1952-ben született nőként 39 év szolgálati idővel az idén elmehetek csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba. És ha még egy évet dolgozom, akkor elmehetek csökkentés nélkül előrehozott nyugdíjba, vagy akkor már meg kell várnom a 62,5 éves kort?
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Veronika ! Veci!
Nem találom a mail cimed, pedig a nyáron irtunk egymásnak!
A segitséged kellene koreng. ügyben könnyvizsgáló /hölgy/iskolatársamnak, aki 2012 jauárban lesz 59 éves.Ha a telefonod megadnád még jobb lenne az idő rövidsége miatt., mert korengeménnyel szeretne nyugdijba menni, de sok kérdés van körülötte nyitva !
Üdvözlettel : "Zenit", Hodosi Sándor /58, debr, iwiwen vagyok/
Veci
Azt hiszem ezt értjük. Nekünk az a halvány reménymorzsa csillant fel, hogy 2011-ben még létezik akár 8 hónapos felmentés is, és mi is elkezdhetnénk még dec-ben(ha megadná a munkáltató), mert aug. 31. előtt születtünk.Viszont az, aki aug.30-a után született, már nem kaphat felmentést, mert jan. 1-től változik a Kjt.
Én a magam részéről beismerem, hogy ezáltal még a jubileumit is elvárnám, amit az új Kjt jan. 1-től már nem ad 35 közalk. évre és nem nyd-nak nevezett ellátásra.
Persze, ismerve a körülményeket, álomnak tartom (és bár magamnak szurkolok, de mégis igazságtalannak tartom a későbbi szülinaposokkal szemben.)
Üdv: Korall (53-as nö)
zord11
Félek, hogy csak én értelmezem úgy, ahogy Friának,jozsi19510-nek és minden bizonnyal neked is jó lenne, és persze nekem is.Vagyis minden úgy futna ki, mint eddig, csak mégis átneveződne a nyd ellátássá.
Hát ezt firtatom én is.
zord11
Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogyha az idén közlik a felmentésedet, amit most kezdel meg letölteni 2011-ben, ami áthúzódik 2012-re, akkor a 2012-es tv. szerint nem előrehozott nyugdíjat kapsz, hanem korhatár előtti ellátást. Feltéve, ha 1952-ben született férfi, vagy 1953-ban született nő vagy. Bocsi, ha amiatt nem tudom, hogy nőként vagy férfiként érdelkődsz, mert nem olvastam vissza.
Üdvözlettel Veci
Kedves Korall54
Ez a részt szeretném ha értelmeznéd.
41. §
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény a következő 93. §-sal egészül ki:
„93. § Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.”
Köszönöttel
jozsi19510
Az én értelmezésemben a jubileumi jutalomra vonatkozó rész nem változik.
Itt a ma még hatályos Kjt.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
(2) A jubileumi jutalom:
- huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
- harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
- negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.
(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d), e) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.”
Itt a tv.javaslat:
„42. §
Hatályát veszti a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény
- 16. § (2) bekezdés d) pontjában az „a korengedményes nyugdíjazásra és” szövegrész,
- 30. § (1) bekezdés e) pontja,
- 37. § (7) bekezdésében a „vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra” szövegrész,
- 37/B. § (3) bekezdése,
- 78. § (3) bekezdésében az „ , e)” szövegrész,
- 78. § (4) bekezdésében az „ , illetve (3)” szövegrész.”
Ez azért lenne, mert a 30.§ (1) e) pont megszűnik 2012-ben.
„30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
- az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi; vagy”
Üdvözlettel Veci
Kedves Korall54!
Félre ne érts! Nem megbántani akartalak, nagyon szeretném, ha igazad lenne! Egyébként jól írod, majd a törvényt kell kivesézni.
Üdvözlettel jozsi19510
Fria
Ezt olvastad, nem egy régebbit?
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
jozsi19510
Persze tudom én, hogy csak lila köd ült az agyamra ezzel az ötletemmel.
De! Hadd álmodozzam egy kicsit. A felmentéssel egy munkajogi folyamat indulna be még ebben az évben, aminek a vége 2012-ben van.A felmentés idén még nyd végcéllal kezdődne meg, ha pedig nyd a vége, akkor jubileumi jutalom is van.Tehát ennek a jogi folyamatnak, ami a jelen jogi környezetben kezdődik el, a vége már egy új jogi környezetben következne be. Ha most felülök a közvetlen Moszkvába menő hálókocsis gyorsvonatra, mert olyan jegyet vettem egy hónappal ezelőtt, az 36-40 óra múlva oda kell, hogy vigyen. Holnap, amikor életbe lép az új menetrend (24 óra múlva )már csak Záhonyig megy a vonat, át kell szállni egy nem hálókocsis vonatra és csak úgy juthatnék Moszkvába.De 24 óra múlva én már és még a közvetlen moszkvai vonaton vagyok, de még nem értem Moszkvába.
Bocs a szájmenésért! :)))
Ha lesz tv, majd vizslatjuk azt is.
Korall54
Én is így gondoltam, köszönöm a megerősítést és a gyors válaszod. Engem, ha jól emlékszem, 2012 június 30 - ig időpont, bizonytalanított el. Ezt a dátumot a beindított, és áthúzódó folyamatok miatt jelölték ki, így nem fér bele. Bízzunk benne, hogy többen érdekeltek ez ügyben,többen foglakozunk a témával, és számunkra a helyzetből adódó legjobb megoldást hozzuk ki.
Üdv: Fria
negyvennyolcas!
Egyáltalán nem vagy korlátolt, és jogos, hogy próbálod megérteni a tervezetben rád vonatkozó részt. Én azt írtam le, amit ÉN gondolok arról, vajon miért rakhatták bele külön ezt a kitételt. Én azt a magyarázatot találtam, amit leírtam, mivel az abban a pontban felsorolt a),b) c) verziókat kiemeli a törvény hatálya alól, köztük a 49-ben és az előtt születetteket. Ezt én nem tudom mással magyarázni, mint hogy a jogalkotói szándék valamiért külön "be akarta biztosítani" ezt a korosztályt. A nők 40 év utáni kedvezményes nyugdíja is öregségi nyugdíj most is, mégis felsorolja ebben a három pontban, vagy a szolgálati nyugdíjasok itt kiemelt rétegnek nyugdíja is eddig is az volt, mégis felsorolja ebben a három pontban. Én csak arra tudok gondolni okként, amit leírtam, de ha valakinek van más ötlete, hogy miért, akkor szívesen veszem az ő verzióját. Mindenesetre lehet találgatni az okát, de a hangsúly mégis csak azon van, hogy a negyvenkilencesek és a negyvennyolcasok maradnak öregségi nyugdíjasok. Egy biztos, annak oka van, hogy a három törvény alól kiemelt kivétel között szerepel!
Fria
Igen, a dátumaid szerint minden stimmelne, de akkor aug.31-én már nem lennél jogviszonyban és csak 38 év szolg. időd lenne, ám ha 4 hó sétáló és hó jubileumi megvan, az többet hozna, mint amennyit vesztenél.
Egyenlőre nincs okos tanács, mert még tv sincs. Most még én is latolgatok, nem is biztos, hogy amit látni vélek a javaslatban, az úgy érthető-e.Remélem, más érintett is átrágja és reagál.
jozsi19510-nek is azt mondanám, várjuk meg a tv-t, akkor meglátjuk, marad-e egy kis mozgásterünk a felmentéssel kapcsolatban, és főleg lesz-e időnk írásban kérelmezni még dec-ben.Ha igen, a vonzataival együtt, nyilván érdemes lenne kérelmezni.Persze, nem biztos, hogy adnak hosszú felmentést, de akkor meg úgyis mindegy.
Igen, senkinek sem zsebpiszok a jubileumi, de egyenlőre csak merész álom.
Kedves Korall54!
Majd el felejtem! A gondot ott látom, hogy a jubileumi jutalom csak 2012. jan. 13.-a után járna, az meg már egy másik év!
Üdvözlettel jozsi19510
Korall54
Akkor december 30-val is be lehet adni a felmentést, mert ezek szerint nekem csak abban az esetben járnának a juttatások. Augusztus 22 lépem át a 35. közalkalmazotti viszonyt. Október 1- vel meglenne a 39 évem, így úgy gondoltam, korrekt módon járok el, ha végigviszem a tanévet, hát így nem tudom mi lesz. Várom okos tanácsodat. Menjek, vagy maradjak, nekem biztos állásom van, csak nem tudom ,hogy bírom majd 60 év fellett.
Üdv: Fria
Időnként benézek erre a fórumra és szeretném kifejezni örömömet, hogy Veci visszatért és segíti értelmezni a jogszabályokat.
Le a kalappal előtte, ő ugyanis más fórumokban is segítséget nyújt.
Örülök, hogy nevetséges hatalmi, vagy más indíttatású, személyeskedő megnyilvánulások elhaltával a fórum az lesz, aminek lennie kell: a jogszabályokba magukat beleásott segítők együttesen értelmezik a változásokat és eligazítást adnak másoknak.
Korall, Szafi, Jucus és még néhányan ugyancsak tiszteletet érdemelnek azért, hogy saját idejüket mások segítésére fordítják.
Remélem, ez így is marad.
Már csak azon morfordírozok, hol vannak, vagy vannak-e egyáltalán jogi végzettségű fórumozók, vagy akár segítőkész jogászpalánták is a tiszteletre méltó autodidakták mellett... Szép is lenne...
Kedves Korall54!
Jó lenne, ha igazad lenne!
Nem így terveztem, de december végétől én is elkezdhetném a felmentésem letöltését! 2012. január 13.-án van meg a 35 évem mint közalkalmazott/január végéig akartam dolgozni/! Áprilisban múltam 60 éves. Augusztus 23-án lenne 47 éves szolgálati időm. December végétől augusztus végéig minden beleférne!
Csak ezt biztosan kellene tudni, mert nem kis pénzről van szó, már ami engem illet!
Üdvözlettel jozsi19510
Harmoni!
Ha nem 40 év szolgálati idővel mentél el, akkor a tervezet szerint igen. De az is lehet, hogy pár hónappal nem fognak foglalkozni (ki tudja) és nem bántanak. A helyedben nem aggódnék, esetben - szerintem - nem lesz lényeges változás. Ha életbe lép, számít, hogy minek fogják hívni 1/2 évig.
Élvezd a nyugdíjas éveket.
Kedves Fórumozók!Én 1952.07.26.-én születtem és Szeptember 01-én van 45 év szolgálati időm.Tudtok valami kedvezőt mondani? Ja és férfi vagyok.Előreis köszönön.
Kedves Negyvennyolcas!
Nekem is az a gyanúm!
Az első OV kormánya a nyugdíjasokkal bánt mostohán, bár az nem hasonlítható ahhoz, amit most tesz a nyugdíjba készülőkkel, és a jelenlegi nyugdíjasokkal is!
Nem félek leírni, hogy tudni fogom/ha meg érem/, hogy hová nem szabad az X-t tenni legközelebb!
Ha lesz legközelebb!
A bugyuta debreceni polgármesternek már volta/vannak olyan ötletei, hogy ne legyen teljes értékű szavazó a nyugdíjas! Én ezt a határt máshol húznám meg!
Ne haragudjatok ez kikívánkozott!
Üdvözlettel jozsi19510
Jozsi19510
A tv javaslat a 22. §-ban felsorolja a hatályba léptető rendelkezéseket és a hatályukat vesztő alcímeket.
A közalkalmazotti kérdések engem is nagyon érdekelnek, próbáltam kiböngészni a változásokat.
Kinyitottam a Kjt-ét, a Mtk-t, a jelenlegi nyd tv-t, és persze a javaslatot, és így próbáltam az utalásokat ide-oda szörfözve megtalálni.
A következőkre figyeltem fel a javaslat alábbi helyein:
15. alcím, 32. §
17. alcím, 39-42.§, különösen izgalmas számomra a 41.§, 42.§
Pedagógusoknak: 22. alcím, 50.§
Önkéntes nyd pénztár, Nyesz 23. alcím, 51.§
(A 12-től 29. alcím 31-44. alcím hatályát veszti jan.2-án.)
Ezekből nekem az jött át, hogy ha még ebben az évben kezdődik a felmentés, vagy felmondás, kinek mi, és jövőre lehetne előrehozott valaki, akkor még a jelen tv-ek szerint a megfelelő járandóságokat megkaphatná.(Jubileumi, sétáló, vagy végkielégítés). Ha a jövő évben kezdődik el a procedúra, akkor nem.
Nekem azért érdekes, mert már megkezdődhetett volna a felmentésem, mivel febr-i vagyok, de a tanévet végig akartam csinálni. Most majd, ha meglesz a tv, alaposan átgondolom, ne kérjem-e a felmentésemet már dec. végétől. Tudom, hogy ezt nem kötelező megadni, de egy kolléganőmnek már elkezdődött és márc. végén fog letelni.
Kedves Veci, köszönöm a tanácsot. Mindenesetre kivárok, az utolsó pillanatig.
1950.július 2.-án született nő vagyok. Előrehozott öregségi nyugdíjban vagyok 2007. óta. Civil!Kérdésem: ha a jelenlegi törvényjavaslat lépne életbe hogyan vonatkozna rám? 1/2 évig járadékosnak kellene lennem?
Kedves józsi19510, azt hiszem, sajnos, jól értelmezed.
Kedves Veci!
Köszönöm a választ. Akkor félrehallottam. Kissé elkeserít, hogy ezért az évjáratért senki nem harcol, pedig mi is jogot szereztünk, és nem szép dolog az utolsó pillanatban lehúzni a sorompót, ez nem etikus!!!! Ja nagy kegyesen megengedik a járadékot, vagy segélyt, nekünk is jár a megbecsülés, az egyenlő bánásmód. Most már akkor az előző évjáratok, akik nyugdíjban vannak, megnyugodtak,mi sorsunkban magunkra maradunk.
Gyorsolvasással most olvastam a Munkatörvénykönyv tervezetét, abban már felmentésről sincs szó, holott nyilatkoznom kellett: jövőre, hogy szeretnék elmenni nyugdíjba. Természetesen a felmentést kértem. De ilyen drasztikus lépések hatására,úgy érzem nem fogok tudni elmenni, nem erre kötöttünk szerződést, a szerzett joggal való érvelésre meg csak negatív kritikát, támadást kapunk. Mi elődeinkkel tisztességesebben bántunk. Marad a rossz szájíz,keserűség.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02