Előrehozott öregségi nyugdíj

Celia # 2011.01.08. 16:51

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors választ. Sajnos ezek szerint nincs mit tenni, pedig jó lett volna még 2013 előtt a kedvezőbb feltételekkel elmenni.
Üdv és még egyszer köszi:
Celia

Lyonee # 2011.01.08. 20:34

Kedves rozsa100!
Igen, jogszerű.
„30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták;
  2. az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;
  3. a közalkalmazott munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált vagy munkáját nem végzi megfelelően;
  4. a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül (37/B. §); illetve

e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.
(2) A munkáltató a felmentést köteles megindokolni. Az indokolásból a felmentés okának világosan ki kell tűnnie, és a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű.”

Az 1954-es születésűektől kezdődően az előrehozott nyugdíja már csökkentett lesz. Gyors számítás alapján a Te nyugdíjkorhatárod 65 év, és előrehozottba 63 évesen mehetsz. Nem hiszem, hogy ezt megvárod.
Mivel ez a 40 éves kedvezményes nyugdíj, nem előrehozott nyugdíj, ezért nem lehet kérni a felmentést a kjt. 30.§ (1) e)-re hivatkozva. A munkáltató nem mentheti fel a közalkalmazottat indoklás nélkül, marad a közös megegyezés, vagy a lemondás a közalkalmazotti jogviszonyról.
Ha van olyan munkatársad, aki előrehozott nyugdíjra is jogosult lenne a közeljövőben, akkor inkább várjon egy kicsit, és a felmentését a kjt. 30.§ (1) e)-re hivatkozva előrehozott nyugdíjra jogosultság miatt kérje. Az 52-es, 53-as korosztálynak az előrehozott nyugdíj is teljes összegű, mindegy, hogy milyen nyugdíjra adja be az igénylését, a nyugdíj nagyságánál meg úgyis az egész szolgálati időt figyelembe kell venni.
A munkáltató nem köteles a közalkalmazottat kérésére felmenteni.

meri53 # 2011.01.09. 14:50

Tisztelt Szakértők!

Olvasgatom a kérdéseket és a kapott válaszokat ,de nem értem.Arra keresem a választ ,hogy mikor mehetek nyugdíjba?(1953 második felében születtem és 38 ledolgozott évem van ) A nyugdijhivalban érdeklődtem novemberben nem tudtak semmit mondani.Az idén el tudok menni?Ha igen akkor mit kell intéznem és hol?

Köszönöm a segitséget

Üdvözlettel Meri53

Veci # 2011.01.09. 15:24

meri53

Nem szakértő vagyok, csak fórumozó. Te az idén nem tudsz előrehozott nyugdíjba menni, mivel a szolgálati idővel rendelekezel, de az életkori feltétellel nem rendelkezel. Az 59. szülinapodpn tudsz elmenni legkorábban, ha meglenne a 40 év szolgálati idő addig, akkor csökkentés nélkül, ha nem lesz meg, akkor csökkentéssel.

Azok az 1953-ban született nők, akik az idén nyugdíjba tudnak menni, azok már rendelkeznek 40 év jogosultsági idővel (munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő összesen 40 év), ők a januártól hatályos törvénymódosítás alapján vehetik igénybe a kedvezményes nyugdíjat.

Üdvözlettel Veci

meri53 # 2011.01.09. 17:14

Veci!

Nagyon köszönöm a válaszodat.Sajnos 2 évet kell még ezek szerint dolgoznom,mivel ha jól számolták ki az éveimet (2007.12.31.ig volt35 év és 49 napom) .

Üdvözlettel Meri53

mistro # 2011.01.10. 08:50

Kedves Veci, Lyonne,Fórumozók!

1952 dec. 25-én leszek 59 éves féri és szeretnék korengedményes nyugdíjba menni még 2011-ben.
Közalkalmazott vagyok, nem akarnak elküldeni, de kifizetni sem akarják a nyugdíjamat.
Ha közös megegyezéssel megszűnne a munkaviszonyom december végén a jelen munkáltatómmal és másnap belépnék egy kft-be amelyik még 2011-ben elküldene korengedményes nyugdíjba, az járható út lenne-e.
2011 végére 39 év és kb. 240 nap szolgálati időm lesz.
A csökkentett összegű előrehozott nyugdíjig kb. 18 hónapom lesz hátra, erre az időre pluszban vonnak-e le %-ot.
Segítségeteket előre is köszönöm.
mistro

Veci # 2011.01.10. 09:13

mistro
Nem tudom megerősíteni, de cáfolni sem, hogy járható ez az út. Kifejtem mit gondolok:

• A munkáltatót nem lehet arra kötelezni, hogy megállapodást kössön veled a korengedményes nyugdíjazásra, de arra sem, hogy közös megegyezéssel szüntesse meg a jogviszonyod. A közös megegyezés általában (többnyire) a munkáltató érdekeit érvényesíti.
  • Mint ahogy arra sem kötelezhető a munkáltató, hogy rendes felmentéssel küldjenek el. Ebben az esetben ki kellene fizetni neked a felmentési időt, végkielégítést, a + 4 havi kiemelt végkielégítést. A te életkorodban a 18 hónap foglalkoztatás kevesebbe kerül a munkáltatónak (fenntartónak), mint a korengedményes nyugdíj, vagy rendes felmentés.
  • DE, ha mégis belemenne a közös megegyezésbe, arra számolj, hogy nem sok esélyed van anyagilag jól kijönni.
  • MÁS lehetőség, ha lemondással kéred a felmentésed, az 2 hónap, le kell dolgozni a teljes időt.
  • Ha másik foglalkoztató alkalmazna, és vállalná a 18 havi nyugdíjad kifizetését (nem tudom mi lenne ebben az üzlet a vállalkozásnak), szerintem nem lenne akadálya, a rendelkezés úgy tudom nem tartalmaz a munkaviszony, jogviszony időtartamára vonatkozó kizáró okot.

Olvass bele a korengedményes nyugdíjazással kapcsolatos kormányrendeletekbe:
181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásró
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
1. § (1) A munkáltató megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásáról, ha a munkavállaló az öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel alacsonyabb életkort legkésőbb a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti, továbbá rendelkezik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvénynek (a továbbiakban: Tny.) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjában alkalmazandó rendelkezéseiben az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt és az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által előzetesen igazolt szolgálati idővel. Nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt életkort betöltötte vagy a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti.

283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Arra számíts, hogy max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjat számolnak neked.

Kíváncsian várom én is mások véleményét.

Üdvözlettel Veci

syleecon # 2011.01.10. 12:51

Kedves Veci!

Visszatérve korábbi hozzászólásra még egy apróság: http://www.jogiforum.hu/forum/16/4752#…

"4) Ez a törvény 2011. március 2-án hatályát veszti."

Ez pontosan mit jelent?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: syleecon

Veci # 2011.01.10. 16:06

syleecon
Lentebbi válaszokat is olvasd vissza. Leartuk már, hogy addig fut ki minden tv. módosítás és utána a tv. módosítás veszti hatályát.
Nyugodj meg a nyugdíjba vonulásra vonatkozók január 1-től hatályosak.

Üdvözlettel Veci

festomarika # 2011.01.10. 20:21

Kedves Veci!

Kérdésem a következő lenne. A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság tavaly decemberi határozata alapján 2011-től nyugdíjba mehetek, amit igénybe is veszek. Jelenleg kormánytisztviselő vagyok. Több mint 42 év munkában eltöltött évvel rendelkezem. 1967 juniusától 1971 júniusáig gyárban dolgoztam adminisztratív munkakörben. 1971-től 1993 júliusáig az államigazgatásban, majd 1993tól 2002-ig az egyik minisztérium háttérintézményében. 2004-től jelenlegi munkahelyemen (ahol kormánytisztviselő vagyok), de ebből egy év szerződéses volt. Kérdésem, hogy közös megegyezéssel elmehetek-e nyugdíjba (előnyös ez nekem?) és akkor jár-e jubileumi jutalom. Ha jár, akkor a felsoroltak alapján hány év után.
köszönöm
festomarika

zinrose # 2011.01.10. 20:41

Kedve Veci és minden fórumozó!

Ma voltam a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon beadni a K02-es nyomtatványt.
Örömmel tudatom veletek, hogy mostmár egészen biztosan beszámít a 30 napnál hosszabb táppénz a jogosultsági időbe.
Ha minden jól megy, akkor pont egy hónap múlva ilyenkor már nyugdíjas leszek.
Ha valaki nekem ezt tavaly ilyenkor mondta volna, el sem hiszem. Olyan mintha álmodnám!
Három igazi jó dolog történ velem az életben idáig.
Egy: hogy megismertem a férjemet,
kettő és három: a két nagyszerű gyermekeim.
Ezt még nem is mertem remélni, hogy 55 évesen nyugdijba mehetek.
Tavaly tavasszal nagyon beteg lettem, azt hittem hogy talpra sem tudok állni többet, de hála a lelkiismeretes orvosoknak itt vagyok és újra tudok örülni az életnek !!
Kívánom nektek, Veci és Minden Fórumozó sorstársamnak, hogy ilyen örömben legyen részetek.
Én javasolnám, hogy a későbbiekben is tudassuk egymással kinek hogy telnek a nyugdíjas napjai.

Üdvözlettel: Rózsa

festomarika # 2011.01.10. 20:46

Gratulálok Rózsa!

juju # 2011.01.10. 21:48

Kedves forumozók!
régen jártam itt, mert biztos voltam abban, hogy minden simán fog menni, mert augusztusban töltöm a 59 évemet.
Ma betelefonáltam a ONYF -hez, hogy megkérdezzem, hogy mikor kell beadnom a nyugdíjkérelmemet.
Azt válaszolták, hogy azt a munkahely intézi. Furcsáltam, mert erről eddig egy árva hangot nem hallottam.
Megyek a főnökömhöz, ő sem tud semmit. Felhivja a titkár a MÁK-ot, (közalkalmazott vagyok) ahol az előadó azt mondja, hogy, igen ujra kell számoltatnom (2010 októberi a kiszámolásom), mert megváltozott a törvény, lehet nem is mehetek el nyugdíjba,(már felmentéi időn vagyok).
Nagyon aggódom, hogy mi van. Felhívtam ujra az ONYF ügyfélszolgálatot, aki azt mondta, hogy igen, mert a szakmunkás nem számít bele stb. Holnap megyek be személyesen.
Nagyon fel vagyok háborodva, hogy tulajdonképpen senki nem tud pontos útbaigazítást adni. Most már az ügyfélszolgálatos információit sem tudom maradéktalanul fogadni.
Eddig űgy tudtam, hogy az új szabályok nem vonatkoznak azokra, akik az 59. életévük betöltése után szeretnének nyugdíjba menni. ????? akkor ez nem így van????
No, majd holnap referálok neked, hogy mit intéztem.
szia judit

Lyonee # 2011.01.10. 22:58

Juju!
Nyugodj meg, a korábbi jogszabályok érvényben vannak továbbra is. Előrehozott nyugdíjba mehetsz. Mi van a szolgálati idő elismerésével?

juju # 2011.01.11. 05:45

Kedves Lyonee
Az a kérdéses munkaviszony 5 hónap. munkaügyi bisóságra kellett vinnem. Igazolást sehol sem találtam, mert a cég megszünt, levéltárban sincs semmi anyag, de találtam 3 tanút, ezért beadtam.
Persze mire abból valami lesz!
A 2010 oktoberi számításban kihoztak 40 évet 2009 májusig, de ha kiveszik belőle a szakmunkást, éppencsak lesz 40 évem, bizom benne, hogy lesz annyi.
Hogy miért kell újraszámoltatni azon berzenkedem, hiszen már felmentésen vagyok.
tényleg nem fog nekem beleszámítani a szakmunkás??
Persze most reggel van és 10 óra körül indulok a nyugi intézetbe. Remélem nyugodt leszek :)
üdv. mindenkinek

gabi-gabi # 2011.01.11. 09:48

Tisztelt Jogi Fórum!
1954. júniusi születésű nő vagyok.2010-ben lehetősége volt az 53-as születésű, 57. évet betöltő és legalább 37 év munkaviszonnyal rendelkező nőknek előrehozott nyugdíjba vonulásra.Juniusban betöltöm az 57-et és 38 betöltött év megállapított szolgálati időm van.Felszámolás miatt 2010 május óta munkanélküli vagyok, sajnos esélyem sincs, hogy munkát találjak.Kérdésem:1. van-e lehetőségem az előrehozott nyugdíjra (valahol olvastam, hogy a tavaly érvényben levő rendelet érvényét két évvel meghosszabították, de lehet, hogy tévedek) 2.ha ez nem járható, befizethetem-e előre a hiányzó biztosítási összeget, mintegy "megválthatom-e", és ez nekem kb "mennyibe fájna",ha a munkanélküli időszak előtt 150e bruttó fizetésem volt?
Üdvözlettel: gabi-gabi

Veci # 2011.01.11. 12:19

festomarika
Közös megegyezéssel nem nyugdíjba tudsz menni, hanem a munkaviszony/jogviszony szűnik meg.
Hasonló kérdésben válaszoltam Saman-ta 40 év munkaviszony után nyugdíj topicban 11:43-kor. Ott idéztem a tv-ekből. Nincs igazán ismeretek a Ktv. vonatkozásában.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.11. 12:29

gabi-gabi
Téged az nem érint, mert

• egyrészt a korengedményes nyugdíjra utalsz, aminek az a lényege, hogy a munkáltató köthet a munkavállalóval megállapodást, és kifizeti egy összegben a nyugdíja+postaköltség+nyugdíjemelés összegét az előrehozott nyugdíjkorhatárig. De az 1954-es születésűeket nem érinti, mert ők még nincsenek 5 éven belül az öregségi nyugdíjkorhatáron. Ezt a lehetőséget 1 évvel hosszabbították me. Mivel te nem vagy munkaviszonyba, még ezen oknál fogva sem érintene téged.
  • másrészt a korkedvezményes nyugdíj: ez az egészségre ártalmas munkakörben dolgozók esetében jár (pl. röntgenes, pék, szövőnő, melegüzemben dolgozók egyes munkakörei, stb.) két évvel meghosszabbították. Ez sem érint téged, ha nem korkedvezményes munkakörben dolgoztás.
  • kedvezményes nyugdíj: ebbe azok a nők tudnak bekapcsolódni, akik rendelkeznek 40 év jogosultsági idővel (munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő összesen 40 év), ez megint számodra most még nem elérhető.
  • előrehozott nyugdíjba csak 60,5 évesen tudsz elmenni, max. 8,4 %-al csökkentett nyugdíjba. Itt a tv. a 18/B. § (3) a. pontot olvasd el: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.11. 15:56

Rózsa
Készülj a nyugdíjas évekre a tervekkel, élvezd sokáig a nyugis nyugdíjas éveket.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.01.11. 17:02

Juju!
Az előrehozott nyugdíjnál szolgálati időről van szó, és ebbe beletartozik a szakmunkás és a felsőfokú nappali tanulmányi időszak is. Csak nyugi.

zinrose # 2011.01.11. 19:00

Kedves Veci és festomarika!

Köszönöm a jókívánságot!
Rengeteg tervem van. Amire eddig nem jutott időm.

Nyelvtanulás, kirándulás, szabás-varrás.
Mostantól új időszámitás kezdődik nálunk.
Másoknak is azt kívánom, hogy minél előbb sikerüljön a nyugdíjba vonulásuk!

Rózsa

bukta52 # 2011.01.11. 19:59

1952-ben születtem 2009.juniusáig dolgoztam.
43 év munkaviszonyt igazoltak amiben nincs iskola ,nincs munkanélküli.
2009 juliusától munkanélkülin vagyok még most is.
Áprilisban mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba de most januárban a kormányt hozta a rendeletet ,hogy 40
éves munkaviszonnyal el lehet menni nyugdíjba.
Szeretném megtudni ha ezt választom akkor is bele
számolják a szolgálati időbe a munkanélkülit?

juju # 2011.01.12. 06:21

Kedves előrehozott öregségi nyugdíjba készülők!

NE ijedjetek meg az előző beírásomtól.
azért menesztettek feleslegesen ujraszámoltatni az éveimet, mert senki nem tud semmit jól és nagy a kavarodás.
A MÁK.ban sem tudták, pedig ott azért kellene tudni, hiszen az a dolguk, csak egy telefon lenne a megfelelő helyre.
Nem kell menni ujraszámoltatni azoknak, akik az életkoruk betöltése okán szeretnének nyugdijba menni és már van kiszámolt szolgálati idő határozatuk.
Csak az a bosszantó, hogy volt egy hiábavaló utam azért, mert az "illetékesek" annyira sem napra készek, amennyire én. mindent magunknak kell kisilabizálni.
sok sikert az új évben mindenkinek

kalocsaby # 2011.01.12. 07:54

Kedves Juju!
2011.aug. 20.-án töltöm be az 59.évemet. Csökkentett, előrehozott nyugdíjba szeretnék menni 38,5 év munkaviszonnyal. A munkaügyesek azt mondták , kb. egy hónappal korábban kell beadni a papírokat a nyugdíjintézetbe. Arra viszont nem tudtak válaszolni, hogy közalkalmazott lávén a felmentésemet mikor kell kérnem a cégnél.Tudnál ebben nekem segíteni?
Meg tudnád mondani, hogy kb. mit kell tartalmazni egy ilyen felmentési kérelemnek?
Üdv.: Erzsi

Veci # 2011.01.12. 08:10

bukta52
Te, ha biztosan megvan a 40 év jogosultsági időd, akkor bármelyik nyugdíjba vonulási lehetőséggel élhetsz, ha nem állsz jogviszonyban. A nyugdíj számítása a szolgálati idő szerint lesz kiszámolva.

Ha nem sok nap hiányozna a 44 évhez, akkor elgondolkodnék, melyiket és mikor venném igénybe. Ha meglenne a betöltött 44 év szolgálati időd (ebben a munkanélküli ellátás is benne van, a nyugdíj összegét nem rontja le), akkor + 2%-al több nyugdíjat számolnának (ekkor 88%-ot)

Üdvözlettel Veci