juhlaci!
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
Előrehozott öregségi nyugdíj
Tisztelt Tanácsadó!
Édesanyám ('54 születésű) érdeklődik egy- két dolog felől az új nyugdíj rendszerről. Pontosabban: 40 év munkaviszonyba beleszámít állítólag 3 gyermek után 8 év. Igen ám, de mikor én megszülettem '72-be akkor nem kapott semmilyen ellátást utánam mert nem volt, vagy nem tudott róla az akkori időben. A két öcsém után már kapott GYEST.
Kérdés: Ilyen esetben is beleszámolnak 8 évet a gyerekek után?
Másik kérdés: 280napot töltött életében munkanélkülin. Ez ugye nem számít szolgálati időnek?
Tisztelt szakértő!
Azt szeretném még megkérdezni, hogy 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás esetén 40 közalkalmazotti munkaviszony után mennyi felmondási idő jár?
Üdöozlettel: tulipán 53
Kedves Veci!
1952.01.01-én születtem,május 31-én lesz meg a 42 év szolgálati időm.Milyen feltétel szerint és leghamarább
mikor tudok elmenni nyugdíjba?Hat és fél éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen,öt és fél évig vállalkozóként,jelenleg egy éve alkalmazottként.Mennyi a felmondási idő,ha esetleg az idén felmond a munkáltatóm?Üdvözlettel Tibi52
Kedves Veci!rokkant járadékkal kapcsolatba szeretnék kérdezni a fiam 30éves családi pótlékot kap mik a feltételek, hogy rokkant járadékot kapjon rokkant nyugdíjra nem jogosult mivel a szolgálati idöt nem tudja megszerezni jelenleg munkanélkülin van lejárt a munkaszerzödése köszi sukáresz
Kedves Válaszadó (Veci),
1,/a 3 év izotóp korkedvezmény azt jelenti esetemben, hogy a 40 év helyett 37 év munkaviszony után,2017-ben elmehetek az új szabályok szerint nyugdíjba, de ez esetben már nem csökkentett a nyugdíjam ? (1957-es vagyok)
2,/Ha a 2010 decemberében érvényben lévő szabályokat nézzük, akkor vajon a 3 év izotópkedvezménnyel el tudtam volna menni csökkentett összegű nyugdíba 2010.decemberében a 38 éves jogviszonyra tekintettel?
Ez azért fontos, mert a Nyugdíjbiztosítóval szemben most januárban nyertem meg a pert, tehát van-e lehetőségem a korkedvezményes csökkentett nyugellátásom kérni a 2010 évi szabályok alapján a 38 év jogviszony alapján.
A kolleganőm aki 56-os születésű, nyugdíjba ment 2010 decemberben, hasonló munkaidő alapján.
Tisztelt Veci!
1976 óta dolgozom, tehát jelelnleg 36 év munkaviszonyom van, ezidő alatt 4 évig voltam GYES-en.
Hány év munkaviszonyt kell még szereznem ahhoz, hogy elmehessek nyugdija? A rendelet számomra nem egyértelmű, hiszen a GYES ideje alatt is munkaviszonyban voltam, és nem értem, hogy vonatkozik-e rám a 4 év kedvezmény.
Válaszukat köszönöm.
Üdvözlettel: Jutka
Bjutka
ary72
ITT olvasd el a tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/?…
A 40 évbe összesen az én olvasatomban beletartozik a munkaviszony és a gyermekekkel otthon tötött idő együtt véve.
tulipán53
Tekintettel arra, hogy te mondasz fel és nem a munkáltató, akkor nem kötelezhető a munkáltató arra, hogy azt a hosszú felmentési időt megadja, mintha ő mondana fel. Ekkor maradhat a lemondás, vagy a közös megegyezés.
Üdvözlettel Veci
gizi2
Szerintem nem jól értelmezed, mert
„A felsorolt jogviszonyokon kívül jogosultsági időnek minősül:
a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint,”
Az én értelmezésem szerint az öregségi nyugdíjkorhatárod lesz korábban a korkedvezmény időtartamával. Ha lesz még előrehozott nyugdíj, akkor attól 3 évvel lehetnél előrehozott korkedvezményes nyugdíjas.
Ha meglesz a 40 év jogosultsági időd a korkedvezmény nélkül(és akkor még hatályban lesz e kedvezményes nyugdíjazás), akkor csökkentés nélkül mehetsz majd nyugdíjba. A nyugdíjtörvény 19. §-a nem egészült ki a kedvezményes nyugdíjjal.
Itt a nyugdíjtörvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.
(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.”
Te 1957-es vagy, korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod 65-3=62 év, ettől a 18/B. (3) a) pont szerint előrehozott, korkedvezményes nyugdíjba 62-3=59 évesen mehettél volna. Az én levezetésem szerint a 2010-től hatályos tv. szerint még tavaly sem tudtál volna elmenni nyugdíjba.
Az nem lehet, hogy neki nem 3 év korkedvezménye van, mint neked?
Üdvözlettel Veci
Bjutka
Az én értelmezésem szerint még 4 évet kell dolgoznod.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci !
Rövid leszek! Férfi, 1952.de.-ben született,szolg.ideje 39.5 év /3 év főiskolával/.
Kérdés: elmehet-e korengedményes nyugdijba azonnal, ha a munkáltatófizeti amit kell és mennyi csökkentéssel, ill. 40. év szolg idővel aug 1-től érdemesebb-e? Bár el is törölhetik februárban és akkor
jobb azonnal elmenni !!
Az 1953-ban született nem mehet már el az idén,2011-ben? Köszi a válaszokat !!!!!!!!!!!
zenit
A korengedményes nyugdíjba az 1953-as születésűek tudnak utoljára elmenni az idén, csökkentett, max. 84 %-al a ma még hatályos törvény szerint. Ha meglenne a 40 éved, akkor a nyugdíjalap 80 %-át számolnák. Te tudod mit döntesz.
Üdvözlettel Veci
Keves Veci!
Tegnap 17óra01p-kor nyugdíj témában érdeklődtem,várnám szíves tanácsodat,válaszodat.
Üdvözlettel Tibi52
Kedves Veci és Fórumozók!
Sokadszorra olvasom a törvényt, és számolok. Tehát: "előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 59. ÉLETÉVET BETÖLTÖTT 1952-ben vagy 53-ban született nő, aki..."Szerintem aki 52-ben született az 2011-ben, aki 53-ban született az 2012-ben lesz 59 éves. Mégis elmehetett és mehet az idén nyugdíjba. Senkinek sem tűnik fel, hogy ez az 59 éves életkor nem helyes a törvényben? Vagy akkor nem az ÉLETÉVET /akkor minek van ott?/, hanem a születési évet kell figyelembe venni? Van valami más rendelkezés erről valahol máshol?
Ha jól tudom egy másik kormányrendelet szerint ezt a nyugdíjformát az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel lehet igénybe venni. Itt is ellentmondás van, mert aki 53-ban született annak 63 év - 5 év azaz csak 2011 -től lenne érvényes. Félreértés ne essék mindenkinek kívánom, hogy minél előbb élvezhesse megérdemelt nyugdíját. Én 54-ben születtem, és csak próbálok tájékozódni,mi vonatkozik rám, de közben ellentmondásokat fedezek fel ami még jobban tanácstalanná tesz.Sajnos úgy néz ki miránk ez már nem vonatkozik. Minden 53-ban születettnek kívánom tudja igénybe venni.
Lenne még egy kérdésem tudjátok-e hol lehet bővebb tájékoztatást kapni a korkedvezményre jogosító munkakörökről. Konkrétan a höerőműben mit jelent a "kazántisztító" vagy a "betanított munkás" munkakör?
Sok éve dolgozom erőműben de tudomásom szerint senki, semmilyen munkakör betöltése miatt korkedvezményt soha nem kapott. Hol tudunk erről érdeklődni?
tibi52
Bocsi, úgy emlékszem válaszoltam, de lehet, hogy a próba után nem küldtem el.
- Ha férfiként érdeklődsz, akkor a ma még hatályos tv. szerint 60. szülinapodon tudnál elmenni előrehozott nyugdíjba a 42 év szolgálati idővel, max. 8,4 %-al csökkentett összeggel. A 18/B.§ (3) b) pont szerint. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
- Más lehetőség, ha a munkáltató megállapodást kötne veled korengedményes nyugdíjazásra, vállalná, hogy egy összegben kifizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltséget a 60. szülinapodig.
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
- „92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet”. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözlettel Veci
turbinás
Azok az 1953-ban született nők, akik az idén elmehetnek nyugdíjba, azok a 2011. január 1-től gatályos tv. módosítás szerint 40 év jogosultsági idővel tudnak elmenni nyugdíjba, de ebbe még az 1954-es születésűek közül is vannak érintettek, ha nem volt tanulmányi idejük (ált. iskola befejezésétől dolgoznak), nem volt munkanélküli ellátásuk, nem voltak passzív táppénzen. Olvass bele a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba, hónapok óta ezzel foglalkoznak az érintettek. Főleg dec. 30-ig érdemes visszaolvasni.
- Olvasd el a nyugdíjtörvény 18-18/A.§ -t: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Itt főleg, amire a kérdésed irányult a18.§ (2a)-(2d) pontokban szerepel.
„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki
- legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.”
- De olvasd el az ONYF tájékoztatóját is: http://www.onyf.hu/?…
Olyan már nincs, amire utalsz, hogy 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt el lehetne menni nyugdíjba. Legutóljára az 1951-ben született nők esetében volt.
Az 1954-ben születetteket a 18/.§ (3) a) pont ban leírtak alapján 60,5 évesen mehet előrehozott nyugdíjba, minimum 37 év szolgálati idő esetén, ami max. 8,4 %-al csökkentett, a ma még hatályos törvény szerint.
ITT találod a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékét: http://www.apeh.hu/…58_2mell.pdf
Üdvözlettel Veci
Röviden: 58 éves férfi vagyok (aug-tól) 43 év betöltött munkaviszonnyal rendelkezem (jan), van rá lehetőségem, hogy nyugdíjba menjek (korengedményes), ha a vállalatom nem járul hozzá?
Én kifezetném a járulékokat is akár 60 éves koromig a rám irányadó nyugdíjkorhatárig...???
Kifizessem vagy kifizethetem és akkor mehetek vagy a vállalat kezében a döntés?
Kedves Veci
Apukám 1952 augusztusában született, tavaly volt 41 év munkaviszonya és szeretnénk tudni,hogy elmehet-e nyugdíjba vagy meg kell várnia 2014-et? Köszönöm
Kati40
Korengedményes nyugdíjra a munkáltató köthet megállapodást, és vállalja, hogy egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét, férfi esetében 60 éves korig (mivel megvan már a 42 év hozzá), ez max. 8,4 %-al csökkentett.
VAGYIS, nem járulékot, hanem nyugdíjat! Mi értelme lenne neked a hiányzó időre akár 2mFt-ot befizetned (80eFt-os nyugdíjjal számolva)?
A korengedményes nyugdíjba te önmagadtól nem mehetsz.
Üdvözlettel Veci
lilike1983
Édesapád legkorábban 60 évesen mehetne a ma még hatályos törvény szerint előrehozott nyugdíjba, ha meglesz a 42 év szolgálati ideje, max. 8,4 %-al csökkentett. Ha nem lesz meg, akkor 60,5 évesen.
Üdvözlettel Veci
T.Veci
1953 születésű vagyok, 1971 óta folyamatosan dolgozok, a munkáltatóm ( saját KFT-m) a szükséges összeget befizetné s nyugdíjfolyósítónak, azt a választ kaptam, hogy mivel a korengedményes nyugdíjbavonuláshoz a kérelmet nem adtam be 2010 december 31-ig, nem mehetek korkedvezményesen nyugdíjba.
Igaz ez?
Köszi a választ
pifi
A korengedményes nyugdíjazás lehetőségét meghosszabbították 2011.12.31-ig. Lehet, hogy a munkáltatód ezt nem tudhatja.
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözlettel Veci
T. Veci!
Köszönöm a gyors válaszodat.
Azt, hogy a bejelntést meg kellett volna 2010 december 31-ig tenni, a győri nyugdíjfolyósítónál mondták, amikor beadtam a szolgálati idő megállapításhoz a kérelmet!!
Még ezt is olvasd el:
Ők a hozzáértők, én csak fórumozó vagyok.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm a gyors mindenre kiterjedő válaszod.
Ismét van kérdésem:
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 évi LXXXI. törvény II. fejezet rendelkezik a korkedvezményről. Ott olvastam: A korkedvezményre jogosító munkakör azonosítása tekintetében a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős Nyugdíjbiztosítási SZERV dönt. Én tudatlan vagyok. Ez a SZERV azonos az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal? Ha igen akkor szerinted a területileg illetékes igazgatóságon lehetne érdeklődni?
üdvözlettel
turbinás
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02