Előrehozott öregségi nyugdíj

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:26

Jucu52!

Igen, én is ebbe a körbe tartozom, 2008-ban mentem el előrehozottba 40 év 256 nappal, és ha jól értelmeztem a tervezetet marad nyugdíj.

beidézem újra, remélem nem tévedek

Továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba. Annak sincs akadálya, hogy az a nő, akinek a nyugdíja most átalakul, de keresőtevékenységgel megszerzi a nyugdíjkedvezményhez szükséges 40 év jogosultsági időt, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehessen.

crazy # 2011.10.14. 20:24

Szöszi!

Sajnos az a baj, hogy a jogosultságot éppen 2012-ben szerezné meg (tehát 2011. dec. 31. után).

A korkedvezmény meg más mint az előrehozott öregségi nyugdíj (korkedvezmény szakmákhoz jár pl. buszsofőr, stb.)

Jucu52!

Lehet, hogy bizonyos esetekben előfordulhat, kérdés, hogy van ez szabályozva (ha van egyáltalán).
Amúgy ez a törvény alapjaiban rengeti meg a jogállamiságot, jogbiztonságot hiszen rengeteg esetben szerzett jogot vesz el visszamenőlegesen. Biztos vagyok benn, hogy sokan Strasburgig el fognak menni.

Jucu52 # 2011.10.14. 20:20

Szöszi51!

Köszi a kijavítást, jogos. Viszont az előrehozottba mehetett valaki úgy még a "negyven éves" lehetőség előtt, hogy megvolt a 40 év szolgálati ideje, ami megegyezhet a jogosultsági idővel esetükben is. Ezt jól gondolom?

Jucu52 # 2011.10.14. 20:17

Vadkerti!

A kolléganőd milyen jogszabály szerint ment nyugdíjba? Előrehozott öregségi nyugdíj,vagy a nők 40 éves kedvezményével? Ha az előző, akkor igen, átválthatják, de mellette dolgozhat, amíg a nyugdíjjárulék alapja egy naptári évben nem éri el a minimálbér 18-szorosát,ami 2011-ben 1.404.000 forint. Nem tudom, mennyi lesz 2012-ben.

Ha a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíj lehetőségét vette igénybe, akkor azt nem "váltják át", marad öregségi nyugdíj, de ott is érvényes a fenti keresethatár.

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:14

Jucu52!

Eddig a nyugdíj mellett szerzett munkaviszonyt nem lehet jogosultsági időre váltani. Lehetett élni az évi 05 %-os nyugdíjemeléssel.
A jelen tervezet szerint majd lehet. Korábban már bemásoltam.

Továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba. Annak sincs akadálya, hogy az a nő, akinek a nyugdíja most átalakul, de keresőtevékenységgel megszerzi a nyugdíjkedvezményhez szükséges 40 év jogosultsági időt, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehessen.

oldpuli # 2011.10.14. 20:10

T. mindenki.( 51-férfi )
Kérdésem,hogy 2012 .01-től az előrehozott csókkéntettösszegű ellátásnál az éves %-emelése megmarad-e?
A BKV + utazási kedvezmény ??????????????
Segítsetek informálni.
Nagyon köszönöm nektek:Old puli

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:07

Vadkerti!

A kolléganőd szerény számításaim szerint 1950-es születésű. Vélhetően előrehozott öregségi nyugdíjba ment anno. ha nincs meg a 40 éve (csak 38) korhatár előtti ellátásra lesz a nyugdíjából. Olvasatom szerint az eddigi feltételek mellett dolgozhat.

Bemásolom a szerintem ide vágó tervezet a munkavégzés szabályaira vonatkozóan.
A 11. §-hoz
A korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályai megegyeznek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak jelenlegi szabályaival. E szerint, ha a nyugdíjjárulék alapja egy naptári évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát, a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járandóság folyósítását az év végéig szüneteltetni kell. A hatályos szabályokhoz képest az a különbség, hogy a szüneteltetés szabályait a 2008. január 1-jét megelőzően korhatár előtti nyugdíjba vonult, a nyugdíjkorhatárt még be nem töltött személyek esetében is alkalmazni kell. Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen elegendő felkészülési idejük, esetükben csak a 2012. június 30-át követően elért jövedelmet kell figyelembe venni.

Jucu52 # 2011.10.14. 20:04

Crazy!

De meg lehet sokaknak a 40 éve, mivel a nem csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjaknál a 40 év szolgálati időnek meg kell lennie, ami sokaknál megegyezhet a jogosultsági idővel, csak akkor még nem volt lehetőség a nők negyven év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjára. Meglehet esetleg úgy is, hogy ha valakinek ugyan nem volt meg a negyven éve (csökkentettbe elmehettek 37 évvel), de nyugdíjasként dolgozva szerzett további jogosultsági időt. Más módon is volt korábban lehetőség elmenni nyugdíjba (pl. az 1951-ben születettek elmehettek -ha jól emlékszem- 2009-ben). Tehát lehetnek olyanok, akik "átválthatják" az előrehozottat a 40 évesre.

riperes # 2011.10.14. 19:53
vadkerti # 2011.10.14. 19:52

Kedves Szöszi51.Köszönöm a válaszod.De a kolléga nőm attól tart hogy 2012.01.01-tól átminősítik jövedelem pótlóvá.

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.14. 19:45

A már megállapított korhatár előtti nyugdíjak „korhatár előtti ellátássá”, illetve „szolgálati járandósággá” alakulnak át. Az új néven folyósított ellátások a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkednek majd, s munkát vállalni is a nyugdíjakhoz hasonló feltételek mellett lehet majd.

http://fn.hir24.hu/…tti-nyugdij/

Szöszi51 # 2011.10.14. 19:44

Crazy!

talán nics minden veszve és édesapád mégis eltud menni. Olvasd el a sorkimaradásos részt
A 7. §-hoz
2011. december 31-ét követően korhatár előtti nyugellátás már nem állapítható meg, de akik korábban előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogot szereztek, korhatár előtti ellátás megállapítását kérhetik. Szintén korhatár előtti ellátást igényelhet az az 1953-ban született nő, aki 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez.

Korkedvezményre 2012. december 31-éig változatlan feltételek mellett lehet jogot szerezni, és azt bármikor lehet korhatár előtti ellátásként érvényesíteni.

Bányásznyugdíjra és művésznyugdíjra a hatályos feltételek mellett 2011. december 31-éig lehet jogot szerezni. E kedvezmények alapján az igény korhatár előtti ellátásként továbbra is érvényesíthető. Alkotmányossági szempontból jelent garanciát az a szabály, amely szerint korhatár előtti ellátást igényelhet, aki esetében a foglalkoztatási jogviszony megszűnése e törvény hatálybalépésekor már folyamatban van (pl. a felmondást közölték a másik féllel, a közös megegyezés már létrejött), és az érintett a foglalkoztatási jogviszony megszűnését követő napon, 2012-ben korhatár előtti öregségi nyugdíjra lett volna jogosult.

crazy # 2011.10.14. 19:30

sitimaci!
Aki már elment előrehozottba, annak később nem lehet meg a 40 éve, hiszen amikor elment, abban a pillanatban végetért a munkaviszonya, és tovább nem növekszik. Tehát soha nem lesz meg a 40 éve. Azt nem hiszem, hogy van olyan, aki 2011-ben úgy ment el előrehozott öregségibe, hogy megvoltak a feltételei a 40 évhez. Csak szólt volna neki valaki.....

Más! A törvénytervezet szerint 2012. jan 1-től megszűnik az előrehozott öregségi. Ez nagy baj. Édesapám éppen év elején lesz 60 éves, április-május körül meg lesz a 42 év munkaviszonya, elmehetett volna nyugdíjba. Ehelyett most minimum 2 és fél évet rá kell húznia.
Nem az a baj ezzel a kormánnyal, hogy változtat egypár dolgon, hanem az, hogy teéjesen diletáns módon teszi, nincs semmi átmenet, fokozatosság.......
És akkor még a visszamenőleges törvénykezésről nem is beszélek, ami miatt teljesen elveszett minden jogbiztonság.

Szöszi51 # 2011.10.14. 19:27

Vadkerti!
Többek között ez van a tervezetben

A 11. §-hoz
A korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályai megegyeznek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak jelenlegi szabályaival. E szerint, ha a nyugdíjjárulék alapja egy naptári évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát, a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járandóság folyósítását az év végéig szüneteltetni kell. A hatályos szabályokhoz képest az a különbség, hogy a szüneteltetés szabályait a 2008. január 1-jét megelőzően korhatár előtti nyugdíjba vonult, a nyugdíjkorhatárt még be nem töltött személyek esetében is alkalmazni kell. Annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen elegendő felkészülési idejük, esetükben csak a 2012. június 30-át követően elért jövedelmet kell figyelembe venni.

vadkerti # 2011.10.14. 19:23

Kedves Fórumozók!Én egy 59-éves ff.vagyok.Egy kolléga nőm nevében kérdezném a következőt.Most 61 és fel éves nyugdíjas portás.A kérdésem a következő.2012.01.01 után dolgozhat e tovább vagy elveszi a nyugdíját?

andrix # 2011.10.14. 19:20

Köszi a választ sitimaci!

A javaslat szerint: "2012. január 1-jétől – a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben – öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani:
...

1. annak a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíját, aki 2011. december 31-én rendelkezik a Tny. 18. § (2a)–(2d) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel,

az öregségi nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok figyelembevételével."

Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy azon hölgyek akik megfelelnek a 40 éves nyugdíj feltételeinek, de nem ezen a jogcímen nyugdíjaztatták magukat, ők is nyugdíjat fognak kapni 2012-től, amennyiben a nyugdíjukat 2011. december 31-ig megállapították.

Remélem jól értem és édesanyámnak nem kell majd adóznia.

eszterann # 2011.10.14. 19:17

Szöszi 51
Köszi Szöszi! (bocsi)

sitimaci # 2011.10.14. 19:11

Kedves andrix ! A Nők 40-éveséhez,nem szolgálati,hanem JOGVISZONY kel,tehát ha megvan a negyven éves jogviszonya,akkor elmehet nyugdíjba,akárhány éves,mert ezt továbbra is,így fogják hívni!Viszont azt nem tudom,hogy akik elmentek előrehozottba és közben,most,vagy később,meglesz a negyven éves jogviszonyuk,kérhetik e az átminősítésüket a 40-éves nyugdíjba menetelre,annak függvényében főleg,hogy ők már nyugdíjasok!Ha valaki tudja,írja meg,de a Nyugdíj Igazgatóságnál ezt megmondják!

andrix # 2011.10.14. 18:58

Kedves Fórumtársak!

Jól értem, hogy azon előrehozott öregségi nyugdíjban részesülő nő, akinek 2011-ben állapították meg az előrehozott öregségi nyugdíját (azon a jogcímen, hogy betöltötte 59. évét és legalább 40 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezik, tehát nem az új "40 éves" jogcímen nyugdíjaztatta magát) öregségi nyugdíjként fogja kapni 2012-ben is az ellátását? Véleményem szerint a törvény 3. § (2) bekezdés c) pont ezen hölgyekre is vonatkozik. Önöknek mi a véleménye?

Szöszi51 # 2011.10.14. 18:53

Sziasztok!

Ez is benne van a tervezetbe!!

Szintén korhatár előtti ellátást igényelhet az az 1953-ban született nő, aki 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez. Korkedvezményre 2012. december 31-éig változatlan feltételek mellett lehet jogot szerezni, és azt bármikor lehet korhatár előtti ellátásként érvényesíteni

eszterann # 2011.10.14. 18:52

Kedves 53-as (női)sorstársak!
Átfutottam a törvényjavaslatot, de fel nem fogtam... Most akkor mehetünk 2012-ben előrehozott nem nyugdíjba, vagy mi már nem mehetünk? Hogy is van ez...

sitimaci # 2011.10.14. 18:47
sitimaci # 2011.10.14. 18:39
T.Fórumozók
  • Megpróbáltam elolvasni és értelmezni.Nem tudom,csak nekem ez a véleményem?Ez jelent meg idáig a legtöbb helyen,erről írtak jóformán mindenhol!Egy a lényeg,hogy a negyven évest,továbbra is úgy hívják,hogy NYUGDÍJAS!Az legalább megmaradt.Mi itt,meg Korhatár alatti ellátottak leszünk,a tényleges öregségi nyugdíjkorhatárunk betöltéséig!És örülhetünk,mert jogosultak leszünk továbbra is,egészségügyi ellátásra!Nagyon jó,köszönjük szépen!Na,mindegy,azért szép hétvégét,jó éjszakát!--Most már tudunk mindent,vagy semmit sem?!
ancsika11 # 2011.10.14. 17:29

Usborne, Jucu nagyon szépen köszönöm, biztosan elkerülhette a figyelmem.

usborne # 2011.10.14. 17:28

A 39. oldaltól érdemes elolvasni a "40 eseknek":)))
Ez az indoklás.