Előrehozott öregségi nyugdíj

pifi # 2011.01.25. 15:42

T. Veci!
főleg a 3. oldalon a =továbbá = pont után

Veci # 2011.01.25. 16:09

Pifi!
Ez még Budapest, 2010. május 3-án íródott. Ez tényleg 2010.12.31-ig volt érvényes, de ezt meghosszíbbították. Mostmár tényleg olvasd el az általam az előbb belinkelt két, ma is hatályos kormányrendeletet. Hidd el, hogy 2011.12.31-ig megosszabbították. Te amit belinkeltél nekem, mikor kérted a Nyugdíjbiztosítótól? Szerintem a meghosszabbításról szóló kormányrendelet előtt.

A munkáltatód is legyen szíves és olvassa el a meghosszabbításról szóló kormányrendeletet.

Üdvözlettel Veci

basino # 2011.01.25. 16:15

Kedves Veci!
Köszönöm a tanácsot - és élni fogok vele.
Tisztelettel Basino

pifi # 2011.01.25. 16:16

T. Veci!
Most már telesen világos a dolog:
A módosító kormányrendelet 354/2010 XII.30.

19§ pontjaiban a határidőket módosították 2011 dec 31-re, de a legfontosabb a 3. bek. amiben azt írja, hogy a szándékát a kérelmező bejelentette.

Ha ez a pont 2010 dec. 31-én múlt időben, határidő nélkül mondja hogy "bejelentette" ez azt jelenti, hogy később már nem jelentheti be.
Lehet, hogy a törvényalkotó szándéka nem ez volt, de ez lett belőle
üdv

Veci # 2011.01.25. 16:50

Pifi
Számomra sokkal egyértelműbb, ha nem a Közlöny sorait olvasom, hanem a kormányrendeletet. Mindkettő ugyanarról szól, csak a kormányrendelet érthetőbb. Ezért bonyolódtál bele, de már az első beírásodnál is utaltam a kormányrendeletre.
Szerintem megnyugodhatsz, mert 2011.12.31-ig még be lehet lépni a korengedményes nyugdíjazásba (legkésőbb az 1953-ig születettek).
Mostmár ennél jobban képtelen vagyok meggyőzni téged. Kérj írásban törvényértelmezést a Nyugdíjbiztosítótól!

Üdvözlettel Veci

pifi # 2011.01.25. 16:56

T. Veci!
Pontosan a nyugdíjbiztosító győri irodája értelmezte így a rendeletet, ahogy én írtam.
Sajnos!

pifi # 2011.01.25. 16:58

T. Veci!

Pontosn azért értelmezheti úgy, ahogy írtam, mert a bejelntési kötelezettséget múlt időben írja a rendelet

sitimaci # 2011.01.25. 17:15

Ebben az évben nem valószinü hogy változást terveznek,legfeljebb 2012-től.De mivel 2013-ban úgy is lesz változás,szerintem ekkortól léptetik életbe azt,hogy " Senki nem mehet el elöbb nyugdijba! " Ha meg merik! Mert mit fognak szólni a rendőrök,katonák,tüzszerészek,a Paksi Atomerőműben dolgozók,röntgenesek,képviselők,stb.,hogy másokat ne emlitsek.Botrány fog lenni akkor és kivétel nem lehet az biztos,még a nők 40-éves nyugdijba menetele sem! Ha van esze a kormánynak/főnek / akkor ezt igy ilyen hirtelen és drasztikusan nem teszi meg,még akkor sem,ha ővé a kétharmad!!!! A korkedvezményes munkaköröket újravizsgálhatják,az illetékes szakszervezetekkel együtt,ezért is hoszabitották meg az időpontot,de ehhez is idő kell! Nyugi emberek,nyugi kormány!

t5953 # 2011.01.25. 18:09

Haligali!

Pifi

Itt egy idézet:

283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról.

1. § (1) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha
a) a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,
b) a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a (3) bekezdés szerint a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának (a továbbiakban: munkaügyi központ) bejelentette,
c) a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
d) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.

Szerintem ez mást jelent.

pifi # 2011.01.25. 18:14

t5359.

A rendelet előző b. pontja is vonatkozik és ha az nem teljesül, az kizáró ok.
Tehát mind a 4 pontnak teljesülnie kell.
Ilyen a jog!

pifi

pifi # 2011.01.25. 18:17

Egyébként én sajnálom legjobban hogy igazam van!

t5953 # 2011.01.25. 18:32

Pifi.

Ha elolvasod a 3 bekezdést:

(3) A munkáltató és a munkavállaló a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésére irányuló szándékot a munkaügyi központnak 30 nappal a megállapodás megkötése előtt bejelenti. A munkaügyi központ a munkáltatót a bejelentés kézhezvételét követő 20 napon belül tájékoztatja az érintett munkavállaló számára felajánlható, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 25. § (2)-(3) bekezdése szerint megfelelőnek minősülő munkahelyekről.

Szerintem ebből az jön le, hogy az itt szereplő határidő nem év,hó,napra szól,és a munkaügyi központról van szó, nem a nyugdíjbiztosítási igazgatóságról.

pifi # 2011.01.25. 18:39

Az a 3. bekezdés melyik törvény melyik §-t jelenti?

Előre köszi a választ

t5953 # 2011.01.25. 18:47

Haligali!

Az előzőekben említett:

283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbítá­sáról.

Hali.

pifi # 2011.01.25. 18:53

Akkor szerinted engem a nyugdíjfolyósítónál félre vezettek?
Ott azt mondták, hogy hiába töltöm be az idén az 53-ik évemet, lesz 40 év munkaviszonyom, mivel az említett bejelentési kötelezettségemnek nem tettem eleget, nem kezdeményezhetem a korengedményes nyugdíjba vonulást.
Ha ez nem így van, akkor nagyon félre vezettek.

pifi # 2011.01.25. 18:59

Az egész azért rendkívül fontos nekem, mert mnyp tag vagyok, 1998 óta, összegyúlt 2500000 Ft-om.
Úgy gondolkodtam, ha az idén korengedményesen nyugdíjba vonulok, az mnyp-ből kp-ban megkapom az ott lévő pénzemet, az önkéntesben 13 éve tag vagyok, ott is van 1700000 Ft-om, azt is kivehetem.
2013 után ugyanis ha bentmaradok az mnyp-be és akkor megyek nyugdíjba, már nem kapom meg egyösszegben, meg egyébként is a kalkulációk szerint nagyon kevés lesz majd a nyugdíj.
A cégem a befizetést vállalja.
Mi a véleményed az elgondolásról?
Egyébként cégvezető vagyok, a javadalmazásomat osztalékba is ki tudom venni a jövőben.

pifi # 2011.01.25. 19:04

Az idő azért is sürget, mert csak akkor érdemes maradnom az mnyp-be, ha az idén nyugdíjba mehetek és már jan 25 van. alig pár nap a nyilatkozatra!

turbinás # 2011.01.25. 19:13

Kedves Pifi

Én csak egy fórumozó vagyok, és én is csak keresem a megoldást, de talán adhatok egy tanácsot:
ONYF főoldalán a közlemények között első helyen találod, a korengedményes nyugdíj meghosszabbításáról szóló tájékoztatót, /amit keresel/ 2011 01 20.-i dátummal.
Mivel ezt az országos NYF adta ki, ahol Te voltál annak is el kell fogadnia.

Legalább neked sikerüljön.

t5953 # 2011.01.25. 19:20

Haligali.

Bocs de az előző elszállt.

Szerintem jogos volt az intézet válasza, mert a rendelet azt írja, hogy 30 nappal előbb be kell jelenteni, amire válaszol a munkaügyi központ, hogy van-e munka /99.99% hogy nincs/30 napon belül, tehát ez az idő még nem telt le, ezért válaszolták a nemet.
Adatlap a honlapjukon.
Szerintem 02.hónptól már lehetséges a bejelentés.

Hali.

Veci # 2011.01.25. 21:44

Kedves Pifi!
Már nem akartam reagálni, mivel én is csak egy fórumozó vagyok, de úgy látom mások is hasonlóan értelmezték a korengedményes nyugdíjazás meghosszabbítási lehetőségét.

• Ez volt az induló kérdésed 2011.01.20-án: „1953 születésű vagyok, 1971 óta folyamatosan dolgozok, a munkáltatóm ( saját KFT-m) a szükséges összeget befizetné s nyugdíjfolyósítónak, azt a választ kaptam, hogy mivel a korengedményes - nyugdíjbavonuláshoz a kérelmet nem adtam be 2010 december 31-ig, nem mehetek korkedvezményesen nyugdíjba. Igaz ez?
  • Ez volt a válaszom 2011.01.20-án: „A korengedményes nyugdíjazás lehetőségét meghosszabbították 2011.12.31-ig. Lehet, hogy a munkáltatód ezt nem tudhatja. 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról: http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • Te viszontálaszod 2011.01.20-án: „Köszönöm a gyors válaszodat. Azt, hogy a bejelntést meg kellett volna 2010 december 31-ig tenni, a győri nyugdíjfolyósítónál mondták, amikor beadtam a szolgálati idő megállapításhoz a kérelmet!!
  • Beillesztettem az elérhetőségét a 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról

Ugyanezt megtettem a mai válaszomban, idézeteket beillesztve.

• NÉZD meg az induló kérdésed nem utalt arra, hogy te mikor akarsz elmenni korengedményes nyugdíjba (januárban, vagy mikor?). Szerinted? Nos erre kaptad a válaszokat, ami szerintem nem tér el az ONYF tájékoztata törvénymagyarázatától. http://www.onyf.hu/?…

Akkor most én mást akartam kifejteni, mint ami az ONYF tájékoztatóból kiolvasható?
Az Onyf válasza arra vonatkozhatott, hogy nem lett beadva 30 nappal előbb a megállapodás a Nyugdíjbiztosítónak, ezért nem jogos a korengedményes nyugdíjigény.

NOS: semmi nincs elveszve, mivel meghosszabbították a lehetőséget, ezért ezt kell tenni: http://www.onyf.hu/?…

Az R. alapján 2010. december 31-ét követően megkötött megállapodás alapján korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort (az 1952-ben születetteknél az 57. életév betöltését követő 183. nap, az 1953-ban születetteknél az 58. életév, a korkedvezményt szerzett személyeknél a korkedvezménnyel csökkentett - 2010. január 1-jétől hatályos jogszabály szerinti - öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel alacsonyabb életkor és szolgálati időt (legalább 37 év) 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,
  2. a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának bejelentette,
  3. a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
  4. a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.

A korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodásról és a fizetési kötelezettség vállalásáról a munkáltató legkésőbb a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül, de legkésőbb 2011. december 31-ig köteles értesíteni az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságot.

Naaa! Ezeket idéztem a ma délutáni válaszomban a kormányrendeletből.
Javítsatok ki, ha félrevezettem volna valakit a válaszommal.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 21:51

Pifi
A magánynyugdíjpénztári vívódásodat írd meg magánnyugdíj pénztár átlépé topic-ba, ott szerintem lesz, aki segíthet (nem olvastam bele):
http://www.jogiforum.hu/forum/16/26485#…

Üdvözlettel Veci

t5953 # 2011.01.25. 22:10

Haligali.

Én is csak egy fórumozó vagyok, csak egy éve gyüjtögettem az erről szóló dolgokat, ugyan is tavaly dec.1-től lettem én is nyugdíjas, és végig jártam a dolgokat.
Szarintem az adta a félreértésre az okot, hogy a bejelentési kötelezettség ebben a leírásban /3 bekezdés/, nem a Nyugdíjbiztosítora vonatkozik, hanem a munkaügyi központra.
Ez az elem csak 2010-től szerepel a kötelező kitételek között.

kormányos # 2011.01.26. 09:22

Tisztelt fórumozók!
1951-es decemberi férfi vagyok. Korengedménnyel csak csökkentett nyugdíj megállapítással mehetek nyugdíjba? Aki tavaly adta be azt nem érinti a csökkenés? Köszönöm előre is a tájékoztatást.

vagánycsaj # 2011.01.26. 11:50

vaganycsaj53

Most halottam,hogy aki 40 éves munkaviszony után megy nyudijba annak sem teljes a nyugdij amig el nem éri a nyugdij korhatárt. Mi az igazság. Én 56 évesen 41 évvel rendekezem .Segitetek mi az igazság? Köszönettel:Vaganycsa53

Veci # 2011.01.26. 12:05

kormányos
Valószínűleg 2010-ben is csökketett volt, mert a 2010-től hatályos tv. szerint az 1950-ig született férfiaknak volt/van csökkentés nélkül, ha 40 éve megvan. Nekem ezt mondták a Nyugdíjbiztosítónál, nem tudom, hogy a valóságban hogy volt.

Vaganycsa53
Nyugodj meg, a ma hatályos törvény szerint csökkentés nélküli nyugdíjra számíthatsz.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
18.§
(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Üdvözlettel Veci