Előrehozott öregségi nyugdíj

jozsi19510 # 2011.10.16. 13:38

Kedves Veci!

Jól értelmezem!
A nyugdíjtörvény tervezete úgy változtatja meg a közalkalmazottak jogállásáról rendelkező törvényt, hogy a 35 éves közalkalmazotti jogviszony után adható 40 éves jubíleumot a korhatár előtti ellátást igénylők nem kaphatják meg?!

Üdvözlettel jozsi19510

Veci # 2011.10.16. 13:31

negyvennyolcas
Ne hagyd elveszni a jubileumi jutalmat, mert az is növeli a nyugdíjalapot. De az sem tudható most, hogy jobb vagy rosszabb valorizációs szorzó lesz jövőre.
Javasolom, hogy ha már mindenképpen 2012-ben mennél nyugdíjba és a jubileumi jutalom teljes összegében benne legyen a nyugdíjalapba, akkor addig dolgozz legalább, hogy az összeg beleférjen a napi járulékfizetés felső határába.
http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…
2010. évi CLXIX. törvény A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetésérõl 58. § (1) A Tbj. 24. §-ának (2) bekezdése szerinti járulékfizetési felső határ egy naptári napra jutó összege 2011. évben 21 000 forint.

Üdvözlettel Veci

negyvennyolcas # 2011.10.16. 13:16

Veci, hacsak nem rendelnek el valami nagyon drasztikus létszámcsökkentést, nem fog nyugdíjba küldeni a munkáltatóm.
Két dolog van, amiért nagyon nehezen döntök: az egyik, hogy olyan munkám van, amit nagyon szeretnék végigcsinálni, a másik pedig, hogy februárban lesz meg a 32 éves közszolgálati jogviszonyom, és azért a 35 éves jubileumi jutalom nem kis pénz (nekem legalábbis nem számít annak). Ha idén megyek nyugdíjba, nem vagyok három éven belül, tehát elveszítem.

Veci # 2011.10.16. 12:53

szafika
48-nak 12:06-kor írt válaszod annyival egészítem ki, hogy csak az 53-as nőknek lehet még a korhatár előtti ellátás, sajnos a fiúknak 63 éves korban lehet öregségi nyugdíjba menni, vagy ha a munkáltatójával meg tudna állapodni a korengedményes nyugdíjra, akkor van lehetősége az idén nyugdíjba menni

negyvennyolcas
szafika jól írta, hogy a 48-as születésű már öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttként már nyugdíjas lehet. Azon ne lepődj meg, ha téged a munkáltató nyugdíjba küldene, mert az nem törvénytelen. A bírókat is elküldik nyugdíjba, ha betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt.
62 év az öregségi nyugdíjkorhatára az 1951-ig születetteknek, az 52-es születésűeknek emelkedik fél évet a korhatára.
Az idén nyugdíjba vonulást én is javasolnám, mert most tényleg nagyon jó a valorizációs szorzó. Azt nem tudni, hogy 2012-ben jobb vagy rosszabb lenne, de ha az idén nyugdíjba vonulnál, akkor januártól már te is kaphatnád a nyugdíjemelést. A 48-as születésű már nem ellátott, hanem nyugdíjas marad. Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttnek a nyugdíj melletti munkavégzésnél nincs keresetkorlát.

52mama
Ha jól értelmezem a törvényjavaslatot, akkor a nyugdíj melletti munkával is meg tudnánk szerezni a jogosultsági időt, és az újraszámolásra is van utalás, akkor számolnák újra, ha több lenne a nyugdíj összege. A magam részéről úgy értelmezem, hogy maradok ellátott, hiszen a törvényjavaslat szerint a nyugdíjjal azonos mértékű emelés várható. De ha lenne lehetőséged munkát végezni a hiányzó jogosultsági időhöz, akkor ugyanazzal a nyugdíjjal nem ellátott, hanem nyugdíjas lehetnél. Hááát! Nem tudom mit változtatna, esetleg a megfogalmazáson (legalábbis így gondolom).
Szafika jól látod 52mama esetében.

jozsi19510
Köszi amit írtál. A törvényjavaslat nem tartalmazza a nyugdíjszámítás megváltoztatását 2012-től. 2013-tól a ma még hatályos tv. szerint változik a számítás módja. A jelen törvényjavaslat azokat a paragrafusokat (12.§ és 20.§) nem érinti.

tom27
Neked a korengedményes nyugdíj volna jó most, ha a munkáltató megállapodna veled. Vagy akkor lenne lehetőséged korhatár előtti ellátást kapni, ha a felmentési időd áthúzódik 2012-re, vagyis az idén megkezdenéd. De ez csak akkor lenne szerintem igaz, ha a felmentési időd a 60. szülinapodig tartana.

Fria
Sosem néztem a Hírtv-t, de a törvényjavaslat szerint az 57. évet betöltött hivatásosok esetében marad nyugdíj.

Üdvözlettel Veci

Fria # 2011.10.16. 12:30

Tudna valaki segíteni?Nincs időm mélyen átrágni a terveztet, a Hír Tv-n tegnap este azt mondták, hogy minden 57 év feletti nyugdíjat kap. Akkor mi van az 53-as születésű diplomás nőkkel? Örülök, hogy az 52-es nők megúszták, noha egy §- us alá tartoztunk, ez jól el van maszatolva, még nem látom világosan mi lesz belőle. A fórumot végigolvasva stimaci válaszából úgy tűnik, hogy ez a lehetőség elúszott.
Akkor most nyugdíj, vagy járadék lesz a jutalmunk, vagy dolgozunk tovább, elvéve a diplomás fiataloktól a munkalehetőséget.
Egy értetlen, bizonytalan 53-as nő

jozsi19510 # 2011.10.16. 12:29

Kedves Negyvennyolcas!

Igazad van abban, hogy ne örömködjünk, mert úgy nagyobbat eshetünk! Ami mégis egy kis bizakodásra adhat okot, az az, hogy ha a programjukat nézted, még nagyon sok dolguk van! Meg Nekik is van Anyjuk, meg Apjuk, meg látod, a munkatörvényt is jövő júliustól tudják csak bevezetni! Rengeteg adminisztráció, nagyon sok ember kellene hozzá, azt meg csökkenteni akarják!

Csak a sorok közt próbálok olvasni!

Üdv jozsi19510

negyvennyolcas # 2011.10.16. 11:58

Szafika, és vajon van eszük?

negyvennyolcas # 2011.10.16. 11:56

Józsi19510 és Korall54, igen, a nyugdíjszámítás módja körül nagy csönd van egyelőre, valószínűleg a nagy átalakításban erre már nem jutott idő. Vagy mersz. Viszont korai lenne még ezen örömködni, hisz van még vagy két s fél hónap ebből az évből.

tom27 # 2011.10.16. 11:40

Az lenne a kérdésem, hogy az új tervezett szerint milyen lehetőségeim lesznek 2012 évben. 1952 ben született férfi vagyok 45 év munkaviszonyba. A jelenlegi szabályzás szerint csökkentett előrehozott nyugdíjba mehetek 2012 ben. Ez mennyire változik

szafika # 2011.10.16. 11:28

52mama, egyik volt kolleganőm kb 5-6 éve már nem dolgozott, idén lett 59, nem rontotta le neki az a pár év a nyd-át, közbe valamibe az is volt , h akinek újraszámolják , ha az új kevesebbre jön ki , akkor a többet fogja kapni , nem a kevesebbet ! Viszont az a pár hónap ha összejönne is , nem tudni összegben jelentene-e annyit, mint az az 1-2 év amikor eléritek a rátok érvényes korhatárt ? Jelentene-e annyit az emelés, amennyit ráfordítanátok , mivel nem könnyű találni valami jó munkát, v csak munkát .

jozsi19510 # 2011.10.16. 11:24

Kedves Szafika!

Briliáns ötlet a " fijugnak "!

Üdv jozsi19510

szafika # 2011.10.16. 11:17

Negyvennyolcas, ha van eszük a " fijugnak " akkor próbálnak jót is tenni, / szerintem ! pláne , ha nem 4 évig akarnak a porondon maradni ! / ha ezek a kiszivárogtatott tervek , végül jobbak lennének , mint a sok rossz , amit féltünk , nem vártunk, akkor ez nekik valahol egy jó pont lehetne ! Mint politikusnak kellene , h legyen annyi józan eszük, h jóval többre jutnának , végül is valahol az kellene, h legyen a cél, h kikászálódjunk a gödörből , nem pedig lejjebb a sárba. Annyi jó megoldás lehetne !

jozsi19510 # 2011.10.16. 10:57

Kedves Korall54!

Arról még eddig egyetlen szó nem esett, hogy a nyugdíjszámítás módján változtatnának! Az, ha nem változtatnak rajta, 2013. január 1-től úgyis változik!
Bízzunk benne, ha nem beszélnek róla, és a tervezetben sincs, akkor az úgy marad!
A közalkalmazottak jogállásáról tudni már valamit?

Üdvözlettel jozsi19510

Korall54 # 2011.10.16. 10:42

negyvennyolcas és előrehozott jelöltek
Írtad, hogy csapdát sejtesz, de abban a témában szerintem nincs.
Én egész másban sejtek csapdát, most látva ezt a tervezetet. Amint Veci írta, nem is olyan rossz. Igen, azoknak, akik már 2011-es vagy korábbi kiszámítással kapnak jelenleg előrehozottat. De vajon milyen lesz a nyd kiszámítás 2012-ben, ami rám is várna? Lehet, hogy jelentősebb rosszabb. Lehet, hogy sokaknak van ilyen előérzete, ezért aki csak tud, megvannak a feltételei, még ez évben akar elmenni.
Szóval, izgalmas lesz a jövő év!

Üdv: Korall (53-as nö)

52mama (törölt felhasználó) # 2011.10.16. 10:41

Kedves Veci!

Régóta olvasom a fórumot, s most a tv.tervezettel kapcsolatban született egy gondolatom. Neked 8 hónap, nekem 6 hónap munkaviszony hiányzik ahhoz, hogy az előrehozott nyugdíjból, 40 éves legyen. Gondoltam, hogy megpróbálok munkahelyet keresni 6 hónapra, amire igen kicsi az esély, de eszembe jutott valami.
Ha összejönne a 40 éves,újraszámolnák a nyugdíj összegét.A jogosultsági időm ugyan növekedne, viszont a nyugdíj összege csökkenne az alábbiak miatt. 1988-tól a nyugdíjbamenetel napjáíg számított átlagjövedelm összegét kell osztani a munkában töltött napk számával/osztószámmal/ ez lenne a napi nyugdíj összeg. Amennyiben el tudnék helyezkedni, a jövedelem valószínű a minimálbér lenne,az osztószám,tehát a munkában töltött napok száma növekedne, tehát az összes jövedelmet a magasabb osztószámmal kellene elosztani, ezáltal csökkenne a nyugdíj összege.
Jól gondolom én, hogy nem érné meg nyugdíjformát váltani, bízva abban, hogy 2014-íg nem történne valami brutális változtatás az előrehozott ellátásban.
Kíváncsi vagyok Minden hozzáértő véleményére is.
üdvözlettel.: 52mama/Marika

Korall54 # 2011.10.16. 10:27

negyvennyolcas
Eddig nem értettem, hogy mit nem értesz. Most már látom, hogy mi az aggályod lényege, de azt inkább felejtsük el, mert az már .... nem minősítem.

Akkor mért van a javaslatban az, hogy az 1949-ben és azt megelőzően ... stb szöveg?
Szerintem azért, hogy ha pl-ul egy 49-as nő a rá vonatkozó akkori tv szerint 57 évesen elment előrehozottba, az ebben az évben betölti az öregségi korhatárát, tehát jövőre is öregségi marad, és utólag nem lehet tőle visszavenni az 5 évig már megkapott "korhatár alatti" nyd-át.Valami ilyesmit gondolok, bár elég faramuci ez a magyarázat.
Egyébként az öregségi nyugdíj korhatárának fogalmát a javaslat a jelenlegi nyd tv 18.§ (1) pontjára utalva határozza meg.

Talán még azért is aggódsz, hogy ugyan elmehettél volna már öregségibe a 62-ik szülinapodon, de saját megfontolásból tovább dolgozol, ezért, mivel nem éltél a lehetőséggel, akkor az elveszett. Szafika jól elmagyarázta, hogy nem kell aggódnod.

Üdv: Korall (53-as nö)

negyvennyolcas # 2011.10.16. 10:13

Jaj, szafika, köszönöm, köszönöm, csak ne mondaná minden ismerősőm, hogy menjek nyugdíjba még az idén, meneküljek, amíg lehet :(

jozsi19510 # 2011.10.16. 10:09

Üdv Kedves Fórumozó Társaim!

Itt a legújabb Munkatörvénykönyv tervezet!

https://docs.google.com/viewer?…

"Bár hivatalos döntés még nincs, várhatóan júliusban lép hatályba az új munka törvénykönyve. A Magyar Nemzet szerint két oka van a csúszásnak, egyrészt az előterjesztő Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) mintegy hatvan törvényt, rendelet kell módosítania, összehangolnia az új munkajogi szabályozással kapcsolatban. Másrészt az alkalmazóknak, azaz a munkaügyi bíróságoknak, szakszervezeteknek, munkaadóknak időre van szükségük ahhoz, hogy az új törvényből felkészüljenek."

Kedves Veci!
Meghatóan szép a Nyugdíjas dal és a Szeressétek az öregeket.
Örömmel tapasztalom, hogy az újabb hírözön elfújt erről a topikról minden indulatot, Téged pedig visszahozott!!!

Üdvözlettel jozsi19510

szafika # 2011.10.16. 10:06

48-as, csak azért mert ők már betöltötték a rájuk érvényes nyd korhatárt, nekik még 62 volt a betöltendő korhatár, az 53-as születésűeknek 63 év, ez csak az 53-asokra vonatkozik, azután 1/2 évvel emelkedik évjáratonként, amíg el nem ér a 65-ig, onnantól az az általánosan érvényes korhatár. De mivel 48-as vagy, jövőre 64 leszel, és 62 évesen nyd-as lehettél volna, nincs itt csapda, nem baj ha nem érted, logikát se várj tőlük, nem ez az egyetlen , amivel megkavarják az embereket. Végül is aki 53-ban született, az most addig míg el nem éri a 63 évet addig lesz " átnevezett akármilyen korhatár előtti ?"ha meg betölti a 63-at, rendes nyd-as lesz, pedig akkor még nincs 65, csak 63, mert neki az a rá érvényes ! Na ezt most jól elmondtam ?

Veci # 2011.10.16. 09:18

Lányok!
Jól esik, amit írtatok, eléggé felkészültek vagytok, végig vettük anno a nyugdíjbavonulási témát, így mostmár ügyesen átlátjátok a jelenlegi törvényjavaslatot.
A személyemet érintve, amit kiolvastam a törvényjavaslatból, talán nem "jövök ki" rosszul, mert ha jól értelmezem marad a folyósított nyugdíj összege, ehhez a nyugdíjjal azonos mértékű emelés is lesz. Nekem 8-9 hónap hiányzik a 40 év jogosultsági időhöz, mivel ipari tanuló voltam, ezért én korhatár előtti ellátás néven kaphatom 2012-től az utalást. 60 évesen nem hinném, hogy módomban lenne a hiányzó időt munkaviszonyban megszerezni a 40 év jogosultsági időhöz.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.16. 09:12

Izzy14
Külön dologról van szó.

• A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött időnek együttvéve kell 40 évnek lenni, ebből a munkában töltött időnek minimum 32 évnek kell lennie. Ebbe nem számít bele pl. a tanulmányi idő (szakmunkás, főiskola, egyetem), munkanélküli ellátás, passzív táppénz, passzív gyes, felnőtt ápolási ideje. Ennél a kedvezményes nyugdíjnál nincs korhatári megkötöttség, aki 14 éves kora óta dolgozik az akár 54 évesen is igénybe tudja venni.
  • Szolgálati időbe pedig beleszámít mindaz, amit az előbb leírtam. Az 1952, 1953-ban született nők esetében az előrehozott nyugdíjhoz, a korengedményes nyugdíjhoz az 59. évet be kell tölteni. Az 1953-ban született nők az 59. szülinaptól, ha nincs meg a 40 év jogosultsági ideje, de 40 év szolgálati ideje megvan, akkor 2012-ben korhatár előtti ellátás néven folyósítják az összeget, amit úgy számolnak ki, mint a nyugdíjat, csak jövőre más lesz a neve és máshonnan finanszírozzák.

Üdvözlettel Veci

negyvennyolcas # 2011.10.16. 08:56

Jogalkalmazási kérdést vet fel, hogy az Alaptörvényben foglalt „általános öregségi nyugdíjkorhatár” a jogosultak születési időpontjától függően 62. életév; 62. életév és 183 nap; 63. életév; 63. életév és 183. nap; stb., vagy egységesen 65. életév.
http://www.mabie.hu/node/878

Izzy14 # 2011.10.16. 08:51

Üdvözlök mindenkit!

Én sajnos nem nagyon értem, hogy ha valaki 40 éves munkaviszonnyal szeretne elmenni nyugdíjba miért kell hogy betöltse a 59. életévét. Tulajdonképpen a 40 év ledolgozott munkaviszony számít. Vagy rosszul tudom?
A másik furcsa dolog, hogy mivel nem töltöttem be a 59. életévemet, nem számoltak, csak 27 év munkaidőt, viszont ha már betöltöttem volna az 59-et akkor 41 év ledolgozott munkaidőm van. Én ezt nem értem.
Tudnátok segíteni ebben?

Előre is köszönöm!

negyvennyolcas # 2011.10.16. 08:36

Jucu52, elismerem, hogy nagyon korlátolt vagyok, hiszen nem és nem értem...
Ezt írod: "szerintem azért tér ki a tervezet a 49-ben és az előtt születettekre pont, hogy amikor a nyugdíjkorhatár emelkedik 65 évre, akkor ők már akkor is öregségi nyugdíjasok maradnak."
Aki 1949 előtt született, és már nyugdíjas, az öregségi nyugdíjas. Miért kell hát arról rendelkezni, hogy majd, amikor a nyugdíjkorhatár 65 évre emelkedik, ő öregségi nyugdíjas marad(hat)?
A törvény a kor előtti nyugdíjakról szól. Aki 1949 előtt született, az nem kor előtti nyugdíjat kap.
Ha egy törvény kimondja, hogy - mondjuk - a kékhajúak nyugdíját szabályozza, akkor nincs értelme (és nem is szokás) a törvénybe belefogalmazni, hogy a nem kékhajúakra nem vonatkozik.
Sajnálom, de én ebben a rendelkezésben valamilyen csapdát sejtek. Lehet, üldözési mániám van.
Az 1949-ben, 1948-ban születettek még 65 év alattiak lesznek 2012. január elsején.Sőt, kevés kivétellel az 1947-ben születettek is.

eva51 # 2011.10.16. 07:28

Jucu52

Örülök, hogy segíthettem. A barátnőm miatt mélyedtem bele az egészbe, mert ő is előrehozott nyugdíjban van, de két éve bejelentett munkaviszonya van, amivel összesen jóval meghaladja a 40 évet. Nekem sajnos 39 évem és 230 napom van, úgyhogy engem sajnos nem érint.
Nagyon tetszik a hozzászóláso Vecinek címzett része. Teljes mértékben egyetértek Veled. Legyen szép napod, és az összes fórumozónak is.