Előrehozott öregségi nyugdíj

pipa54 # 2011.01.07. 12:01

Kedves Veci!

1. § (1) „Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha
a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,

Az én esetemben ,értelmezésemben
1.az említett szövegben az 1953 évben született az nem életkor szerintem, életkor 57 év .2011 ben is 57 év
2,Mint írtam van 42 év munkaviszonyom
3,Mint írtam van 2 év korkedvezményem

Nyugdíj igazgatóság határozata szerint (ez egy pecsétes papír )2013 április 13 án vonulhatok korkedvezményes nyugdíjba ez pedig belefér az őt évbe szerintem !!!
Így szerintem már működhet a dolog

Üdv pipa54

Celia # 2011.01.07. 13:00

Kedves Fórumozók!

Az előrehozott nyugdíjjal lenne kapcsolatos a kérdésem.
1952-es novemberi születésű nő vagyok egy gyermekkel, 1971 óta dolgozom, de sajnos nincsenek meg az éveim, mivel külföldön éltem, mikor a férjem kiküldetésben volt 1991-1995-ig. Ráadásul voltam még 1 év fizetés nélküli szabadságon 1986-1987-ben a GYES után, mivel a gyerekem kruppos volt, és nem ajánlotta az orvos az óvodát. A törvényben úgy olvastam, hogy 10 év alatti gyermek ápolása esetén ez szolgálati időnek számít, de a szolgálati idő beszámítási kérelemre adott válaszban erre az időszakra csak 30 napot számítottak. Így nekem most 2010. dec. 31-ig kb 34 év 207 napom van (2006-ban kértem meg: 30 év 207 nap)
Hogy lehetne ezt az egy évet érvényesíteni, és mikor mehetnék el leghamarabb nyugdíjba, milyen feltételek mellett?
Segítségeteket előre is köszönöm:
Celia

marta1955 # 2011.01.07. 13:45

Sziasztok !
1955-ben születtem, meg van a 40 évem.
Szerintetek hol lehet megtudni hogy mennyi lesz
a nyugdíjam?
Az internetes kalkulátorok közül melyik lehet pontos?
A nyugdíjfolyósító csak akkor számolja ki, ha fölmondok a munkahelyemen, ezt viszont addig nem szeretném amíg nem tudom mennyi lesz kb a nyugdíjam.
Segítségeteket előre is köszönöm
üdvözlettel: Márta

Piffancs # 2011.01.07. 14:20

Kedves Pipa54

Díjazom az optimizmusodat, egy cipőben járunk. Nekem is megvan a 42 évem, egy héttel vagyok fiatalabb Nálad. Minden jogszabályt kinyomtattam a napokban, korábban írtam Vecinek, nekem is ezt válaszolta. Tegnap bent jártam a Fiumei úti regionális igazgatóságon, ők is azt mondták, hogy csak az 53-asokra vonatkozik. A jogalkotók gondolom azért sem akarták kiterjeszteni az 54-es születésűekre, hogy a tényleges nyugdíjbavonulásuk lehetőleg 2013 január 1. utánra essen, amikor már 40 év szolgálati dő után nem 80, hanem csak 66% a figyelembe vehető keresetből megállapított nyugdíj, és kisebb a többlet szolgálati idő után járó emelés mértéke is.
Mindenestre figyelem az érveidet, talán még abban hihetünk, hogy lecsengenek a mostani magánnyugdíjpénztári viharok, és nyáron az OÉT munkabizottságában - VDSZ -esekkel kidolgoznak egy számunkra is jó megoldást.

Üdvözlettel:

Piffancs

Veci # 2011.01.07. 15:38

pipa54
Neked van korkedvezményes időd, ezért tudsz 57 évesen korkedvezményes, korengedményes nyugdíjba menni. DE nem azért, mert 1954-ben születtél, hanem a korkedvezmény miatt a te korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod annyival korábban van, mint ahány év a korkedvezmény.

BOCS nem olvastam vissza, a levezetést azért tettem, nehogy az 1954-es születésűek mindegyike félreértse, hogy rá is vonatkozik. Pedig ott már válaszoltam neked a korkedvezménnyel kapcsolatban.

Félreérthető lenne pl. Piffancs, Gazi, Vegyész és mások számára, ha a te eseted alapján úgy gondolnák, hogy minden 1954-ben születettet érinthet.

Oly sok kérdést kapok, és válaszolok, hogy nem olvastam vissza és nem emlékeztem a te esetedre.

Hajrá!! Készülj a nyugdíjra!

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.07. 15:55

pipa54

Még annyit kiegészítek, hogy a csökkentés téged is érint, kb. max. 3,6 %-al. A férjem is 2 év korkedvezménnyel rendelkezik és neki is max. 3,6 % lesz a csökkentés.

A nyugdíjtörvény 19. § szerint:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.07. 16:03

Piffancs

Igaza van pipa54-nek, mert neki van 2 év korkedvezménye hozzád képest, de nem olvastam vissza a kérdésére, pedig ott levezettem a korkedvezményre vonatkozókat, de nem emlékeztem rá.

• Azt ugye tudod, hogy a korkedvezményt az tud szerezni, aki egészségre ártalmas munkakörben dolgozott a törvényi előírások szerint
  • Korengedményes nyugdíjra pedig a munkáltató köt megállapodást a munkavállalóval.
  • Ezért, ami pipa54-re vonatkozik, mint 1954-ben született esetén, az rád, és korkedvezménnyel nem rendelkezőkre nem vonatkozik.
  • Nincs összefüggés a korengedményes nyugdíj és a 2013-tól számított nyugdíj között. A tv. szerint 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehet megállapodást kötni a korengedményes nyugdíjra, és 2011-ben az 1953-as születésűek felelnek meg ennek a kitételnek, aki rendelkezik az előírt szolgálati idővel.
  • Remélhetőleg a korengedményes nyugdíjazás lehetősége a további években is meglesz azok számára, akik 5 éven belül lesznek a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatáron.
  • Az nem jelenti azt, hogy mindenkinek lesz olyan szerencséje, hogy a munkáltatója kifizeti több év nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét.
  • Egyenlőre a ma hatályos rendelkezések szerint a munkáltató nem kötelezhető rá.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.07. 16:12

Celia
A leírtak alapján nem rendelkezel a csökkentett előrehozott nyugdíjhoz (59. szülinapodig) szolgálati idő feltétellel (37 év), ezért még nem tudsz elmenni még előrehozott nyugdíjba.nyugdíjba.
Te nem ápolási díjon voltál otthon a gyermekeddel, ezért nem számíthatták be a teljes időt a szolgálati idődbe.
Anno jó lett volna a külföldi tartózkodás idejére kötöttél volna megállapodást a Nyugdíjbiztosítóval szolgálati idő szerzésre. De ez már elmúlt, visszamenőleg nincs rá lehetőség.
Mivel nem rendelkezel a tv. módosítás szerinti 40 év jogosultsági idővel, így nem tudom, hogy lehet-e valamit, abból az 1 évből érvényesíteni. Esetleg kérj szolgálati idő + jogosultsági idő megállapítást.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.07. 16:15

marta1955
Addig 2011-es kalkulátort nem találsz, amíg a számításhoz nem lesz kormányrendelet (ez kb. márciusra várható, országos adatok is kellenek hozzá. bonyolult a számítás)-.
Biztos megvan a 40 év jogosultsági időd? Neked is az javasolnám, ha bizonytalan lennél, hogy kérs jogosultsági idő megállapítást.

Üdvözlettel Veci

syleecon # 2011.01.07. 16:57

Tiszelt Szakértők!

Édesanyám 1956. februárjában született, és 2011. szeptemberében rendelkezni fog 40 év szolgálati idővel ('71 szeptember 1-e óta dolgozik a munkakönyve szerint).

Nem hivatalos személytől, de azt hallotta, hogy csak az a nő mehet 40 év szolgálati idő után nyugdíjba, akinek március 1-éig bezárólag megvan a 40 éve. (Reflektálva a Magyar Közlöny 200. számában megjelent információkra)

Segítségüket szeretném kérni abban, hogy mi lehet ez a márciussal kapcsolatos dátum, amely őt kvázi "megijesztette" nyugdíjba vonulásával kapcsolatban; egyszerűbben fogalmazva jogosult-e nyugdíjba vonulásra a fent megadott dátumok alapján.

Segítségüket előre köszönöve:

syleecon

t5953 # 2011.01.07. 17:35

Haligali!

Emlékeztető,hogy miként tudták az 53-ban születettek igénybe venni 2010-ben a korengedményes nyugdíjat,ami csak az idei évben lehetett volna a spec.rendelkezés nélkül." Az R. az 1953. évben született személyek tekintetében speciális rendelkezéseket tartalmaz. Az érintett személyi kör esetében
• a korengedményes nyugdíj megállapítása során irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 2009. december 31-én hatályos,
• míg a munkáltató fizetési kötelezettsége tekintetében a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának a Tny. 2010. január 1-jétől hatályos
rendelkezése szerinti korhatárt kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy az 1953-ban született munkavállaló továbbra is a 62. életévét megelőzően 5 évvel korábban, azaz 57. életéve betöltésekor állapodhat meg a munkáltatójával korengedményes nyugdíjazásáról, a munkáltatónak azonban nem a munkavállaló 59. vagy 60 életéve betöltéséig kell vállalnia a nyugdíj összegének és az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését, hanem - a 2010. január 1-jétől hatályos szabályok szerint - a nő munkavállaló esetében változatlanul az 59., a férfi munkavállaló esetében azonban a 61. életév betöltéséig terjedő időszakra. "

Veci # 2011.01.07. 18:53

syleecon
Nyugodjon meg ésesanyád, a most elfogadott tv. módosítás a nők 40 év jogosultsági idő alapján való nyugdíjba vonulása 2011.01.01-től hatályos.
A Közlönyben szerplő dátum nem erre vonatkozik, olvassa el a nem hivatalos személy pontosan, hogy a tv. módosítás mely pontjaira vonatkozik. Idézet a Közlönyből:

5. Záró rendelkezések
26. § (1) Ez a törvény – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – 2010. december 31-én lép hatályba.
(2) E törvény 1–15. §-a, 16. § (2) bekezdése, 17–21. §-a és 25. §-a 2011. január 1-jén lép hatályba.
(3) E törvény 22–24. §-a 2011. március 1-jén lép hatályba.
(4) Ez a törvény 2011. március 2-án hatályát veszti.

Ez nem a nyugdíjbavonulást érinti, hanem azt jenenti, hogy a tv. módosításban szereplő minden módosítás márc. 1-ig válik hatályossá.
A 22-24.§ lép legkésőbb hatályba (3. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény módosítása)

Ha édesanyádnak biztosan meglesz szeptemberre a 40 év jogosultsági ideje (munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt véve), akkor elmehet nyugdíjba.
Szerinrtem kérjen szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítást.

Te 40 év szolgálati időt írtál, abban benne van pl. tanulmányi idő is, ugye csak tévedésből írtad?

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.07. 19:02

t5953
JÓL értelmezed, annyi eltéréssel, hogy az 1953-as születésűeknek a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét kell befizetni a nő esetében az 59. szülinapig, férfi esetében 61 éves koráig, ha megvan a 42 év szolgálati ideje a férfinek, akkor a 60. szülinapig.
Az alábbit is érdemes elolvasni, ez volt 2010-ben, és ez hosszabbodik meg 2011.01.31-ig:
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

syleecon # 2011.01.07. 19:10

Kedves Veci!

Köszönöm az értelmezést. Ezek szerint én is jóra gondoltam a Közlönyben megjelent információkkal kapcsolatban.

A szolgálati idő valóban tévesztés, köszönöm a helyreigazítást, ez valószínűleg a a terminus technicus ismeretének hiánya.

Még egyszer köszönöm a gyors és kimerítő választ, és utólag is Boldog Új Évet!

Üdvözlettel:

syleecon

t5953 # 2011.01.07. 19:42

Hali Veci!

Kössz a választ,csak arra írtam az emlékeztetőt, hogy a

tavalyi rendeletben szerepelt ez a speciális megoldás,

az ideiben nem.

gazi # 2011.01.07. 20:46

Kedves Veci!

Köszönöm Pipa54-nek írt válaszát.
Sajnos kristályosodik a kérdés és nem a kedvem szerint!
További jó munkát!
Gazi

vegyész # 2011.01.07. 21:04

Kedves Piffancs
Rátapintottál a lényegre:
A jogalkotók azért nem akarták kiterjeszteni az 54-es születésűekre, hogy spóroljanak (természetesen a mi nyugdíjunkon)

1. amit leírtál
  2. Számoljatok utána, hányan meghalnak ebben a korosztályban akár 1 év alatt is, pláne 5 év alatt => mennyivel kevesebb nyugdíjat kell így kifizetni.

(én, mivel januárban születtem 3 hét miatt 5,5 évet vesztek, persze, ha megérem…)

Tudomásul kell venni, hogy 1 db (jó esetben 1 fő) vagy a nagy statisztikában…

Üdvözlettel: Vegyész

Anulina # 2011.01.07. 22:38

Kedves Veci!

1953. novemberi születésű nő vagyok. 2012 decemberében 40 év és kb. 50 nap szolgálati időm lesz. Az új jogszabály értelmében igénybe vehetem -e 2012-ben a csökkentés nélküli az előrehozott öregségi nyugdíjat, illetve igaz, e, hogy 2013-től már nem vehetném igénybe. Egyáltalán hatályban maradt-e az1997. évi LXXXI. törvény idevonatkozó szabályozása,vagy várható-e , hogy ezt is módosítják?
Jelenleg saját BT-men belül vagyok beltag.
Nyugdíjba mehetek-e a Bt-ből, úgy, hogy megmaradok beltagnak, azaz folytathatom-e a vállalkozásomat?
Ha igen, akkor vannak-e idevonatkozó korlátozások?
Azt hallottam, hogy a nyugdíjszámítási módszer valószínűleg a 2013-ban nyugdíjba menőkre már kedvezőtlenebb lesz.
Válaszát előre is köszönöm!

Veci # 2011.01.08. 08:02

vegyész
Megértem az évődésedet, de a korengedményes nyugdíjra már évekkel ezelőtt is az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel volt lehetőség.

• Vagyis nem a 2013-tól kezdődő más számítási mód miatt (ez már 1997-től benne van a törvényben) nem tudnak az 1954-ben születettek még az idén bekapcsolódni a korengedményes nyugdíjba, hanem életkoruk miatt, ez a nyugdíjkorhatár emelés következménye sajnos.
  • DE ahhoz, hogy valakivel a munkáltató korengedményes nyugdíjazásra megállapodást kössön, és 3-3,5 év nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés egy összegű befizetését vállalja, véleményem szerint keveseknek adatikk meg.
  • Ne adj' Isten létszámleépítésnél kevesebbe kerül a munkáltatónak költségekben a munkáltatói rendes felmondás, mint a vele járó kifizetni valók (végkielégítés, felmondási/felmentési idő).
  • Korábban kedvezőbb volt a nyugdíjat kifizetni, mint a végkielégítést, felmondási/felmentési idő összegét.
  • A munkáltatót nem lehet kötelezni a megállapodás megkötésére.

Ez egy olyan lehetőség tehát, ami keveseknek adatik meg igénybe venni. Remélhetőleg meghosszabbítják további évekre is, s akkor már legközelebbi évben az 1954-es születésűek is lehetőséghez juthatnak.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.08. 08:18

Anulina

A megszerzett jogot később is lehet érvényesíteni, de azt vedd számításba, hogy 2013-tól változik a számítás. De ezzől még később is ráérsz számításokat végezni. Azt nem tudom megerősíteni, de cáfolni sem, hogy kedvezőbb, vagy kedvezőtlenebb lesz a kiszámított nyugdíj. Még 2009 végén egy fórumozó kiszámolta (kb. számszaki ember, mert részletezte is a számítást), hogy igen sokkal kevesebb nyugdíja lesz 2013-ban, mint lenne 2012-ben.
Nézd meg a 12.§ és 20. §-, ezek a nyugdíjszámítást tartalmazzák. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Vállalkozással kapcsolatban a beltag viszonylatra nem tudok válaszolni, ebben nincsen ismeretem. Szerintem folytatható, de ennek pl. a könyvelőnél, vagy okmányirodában, és a Nyugdíjbiztosítónál nézz utána (én ezt tenném, ha engem érintene, de nem biztos, hogy jól gondolom).
Nyugdíj melletti munkavégzésre most is van lehetőség, ami kiegészítő vállalkozás esetében is igaz.

Üdvözlettel Veci

Anulina # 2011.01.08. 10:48

Kedves Veci!

Köszönöm gyors válaszodat.
Úgy érzem, hogy az eredeti kérdésemre nem kaptam választ.
Ez azzal függött össze, hogy nem tudom, hogy a nőkre vonatkozóan most hozott, 40 évi jogosultsági viszony melletti nyugdíjba vonulás lehetősége mellett meghagyták–e az eredeti,
1997. évi LXXXI. törvény azon szabályozását, ami lehetővé teszi, hogy az 1953-as születésű nők, 59. betöltött életév és 40 év szolgálati viszony együttes megléte esetén 2012-ben csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjra jogosultak. Én ebbe a kategóriába esem, és ha lehet, akkor 59.életévem betöltése után, 2012 novemberiében nyugdíjba szeretnék menni. Úgy tudom, hogy a csökkentés nélküli nyugdíj igénybevételére csak 2012-ig van lehetőség, 2013-ra nem vonatkozik, illetve 2013-ra már a számítási módszer is köztudottan megváltozik.
Sok szempontból is úgy gondolom, hogy ki kell használni az utolsó lehetőséget.
Ezért akarok nyugdíjba menni 2012 novemberében.
Azt sem tudom, hogy napirenden van-e már, vagy tervezik –e az 1997. évi LXXXI. Törvény módosítását, vagy a korábbi szabályozás szigorítását- ami érzékenyen érintene engem is.
Sajnos félreérthetők a különböző helyeken, újságokban és fórumokon megjelenő magyarázatok.
A BT-en belüli beltagi viszonyt azért kérdeztem, mert mindenütt a nyugdíjba menés feltételét a biztosítási jogviszony megszüntetéséhez kötik.
Válaszodat köszönöm!

Lyonee # 2011.01.08. 11:15

Anulina!
Ez csak egy új lehetőség a többi mellett. Sokszor leírtuk már.
A csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjazás nem a nyugdíjazás évéhez, hanem születési évhez van kötve.
2012-ben, vagy ha akarod később is, csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba tudsz menni 40 év szolgálati idő esetén is, mert 1953-ben születtél.
Ha 1954-es lennél, ezt már nem tehetnéd meg, csak 40 év jogosultsági idővel.

Veci # 2011.01.08. 12:47

Kedves Anulina!

Ha visszaolvasod a kérdésedet, akkor láthatod, hogy arra válaszoltam ("A megszerzett jogot később is lehet érvényesíteni"). De Lyonee megerősített.
Ha visszaolvasol a többi válaszomnál, rendszeresen beillesztem a nyugdíjtörvényt, többször leírásra került, hogy az előrehozott nyugdíjra vonatkozó szabályok nem változtak. Nem véletlen, hogy az esetek 98 %-ban beillesztem a törvény elérhetőségét is, így mindenki saját maga is meggyőződhessen a rendelkezésekről.

Azonkívül, arra senki nem tud vállalkozni, hogy megmondja most, hogy később módosítanak-e a törvényen, manapság igen gyakran változnak (de nem tervezi a kormány, amennyire én gondolom).

Folyamatosan kontrollálhatod a törvény hatályosságát, az 1953-ban születettekre (ha a szolgálati idő alapján kéred az előrehozott nyugdíj megállapítását) a 18/A.§ vonatkozik:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Nyugodjál meg, és nagyon jól döntesz, ha életkorban 59 éves leszel, és igénybe veszed a nyugdíjad megállapítását.

A vállalkozással kapcsolatban úgy hallottam, hogy elég szünetelteni, de ennek nézz utána!

Üdvözlettel Veci

rozsa100 # 2011.01.08. 15:05

Kedves Lyonnee!
Már válaszoddal segitettél nekem korábban,amit köszönök.
Most is kérném a tanácsodat,ha lehetséges.
December 31-ig van 36,49 évem,ebben nincs benne a 2 év szakiskolám.
Ha 40 év munkaviszonyom meg lesz akkor jogosult leszek a felmentési időre?
Közalkalmazott vagyok,és páran beadták a nyugdíjkérelmüket,de a munkaügyön azt mondták,nem jár annak a felmentési idő,aki a 40 év után megy nyugdíjba.Közös megegyezésel mondjanak fel. Ez jogszerű? Koléganőm,54-es születésü, ki van akadva a hírtől,nem tudja mi a jogszerű ebben az esetben. Ha én megyek nyugdíjba 40 év munkaviszony után,57 éves leszek,de az iskolát beszámítva akkor már 42 évem lesz.
Ebben az estben is jár a felmentési idő?
Feltéve,ha még törvénybe lesz.
Köszönöm segítségedet Rózsa

Anulina # 2011.01.08. 16:47

Kedves Veci és Rózsa 100

Én új vagyok ezen a fórumon és elnzéseteket kérem,de nem olvastam el figyelmesen a témához kapcsolódóan a korábbi hozzászólásotokat.
Most már értem.
Köszönöm!
Üdvözlettel