Tisztelt Vice. Még egy kérdés. Engem a Munkaügyi bíróság az igazságügyi szakértő véleményezése alapján végleges rokkant nyugdíjasnak mondta ki az ítéletben.Kérdésem hogy az oiszi felül bírálhatja e.Magyarul el vehetik e a nyugdíjam bármilyen indok alapján.
Előrehozott öregségi nyugdíj
kázmér58
Erre nem tudok neked mit mondani, van olyan ismerősöm, aki évek óta véglegesített státuszban van (1994 óta), ő 27000 Ft-ot kap (az nem rokkantnyugdíj), és nem meri kezdeményezni az állapot rosszabbodás miatt az újabb ORSZI vizsgálatot (a napokban beszéltünk vele erről), mert fél, hogy ezt az ellátást is elveszik tőle.
Egy másik ismerősömet a véglegesítés után nem hívták ORSZI elé, az előrehozott nyugdíjkorhatár elérésekor, nem is lehetett kérnie az előrehozott nyugdíj megállapítását (ellentétben egy nem véglegesített rokkantságin lévővel).
Véleményem szerint nem veszik vissza, ha nincs megbolygatva. De nem merném a kezem tűzbe tenni, hogy ez mindig így marad.
Dehát, mostanában születtek visszamenőleges törvények, a jövőbe nem lát senki. Szerintem a reformlépések ismerete után, már többet lehet látni.
Üdvözlettel Veci
Ha jól olvastam, Orbán Viktor a tegnapelőtti beszédében bejelentette, hogy még ebben az évben meg fogják szüntetni annak lehetőségét, hogy idejekorán nyugdíjbamenjenek az emberek - bizonyos kitételek meghagyásával.
Merthogy nyugdíjat csak a nyugdíjjárulékokból lehet fizetni, ergo ha kevés az aktív dolgozó, a nyugdíj csökkeni fog...
Tehát aki őszig még el tud menni valamilyen jogcímen nyugdíjba, iparkodjon, mert onnantól tovább nem érdemes számolgatni...
Tisztel Veci Nagyon köszönöm a válaszát Bolygatni meg semmi fél e képen nem akarom. Csak a sok beszéd után már az ember a saját árnyékától is fél
monalisa1
Neked mik lesznek az esélyeid a vizionált történetben? Életkorodnál és állapotodnál fogva maradhat a mostani folyósításod?
Tegnaptól már én is azt hangsúlyozom, hogy aki rendelkezik bármelyik nyugdíjba vonulási jogosultsággal, az vegye igénybe. De ez mindenkinek a saját döntése.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Amikor elérem a nyugdíjkorhatárt, a rokk.nyudíj és a keresetveszteségi járadék (a kettő együtt mint a vélelmezett jövedelmem) együttes összegének x százalékú összegét fogom kapni, és életem végéig marad a rokk.nyugdíjas "titulus".
Tehát a járadék folyósítása onnantól megszűnik.
És hogy kéretlenül hozzászóljak: szerintem kázmér58 által az előbb felvetett, a bíróság által véglegesen megállapított rokkantságot, jelen idő szerint nincs jogosultsága a "magasságos" orvosszakértői
bizottságnak utóbb felülvizsgálni.
Egyébként észrevettem, hogy pár nap óta a "ma még hatályos törvény" kifejezést használod - remélve értik is a kifejezés lényegét a kérdezők?!
Üdv.
Kedves Veci.Az idén előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni(anyagi okok miatt nem tettem ezt meg eddig) pedig 1951-es vagyok. Közalkalmazott vagyok tudom hogy a felmentésemet kérni kell. Kérdésem a következő:a felmentési idő felére és az addig dolgozott hónapokra mikor kell kivenni a szabadságot, vagy esetleg az úgy nevezett sétáló idő után ha nem szeretném hogy pénzben fizessék ki.Szolgálati idő kérelmet ha már egyszer megvolt kérve milyen nyomtatványon kell kérni. Kívánok szép hét végét neked kicsit pihenj te is mert olvasva a fórumot látom hogy,időt erődet nem kímélve segítsz eligazodni ebben zűrzavarban a hozzád forduló fórumozóknak.
800 ezer rokkantnyugdíjas van, sok, azonban ennek fele már elérte a saját jogú nyugdíjkorhatárt, tehát őket már békén hagyják. 200 ezer akit mostanság behívnak felülvizsgálatra és számukra kedvezőtlen eredmény születik - mehetnek vissza az álláskeresők tömegébe. A maradék 200 ezer ember nagy valószínűséggel tényleg rokkant, csak még innen a nyugdíjkorhatáron.
Külön: Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy a munkanélküli ellátás jogosultsági ideje is csökkeni fog.
Innentől már visszatér az átkosból ama mondás: aki nem dolgozik ne is egyék...
Ha jól tudom mult évben 90.000 nyugdíjkérelmet utasítottak el, rettentő, és kilátástalan.
monalisa1
Valójában akkor kázmér58-nak adott érvelésem, példám megállja a helyét? A rokkantsági nyugdíj támakörben nem vagyok annyira járatos, a két topic-ban ingázok.
Amit észrevettél az tudatos közlés, én is abban bízok, hogy érthető, és nem félrevezető.
Üdvözlettel Veci
Visszaolvastam, ill. olvastam a cikkeket a febuári tervezettel kapcsolatban. Őgy kell értelmezni,hogy minden korhatár alatti rokkantnyugdijas kikeül a rendszerből, és kap szoc.járadékot ,vagy lesz munkanélküli? szeretném megkérdezni T..Szakértőktől, Fórumozóktól ,hogy igy kell értelmezni szerintetek ,ill.Önök szerint. Mi lesz akkor azzal aki ötvenpár éves ,hiszen sehol sem fog tudni elhelyezkedni, hát sokkal fiatalabbakat negyvenpáréveseket már nem foglalkoztatnak . köszönöm megtisztelő választ,válaszukat.
monalisa1 -et most olvasom, akkor ,ha pld. nejemnek ez év első felében kell visszamennie ,mert akkor telik le a két év, akkor Ő már nem lesz rokkantnyugdijassá minősitve? vagy ez a vizsgálattól függ Ön szerint? két éve rokkentositották, komoly betegségek miatt és nem dolgozott ,mert nem bir azóta sem . Köszönöm válaszát.
Orchidea_
Azt tudnod kell, ha te kéred a felmentésedet (te mondassz fel) nyugdíjazás okán, a törvény nem kötelezi a munkáltatót a felmentést megadni, a munka alóli felmentést is, ezt tisztázzad, bár többnyire megadták a nyugdíjba vonulóknak. Olvass vissza, Lyonee is többször leírta ezt. A szabadságot azt szerintem ki kell venni a "sétáló idő" előtt.
Tudnod kell, hogy ebben az esetben vagy a közös megegyezés, vagy a lemondás lehetséges (ezt le kell dolgozni).
Hát a helyedben minél előbb élnék a lehetőséggel, nem tudni miként változhat a jövő.
A nyugdíjbiztosítótól már neked nem szolgálati idő megállapítást kell kérni, hanem a K02-es nyomtatványt, a jogviszony igazolásokat, a jogviszony megszűnését igazoló papírt, a TB kiskönyvet (rózsaszín) kell beküldeni.
ITT találod a nyomtatványt: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Üdvözlettel Veci
tinka46
Majd az ORSZI véleménye alapján lesz a folyósítás. Senki nem tudja megmondani, hogy mi várható. Ha indokolt az állapota miatt, akkor megvan az esélye a rokkantnyugdíj folyósítására.
Javasolom neked a másik topic-ot, ott érintettek talán többet tudnak segíteni:
Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék
http://www.jogiforum.hu/forum/16#…
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci! hálásan köszönöm !)))
Kedves Veci!
Sürgős segítségedet szeretném kérni. 2006. májusában szolgálati időmet 2004.12.31-ig 34 év 154 napban állapították meg. Azóta is folyamatos a biztosítási jogviszonyom. Tavaly július óta betegállományban vagyok. Idén februárban betöltöm az 59. évemet, szeretnék elmenni előrehozott öregségi nyugdíjba. A kérdésem az lenne, hogy felmondhatok-e a betegállomány ideje alatt vagy csak keresőképesként. A nyugdíj bejelentéshez szükséges K01-es nyomtatványt elküldhetem-e korábban, vagy csak a felmondási időm lejártakor, illetve az életkor betöltése után. Bocsánat, hogy elég összetett lett a kérdés.
A segítséget és gyors választ előre is köszönöm.
Kedves Veci!
Az előbb elírtam, és K02-es nyomtatványt akartam írni.
Üdv. Zsóka
Tisztelt Fórumozók!
Magam is elkeseredett vagyok ,a férjem el tudna menni a nyár végén előrehozott csökkentett összegű előrehozott nyugdijba,úgy,hogy még a megállapitott 2 év korkedvezményét is igénybe tudná venni.
Orbán Viktor elhangzott mondatai szerint ebben már nem is lehetünk biztosak?
Gondoljátok el a felmentési idejét tölti és lehet,hogy munka nélkül marad és még előrehozottba sem tud elmenni,sőt év végén eltörlik a korkedvezményt is?
Elképzelhetőnek tartjátok,hogy még ebben az évben bevezetésre kerülnek a még nem ismert , csak sejtetett ujítások?
Tisztelt jogi szakértő!
Kérem szives segitségét.1953-ban született nő vagyok.2010 12.10.-én beadtam a nyugdijbizt. ig.-nak a szolgálati idő kiszámolására kérelmemet.Meg is kaptam egy hete a választ,41 év és 8 nap szolgálati időm van 2009.12.31.-ig számolva.Szeretnék elmenni nyugdijba,megvan a 40 évem.Felhivtam a nyugdigbizt.ig.-on az ügyintézőt,akinek a neve rá volt irva a válaszlevélre.Azt mondta,hogy adjam be a nyugdijkérelmet.Be is mentem az igazgatóságra,4 órás sorbaállás után benyújtottam volna az -ONYF.3515-272/B.-Igénybejelentés az 1997.évi LXXXI.törvény alapján,ha az igénylő korábban előterjesztett már nyugdijigényt vagy szolgálati idő elismerési kérelmet- cimű adatlapot.Van rajta egy olyan kérdés is,hogy mikortól kéri a
a nyugdijazást. Én ráirtam,hogy április 01.De nem sikerült benyútanom ,mert az ügyintéző azt mondta,hogy nem fogadhatja el,mert előbb fel kell mondanom,el kell kérnem az sztk kiskönyvemet,és ha minden a kezemben van, akkor jöjjek vissza.De szinte röhögve mondta,hogy jó az április 1.Nem értem.Előbb fel kell mondani és csak utána kérhetem a nyugdijazásomat?ez igy zajlik? Vagy engem félrevezettek?Még nem mentem soha nyugdijba és a környezetemben sem ment senki a kinek meglenen a 40 éve és nő.Sziveskedjen segiteni,hogy mi az eljárás ilyen esetben. Mit kell tennem,mi a következő lépés.
Várom válaszát,köszönettel:ALBAN
acgirl
Azt nem tudom, hogy betegállományban fel lehet-e mondani, de ha munkaképesnek kiíratod magad, akkor a felmondással megszűnik a munkaviszony.
Beszélj a munkáltatóddal, nehogy a te felmondási kérelmed okán le akarja dolgoztatni a felmondási időt (szerintem nem fogja, de tv. nem kötelezi arra, hogy eltekintsen), Vagy egy közös megegyezéssel, szerintem nem fog gátolni a munkáltató. A nyugdíjigény kezdő napja előtt max. 30 nappal beküldheted a K02-es nyomtatvány, úgyis küldenek 10 napon belül hiánykérő lapot. Amikor minden papírt beküldesz (munkaviszony igazolások, munkaviszony megszüntetését igazoló papírt, TB igazolást) onnan 22 napon belül várható határozat, majd 10 napon belül nyugdíj előleg, majd nyugdíj utalás.
Más papírt nem kell küldened, azokat már 2006-ban beküldted.
Üdvözlettel Veci
agica20
Ne fesd az ördögöt a falra! Várjuk meg mi lesz a nyugdíjreform tartalma. Átmenetet biztosítanak szerintem, ez persze azoknak nem vígasz, akiket nem érintene.
Üdvözlettel Veci
alban
Nem tájékoztattak félre, régen azt hiszem úgy volt, hogy jóval előbb be kellett adni a papírokat. A cinizmus durva volt!
Lépések:
- munkaviszony megszüntetése, onnan megkapod az igazozást, Tb kiskönyvet
- A nyugdíjigény kezdő napja előtt max. 30 nappal beküldheted a K02-es nyomtatvány, úgyis küldenek 10 napon belül hiánykérő lapot.
- Amikor minden papírt beküldesz (munkaviszony megszüntetését igazoló papírt, TB igazolást) onnan 22 napon belül várható határozat, majd 10 napon belül nyugdíj előleg, majd nyugdíj utalás.
Olvasd el acgirl-nak írt válaszom is.
Üdvözlettel Veci
Drága Veci!
Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Nagyon-nagyon sokat teszel itt a "sorstársaimért", ezt nem győzzük köszönni.
Holnap kell mennem a munkahelyemre, remélem, hogy meg tudok velük állapodni 17 együtt töltött év után.
Jó egészséget kívánok:
Zsóka
acgirl!
Táppénz alatt Te felmondhatsz, csak a munkáltató nem!
Még annyit hozzáteszek, ha hosszútávú is a betegséged, a munkára nem kötelezett részben már ne vedd igénybe a táppénzt, mert anyagilag rosszabbul jársz. (Lehet, hogy nem is lehetnél táppénzen?!)
Kedves Lyonee!
Neked is hálás köszönet a segítségért.
Üdv. Zsóka
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02