Előrehozott öregségi nyugdíj

gitta52 # 2011.10.15. 08:40

Kedves Korall54!
Elmehetsz előrehozottba 37 év munkaviszonnyal, vagy a nők 40 éves jogosultsági idejével.
Kedves facanos!
A korhatár előtti ellátás legalább megmarad.
Megvásároltad a nyugdíjad? Heuréka!

Korall54 # 2011.10.15. 08:32

facanos
Nagyon jól látod a lényeget és a folyamatok veszélyes alakulásának lehetőségét.
Jómagam is nagyon-nagyon aggódok, hiszen 53-as nőként 2012-ben mindenben tökéletesen megfelelve az eddigi törvénynek, mentem volna előrehozottba. Most pedig akkor 63 éves koromig, 4 évig lebegek majd a valami és a semmi között.

Üdv: Korall (53-as nö)

facanos # 2011.10.15. 08:20

Kedves fórumozók! Most csak ezek a minimális dolgok a fontosak? Nem értitek a lényeget! Védelem csak a nyugdíjakat illeti meg, a szociális elltásokat nem. Olvassátok el a Széll Kálmán terv célkitúzéseit, ha jól emlékszem, 2013-ra a korhatár alatti nyugdíjak miatt a 2012-es évinek közel a 100-százszorosával számol a kormány (kiadáscsökkentésként), és az új alkotmányban is benne van, hogy a korhatár előtti járandóságok megvonhatóak. Ráadásul ezek korhatár elótti ellátás nevet kapnak. Nekem nem szociális ellátás kell, én a kifizetett, megvásárolt nyugdíjamat akarom!!!

Veci # 2011.10.15. 08:02

ötvenhármas
Hol olvastad a törvénytervezetben az utazási kedvezményt? Nem találtam ilyet egyszeri elolvasással. Ha nincs benne, akkor nem kellene újabb ötlettel előjönni.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.10.15. 07:25

A BKV bérlet és más kedvezményről nem volt szó,NE IS LEGYEN!A KORHATÁR ELŐTTI ELLÁTOTT,VÉGÜL IS,NYUGDÍJBAN VAN,AKÁR HOGY IS CSŰRIK-CSAVARJÁK,IGAZ ?

sitimaci # 2011.10.15. 07:21

Szia oldpuli! Nem a korkedvezményes nyugdíjba menetel szűnik meg!Az bármikor érvényesíthető és 2012.december 31-ig lehet jogot szerezni rá! Ez amúgy azt jelenti hogy a kokedvezményt még sok év múlva is érvényesítheti az,akinek van! Amit Te irsz: Megszünik minden előrehozott nyugdíj,korengedményes,előrehozott csökkentett összegű korkedvezményes,sima előrehozott stb.,stb.,! Ne keverjük! TEHÁT A KORKEDVeZMÉNYT SZERZETT EMBER A KORKEDVEZMÉNYÉVEL CSÖKKENTVE MEHET MINDIG, EL NYUGDÍJBA,MERT NEKIK EZ A NYUGDÍJKORHATÁRUK!!! /2013.január 01-től korkedvezmény az eddig ismert törvény szerint,nem szerezhető többet,de a meglévő,bármikor érvényesíthető!Akár,nyolc,tizennyolc év múlva is ! Üdv./ Ha valakinek a nyugdíjkorhatára 63,5-év de van 3-év korkedvezménye,annak a tényleges nyugdíjkorhatára,60,5-év! Remélem,hogy így már érted a különbséget!/

oldpuli # 2011.10.15. 07:03

ötvenhármas

Igen ezt olvastam,de igazából a BKV bérletre vagyok kiváncsi.
Köszi

ötvenhármas # 2011.10.15. 06:33

oldpuli!
Lehet, hogy ezt olvastad.
De a nyugdijtv.tervezet szerint 2012-től a korhatár alattiak már nem fognak kapni 16 utazásra jogosító kedvezményt.
http://www.origo.hu/…edes-no.html

szafika # 2011.10.15. 05:48

Gabusch, a nappalin végzett emberke , tovább lehetett gyerek !/ mint , aki 14 évesen dolgozni kezdett, nagyon sokan munka mellett tanultak , szerintem így meg duplán megerőltető ! / nem akkora a fizetése diplomával ! nem annyi lesz a nyd-a diplomásan ! nincs úgy lestrapálva ! mint aki 40akárhány év MUNKÁVAL elmehetett nyd-ba, az akciósba , munkáról van szó !!!

oldpuli # 2011.10.15. 05:19

ötvenhármas.
Valahol olvastam,hogy az utazási kedvezményeket ,hogyan akarják átalakítani,de nem találom ......

Köszönöm szépen az infót.

ötvenhármas # 2011.10.15. 05:13

Visszakerestem a kérdésed.
Szerintem a %-os emelés meglesz, de az összes többi nyugdíjas kedvezmény nem, csak egészségügyi ellátást adnak.

oldpuli # 2011.10.15. 05:11

ötvenhármas!
Megszűnik a korkedvezményes nyugdíj, az előrehozott öregségi nyugdíj, a korengedményes nyugdíj és a szolgálati nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek korhatár előtti öregségi nyugdíja, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja. A nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét a változás nem érinti.

A már megállapított korhatár előtti nyugdíjak „korhatár előtti ellátássá”, illetve „szolgálati járandósággá” alakulnak át. Az új néven folyósított ellátások a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkednek ??????

Köszi.

ötvenhármas # 2011.10.15. 05:09

Mi a konkrét kérdés?

oldpuli # 2011.10.15. 05:01

Valaki segít a válasz megadásában!
Köszönöm.

oldpuli # 2011.10.15. 04:31

Megszűnik a korkedvezményes nyugdíj, az előrehozott öregségi nyugdíj, a korengedményes nyugdíj és a szolgálati nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek korhatár előtti öregségi nyugdíja, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja. A nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét a változás nem érinti.

A már megállapított korhatár előtti nyugdíjak „korhatár előtti ellátássá”, illetve „szolgálati járandósággá” alakulnak át. Az új néven folyósított ellátások a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkednek ??????

margit51 # 2011.10.15. 04:20

Kedves Fórumtársak!
Február óta előrehozott nyugdíjban vagyok, eddig csak olvasgattam az itt megjelent információkat. Mindenki az új törvény megjelenését várta, ami végül tegnap jelent meg a parlament honlapján.
Íme:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf

Mindenkinek szép napot.
Margit

facanos # 2011.10.14. 21:38

A jogszabály teljes szövege pontosan:

1. 2012. január 1-jétől – a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben – öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani

az 1949. évben vagy azt megelőzően született, az 1. § c) pont ca)–ci) alpontja szerinti nyugdíjban részesülő személynek ezt a nyugdíját,
az 1954. évben vagy azt megelőzően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a szolgálati nyugdíja csökkentések nélküli teljes összegét,

1. annak a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíját, aki 2011. december 31-én rendelkezik a Tny. 18. § (2a)–(2d) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel,

az öregségi nyugdíj szüneteltetésére vonatkozó szabályok figyelembevételével.

A c pont nem azt jelenti, hogy figyelembe vehető a nyugdíj melletti továbbdolgozás is???? Vagy csak akkor. ha annyit keresett, hogy szüneteltette a nyugdíját? De annak, aki 2007-ben ment előnyugdíjba, az most 61 éves, nem is volt kereseti korlátja, tehát ezt így nem jól értelmezem. Ennek a kibontását nem láttam a törvény indoklásában sem.

gabusch # 2011.10.14. 21:37

Jucu52 # 2011.10.14. 21:28

Gabusch!

Nem öncélúan beszélünk a "40 évesről", hanem azt próbáljuk elemezni, hogy aki "előrehozottban" van, hogy tud élni azzal a lehetőséggel, hogy ne jövedelempótlót kapjon, hanem öregségi nyugdíjat. Azért érdemes itt ezen a fórumon erről beszélni, mert épp azoknak szól, akiket hátrányosan érint ez a törvény, de esetleg van lehetőségük erre a megoldásra. Egyébként arra, amitől téged a hideg ráz, ott lenne a másik fórum, és ott írogathatnánk erről, csak akkor aki azt nem olvassa, esetleg nem találkozik az ilyen típusú információkkal. Egyébként ott is felmerül természetesen az előrehozott nyugdíjakkal kapcsolatos kérdéskör is, hiszen összefügghetnek a fentiek szerint a dolgok. Én azért is linkeltem be mindkét topic-ba a tervezetet.

Sajnos, ha leírjuk, ha nem, ezt a tervezetet nagy valószínűség szerint törvényerőre emelik, és nem hiszem, hogy már sokat változtatnának rajta. Ezért azt gondolom, azon sem árt már most elmélkedni, hogy lehet-e menteni, ami menthető. Akinek van gondolata, ötlete, vagy esetleg értelmezési javaslata, jó ha leírja ide.
Én így gondolom, és ezért írok le mindent, ami erről az egészről eszembe jut, de nem politikai értelemben, hanem a szövegértelmezés vonatkozásában.

Jucu52 # 2011.10.14. 21:15

Crazy!

Teljesen egyetértek a szerzett joggal kapcsolatban általad írtakkal, és nagyon őszintén sajnálok mindenkit, akit ez érint.

Szöszi51!

Én is úgy értelmezem, hogy az, akinek megvan a jogosultsági ideje (is), de korábban előrehozottal ment el nyugdíjba, élhet a "40 éves" lehetőséggel, illetve az, akinek nincs még meg, de van lehetősége munkával megszerezni, szintén élhet vele. Azért még én is újra és újra olvasom, hogy jól értek-e belőle részeket.

gabusch # 2011.10.14. 21:00

Igazad van szöszi,-mah jongozok(fogalmam nincs h mi ez?)
Egy 53-as/nappali diplomás/előrehozottra aspiráns nőnek
max.34(orvos-jogász)-36-37-(38-óvónő) év járulékfizetéses jogviszonya lehet,ezért csípi a szememet a 40 év emlegetése folyton..minden innen ered és ide érkezik ??

facanos # 2011.10.14. 20:55

Most örüljünk? Először átnevezik, aztán csökkentik, majd elveszik. Nem szociális ellátás kell 39 év 44 nap tiszta munkaviszony után, hanem a kifizett, nekem MEGJÁRÓ NYUGDÍJAM!!!! Ezidő alatt annyi adót és járulékot fizettem, amennyit más 10 év alatt nem kap meg nyugdíjnak, betöltöttem a 60-at, hagyjanak békén arra a 2-3 évre, ami még vissza van. Vonják vissza a 0,5 %-os nyugdíjemelést, és számítsák be a nyugdíj után dolgozott 2 évemet. Nem kérek hozzá semmi évek utáni emelést, csak fogadják el 40 évnek, és maradjon a nyugdíjam NYUGDÍJ!!!!

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:37

Gabush!

Mindenki azt kérdez, amit tudni szeretne. Ha Téged ez a téma nem érint az jó. Jucus52 jóvoltából belinkeltük az oldalt és próbáljuk értelmezni.
Ha Téged ez a témakör idegesít mah jongozz egy picit, lenyugtat.

Szöszi51 # 2011.10.14. 20:30

A bibi ott van, mint írtam korábban, hogy a jelen tervezet szerint kereső tevékenységgel meg lehet pótolni a hiányzó éveket, de ha valaki dolgozott a nyugdíj mellett, azokat az éveket most nem tudja érvényesíteni (0,5 %-os emelés miatt) Csak a rendelet életbelépéstől lehet majd.

gabusch # 2011.10.14. 20:30

Kérlek Benneteket, hogy ezen a fórumon ne beszéljetek már az akciós 40 évesekről..állandóan ezt a számot látom,és a hideg is kiráz már ettől a számtól:-)
Legyen 35 vagy 24 vagy 28..vagy 102..
De 40 ne legyen :-)