Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.01.12. 08:19

kalocsaby
Bár nem nekem címezted a kérdést, mint annyian, sokan, de válaszolok én is.

• a felmentésedet a szülinapodtól számoljátok vissza, az utolsó jogviszonyban töltött napod a szülinapod legyen, és a következő naptól datáljad a nyugdíj megállapítás napját.
  • max. 1 hónappal előtte beadhatod a papírjaidat (nem kell, később is bármikor beadható), de az utolsó papírok beérkezésétől számított 22 napon belül lesz határozat. Ugyanis mindent nem tudsz beküldeni korábban, mert az utolsó jogviszonyban töltött napon kapod meg a papírjaidat. Azért amivel rendelkezel, a k02-es nyomtatvánnyal beküldheted, ezzel is hamarabb kezdenek foglalkozni az adataiddal. A kérelem beérkezését követő 10 napon belül kapsz egy hiánypótlást kérő levelet. Ha nem lesz hiány, akkor az nulla lesz. Ha lesz hiány, akkor jelzik, hogy mit küldjél be (amit az utolsó napon megkapsz)
  • a felmentésedet a Kjt. 30.§ (1) e. pontra hivatkozással kérjed írásban: „az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

ITT a Kjt: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

nveronik # 2011.01.12. 09:40

Tisztelt Fórumozók!
Elolvastam sokmindent a témában, mégsem egyértelmű a számomra, ezért leírnám a konkrétumokat, előre is köszönve a segítséget!
1957-ben születtem, 1972-75-ig szakiskolába jártam,1975 óta dolgozom, négy gyerekem van, 1978-89-ig gyesen voltam, 1989 szeptemberétől hivatásos nevelőszülő vagyok, ami azt jelenti, hogy válozó létszámban, de egyszerre négy-öt gyereket neveltem, és nevelek a mai napig. Szeretnék nyugdíjba menni, akár rokkantságiba is mert a férjem halála óta az én egészségem is megromlott.
Kérdésem az volna, hogy mi lehetne nekem a jó megoldás, anyagilag hogy járnék?(özvegyi nyugíj kérdése sem egyértelmű)
Nagyon köszönöm segítségüket!

turbinás # 2011.01.12. 16:13

Kedves Veci, és Fórumozók

Tegnapi nap személyesen jártam a nyugdíjbiztosítónál. Meg szerettem volna tudni mi is az Ő álláspontjuk az előre hozott... nyugdíjjal kapcsolatban. Vonatkozik-e az 54-ben születettekre? Az ügyintéző hölgy kedves, segítőkész, de tanácstalan. Szerinte igen,
elképzelhető, de nem biztos. Előttem próbálja értelmezni a rendelkezést. A kolléganő szerint egyértelműen NEM az 54-ben születettekre vonatkozik? KB 10 ablak van. Akkor most, ha az egyikhez kerül a papír akkor nyugdíjas lehetek, ha a másikhoz akkor nem? Ezután mi a teendő szerintetek, ha már a nyugdíjbiztosítónál sem adnak egyértelmű választ?
Miért nincs egy egyértelmű utasítás erről, nekik?
Végül is azt mondták várjak, de mire? meddig?
Tudom, hogy ti sem tudjátok a megoldást, csak meg akartam Veletek osztani a saját tapasztalataimat..

A szolgálati idő kiszámíttatásával kapcsolatban az ügyintéző hölgy szerint, aki teheti célszerűbb, gyorsabb személyesen bevinni a papírokat, mert eredeti okmányokat kérnek /lemásolja, visszaadja/, és segítenek a kitöltésben stb.

Hát én ezt tapasztaltam...

Üdv mindenkinek

gizi52 # 2011.01.12. 18:45

Kedves Veci!

Férjem 1951-ben született, tavaly november 3-án volt 40 éves munkaviszonya. "Kényszer" vállalkozó!
Egyszemélyes kft-je van és abban dolgozik.
Van-e arra lehetőség, hogy az idén, akár csökkentett előrehozott nyugdíjba is, de elmenjen.
Munka nem igen van és azért a kötelező dolgokat akkor is be kell fizetni minden hónapban.
Nem szeretné megszüntetni a kft-t, mert ha mégis lenne néha munka, akkor mint nyugdíjas, esetleg akár 4 órásba még dolgozna.

Van-e erre lehetőség?

Az előrehozott nyugdíjra illetve arra, hogy a kft-ben folytassa a munkát nyugdíjasként?

Várom mielőbbi válaszotokat!

Üdvözlettel: Gizi52

Lili58 # 2011.01.12. 19:15

Jó napot kívánok!

Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg még dolgozom és eddig amit kiszámítottak 31 év 204 nap egészen 2007 december 31-ig, de azóta is aktív munkaviszonyban állok. Kikerekítve 35 év. Van 4 gyermekem akikkel nem voltam se gyesen, se gyeden csak szülési szabadságon. Kérdésem a következő lenne, hogy a 4 gyerek beleszámít-e a nyugdíjazásba, illetve leghamarabb milyen nyugdíjazási formában tudnék nyugdíjba menni?

Veci # 2011.01.12. 21:37

nveronik
A 40 év kogosultsági időben a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt kell 40 év legyen. Négy gyermek esetén max. 8 év számít ebbe a 40 évbe. Ez azt jelenti, hogy mincs még meg a jogosultsági időd.

Nem tudom a nevelőszülői jogviszony miként és hogyan számít. Javasolom, hogy keresd meg a Nyugdíjbiztosítót, ott szakszerű tanácsot adnak.
Javasolom, hogy kérj szolgálati idő megállapítást, abban kiszámítják a jogosultsági időt is. K01-es nyomtatványt kell kitölteni:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Ha egészségi állapotod megromlott, beszéld meg a háziorvosoddal, szakorvosokkal, hogy ORSZI vizsgálatra javasolnak-e. Tudnod kell nagyon beszigorítottak.

• Ha elérnéd az 50-79 % egészségkárosodást, akkor rokkantnyugdíjat, vagy rehabilitációs járadékot folyósíthatnának. Ez a III. rokkantsági csoport.
  • Ha 40-49 % lenne az egészségkárosodás, akkor rendszeres szociális járadékot kaphatnál, de ez nagyon alacsony ellátás.

Az özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban profi választ ad "gyertya" az özvegyi nyugdíj feléledése topic-ban: http://www.jogiforum.hu/…839.13.0.1.1#…

DE olvasd el a tájékoztatót ITT nyisd meg:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.12. 21:40

gizi52
A férsed a szülinapján kérheti a nyugdíja megállapítását, ami max. 8,4 %-al lesz csökkentett.
Úgy tudom a vállalkozást elég szünetelteni, de vagyok ebben a témában járatos.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.12. 21:43

Lili58
A 40 év kogosultsági időben a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt kell 40 év legyen. Négy gyermek esetén max. 8 év számít ebbe a 40 évbe. Ez azt jelenti, hogy mincs még meg a jogosultsági időd.

Üdvözlettel Veci

kalocsaby # 2011.01.13. 08:13

Kedves Veci!
Köszönöm válaszodat. Tulajdon képen azért Juju-nak címeztem kérdésemet, mert ő már felmentési idejét tölti. Arra lettem volna kíváncsi, hogy a felmentési kérelmet mennyivel korábban kell benyujtanom a munkáltatómnak és milyen szöveggel.Tőled még azt szeretném megkérdezni, hogy a felmentési időt az össz közalkalmazotti munkaviszony alapján számolják, vagy csak a jelenlegi munkáltatómnál eltöltött, 16 év után.
Szép napot. Üdv.: Erzsi

Veci # 2011.01.13. 10:00

kalocsaby
A felmentési időt az utolsó munkahelyen eltött éveket veszik figyelembe, nem adódik össze a közalkalmazotti jogviszony (csak aki jubileumi jutalomra jogosult).

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.13. 10:01

Erzsi!
Bocs, hogy a nick név alapján címeztem a választ.

Üdvözlettel Veci

Ildyko71 # 2011.01.13. 11:11

Sziasztok!

Kedves Veci remélem tudsz segíteni! A szomszédom 1952.10.11-én született, nő. 38 év 326 nap szolgálati ideje van. Jelenleg szoc.segélyszerű ellátást kap az Önkormányzattól. Mikor mehet leghamarabb előrehozott öregségi nyugdíjba? 3 éve özvegy.
Köszönöm a segítséget!

joe.kilroy # 2011.01.13. 12:57

Tisztelt Jogi Fórum!
1953. novemberében születtem. 1972-ben vonultam be előfelvételis sorkatonai szolgálatra. 1973-ban egyetemi tanulmányokat kezdtem meg. 1978-tól vagyok folyamatosan munkaviszonyban. A magánnyugdíjpénztári változások miatt kezdett komolyan foglalkoztatni a nyugdíj kérdése. Ha jól tájékozódtam, a megfelelő életkorom és a szükséges szolgálati időm is megvan/meglesz ebben az évben a korengedményes nyugdíjba vonuláshoz.
Kérdésem, hogy ha ebben az évben kezdeményezem a nyugdíjazásomat, ez hogy érinti a nyugdíj összegét ahhoz képest, ha nem ebben az évben, hanem a 63 éves kort elérve mennék nyugdíjba?
A választ előre is köszönöm.
Tisztelettel: Joe Kilroy

52mama (törölt felhasználó) # 2011.01.13. 14:54

Kedves Veci és Fórumozók!

Nem riogatni akarok, de ilyet olvasok:

2011.01.13 11:57
Az elemzőknek tetszettek Orbán Viktor mondatai

A kormányszóvivő mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak adott interjújában egyebek mellett arról beszélt, a kabinet a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját. "Világossá kell tennünk, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, és azt is, hogy az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed (a nyugdíjjárulékokból) - mondta a Dow Jonesnak Orbán Viktor.

Mit szóltok?
52mama

fabatka # 2011.01.13. 15:52

Erről ez a véleményem..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Üdv mindenkinek.

fabatka # 2011.01.13. 15:52

Erről ez a véleményem..............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Üdv mindenkinek.

52mama (törölt felhasználó) # 2011.01.13. 15:56

fabatka

Ugye nem nekem szól ez a sok pont. Én áprilisban mennék előrehozott nyugdíjba.

52mama

fabatka # 2011.01.13. 15:58

Elfelejtettem írni, hogy ez a válsz 52mama "Mit szóltok" kérdésére.Üdv.

tinka46 # 2011.01.13. 16:00

52 mama kommentjéhez hasonlóan én is azt kérdezném,hogy akkor -e szerint nem lesz előrehozott nyugdij, ill.megszüntetik? igy kell értelmezni? kérem irjátok meg véleményeteket...,mert ez....

52 mama kommentjéhez hasonlóan én is azt kérdezném,hogy akkor -e szerint nem lesz előrehozott nyugdij, ill.megszüntetik? igy kell értelmezni? kérem irjátok meg véleményeteket...,mert ez....

fabatka # 2011.01.13. 16:05

Persze hogy nem Neked 52mama.Hanem annak aki ezt tervezi és az egész ezzel kapcsolatos tervekről.De ha leírnám a véleményem csak szinte kipontozandó részekből állna.De majd kiderül.Megit attól vesznek el aki amúgy is ....van .A gazembereket meg továbra sem veszik elő.Baj lessz ebből ha így megy tovább.Üdv.

sukáresz # 2011.01.13. 17:15

nyugdíjjal kapcsolatban szeretnék kérdezni 2009 dec
31-én 40év 150 napot igazolt a nyugdíj folyósító 2010-ben 41év 150 napom van mehetek-e mindenkori öregségi nyugdíjba négy gyermekem van egy betegen született nyugdíjra jógosult vagyok-e? februárba szeretnék elmenni

mampap # 2011.01.14. 12:55

Kedves Szakértők!

Én is szeretnék kérdésekkel fordulni Önökhöz a magam és férjem nevében.

1953. júniusában született férfi 2011. évben milyen feltételekkel mehet korengedményes nyugdíjba? 2010. december 31-ig 39 év 5 nap szolgálati idővel rendelkezik, ebből 4 év nappali tagozatos egyetemi tanulmányi időszak ill. ezt megelőzően 337 nap előfelvételis katonai szolgálat. Az előrehozott öregségi nyugdíj esetén hány év a kötelező szolgálati idő? A csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj számítása az ő esetében, hogy történik? Az előrehozott öregségi nyugdíj intézésének mi a menete? Abban azesetben, ha betölti a rá vonatkozó (63 év) életkort, akkor a csökkentett öregségi nyugdíj összege változik-e?

További kérdésem, hogy 1954. májusában született nő a jelenleg hatályos szabályok szerint mikor mehet nyugdíjba? Egy gyermeket nevelt, 2010. december 31-ig 38 év 143 nap szolgálati dővel rendelkeik, ebből 4 év nappali tagozatos egyetemi tanulmány. Korengedményes nyugdíjazásra jogosult-e? A nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, a 40 év számítása hogyan történik? 1 gyermek esetén hány év ill. a nappali tagozatos egyetemi időszak beleszámít-e?

Nagyon szépen köszönöm válaszaikat!

Veci # 2011.01.14. 13:02

sukáresz
Ha ebben az időtartamban nincs tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, beteg idős hozzátartozó utáni ápolási díj, passzív táppénz, akkor elmehetsz korhatárra tekintet nélkül. Ha a 40 év jogosultsági idő a munkaviszony és a gyermekekkel otthon töltött idő együttvéve, akkor javasolom kérjed mielőbb.

Üdvözlettel Veci