Előrehozott öregségi nyugdíj

alban # 2011.01.16. 13:53

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszodat.De még mindig lenne kérdésem.Az előbbi kérdésemnél emlitettem,hogy a ONYF-nél azt mondták.hogy a felmondást is be kell küldenem amikor beküldöm a nyomtatványt- Ez igaz? Vagy az ráér akkor ,ha már beküldtem a nyomtatványt és küldik a hiánypótlást?
A másik,amit szeretnék tudni.Hogy kell felmondani? Bármilyen hihetetlen sem nekem nem mondtak fel soha,sem én nem mondtam fel soha életemben.A dolgozó részéről,vagy közös megegyezéssel?Melyiknek mi az előnye és a hátránya?És felmondási idő? A munkaszerződésemben nincs külőn feltüntetve,hogy mennyi a felmondási idő,"csak" annyi,hogy a jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a MTK ,és az egyéb munkaviszonyra vonatkozó szabályok rendelkezései az irányadóak.
Fáradozásodat köszönöm. Alban

Veci # 2011.01.16. 16:16

Alban
A felmondást írásban kell benyújtani, egyszerűen megfogalmazni, indokolni (most vettem észre, hogy még életemben én sem mondtam fel). Találsz itt minta nyomtatványt, ha nem megy önállóan (nem kebb túl bőre engedni): http://munkaugyiellenorzes.lapozz.hu/…iratmintatar

• Munkavállalói felmondás (.doc)
  • Munkavállalói rendes felmondás 1 (.doc)

A helyedben, én megírnám, hogy a 40 év jogosultsági idő alapján élni szeretnék a 2011.01.01-től hatályos kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével. Kérném, hogy lehetőség szerint tekintsenek el a felmondási idő ledolgozásától. Ha nem tekint el, akkor ledolgozod.

Azt beszéld meg a munkáltatóddal, hogy esetleg közös megegyezéssel is megszüntethetnétek-e a munkaviszonyt, erre nem kötelezhető.

ITT a Munka törvénykönyve: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal meghosszabbodik.

Tekintettel arra, hogy te kérnéd a munkaviszony megszüntetését, így egyéb nem vonatkozik ide.

Az utolsó munkaviszonyban töltött napon kiadják az összes papírjaidat, és akár egyszerre is beküldheted a K02-es nyomtatvánnyal. A nyugdíj kezdetének a munkaviszony megszűnését követő naptól kérjed.
A helyzet az, hogy az utolsó beértezett papírok esetén áll a 22 napos határidő a Nyugdíjbiztosítónál.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.01.16. 16:27

A munkavállalónak nem kell megindokolni a felmondást.

Lyonee # 2011.01.16. 16:31

Persze, meg lehet indokolni, de nem kötelező. Én mindenképpen előbb egy beszélgetésben tájékozódnék a munkáltató hozzáállásáról.

alban # 2011.01.16. 18:12

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors válaszodat.Nagyon sokat segítettél.

Köszönettel: Alban

agica20 # 2011.01.16. 18:34

Kedves Veci és Mindenki !

Hát ez az! Ördögöt a falra? Nem tudom.Mindenesetre jó lenne,ha mindenki tervezhetne előre..,de akinek a régi szerint már folyamatban van a felmentése,remélem még ebben az évben elmehet,és a békés átmenet lehetőségét biztositja a kormány. Mellesleg értem a szándékot,tényleg egyre kevesebb az aktiv dolgozó,de nem a 40,42 éves munkaviszonnyal rendelkezők környékén kellene elsősorban intézkedni.

A lépcsőházunkban van olyan személy,aki curkorbetegségére hivatkozva,több mint 20 éve nem dolgozik,mellesleg tömi magába a kenyeret, a cukrot,nem diétázik,viszont nem akar a dolgozni.Rokkantsági járadékos,felveszi a segélyeket,a fia 30 körüli 3 év munkaviszony után rokkantságit kapott,most rehabilitációson van, és úgy adják be egy háztartásból a szoc.segélykérelmet,hogy mindketten különháztartásban vannak.Mellesleg a söprőt és takaritóeszközöket ők is elbírnák és hasznosíthatnák magukat.Aki meg melózott 40 évet,esetleg olyan helyen is,ami után járna a korkedvezmény... most izgulhat ,mert lehet,hogy még 67 éves korában is dolgoznia kell.Azért ez elég igazságtalan lenne.

tinka46 # 2011.01.17. 06:55

Sziasztok! Visszaolvastam és teljességgel igaza van agica20-nak a tekintetben ,h a környezetében mindenki tud ilyenfajta álrokkantról, s pont ez a cél szerintem, aki ténylegesen az és beteg szerintem annak nincs félnivalója. Átmenet pedig vményem szer.is lesz , én remélem azt ,hogy akik tényleg betegek és rászorultak azoknak nincs mitől féljenek. Nehéz ezt kiszürni az biztos, de érthető a cselekvési irány ill.a törekvés ,de csak ,ha nem azok sinylik meg akik tényleg jogosan kapják,kapnák, ill. élhetnek bizonyos lehetőségekkel.Szép napot mindenkinek.!

tinka46 # 2011.01.17. 06:55

Sziasztok! Visszaolvastam és teljességgel igaza van agica20-nak a tekintetben ,h a környezetében mindenki tud ilyenfajta álrokkantról, s pont ez a cél szerintem, aki ténylegesen az és beteg szerintem annak nincs félnivalója. Átmenet pedig vményem szer.is lesz , én remélem azt ,hogy akik tényleg betegek és rászorultak azoknak nincs mitől féljenek. Nehéz ezt kiszürni az biztos, de érthető a cselekvési irány ill.a törekvés ,de csak ,ha nem azok sinylik meg akik tényleg jogosan kapják,kapnák, ill. élhetnek bizonyos lehetőségekkel.Szép napot mindenkinek.!

irene54 # 2011.01.17. 07:15

Kedves Veci,
elnézést kérek, hogy nem jól tettem föl a kérdésemet. Volt egy üzemi balesetem 1984-ben, ami miatt maradandó testi károsodásom lett, és ezért baleseti járadékot kapok,az akori fizetésem 10%-a volt a kezdő járulék, ami most is csak egy kisebb összeg! Természetesen dolgozom azóta is, és most készülök nyugdíjba menni a 40 éves lehetőséggel, meg van a 40 évem,hiszen 14 éves koromtól dolgozom, tanulmányaimat esti és levelező tagozaton végeztem. A kérdésem az, ha megállapítják a nyugdíjam összegét a baleseti járadékomat hozzáadják vagy az csak addig jár míg dolgozom?
köszönöm a választ, üdvözlettel, irene54

Veci # 2011.01.17. 08:01

irene54
Sajnos erre nem tudom a választ, véleményem szerint igen, de nem biztos, hogy jól gondolom. Erre a Nyugdíjbiztosító tudna neked pontos választ adni.

Üdvözlettel Veci

Ancsa77 # 2011.01.17. 13:47

Sza Veci!

Akkor ha anyukámnak meg van a 40 (41) éve de mivel 1955-ben született most 82%-kal vagy csökkentett nyugsíjjal mehet el?
És már kérdeztem 3 műszakra nem jár valami kedvezmény?
És hogy kb. tisztában legyek a nyugdíj összegével a br nyugdíjból még mitt és mennyit vonnak. VAgyis hány %-t kapja majd az ember kézhez?

köszi a segítséget!

Ildyko71 # 2011.01.17. 14:18

Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni! A szomszédom 1952.10.11-én született, nő. 38 év 326 nap szolgálati ideje van. Jelenleg szoc.segélyszerű ellátást kap az Önkormányzattól.
Mikor mehet leghamarabb előrehozott öregségi nyugdíjba? 3 éve özvegy.
Köszönöm a segítségeteket!

juhlaci # 2011.01.17. 14:29

Ildyko71! A szomszédod 59 éves korában tud elmenni de csak csökkentett összegű előrehozottba mert a másikhoz 40 év szolgálati idő kell.

Veci # 2011.01.17. 15:42

Ancsa77
A három műszakra nincs korkedvezmény. A nyugdíja teljes és nem csökkentett lesz a ma még hatályos törvény szerint (82 %).

Üdvözlettel Veci

tibi52 # 2011.01.17. 16:16

Szia Veci!
1952.01.01-én születtem,jelenleg 41,5 év szolgálati idővel rendelkezem,melyből 14 évet a villamosiparban
(hőerőmű)dolgoztam szivattyú gépkezelőként.Kérdésem,igénybe vehető-e a korkedvezmény,illetve mikor mehetek nyugdíjba?Üdvözlettel Tibi52

Veci # 2011.01.17. 16:38

tibi52
A munkakörög korkedvezményre jogosító? Hány évet ismertek el:itt nézd meg a jegyzéket:
http://www.apeh.hu/…elleklet.pdf

Üdvözlettel Veci

gizi2 # 2011.01.17. 17:13

Tisztelt Tanácsadó,
1957. szeptemberében születtem. 1975.szept-2010 dec.31. időszakban 30 év 30 nap ledolgozott munkaviszonyom van, ezen túlmenően van az 5 év nappali egyetem (35év 30 nap).
14 éven keresztül dolgoztam izotóppal, mely 3év elismert korkedvezményre jogosít fel (38év 30nap). A jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján mikor mehetek legkorábban normál/ előre hozott illetve csökkentett nyugdíjba.
Ugye jól gondolom, hogy az izotópos 3 éves kedvezményt az életkor számításkor is figyelembe lehet venni? Ez úgy működik, mintha 3 évvel korábban,1954-ben születtem volna?
köszönettel Gizi2

Veci # 2011.01.17. 23:15

gizi2
Jól gondolod. A te öregségi nyugdíjkorhatárod, ha nem lenne több korkedvezményed, akkor 65-3=62 év, ettől 3 évvel korábban tudnál előrehozott korkedvezményes nyugdíjba menni, vagyis 59 évesen, a ma még hatályos tv. szerint, max 8,4 %-al csökkentett.
ITT a nyugdíjtörvény a 18/B.§ (3) és 19.§-t olvasd el: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

nyerseri # 2011.01.18. 08:11

Kedves Veci!
1953.04.30-án születtem. 2012-re lennék 59 éves, addigra a 40 év munkaviszonyom is meglenne (az 5 év egyetemmel). Ezzel teljes összegű előrehozott öregségi nyugdíjba mehettem volna 2012-ben. Ez változott most meg? És ha igen, akkor csak csökkentett összegűre mehetnék dec. végéig, a munkáltatómmal történt megegyezés után, igaz?

Veci # 2011.01.18. 08:26

nyerseri!

• Nem változott semmi az előrehozott nyugdíj esetében. A ma még hatályos törvény szerint te az 59. szülinapodtól csökkentés nélküli nyugdíjba mehetsz a 40 év szolgálati idővel.
  • Ha a munkáltatóddal megállapodást kötnétek a korengedményes nyugdíjra, akkor az csökkentett lenne, mivel még nincs meg a 40 év szolgálati időd.
  • Azt most nem tudhatja még senki, hogy a februárban bejentésre váró nyugdíjreform tervezet mit tartalmaz majd.

Üdvözlettel Veci

sosika # 2011.01.18. 11:27

1955. június 20-án születtem. Középiskola elvégzése után, 1973. augusztus 1-én álltam munkába. Azóta folyamatosan ugyanott dolgozom, illetve 1993-ban tulajdonos váltás miatt kerültem "másik" céghez. 2 gyermeket neveltem, egyikkel otthon voltam gyesen 2,5 évig, a másikkal csak a 4,5 hónap szülési szabadságot vettem igénybe.
Az évek őta stabilnak tünő munkaköröm most gyakorlatilag megszűnőben van, és rettegésben élek....
Milyen más lehetőségem van nyugdíjba menetelt illetően, azon kívül, hogy kihúzom itt valami csoda folytán 2013-ig, amikoris elérem a 40 éves munkaviszonyt?
Az előrehozott/csökentett nyugdíjra gondolok, aminek a szabályait nem egészen értem.....

sosika # 2011.01.18. 11:27

1955. június 20-án születtem. Középiskola elvégzése után, 1973. augusztus 1-én álltam munkába. Azóta folyamatosan ugyanott dolgozom, illetve 1993-ban tulajdonos váltás miatt kerültem "másik" céghez. 2 gyermeket neveltem, egyikkel otthon voltam gyesen 2,5 évig, a másikkal csak a 4,5 hónap szülési szabadságot vettem igénybe.
Az évek őta stabilnak tünő munkaköröm most gyakorlatilag megszűnőben van, és rettegésben élek....
Milyen más lehetőségem van nyugdíjba menetelt illetően, azon kívül, hogy kihúzom itt valami csoda folytán 2013-ig, amikoris elérem a 40 éves munkaviszonyt?
Az előrehozott/csökentett nyugdíjra gondolok, aminek a szabályait nem egészen értem.....

tulipán53 # 2011.01.18. 11:29

Tisztelt tanácsadó!

Kérdésem a következő: 2010. december 31-én 43 év 142 nap szolgálati idővel rendelkezem. Ebből közalkalmazottként 1976. január 23-tól dolgozom. Ha igénybe szeretném venni a 40 év munka utáni nyugdíjat, jogosult vagyok-e a jubileumi jutalomra, mivel én kérem a nyugdíjazásomat?
Tisztelettel: tulipán53

Veci # 2011.01.18. 11:30

sosika
Sajnos a ma még hatályos törvény szerint sincs lehetőség az életkori feltételed hiánya miatt.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.18. 11:37

tulipán53
Olvass bele a másik topic-ba, épp ma délelőtti beírásokban (az utóbbi válaszaim) foglalkozunk a témával. A jubileumi jutalom a Kjt szerint az előrehozott nyugdíjba vonulás esetében fogalmaz (78.§)
40 év munkaviszony után nyugdíj
http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

Szerintem nem azért nem járhatna a jub. jutalom, mert te kéred, hanem azért mert nem az előrehozott nyugdíjkorhatár betöltésének indokával kérnéd a felmentésed.

Üdvözlettel Veci