugdij amig el nem éri a nyugdij korhatárt. Mi az igazság. Én 56 évesen 41 évvel rendekezem .Segitetek mi az igazság? Köszönettel:Vaganycsa53
kormányos
Valószínűleg 2010-ben is csökketett volt, mert a 2010-től hatályos tv. szerint az 1950-ig született férfiaknak volt/van csökkentés nélkül, ha 40 éve megvan. Nekem ezt mondták a Nyugdíjbiztosítónál, nem tudom, hogy a valóságban hogy volt.
Vaganycsa53
Nyugodj meg, a ma hatályos törvény szerint csökkentés nélküli nyugdíjra számíthatsz.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
18.§
„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki
- legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
”
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02