Előrehozott öregségi nyugdíj

Ildyko71 # 2011.01.18. 11:57

juhlaci!
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!

ary72 # 2011.01.18. 12:31

Tisztelt Tanácsadó!
Édesanyám ('54 születésű) érdeklődik egy- két dolog felől az új nyugdíj rendszerről. Pontosabban: 40 év munkaviszonyba beleszámít állítólag 3 gyermek után 8 év. Igen ám, de mikor én megszülettem '72-be akkor nem kapott semmilyen ellátást utánam mert nem volt, vagy nem tudott róla az akkori időben. A két öcsém után már kapott GYEST.
Kérdés: Ilyen esetben is beleszámolnak 8 évet a gyerekek után?
Másik kérdés: 280napot töltött életében munkanélkülin. Ez ugye nem számít szolgálati időnek?

tulipán53 # 2011.01.18. 12:37

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném még megkérdezni, hogy 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás esetén 40 közalkalmazotti munkaviszony után mennyi felmondási idő jár?
Üdöozlettel: tulipán 53

tibi52 # 2011.01.18. 16:01

Kedves Veci!
1952.01.01-én születtem,május 31-én lesz meg a 42 év szolgálati időm.Milyen feltétel szerint és leghamarább
mikor tudok elmenni nyugdíjba?Hat és fél éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen,öt és fél évig vállalkozóként,jelenleg egy éve alkalmazottként.Mennyi a felmondási idő,ha esetleg az idén felmond a munkáltatóm?Üdvözlettel Tibi52

sukáresz # 2011.01.18. 16:16

Kedves Veci!rokkant járadékkal kapcsolatba szeretnék kérdezni a fiam 30éves családi pótlékot kap mik a feltételek, hogy rokkant járadékot kapjon rokkant nyugdíjra nem jogosult mivel a szolgálati idöt nem tudja megszerezni jelenleg munkanélkülin van lejárt a munkaszerzödése köszi sukáresz

gizi2 # 2011.01.18. 19:09

Kedves Válaszadó (Veci),
1,/a 3 év izotóp korkedvezmény azt jelenti esetemben, hogy a 40 év helyett 37 év munkaviszony után,2017-ben elmehetek az új szabályok szerint nyugdíjba, de ez esetben már nem csökkentett a nyugdíjam ? (1957-es vagyok)

2,/Ha a 2010 decemberében érvényben lévő szabályokat nézzük, akkor vajon a 3 év izotópkedvezménnyel el tudtam volna menni csökkentett összegű nyugdíba 2010.decemberében a 38 éves jogviszonyra tekintettel?
Ez azért fontos, mert a Nyugdíjbiztosítóval szemben most januárban nyertem meg a pert, tehát van-e lehetőségem a korkedvezményes csökkentett nyugellátásom kérni a 2010 évi szabályok alapján a 38 év jogviszony alapján.
A kolleganőm aki 56-os születésű, nyugdíjba ment 2010 decemberben, hasonló munkaidő alapján.

Bjutka # 2011.01.19. 08:22

Tisztelt Veci!
1976 óta dolgozom, tehát jelelnleg 36 év munkaviszonyom van, ezidő alatt 4 évig voltam GYES-en.
Hány év munkaviszonyt kell még szereznem ahhoz, hogy elmehessek nyugdija? A rendelet számomra nem egyértelmű, hiszen a GYES ideje alatt is munkaviszonyban voltam, és nem értem, hogy vonatkozik-e rám a 4 év kedvezmény.
Válaszukat köszönöm.
Üdvözlettel: Jutka

Bjutka

Veci # 2011.01.19. 13:02

ary72

ITT olvasd el a tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/?…
A 40 évbe összesen az én olvasatomban beletartozik a munkaviszony és a gyermekekkel otthon tötött idő együtt véve.

tulipán53
Tekintettel arra, hogy te mondasz fel és nem a munkáltató, akkor nem kötelezhető a munkáltató arra, hogy azt a hosszú felmentési időt megadja, mintha ő mondana fel. Ekkor maradhat a lemondás, vagy a közös megegyezés.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.19. 13:02

gizi2
Szerintem nem jól értelmezed, mert
A felsorolt jogviszonyokon kívül jogosultsági időnek minősül:
a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint,

Az én értelmezésem szerint az öregségi nyugdíjkorhatárod lesz korábban a korkedvezmény időtartamával. Ha lesz még előrehozott nyugdíj, akkor attól 3 évvel lehetnél előrehozott korkedvezményes nyugdíjas.
Ha meglesz a 40 év jogosultsági időd a korkedvezmény nélkül(és akkor még hatályban lesz e kedvezményes nyugdíjazás), akkor csökkentés nélkül mehetsz majd nyugdíjba. A nyugdíjtörvény 19. §-a nem egészült ki a kedvezményes nyugdíjjal.
Itt a nyugdíjtörvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Te 1957-es vagy, korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod 65-3=62 év, ettől a 18/B. (3) a) pont szerint előrehozott, korkedvezményes nyugdíjba 62-3=59 évesen mehettél volna. Az én levezetésem szerint a 2010-től hatályos tv. szerint még tavaly sem tudtál volna elmenni nyugdíjba.

Az nem lehet, hogy neki nem 3 év korkedvezménye van, mint neked?

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.19. 13:03

Bjutka
Az én értelmezésem szerint még 4 évet kell dolgoznod.

Üdvözlettel Veci

zenit # 2011.01.19. 16:01

Kedves Veci !

Rövid leszek! Férfi, 1952.de.-ben született,szolg.ideje 39.5 év /3 év főiskolával/.

Kérdés: elmehet-e korengedményes nyugdijba azonnal, ha a munkáltatófizeti amit kell és mennyi csökkentéssel, ill. 40. év szolg idővel aug 1-től érdemesebb-e? Bár el is törölhetik februárban és akkor
jobb azonnal elmenni !!

Az 1953-ban született nem mehet már el az idén,2011-ben? Köszi a válaszokat !!!!!!!!!!!

Veci # 2011.01.19. 17:31

zenit
A korengedményes nyugdíjba az 1953-as születésűek tudnak utoljára elmenni az idén, csökkentett, max. 84 %-al a ma még hatályos törvény szerint. Ha meglenne a 40 éved, akkor a nyugdíjalap 80 %-át számolnák. Te tudod mit döntesz.

Üdvözlettel Veci

tibi52 # 2011.01.19. 18:22

Keves Veci!
Tegnap 17óra01p-kor nyugdíj témában érdeklődtem,várnám szíves tanácsodat,válaszodat.
Üdvözlettel Tibi52

turbinás # 2011.01.19. 18:38

Kedves Veci és Fórumozók!

Sokadszorra olvasom a törvényt, és számolok. Tehát: "előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 59. ÉLETÉVET BETÖLTÖTT 1952-ben vagy 53-ban született nő, aki..."Szerintem aki 52-ben született az 2011-ben, aki 53-ban született az 2012-ben lesz 59 éves. Mégis elmehetett és mehet az idén nyugdíjba. Senkinek sem tűnik fel, hogy ez az 59 éves életkor nem helyes a törvényben? Vagy akkor nem az ÉLETÉVET /akkor minek van ott?/, hanem a születési évet kell figyelembe venni? Van valami más rendelkezés erről valahol máshol?
Ha jól tudom egy másik kormányrendelet szerint ezt a nyugdíjformát az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel lehet igénybe venni. Itt is ellentmondás van, mert aki 53-ban született annak 63 év - 5 év azaz csak 2011 -től lenne érvényes. Félreértés ne essék mindenkinek kívánom, hogy minél előbb élvezhesse megérdemelt nyugdíját. Én 54-ben születtem, és csak próbálok tájékozódni,mi vonatkozik rám, de közben ellentmondásokat fedezek fel ami még jobban tanácstalanná tesz.Sajnos úgy néz ki miránk ez már nem vonatkozik. Minden 53-ban születettnek kívánom tudja igénybe venni.
Lenne még egy kérdésem tudjátok-e hol lehet bővebb tájékoztatást kapni a korkedvezményre jogosító munkakörökről. Konkrétan a höerőműben mit jelent a "kazántisztító" vagy a "betanított munkás" munkakör?
Sok éve dolgozom erőműben de tudomásom szerint senki, semmilyen munkakör betöltése miatt korkedvezményt soha nem kapott. Hol tudunk erről érdeklődni?

Veci # 2011.01.19. 21:10

tibi52
Bocsi, úgy emlékszem válaszoltam, de lehet, hogy a próba után nem küldtem el.

• Ha férfiként érdeklődsz, akkor a ma még hatályos tv. szerint 60. szülinapodon tudnál elmenni előrehozott nyugdíjba a 42 év szolgálati idővel, max. 8,4 %-al csökkentett összeggel. A 18/B.§ (3) b) pont szerint. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • Más lehetőség, ha a munkáltató megállapodást kötne veled korengedményes nyugdíjazásra, vállalná, hogy egy összegben kifizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltséget a 60. szülinapodig.

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.19. 21:34

turbinás
Azok az 1953-ban született nők, akik az idén elmehetnek nyugdíjba, azok a 2011. január 1-től gatályos tv. módosítás szerint 40 év jogosultsági idővel tudnak elmenni nyugdíjba, de ebbe még az 1954-es születésűek közül is vannak érintettek, ha nem volt tanulmányi idejük (ált. iskola befejezésétől dolgoznak), nem volt munkanélküli ellátásuk, nem voltak passzív táppénzen. Olvass bele a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba, hónapok óta ezzel foglalkoznak az érintettek. Főleg dec. 30-ig érdemes visszaolvasni.

Itt főleg, amire a kérdésed irányult a18.§ (2a)-(2d) pontokban szerepel.
(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Olyan már nincs, amire utalsz, hogy 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt el lehetne menni nyugdíjba. Legutóljára az 1951-ben született nők esetében volt.

Az 1954-ben születetteket a 18/.§ (3) a) pont ban leírtak alapján 60,5 évesen mehet előrehozott nyugdíjba, minimum 37 év szolgálati idő esetén, ami max. 8,4 %-al csökkentett, a ma még hatályos törvény szerint.

ITT találod a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékét: http://www.apeh.hu/…58_2mell.pdf

Üdvözlettel Veci

Kati40 # 2011.01.20. 10:28

Röviden: 58 éves férfi vagyok (aug-tól) 43 év betöltött munkaviszonnyal rendelkezem (jan), van rá lehetőségem, hogy nyugdíjba menjek (korengedményes), ha a vállalatom nem járul hozzá?

Én kifezetném a járulékokat is akár 60 éves koromig a rám irányadó nyugdíjkorhatárig...???
Kifizessem vagy kifizethetem és akkor mehetek vagy a vállalat kezében a döntés?

lilike1983 # 2011.01.20. 10:32

Kedves Veci
Apukám 1952 augusztusában született, tavaly volt 41 év munkaviszonya és szeretnénk tudni,hogy elmehet-e nyugdíjba vagy meg kell várnia 2014-et? Köszönöm

Veci # 2011.01.20. 12:05

Kati40
Korengedményes nyugdíjra a munkáltató köthet megállapodást, és vállalja, hogy egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét, férfi esetében 60 éves korig (mivel megvan már a 42 év hozzá), ez max. 8,4 %-al csökkentett.
VAGYIS, nem járulékot, hanem nyugdíjat! Mi értelme lenne neked a hiányzó időre akár 2mFt-ot befizetned (80eFt-os nyugdíjjal számolva)?
A korengedményes nyugdíjba te önmagadtól nem mehetsz.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.20. 12:08

lilike1983
Édesapád legkorábban 60 évesen mehetne a ma még hatályos törvény szerint előrehozott nyugdíjba, ha meglesz a 42 év szolgálati ideje, max. 8,4 %-al csökkentett. Ha nem lesz meg, akkor 60,5 évesen.

Üdvözlettel Veci

pifi # 2011.01.20. 14:12

T.Veci

1953 születésű vagyok, 1971 óta folyamatosan dolgozok, a munkáltatóm ( saját KFT-m) a szükséges összeget befizetné s nyugdíjfolyósítónak, azt a választ kaptam, hogy mivel a korengedményes nyugdíjbavonuláshoz a kérelmet nem adtam be 2010 december 31-ig, nem mehetek korkedvezményesen nyugdíjba.
Igaz ez?
Köszi a választ

Veci # 2011.01.20. 14:19

pifi
A korengedményes nyugdíjazás lehetőségét meghosszabbították 2011.12.31-ig. Lehet, hogy a munkáltatód ezt nem tudhatja.
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

pifi # 2011.01.20. 14:53

T. Veci!

Köszönöm a gyors válaszodat.
Azt, hogy a bejelntést meg kellett volna 2010 december 31-ig tenni, a győri nyugdíjfolyósítónál mondták, amikor beadtam a szolgálati idő megállapításhoz a kérelmet!!

Veci # 2011.01.20. 15:01

Még ezt is olvasd el:

Ők a hozzáértők, én csak fórumozó vagyok.

Üdvözlettel Veci

turbinás # 2011.01.20. 18:01

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors mindenre kiterjedő válaszod.

Ismét van kérdésem:
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 évi LXXXI. törvény II. fejezet rendelkezik a korkedvezményről. Ott olvastam: A korkedvezményre jogosító munkakör azonosítása tekintetében a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős Nyugdíjbiztosítási SZERV dönt. Én tudatlan vagyok. Ez a SZERV azonos az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal? Ha igen akkor szerinted a területileg illetékes igazgatóságon lehetne érdeklődni?

üdvözlettel
turbinás