Előrehozott öregségi nyugdíj

andus78 # 2011.01.24. 12:08

Tisztelt Szakértő!
A férjem anyukája nevében szeretnék segítséget kérni. Előrehozott öregségi nyugdíjban szeretne részesülni, 1953. január 3-án született, és 2011. márciusban meglesz a 39 év szolgálati ideje. A korhatár szerint 2012. januártól jöhetne el nyugdíjba, de a munkáltatójánál létszámleépítés várható, így valószínűleg a munkaviszonya még 2012. január előtt meg fog szűnni. A kérdéseim az alábbiak lennének:

1. beleszámít -e a szolgálati időbe az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár elérése (2012. január) előtti munkanélküli jogviszony
  2. létezik -e olyan méltányosság, hogy abban az esetben, amikor valaki az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt ilyen kis idővel válik munkanélkülivé, akkor méltányosságból "hamarabb nyugdíjba vonulhat", és ebben az esetben 2012. januárig nem munkanélküli segélyt, hanem már a nyugdíjat kapja (a csökkentett összegűt)
  3. ha 2012. januárjától jogosult a nyugdíjra úgy, hogy akkor 39 év 10 hónap munkaviszonya lesz (feltételezve, hogy az említett lehetséges munkanélküli jogviszony is beleszámít a szolgálati időbe), akkor milyen mértékben csökkenthető a nyugdíja
  4. ha 2010-ben a bruttó havi átlagbére 89.000 Ft volt, akkor milyen összegű munkanélküli segélyben részesülne 2012. januárig

Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!
Andrea

aurin # 2011.01.24. 13:15

szabados58-nak: felmondási (felmentési idő) akkor jár, ha a munkáltató akar valakit elküldeni. Ha a dolgozó akar menni, azt legföljebb elengedi, de nem köteles neki felmondási felmentési időt adni. Ez sajnos így van, ez az Ön saját döntése. Egyébként régebben amikor még jobb volt a gazdasági helyzet a munkáltatók többször adtak felmondást-felmentést a nyugdíjba menőknek. ez most már elég ritka.

Bpisti # 2011.01.24. 13:20

Kedves Szakértő!

1953-ban születtem és 1972 szeptemberétől voltam katona, majd egyetemista és 1978 szeptembertől folyamatosan dolgozom.
Korengedményes nyugdíjat szeretnék, amire - az olvasott információk szerint - 58 éves koromban szerzek jogot.
Hogyan alakul esetemben az előrehozott öregségi nyugdíj jogosultsága, amihez kapcsolódik a munkáltatóm pénzbefizetése.
Tehát hány évet kell előre kifizetni a munkáltatómnak?

Köszönettel:
Bpisti

basino # 2011.01.24. 17:25

Kedves Jogi Fórum!
Születési dátum 1952-08-15 férfi
munkaviszony kezdete:1966
2012-8-15 = 60. születésnap 46 év munkaviszony
Az előrehozott nyugdíjazás miatt 8,4% nyugdíjcsökkentés,ha igénybe veszem a lehetőséget, hogy elmehetek 2 és fél évvel a mostani korhatár előtt.
Kérdés: Ezt a 8,4% levonást korrigálják majd , ha elérem a nem kedvezményezett korhatárt vagy, ha nem akkor igényt tart államunk 48,5 éves szolgálati időre. Vagy nem megyek nyugdíjba még két és félévre - de miből fogok megélni addig....

turbinás # 2011.01.24. 19:00

Kedves Veci és Fórumozók

Abban az esetben,ha a munkahely megszűnik, és a munkáltató vállalja max 5 év nyugdíj+postaköltség stb megfizetését, ami a korengedményes nyugdíj esetén szükséges, akkor a törvény szerint ezt az 5 évet az előrehozott öregségi nyugdíjig vagy a tényleges öregségi nyugdíj eléréséig kell számolni. A lényeg a cég bezárásán van, és ezért az 5 évet is vállalná. Nincs ilyen esetre valami külön jogszabály?

Más: sajnálattal olvastam az ONYF honlapján 2011 01. 20.-án kiadott tájékoztatót az korengedményes nyugdíjról. Sajnos az 1954-ben születettekről ebben egy szó sincs. Mi nem vehetjük 2011-ben igénybe.
üdv mindenkinek

Putyi2 # 2011.01.25. 07:59

Kedves Szakértők!

Előrehozott korengedményes nyugdíj mellett szeretnék munkát vállalni.

Kérdésem, hogy a keresőtevékenység megkezdését is be kell ezt jelentenem a NYUFIG-nak vagy csak
akkor van erre szükség, ha már elértem az éves keretösszeget? Esetleg az a szabály, hogy csak a foglalkoztatónak kell ezt bejelenteni a kezdéskor?

Kaptam ugyanis erről egy tájékoztatót a NYUFIG-tól, amiben ez nem szerepel.

Viszont egy korábbi ONYF lekérdezésben még ezt találtam:
A korengedményes nyugdíjban részesülő személy köteles a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a biztosítással járó jogviszony létesítését, az annak létrejöttét követő 10 munkanapon belül bejelenteni. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a bejelentés megtételéről és annak tartalmáról értesítí az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal regionális igazgatóságát, valamint a regionális munkaügyi központot.

Köszönettel: Putyi2

Veci # 2011.01.25. 10:45

szabados58
A másik topicban a napokban írt válaszomat tudom idézni a felmentési, felmondási idővel kapcsolatban (olvass át aoda is: http://www.jogiforum.hu/…16/25795.1.0#…). Ebben sokmindent kiolvashatsz a te esetedre is.

• A felmondás és felmentésre vonatkozó szabályok nem attól függően változnak (nincs különbség), hogy melyik nyugdíjba vonulási lehetőséggel él valaki (előrehozott vagy kedvezményes). A munkáltatót a törvény nem kötelezi arra, hogy ugyanúgy megadja a hosszú felmentési időt (fele időtartamra a munka alóli felmentést/sétáló idő/) akkor, ha a munkavállaló nyújtja be a felmondási/felmentési kérelmet bármely okból, akár nyugdíjazási indok esetén, mintha a munkáltató mondana fel. Nem kizárt, hogy nyugdíjba vonuláskor nagyvonalú lehet a munkáltató.
  • ha nem adja meg a munkáltató a felmentési időt, akkor vagy lemondással szűnhet meg a jogviszonyod, amely 2 hónap, ezt le kell dolgozni (de akár el is tekinthetnek tőle, ekkor akár azonnal megszűnik a jogviszony), vagy közös megegyezéssel, de erre sem kötelezhető a munkáltató.
  • a felmentési időt közalkalmazottként úgy számold vissza, hogy a szülinapod legyen az utolsó jogviszonyban töltött nap, a Kjt. 30.§ (1) e) pont szerint kérjed a felmentést, ha előrehozott nyugdíjba akarsz menni. A nyugdíjazás kezdő napja a szülinap utáni nap legyen, ha így szeretnél elmenni előrehozott nyugdíjba.
  • ha a 40 év jogosultsági idő alapján kedvezményes nyugdíjat veszed igénybe, akkor nem kötött a szülinapodhoz, amikor letelik a felmentési idő, másnaptól kérheted a nyugdíj megállapítását.
  • A felmondási/felmentési idő is jogviszonynak (munkaviszonynak) számít.
  • Nem a személyednek szól az, hogy nem kapod meg a felmentést, hanem tudod mekkora megszorítások vannak a közszférában.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 10:54

andus78

• Ha anyósodnak a munkáltató megszüntetné a munkaviszonyát, akkor részére köteles a munkáltató felmondási időt (fele időre munka alóli felmentést) megadni, valamint végkielégítést +3 havi végkielégítést mivel 5 évvel a nyugdíjkorhatáron belül van.
  • Semmi esetre ne menjen bele közös megegyezésbe, mert a felmondási idő is munkaviszonynak számít.
  • Ha megszűnne a munkaviszony, következő naptól regisztráljon a Munkaügyi Központban, ahol álláskereési járadékot kaphat, az is szolgálati időnek számít és a ma még hatályos törvény szerint a nyugdíja összegét nem rontja.
  • Itt nézd meg az ellátás mértékét (nyisd meg 3. pontban találod): Mi mennyi 2011-ben? [WORD 178KB] http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 11:06

Bpisti

Pontosítsuk hány év korkedvezményed van és levezetem neked. Azt is írd meg hány év szolgálati időd van, amiben a sorkatonai szolgálat, egyetemi tanulmányok is benne vannak.
A férjem is 1953-ban született, korkedvezménye van, ezért pontosan tudnék válaszolni.
Ha nem akarod megírni, akkor a nyugdíjtörvény 18/B (3) b) pontot és a 19.§-t olvasd el (ilyen kevés adatból nem tudok konkrét segítséget írni, én is egy fórumozó vagyok):
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 11:13

basino
Ha most igénybeveszed az előrehozott nyugdíjat, ami csökkentett összegű, akkor 62 évesen nem lesz újra számolás.
Ha 62 éves korodig dolgozol, akkor csökkentés nélkül mehetsz nyugdíjba a maq még hatályos törvény szerint.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 11:16

turbinás
A korengedményes nyugdíj esetében az előrehozott nyugdíjkorhatárig kell fizetni a munkáltatónak.
Ebben az évben legkésőbb az 1953-ban születettekig van lehetetőség korengedményes nyugdíjazásra megállapodást kötni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 11:18

Putyi2
Ezt így kell szerintem szó szerint venni. Előző évben is így volt, ha jól tudom.

Üdvözlettel Veci

Bpisti # 2011.01.25. 11:33

Kedves Veci!

köszönöm a gyors választ és a segítőkészséget.
Ezévben meglesz a legalább 37 év szolgálati időm - hamarosan beadom a papirjaimat - és ezévben betöltöm az 58 évet, ezért izgatott fel a korengedményes rendelet egy éves meghosszabbítása.
Egyébként 63 éves korban mehetnék el "sima" öregségi nyugdíjba.
Az a fő kérdésem, hogy a cégemnek hány évet kell kifizetni, hogy korengedményes nyugdíjba mehessek.
Olvasom, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj jogosultságig kell előre fizetni, de ez hány év esetemben?
Köszönettel:
Bpisti

andus78 # 2011.01.25. 11:36

Kedves Veci!
Köszönöm szépen a gyors választ! Andi

basino # 2011.01.25. 12:04

Kedves Veci!
Ettől tartottam, tehát mégis kénytelen az ember 48 év szolgálati időt letudni. Jelen törvények szerint az jár jól aki fiatal korában lébecolt a balaton melett
"nyaralgatott" cirka 4 éven keresztül ugyanis ugyan ott tart mint én. Nekem 46 év szolgálati idő nem elég a nem csökkentett nyugdíjhoz. Sajnos az én nyugdíjam igen kevés lesz, mivel fizikai dolgozó vagyok. Igazságtalannak érzem a levonást ennyi szolgálati idő után. Itt valami törvényalkotási probléma lehet, de ez már nem jogi kérdés. Válaszát köszönöm és további jó munkát kívánok. Basino

bojano # 2011.01.25. 12:18

Tisztelt Jogi Fórum!
Élettársam 2011.01.28-án tölti be az 59. évet. Rendelkezik a szükséges 40 évvel, illetve 1 év és pár nappal meghaladta. A törvény szerint elmehetne előrehozott öregségi nyugdíjba, de mint nő, elmehetne a 40 éves szolgálati idővel is. Kérdésem, hogy melyik lenne kedvezőbb? Úgy tudom, ha simán menne el, akkor még rá kellene dolgoznia 183 napot. Ha 40 évvel menne el, akkor is rá kellene dolgoznia, vagy egyből mehet nyugdíjba? Várom szíves válaszukat.bojano

Veci # 2011.01.25. 12:21

Bpisti
61 éves korodig kell fizetni, mivel nincs 42 év szolgálati időd.

basino
A helyedben nem gondolkodnék sokat, mert ha megváltozna a törvény (a nyugdíjreform tervezetet majd februárban ismerjük meg), akkor inkább menj nyugdíjba most, mint kényszert érezz a továbbdoogozásban. Te már most a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 92%-át kaphatod nyugdíjként a 46 év szolgálati időddel (ebből lenne a csökkentés).
Ne hidd, hogy a nyaralgatónak, akinek nincs annyi szolgálati ideje, mint neked, annak több lesz a nyugdíja, ha ugyanolyan jövedelmi feltétellel rendelkezik, mint te.
Mindenesetre a ma még hatályos törvény szerint 2013-tól más számítás várható.

Üdvözlettel Veci

pifi # 2011.01.25. 14:46

T. Mindenki!
Jobb, ha belenyugodtok abba, hogy aki 2010 december 31-ig nem jelentette be a szándékát, hogy elmenjen korkedvezményes nyugdíjba, annak már nincs többé másra lehetősége, mint kidolgozni a rendes nyugdíjig az életét.
Üdv Pgy

pifi # 2011.01.25. 14:53

T. Veci!

A múltkor váltottunk levelet a korkedvezményes nyugdíj ügyben.
Teljesen a végére jártam és ezt mindenki 100 %-ra veheti:
Aki 2010 december 31-ig nem jelentette be a szándékát a nyugdíj intézetnél, hogy korkedvezményes nyugdíjba szeretne menni, az ezt ÖRÖKRE elfelejtheti!

Ugyanis a nyugdíj intézet a rendelet módosítást így értelmezi és ez ellen nincs apelláta.

Pifi voltam

Veci # 2011.01.25. 15:02

Pifi
Te miről írsz?
A korkedvezményes nyugdíj és a korengedményes nyugdíj között különbség van. Gondolom te a korengedményes nyugdíjra gondolhatsz, amikor a munkáltató és a munkavállaló között megállapodás jön létre és a munkáltató kifizeti a nyugdíj+egyéb költségeket az előrehozott nyugdíjkorhatárig, a ma még hatályos törvény szerint.
ITT a korengedményes nyugdíjazás meghosszabbításáról a kormányrendelet:
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

1. § (1) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,
  2. a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a (3) bekezdés szerint a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának (a továbbiakban: munkaügyi központ) bejelentette,
  3. a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
  4. a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.

181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

1. § (1) A munkáltató megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásáról, ha a munkavállaló az öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel alacsonyabb életkort legkésőbb a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti, továbbá rendelkezik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvénynek (a továbbiakban: Tny.) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjában alkalmazandó rendelkezéseiben az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt és az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által előzetesen igazolt szolgálati idővel. Nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt életkort betöltötte vagy a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti.

Korkedvezményes nyugdíj pedig az egészségre ártalmas munkakör esetén jár a törvényi előírások szerint. Ennek a munkaköri listáját meghosszabbították 2 évvel.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 15:03

Korkedvezménnyel rendelkező lányok!

A nők 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba vonulása esetén a 40 év jogosultsági idejéből a korkedvezményt nem számolják vissza, megkérdeztem a Nyugdíjbiztosítótól (vagyis én jól értelmeztem).
Aki korkedvezményes munkakörben dolgozott ne úgy számoljon, hogy pl. 40-5=35 év, hanem a 40 év jogosultsági idő a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt véve legyen 40 év.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 15:03

Korkedvezménnyel rendelkező lányok!

A nők 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba vonulása esetén a 40 év jogosultsági idejéből a korkedvezményt nem számolják vissza, megkérdeztem a Nyugdíjbiztosítótól (vagyis én jól értelmeztem).
Aki korkedvezményes munkakörben dolgozott ne úgy számoljon, hogy pl. 40-5=35 év, hanem a 40 év jogosultsági idő a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt véve legyen 40 év.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.25. 15:31

Pifi
Visszaolvastam a korábbi beírásod. Ott is keveredik a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj. Javasolom, hogy keress meg egy másik Nyugdíjbiztosítót, vagy kérj írásban tájékoztatást.
Majd informálj légyszíves.

Üdvözlettel Veci

pifi # 2011.01.25. 15:33

T.Veci! Olvasd el ezt:
www.vpszf.co.hu oldalon a jogértelmezést.

Üdv pifi

pifi # 2011.01.25. 15:40

T.Veci!
Igazad van mindig keverem,de olvasd el ezt:
http://www.vpfsz.co.hu/…ezes2010.pdf

Válaszolj!