Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.01.14. 13:10

mampap
A ma még hatályos törvény szerint,

• 2011.12.31-ig a munkáltató köthet a férjeddel megállapodást (befizeti egyösszegben a 61 éves koráig a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét). Erre a megállapodásra a munkáltatót nem lehet kötelezni.
  • ha 60 évesen lenne 42 éve, akkor elmehetne előrehozott nyugdíjba, ha nem lesz meg, akkor 61 évesen, max 8,4 %-os csökkentéssel.
  • ha betölti a 63 évet, akkor csökkentés nélküli nyugdíja lehet.
  • az 1954-es születésűeket nem érinti a korengedményes nyugdíjazás lehetősége,
  • a 40 éves jogosultsági időbe a nappalis tanulmányok nem számítanak bele a nők esetében.
  • Előrehozott nyugdíjba 60,5 évesen lehet menni a nőknek, max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjba.

Mégegyszer jelzem a ma még hatályos törvény szerint

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.14. 13:10

mampap
A ma még hatályos törvény szerint,

• 2011.12.31-ig a munkáltató köthet a férjeddel megállapodást (befizeti egyösszegben a 61 éves koráig a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét). Erre a megállapodásra a munkáltatót nem lehet kötelezni.
  • ha 60 évesen lenne 42 éve, akkor elmehetne előrehozott nyugdíjba, ha nem lesz meg, akkor 61 évesen, max 8,4 %-os csökkentéssel.
  • ha betölti a 63 évet, akkor csökkentés nélküli nyugdíja lehet.
  • az 1954-es születésűeket nem érinti a korengedményes nyugdíjazás lehetősége,
  • a 40 éves jogosultsági időbe a nappalis tanulmányok nem számítanak bele a nők esetében.
  • Előrehozott nyugdíjba 60,5 évesen lehet menni a nőknek, max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjba.

Mégegyszer jelzem a ma még hatályos törvény szerint

Üdvözlettel Veci

ibolya2 # 2011.01.14. 14:17

Tisztelt Szakérő!

Édesanyám 1952.09.06.született szeretne ebben az évben nyugdíjba menni,sőt már fel is mondott 3gyerek van 42év munkaviszony.Tévében halott valamit,és megijedt,hogy nem mehet nyugdíjba a munkáltató nem mond semmit.

irene54 # 2011.01.14. 16:10

Kedves Veci, a kérdésem a következő: 26 éve baleseti járadékot kapok, a kérdésem az, ha nyugdíjba megyek ezt hozzákapcsolják a nyugdíjamhoz, vagy ezt már nem kapom tovább?
Előre is köszönöm a választ

nkmaria # 2011.01.14. 16:41

Kedves Veci!Kérdésem a következő:1952.04.20-én születtem.2008.04 20.-án megállapított szolgálati időm 40év 125 nap.Azt már sejetem,hogy rám nem vonatkozik a 40 év szolg.idő megszerzése után járó nyugdíj,2008.04, 22 óta munkanélküli járulékot kapok,ami állítólag a nyugdíjogosultság megszerzéséig jár.Mik a kilátásaim?Válaszod köszönöm.

sukáresz # 2011.01.14. 17:27

Kedves Veci nagyon szépen köszönöm a válaszodat nagy örömet okoztál ezzel köszi

fabatka # 2011.01.14. 17:49

Írtam egy csomót és nem ment el.

Lyonee # 2011.01.14. 18:01

sukáresz!
Pontosan ebből az időből mennyi a munkával töltött idő, GYES, GYED, esetleg súlyosan fogyatékos gyermek ápolására fordított idő?

Veci # 2011.01.14. 18:58

ibolya2
Édesanyádnak a 42 éve mind munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő? Ha nincs benne tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív táppénz, akkor mindenképpen kérje minél előbb a nyugdíja megállapítását.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.14. 19:01

irene54
Te az 59. szülinapodtól kérjed a nyugdíjad megállapítását. A munkanélküli ellátás időtartama benne van a szolgálati időben, és a még hatályos törvény szerint nem rontja le a nyugdíjad összegét.

Üdvözlettel Veci

epres_jog_hurut # 2011.01.14. 22:26

Kedves Jeci,

A segitsegedet es a tanacsodat kernem Edesapam ugyeben. Edesapam iden 2011. novemberben tolti 60. eletevet, jelenlegi munkahelyen 20+ eve van alkalmazasban, 43 ev szolgalati ideje van mindosszesen.

Sajnos ugy nez ki, hogy a cegvezetes a ceg penzet tovabbi cegekbe kivanja atmenteni (vagy mar meg is tette) majd csodbe (?) vinni, hogy ne kelljen kifizetni az alvallalkozokat….

Mar volt par kollega rapporton, de titoktartasra koteleztek oket, aki ezt megszegte, kirugtak.. Sajnos nem tudunk semmit arrol, hogy mi varhato, nagy a titkolozas, csak talalgatni lehet…

A beszelgetes alkalmaval azonnal valasztani kell az ott felkinalt lehetosegekbol. Szerencsetlen – becsuletes - ketkezi munkas embereknek, akik nem jartasak a munkajogban, eselyuk sincsen hozzaerto szemely velemenyenek kikeresere mielott a nyakukat a bito ala hajtjak.

Azt gondoljuk, hogy a ceg kozos megegyezest akar kicsikarni es igy megszabadulni „idosebb” alkalmazottaitol azzal az igerettel, hogy atveszik oket az uj cegbe.
Igenam, de 3 honapos probaidovel teszik mindezt es nyilvan az eddigi munkaviszonyt sem ohajtjak elismerni. Ebbol azt a kovetkeztetest vontuk le, hogy az uj cegben a 3 honap alatt akarnak megszabadulni a rajuk veszelyt jelento egyenektol, igy nem kell vegkielegitest fizetni…. Mert ha valaki vedett korba lep, betolti a 60-at+megvan a szolgalati ideje, onnantol anyagi szempontbol meg fajdalmasabb tole megszabadulni.

Persze az is felmerult, ha megsem irja ala a kozos megegyezest es kenytelenek rendes felmondassal elkuldeni, akkor ha csodbe megy a ceg, mibol fizetnek ki reszere (reszukre) a vegkielegites tetemes osszeget….

A kerdesem az lenne, hogy mit javasolsz, mit erdemes elfogadni es biztosan nem elfogadni ebben a helyzetben?

A masik kerdesem az lenne, ha esetlegesen nem irja ala a kozos megegyezest elkuldhetik-e rendkivuli felmondassal? Illetve a munkaviszonyt megszuneset kovetoen Edesapam a 60. eves koraig betoltott idot, kb 8-10honapot kihuzhatja-e munkanelkuli statuszban, majd 60 evesen kerheti-e a korkedvezmenyes nyugdijazasat? Sajnos nem sok eselyt latunk arra, hogy 60 evesen a nyugdijazasa elott barki is alkalmazna ot…

Tavol alljon tolem, hogy surgesselek, de jovo heten hetfon van jelenes a „bizottsag” elott, igy nagy szuksegunk lenne egy gyors szakertoi valaszra!

Elore is nagyon szepen koszonom Neked es barki masnak is a tanacsokat, utmutatas!

epres_jog_hurut # 2011.01.14. 22:30

Elnezest kerek, az elozo hozzaszolasomat Vecinek cimeztem.

fabatka # 2011.01.15. 08:11

http://www.fn.hu/…_munkanelküliek/"Mérgeznek a munkanélküliek
Nem lehet lélegezni, nem lehet élni a munkanélküliektől, és utol kell érnünk Brazília versenyképességi szintjét – derült ki Orbán Viktor pénteki beszédéből. Brazíliát már be is értük, mert mögöttünk van a versenyképességi rangsorban. Idézetek és kommentár.,,Tehát MÉRGEZNEK a munkanélküliek. Ezt vagy pontosabban kellene fogalmazni ,mert így két tábora osztja az embereket...ellenségeskedés születik.Én 58.éves múltam .Ez év márciusban jár le a munkanélküli ellátásom,munka nincs.( Nem is válaszolnak az emaire,igen Vagy 530 ft-os órabért adnának(bruttó) ami egy szakmunkásnak megalázó.A munkakörülmények és a munkidő, de egyáltalán a munkásokkal szembeni törvények betartása gyalázatos.Hol van a szakszervezet????
Erről a midenkori kormány is tud.Miért nem tesz semmit?Amit pld 3 embernek kéne becsületesen elvégezni azt két emberrel csináltatják meg ,ha lehet szombat és vasérnap is.(persze ez egy családbarát cég)Itthon számoltunk kalkuláltunk pénzel,idővel.De lehet hogy borul a terv.És ha az feruár közepére igért intézkedések sem jönnek be, kezdődik minden előlről....Hogy lehet így Jövöt tervezni???!!!!Sehogy.De az a kijelentést hogy, mérgezek mint munkanélküli 43 év munkaviszonnal a hátam mögött kikérem magamnak.(Tisztába vagyok mikor mehetek a jelen törvények szerint előrehozott öregsgi nyugdíjba)Az más, aki eleve a segélyre blazírozik és még életében nem dolgozott pedig pld.elmúlt 35 éves.Külümséget kéne tenni ,ezt hangsúlyozom!!!Bocs hogy ezeket leírtam de kikívánkozott belőlem és mivel a munkaképesek 55 % a dolgozik a többiekre is vonatkozik.Üdv mindenkinek.fabatka.

Kati55 # 2011.01.15. 09:55

Kedves Veci!

Új vagyok a fórumozók között.
1955-ös születésű nő vagyok, 2010.12.31.én 37 év és 139 nap igazolt szolgálati időm, munkaviszonyom volt /2 gyermekkel összesen 3 évig voltam Gyesen ez idő alatt/, nincs benne tanulmányi idő, csak a jelzett Gyes, és jelenleg is munkaviszonyban állok. Van-e lehetőségem 2011-ben valamilyen módon előrehozott nyugdijba menni? A munkáltatóm hajlandó előre befizetni a nyugdij, valamint emelései összegét egyösszegben a nyugdijkasszába. Most ezt a kedvezményes, 40 év utáni nyugdijbamenetel kapcsán kérdezném, ha figyelembe vehető, hogy ehhez a 40 évhez hátralévő idő nem egész 3 év, vagyis talán 3 évet kellene, lehetne megváltani.
Lehetséges-e, ha igen, milyen módon.

Köszönettel várom válaszod.

Veci # 2011.01.15. 10:26

epres_jog_hurut
Írd meg a kérdésed az alábbi topic-ba, ott jobban értenek a munkajogi kérdésekhez, mint én:
munkaviszony felmondás
http://www.jogiforum.hu/forum/16/18910#…

fabatka

Őszintén megértem a beírásod!

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.15. 10:35

Kati55

Te a ma még hatályos törvény szerint nem rendelkezel a 40 év jogosultsági idővel, mert 37 éved van, így te még 2011-ben nem tudsz nyugdíjba menni (hiányzik 3 év a ma még hatályos törvény szerint!). A 40 évbe a "megváltás" nem számít bele, tehát munkaviszonnyal kell megszerezned a hiányzó időt.

A korengedményes nyugdíjra, életkori feltétellel nem rendelkezel, legutóljára a ma még hatályos rendelkezés szerint az 1953-ban születetteket érinti.

Üdvözlettel Veci

nkmaria # 2011.01.15. 11:46

Kedves Veci!Ne haragudj,nem vagyok türelmetlen,csak várom válaszod tegnapi kérdésemre.Lehet,hogy nem vetted észre,mert az utánam íróknak már válaszoltál.Kösz,előre is

Veci # 2011.01.15. 11:59

nkmaria
Válaszoltam neked, de úgy látszik a próba után nem küldtem el. A munkanélküli ellátás szolgálati időnek számít a MA még hatályos törvény szerint, a nyugdíj összegére nincs hatással, csak a szolgálati időnél számít, de nem rontja le a nyugdíj összegét.
Az 59. szülinapon kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását. Vedd is igénybe, ha javasolhatom.

Üdvözlettel Veci

nkmaria # 2011.01.15. 12:25

Kedves Veci!Köszönöm!

kázmér58 # 2011.01.15. 12:42

Üdvözlöm önöket. Engem egy másik probléma érdekelne. Nem vagyok tisztában hogy mit jelent A korhatár alatti, és a korhatár feletti rokkantság.Nekem 27 év munka viszonyom van igazság ügy i szakértő által 3 csoportú végleges rokkant vagyok.mást nem lehet hallani mint hogy a korhatár alatti rokkant nyugdijakat megvonják.Kérném aki tud magyarázza el nekem . Köszönöm.

Veci # 2011.01.15. 13:49

kázmér58
A korhatár alatti, azt jelenti, hogy az illető még nem töltötte be a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Ez van akinek 62 év, és van akinek 65 év. Jelenleg ez a 62 év alattiak csoportja.
Ebből következik, hogy a korhatárt betöltöttek már korhatár felettiek (jelenleg ez a 62 éven túliak csoportja).
ITT olvasható a 18. §-ban az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18. § (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

1. 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
  2. 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  3. 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
  4. 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  5. 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
  6. 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
  7. 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Üdvözlettel Veci

kázmér58 # 2011.01.15. 13:57

Tisztelt Veci köszönöm a válaszát. Csak azt nem értem hogy aki betöltötte a 62 életévét miért rokkant nyugdíjas?

nkmaria # 2011.01.15. 14:07

Kedves Veci!Csak még egy kérdés:Mikor kezdhetem el intézni a nyugdíjazási kérelmet?Akár most is?Éa az még teljes nyugdíj,vagy már csökkentett?Kösz a választ!Üdv

Veci # 2011.01.15. 14:09

kázmér58
Szerintem a nyugdíj összegét tekintve, valószínüleg jobban jár, ha nem számoltatja újra a nyugdíját, aki betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ott az évenkéni emelést nem veszik figyelembe.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.15. 14:15

nkmaria

MA még hatályos törvény szerint csökkentés nélküli nyugdíjat számolnak, akinek minimum 40 év szolgálati ideje van, és a törvényben meghatározott életkori feltétellel is rendelkezik.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

A később születettekre az előrehozott nyugdíj esetében a 18/B § vonatkozik a MA még hatályos törvény szerint!!!

Üdvözlettel Veci