Előrehozott öregségi nyugdíj

pipa54 # 2011.01.06. 12:29

Szia Piffancs !
1954,10,hóban születtem 42 év munkaviszonyom van ,Nekem azt az információt adták a nyugdíj biztosítónál hogy az az idei évben köthet velem a munkáltatóm megállapodást,és az 57 életév betöltését követő napon nyugdíjba vonulhatok.

üdv Pipa54

Marci51 # 2011.01.06. 12:38

Tisztelt Veci!

Köszönöm a gyors válaszodat.

Üdvözlettel
Marci 51

Veci # 2011.01.06. 16:32

laca-laca
IGEN, ha akkor már nem áll jogviszonyban (munkaviszonyban).
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
18. §
(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.06. 16:38

pipa54
Jó lenne, ha mellé törvényi hátteret ismernél, mert a kormányrendelet szerint az én értelmezésemben az eddigi lehetőség hosszabbodott meg, ami korábban az 1953-ig születetteket érintette.
Olvasd át a kormányrendeletet te is:
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról

Üdvözlettel Veci

szamóca5 # 2011.01.06. 16:48

Veci légyszi segíts!!!
A táppénzt beleszámolják a munkaviszonyba?
Nekem a NYF nem tudták megmondani, mert még ők sem tudják kiolvasni a közlönyből

Veci # 2011.01.06. 17:00

pipa54
Tovább olvastam a kormányrendeletet. Ha az alábbi idézetet nézem, akkor igaz is lehet:

5. §
(5) A 2011. évben megkötött megállapodás alapján megállapításra kerülő korengedményes nyugdíj összegét - a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet 4. § (3) bekezdésével ellentétben - a Tny. 18/A-18/B. §-ának megfelelő alkalmazásával kell megállapítani azzal, hogy a Tny. 18/B. § (2) bekezdése szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát. 2011. december 31-ét követően korengedményes nyugdíjra megállapodás nem köthető.

Jó lenne, ha segítene valaki értelmezni, mert most engem ez megzavart, de ha a Nyugdíjbiztosítónál azt mondták, hogy lehet az 1954-ben születetteknek is kötni megállapodást, akkor biztos úgy van. De figyelem szerintem max. 8,4 %-al csökkentett lesz!

Engem az zavart meg, hogy a (7) bekezdésben csak az 1953-as születésűekre utal. De továbbra is bizonytalan vagyok a kérdésben.

Lyonee mi a véleményed?

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.06. 17:08

szamóca5
Ha a Nyugdíjbiztosítónál nem tudták megmondani biztosan, hogy benne van-e a 40 év jogosultsági időbe a táppénz, akkor én egyszerű fórumozó nem tudok sem megerősítést, sem cáfolatot írni.
DE úgy gondolom, hogy szerintem a munkaviszony alatt keletkezett táppénz bele fog számítani, de elbizonytalanodtam.
Várjuk meg, amíg a Nyugdíjbiztosító is feldolgozza (összefésüli) a törvényeket, kormányrendeleteket. Túl kevés idejük volt a tv. aláírása és a hatálybalépés között, nem kaptak kellő időt a felkészülésre. Most mindenki legyen még türelemmel, amint a Nyugdíjbiztosító tud több tájákoztatás adni, azt a honlapjukra ki fogják írni.
http://www.onyf.hu/index.php

Aki előrehozott nyugdíjba megy, annak a szolgálati időbe beletartozik.

Üdvözlettel Veci

turbinás # 2011.01.06. 17:38

Kedves Veci, és Fórumozók!

Folyamatosan próbálom figyelni a bejegyzéseket, és reménykedem hátha mégis érvényes lesz az 54-es születésűekre az előre hozott nyugdíj lehetősége. /Ha addig nem szüntetik meg a munkaviszonyom. Bármelyik nap szólhatnak/ Itt a következő Problémám: 1972 július 18.-tól dolgozom. 1975-ben megszületett az 1. gyermekem, akivel csak szülési szabadságon voltam.
1976 májusban közalkalmazottként egy nevelőotthonba helyezkedtem el. 1977 januártól elmentem gyesre. 1977 aug 31.-én megszületett a 2. gyermekem, és 1978 aug. 31.-én GYES ALATT megszűnt a munkaviszonyom. Legközelebb 1980 novemberében tudtam elhelyezkedni, és azóta is dolgozom. A 78-80 közötti időszakban Gyest kaptam, viszont ez az időszak állítólag nem számít munkaviszonynak, e miatt nincs csak 36 év pár hónap munkaviszonyom, ez pedig kevés ha mégis elmehetnék előrehozott nyugdíjba.
Ezt az időszakot is el tudom ismertetni szolgálati időnek, ha vállalom hogy megváltom? Hogy fogjak hozzá? Vagy várjak amíg kiderül nyugdíjas vagy munkanélküli leszek? Jól értem, hogy a nők 40 év mk. viszony utáni nyugdíjába beszámít ez a 2 év így is? Nőként is 56,5 éves kor a védett kor?
1954 06. hóban születtem, pár hónapon múlik a sorsom. Eddig a munkáltatóm hozzájárult a korengedményes nyugdíjhoz, ezért remélem a legjobbat, és próbálok felkészülni a legrosszabbra.
Minden segítséget, tanácsot nagyon köszönök.

szamóca5 # 2011.01.06. 17:46

Veci nagyon köszönöm.
Én csak reménykedni tudok már hogy beleszámolják, mert 15-vel felmondtam, és 16-tal kérem a nyugdíjaztatásomat. 2009.dec.31-ig elszámoltak 39 év 158 napot. Azóta nem voltam táppénzen.Sőt a havi időkeretem amit le kell dolgozni 232 óra/hó.
Ez 18 nap x12 óra+ szabival pótolva /szabi 8 óra/

Szerintetek igazságos hogy én és a hozzám hasonló munkakörben dolgozó ténylegesen /nyolc órára vetítve /29 napot dolgozom havonta. A 12 órás munkanap is CSAK egy napnak számít.
A 6óra is egy napnak számít, a 8 óra is egy napnak számít, na és lehet hogy a 4 óra is .
Persze mondhatjátok hogy igen , de pénzben meg van fizetve. Minimálbér + műszakpótlék havi 110.000-120.000 ezer Bruttó havonta.
Ezen is el gondolkodhatnának sokan. Vagy jobban ellenőrizhetnék a munkáltatókat, mert sejteni sejtem hogy ez nem törvényes, hiszen a szabadnap az amikor reggel hazamegyek éjszakás műszakból, és másnap reggel jövök vissza. Csak hát mindenki félti a munkáját és ezért sajnos nem mer szólni senki.

Putyi2 # 2011.01.06. 18:10

Tisztelt Fórum!

Korengedményes nyugdíj mellett dolgoznék is egy keveset még. Egy bt.-vel kötnék megbízási szerződést. Ugye ez is biztosítással járó jogviszony létesítését jelenti, amelyet a létrejöttét követő 10 munkanapon belül be kell jelentenem a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak?
És jól tudom, hogy az éves jövedelem limit jelenleg 1287000 forint?

Üdvözlettel: Putyi2

Veci # 2011.01.06. 18:17

turbinás
Húúú! de sok kérdés egyszerre!

• a januártól hatályos tv. módosításszerint a 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony és a gyermekekkel otthon töltött idő tartozik (ezek együtt 40 év). Nem számít bele a szakképzés és felsőfokú tanulmányok ideje, munkanélküli ellátás ideje sem.
  • Ha neked 1972-től nem volt munkanélküli ellátásod, akkor jól teszed, ha számolod az éveidet, a gyes időtartama benne van a 40 év jogosultsági időben.
  • Egyébként a szolgálati időbe is beleszámít a gyes, ha előrehozott nyugdíjba akarsz majd menni, ott a munkanélküli ellátás is szolgálati idő. Nincs szükség semmiféle megváltásra.
  • egyenlőre várj a munkahellyel kapcsolatban, előbb kérj szolgálati idő megállapítást, ahol szerintem a nőknek a jogosultsági időt is kiszámolják.
  • a védettkor alatt is fel lehet mondani megfelelő indokkal, csak akkor + 3 havi végkielégítés jár (közalkalmazottaknak + 4 havi). A te esetedben ez 58,5 évesen lesz.

OLVASS bele a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba, ott hónapok óta évődünk, okosodni fogsz meglátod (főleg dec. 30-tól élesedett a helyzet).

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.06. 18:23

Putyi2
Igen, jól tudod, hogy járulék fizetéssel járó jogviszony. Az éves keresetkorlát a minimálbér 18-szorosa. Ez 2011-ben bruttó 78.000 Ft X 18.

Üdvözlettel Veci

laca-laca # 2011.01.06. 18:34

Köszönöm!!!Köszönöm!!!Édesanyám nevében pláne,mert őt érinti.Mostmár sokkal jobban érzi magát.:-)Én még csak 33 vagyok mire én annyi idős leszek ki tudja mi lesz?Mégegyszer örökhálám kedves Veci!!!

turbinás # 2011.01.06. 18:59

Kedves Veci!

A védett korral kapcsolatban az zavart meg, hogy olvastam pipa54-nek adott válaszod, és elkerülte a figyelmem, hogy neki van 2 év korkedvezménye, és ezért védett 56,5 korban.
Azt a bizonyos 2 év Gyest azért forszírozom, mert a munkáltatóm szerint az nem munkaviszony, jogos, mert nem dolgoztam, Gyesen voltam. Ezek szerint ha nincs munkaviszony a 78-80 közötti Gyes akkor is szolgálati idő?
Szerencsére eddig még nem voltam munkanélküli, ezért új nekem ez, ezért vagyok tájékozatlan, viszont 56,5 évesen szeretném a legjobb megoldást megtalálni.
Ezért vagyok Neked hálás a segítségedért. Sajnos a mk. helyem megszűnik, csak nem egyszerre, hanem fokozatosan csökkentik a létszámot....
A szolgálati időt meg fogom kérni mindenképp, az lesz a biztos, és olvasom a másik fórumot is.
KÖSZÖNÖM

Putyi2 # 2011.01.06. 19:17

Kedves Veci!
Köszönöm a gyors választ.
Üdvözlettel: Putyi2

vegyész # 2011.01.06. 20:18

Pipa54!

- Ki (nyilván nem a név, hanem a beosztás érdekel) mondta neked a nyugdíjbiztosítónál, hogy az idei évben köthet veled a munkáltatód megállapodást, és az 57. életév betöltését követő napon nyugdíjba vonulhatsz?
- Mennyire megbízható ez az info?

Más:

A Kormány a 354/2010. (XII. 30.) Korm. Rendeletével hatályon kívül helyezte a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendeletet.
Tudtommal ez szabályozta a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati idõt.

- Tudtok-e valami más hatályos szabályozásról ebben a témakörben?
Jó lenne, ha segítene valaki…

Üdvözlettel, Vegyész

tercsike # 2011.01.06. 20:24

Tisztelt Fórumozók!
2011. szeptember 21-én lesz 40 éves munkaviszonyom a szolgálati idő számítása szerint, ebből az utolsó 27 évet közalkalmazottként dolgoztam.
Az idén töltöm be az 56. évemet.
Aki tudja, tájékoztasson legyen szíves, hogy a megváltozott törvények szerint mennyi most a felmentési időm, és mikor kell kérnem a nyugdíjazásomat ha élni akarok a 40 éves lehetőséggel.
Másik kérdésem, hogy él-e még a 40 éves jubileumi jutalom intézménye?
Köszönöm a segítséget!

Lyonee # 2011.01.06. 20:25

283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet

a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról

vegyész # 2011.01.06. 22:24

Kösz Lyonee!

Megvan a kulcs a 354/2010. (XII. 30.) Korm. Rendelethez :
a "Záró rendelkezések"-nél:

(3) A 18. § 2012. január 1-jén lép hatályba.

„18. § Hatályát veszti a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet.”

(csak nekem, vegyésznek ez a szöveg azt jelenti, ami ide van írva, hogy „Hatályát veszti a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. Rendelet” és nem azt, hogy majd egyszer!!!)

• Miért nem lehet ezt a szövegbe egyenesen, magyarul beleírni?

(költői kérdés volt: Azért, hogy a prosztó gondolkodású, nem csűrcsavaros észjárású ember ne boldoguljon jogász segítsége nélkül!)

Még jó, hogy Ti segítetek...

KÖSZÖNJÜK!!!!!!!!!!
Vegyész

pipa54 # 2011.01.07. 06:11

Tisztelt Veci és Vegyész !

Ezt a választ kaptam,avval a kiegészítéssel hogy ,2010-ben,az 1953 -as születésű egyén vehette igénybe a korengedményes nyugdíjat ami 57 életévet jelentett és igazából nem a születési dátum számít hanem a betöltött
57-ik életév .Az információ a veszprémi nyugdíjbiztosító
ügyfélszolgálatától van .

Az 1954. II. félévben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára 63 év és 183 nap (2018. I. félév). Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás feltétele: betöltött 61 év és 183 nap (2016. I. félév) és minimálisan 37 év szolgálati idő.
42 éves vagy több szolgálati idő esetén az előrehozás életkori feltétele 60 év és 183 nap (2015. I. félév)

A korkedvezményes munkakörben foglalkoztatottak esetében az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány év korkedvezményre a munkavállaló jogosult.

A 345/2010.(XII.30.) Korm. rendelet intézkedik a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról szóló 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet módosításáról, így 2011. december 31-ig meghosszabbodott a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetősége, munkaadójával valóban jogszerűen megállapodhatnak.

Üdv pipa54

zuzu1 # 2011.01.07. 07:37

Kedves Veci
Köszönöm a gyors választ, az elmúlt napokban sajnos nem tudtam mail-t olvasni.
Köszi
Ágnes

volgyi.marta # 2011.01.07. 08:19

KEDVES VECI!KÖSZÖNÖM A VÁLASZOD!MÁRTI

Veci # 2011.01.07. 09:07

Kedves pipa54 és vegyész!

Nekem továbbra is értelmezési eltérés van ehhez képest, mert a nevezett kormányrendelet meghosszabbításról szól, de nem nevesíti, hogy kiterjesztésre került további évben születettekre. Az én értelmezésem szerint a 2010-ben érintettek korengedményes nyugdíjazás lehetősége hosszabbodott meg (előző évben is így volt).
DE, ha a korményrendelet kitért az 1953-as születésűek esetében miként jár el, akkor szerintem írta volna, hogy az 1954-es születésűeknél mi a teendő.

NÉZZÉTEK meg az alábbi, ma hatályos rendelkezésekből az idézeteket (PRÓBÁLJUK együtt értelmezni):

1. § (1) „Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,
  2. a munkavállaló és a munkáltató a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésének szándékát a (3) bekezdés szerint a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának (a továbbiakban: munkaügyi központ) bejelentette,
  3. a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
  4. a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.

5. §
(5) A 2011. évben megkötött megállapodás alapján megállapításra kerülő korengedményes nyugdíj összegét – a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet 4. § (3) bekezdésével ellentétben – a Tny. 18/A-18/B. §-ának megfelelő alkalmazásával kell megállapítani azzal, hogy a Tny. 18/B. § (2) bekezdése szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát. 2011. december 31-ét követően korengedményes nyugdíjra megállapodás nem köthető.

1. § (1) A munkáltató megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásáról, ha a munkavállaló az öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel alacsonyabb életkort legkésőbb a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti, továbbá rendelkezik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvénynek (a továbbiakban: Tny.) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjában alkalmazandó rendelkezéseiben az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt és az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által előzetesen igazolt szolgálati idővel. Nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki az előrehozott öregségi nyugdíj, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez előírt életkort betöltötte vagy a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti.

18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.
Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

ÉRTELMEZÉSEM: A korengedményes nyugdíjat a munkáltatónak eddig az életkorik kell megfizetni az egyéb fizetési feltételekkel.

• ÖSSZEGEZVE az előbbi levezetésem szerint, ami a ma hatályos rendelkezéseket tartalmazza (nézzétek meg a linkeknél): azzal lehet korengedményes nyugdíjazásra megállapodást kötni, aki a rá irányadó

öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel alacsonyabb életkort legkésőbb a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig betölti.

• ESZERINT (ha jól értelmezem) az 1954-ben született esetében 63,5-5=58,5 év, ÍGY az 54 -es születésű 2011-ben nem rendelkezik ezzel az életkorral.
  • SENKIT nem akartam félrevezetni az előbbi gondolkodásommal, de MIELŐTT BELEÉLNÉ magát valaki (az 1953 után születettek esetében), előtte még újból értelmezni kell összefüggéseiben, az egymáshoz kapcsolható rendelkezéseket. Nehogy valami félreértés következzen be.
  • ITT van az ONYF honlapjáról egy olvasói kérdés (bár ott 1955-ben születettről van szó) a levezetés az enyém szerintieknek felel meg. Ebben a válaszban a ma hatályos kormányrendeletekre hivatkozik a szakértő.

http://www.onyf.hu/index.php?…

Mi a vélemény a fenti értelmezésemről?

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.07. 09:44

Vegyész!
Amit idéztél a teljes mondat kell, hogy értelmezhető legyen, így szól az idérett rendelkezés:

6. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet módosításáról szóló 334/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. § (2)-(3) bekezdése és 6. §-a.

Tehát nem a teljes veszti hatályát, nézd meg a ma hatályos rendelkezést, a hatályát vesztett rész , azok a részek 2010.12.31-ig megkötött megállapodásokra vonatkoztak, ezért azok abban az értelemben, ami 2010-ben volt érvényes, az veszti hatályát.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.07. 10:55

Kedves pipa54 és vegyész!

A feljetegétem jó volt, megkérdeztem a Nyugdíjbiztosítótól, hogy 2011-ben ki veheti igénybe korengedményes nyugdíjat.
Ebben az évbet az 1953-ban születettek vehetik igénybe legkésőbb, mivel a jogszabály alapján az öregségi nyugdíjkohatár-5 év. Vagyis az 1954-ben született esetében, amint lentebb írtam 63,5–5=58,5 év, ÍGY az 54 -es születésű 2011-ben nem rendelkezik ezzel az életkorral.

Üdvözlettel Veci