Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.01.05. 14:33

Zsóka52
Örülök, hogy nincs semmi probléma. Ami linket te betettél 2009-ből, azóta 2010-ben hatályba lépett a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó törvény.

Ezeket az információkat frissíteni kell. Sajnos, most téged csalódás ért, de a korhatáremelésre vonatkozó törvényt nem követted, ezért volt a félreértés.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 14:55

Lacomble
Bocsi, de annyi nekem szóló beírás érkezik, hogy kimaradt a tied, nem volt szándékos.
Ha a „munkanélküliek jövedelempótló támogatása" az önkormányzattól juttatott munkanélküli ellátás (tehát nem a Munkaügyi Központ által), azt hiszem most rendelkezésre állási támogatás lehet a neve, úgy tudom, hogy a szolgálati időbe nem számít bele, úgyanúgy, mint a rendszeres szociális járadék vagy átmeneti járadék (a régi 50 %-os "leszázalékoklás" időtartama). Tudtommal a segélyek után nem fizettek/fizetnek nyugdíjjárulékot.
Lehet, hogy nálam van fogalomzavar, ezért erre a kérdésre pontos választ a Nyugdíjbiztosító tud adni.
DE itt a nyugdíjtörvény a 38. §-t nézd át te is, itt a szolgálati időbe tartozók vannak leírva:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Javasolom, hogy esetleg kérj szolgálati idő megállapítást, küld be az erről szóló igazolást is. ITT találod a nyomtatványt (K01): https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 15:16

Marci51

• A születésnapod utáni naptól kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását, ami sajnos csökkentett lesz, max. 8,4 %. A nyugdíjtörvény 18/B § alapjány: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • A nyugdíj megállapítása a szülinapodtól kezdődhet, max. 1 hónappal előbb beküldheted a papírjaidat, de nem leszel előrébb, mert a Munkaügyin az ellátás megszüntetéséről (jogviszony megszüntetés) az igazolást csak később tudod beküldeni.
  • Ha megszünteted a Munkaügyin a jogviszonyt, azt a papírt, a TB. kiskönyvvel (rózsaszín), a kérelemmel (K02-es nyomtatvány) és a korábbi szolgálati idő megállapítás utáni munkaviszony, jogviszony igazolásokat is küld be. Hivatkozz az ügyiratszámra és akkor hamarabb megtalálják a korábbi szolgálati időket. ITT lehet a nyomtatványt letölteni (vagy kérj a Nyugdíjbiztosítótól): https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
  • Ha beküldöd a papírokat 10 napon belül küldenek hiánypótló levelet, de ha mindent beküldtél, akkor "nulla" hiány lesz (ezt hivatalból kötelezö kiküldeni). Ha van még olyan igazolásod, amit nem küldtél be a kérelemmel, akkor azt ezután küld be.
  • Ha minden papír beérkezett (a hiánypótlás is, ha lesz), akkor onnan 22 nap múlva kapsz végzést vagy határozatot a Nyugdíjbiztosítótól.
  • Ezt követően 10 napon belül utalja a Nyugdíjfolyósító a nyugdíjat (vagy nyugdíjelőleget). Ha nyugdíjelőleget küldenek, akkor utólag a különbözetet is utalják, ha kiszámolják a végleges nyugdíjat.

A 42 év szolgálati idő alapján a nyugdíjalapból számolt átlagkereset 84 %-át számolják nyugdíjként és ez csökken max. 8,4 %-al.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 15:42

pipa54

• Az 1954-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára 63,5 év.
  • A te korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod ettől 2 évvel korábban, 61,5 évesen.
  • Ettől 5 évvel korábban (56,5 éves) "védett korban" vagy, de ez nem azt jelenti, hogy indokolt esetben nem lehet felmondani (pl. indok lehet a létszámleépítés, munkakör vagy feladatkör megszüntetése).

DE mivel "védett korban" vagy, mert elmúltál 56,5 éves, így + 3 havi végkielégítést kell fizetni részedre.
ITT a Munka törvénykönyve: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

89. § (1) A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A munkáltató - a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - köteles felmondását megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

(3) A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

(4) A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás önmagában nem szolgálhat a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondással történő megszüntetésének indokául.

(5) A munkavállaló munkavégzésére vagy magatartására hivatkozással történő munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

(6) A munkáltató a rendes felmondását nem köteles indokolni, ha a munkavállaló a 87/A. § (1) bekezdésének a)-g) pontjai értelmében nyugdíjasnak minősül.

(7) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással - kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.

A felmondási időt a 92. § tartalmazza, a végkielégítést a 95.§.
95. §
(5) A végkielégítésnek a (4) bekezdésben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a munkavállalót, ha az a) vagy a b) pontban foglaltak alapján korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.

Olvasd el a 100-101. §-t is: A munkaviszony jogellenes megszüntetése és jogkövetkezménye

De mielőtt bírósághoz fordulsz várd meg milyen indokkal akarják a munkaviszonyod megszüntetni. Azt ha nem írod alá, akkor is érvényes a felmodás úgy tudom, de azt hiszem 30 vagy 60 napon belül lehet Munkaügyi Bírósághoz fordulni.

VIGYÁZZ, nehogy okot adj rendkívüli felmondásra (pl. ne késs el, pontosan járj dolgozni, ne menj el hamarabb, ne nyújtsd meg a munkaközi szünetet, tartsd be a munkafegyelmet, a munkavédelmi előírásokat, ne menj haza, ha a főnök nem adja írásba, hogy menj haza, stb.)

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 15:46

Kalar
A szolgálati időben benne vannak a táppénzes napok is. ITT a nyugdíjtörvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A 38. § (1) e.) pontnál találod.

Üdvözlettel Veci

baraba # 2011.01.05. 15:51

Szeretnék tájékozódni, hogy ha a munkáltatóm átvállalná a nyugdíjam kifizetését, hány évet kéne neki?
Szül. évem: 1952.
Munkaviszonyom: Ipari tanuló:1966-1969 és azóta is folyamatos.

Legelőbb mikor mehetnék el nyugdíjba?

Veci # 2011.01.05. 16:02

Piffancs
A korengedményes nyugdíj meghosszabbítása az én olvastomban az 1954-ben születetteket nem érinti.
Olvasd el újból a kormányrendeletet:

283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Pontos választ és tájékoztatást a Nyugdíjbiztosító tud adni, de még van időtök tájékozódni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 16:06

baraba

Ha férfiként érdeklődsz, akkor a 60. szülinapig.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 16:08

baraba
Jaaa! ekkor max. 8,4 %-al csökkentett az előrehozott nyugdíj.

Üdvözlettel Veci

Kalar # 2011.01.05. 16:44

Kedves Veci, köszönöm a választ.

Putyi2 # 2011.01.05. 17:02

Kedves Veci!
Ha a védett korban levővel közös megállapodás alapján szüntetik meg a munkaviszonyt, akkor ugye nem jár semmilyen végkielégítés?
Üdv.: Putyi2

Veci # 2011.01.05. 17:15

Putyi2
Annyi azért már nem várható el a munkáltatótól, hogy a nyugdíjat is és végkielégítést is fizessen.

Üdvözlettel Veci

gazi # 2011.01.05. 17:41

Kedves VECI!

Az új 354/2010 Korm.rendelet szerint mikor mehetek legkorábban nyugdíjba, ha 1954 első felében születtem (munkáltatóm vállalja a korkedvezményes költségeket) és 37 évnél több szolgálati időm van?

Nyugdíjba menetel után van-e módom valamilyen formában kereső tevékenységet folytatni?

Előre is köszönöm szakértő válaszát.

Gazi

vakuum # 2011.01.05. 18:34

Kedves Veci!

Szíves segítségedet kérem az alábbi kérdésben:

1953 júliusban születtem, (57.5 éves vagyok,) 37.5 éves szolgálati időt állapítottak meg, 2010 decemberben beadtam a korengedményes nyugdíjkérelmet.
Behívtak nyilatkozattételre, mely szerint elfogadom, hogy 10.8 % lesz a csökkentésem.
Jeleztem, hogy szerintem 8.4 % a maximális csökkentés erre a számítógépben bemutatták, hogy az 10.8 %- ot hoz ki.
Lehet hogy hibás a szoftverük?

Köszönettel

Vakuum

Veci # 2011.01.05. 18:49

gazi
Nem korkedvezményes, hanem koerngedményes nyugdíj az, amely esetben a munkáltató megállapodást köt a munkavállalóval, és kifizeti a nyugdíjat a Nyugdíjfolyósítónak egy összegben.
A korengedményes nyugdíjról néhány beírással lentebb Piffancsnak már megválaszoltam:

A korengedményes nyugdíj meghosszabbítása az én olvastomban az 1954-ben születetteket nem érinti.
Olvasd el újból a kormányrendeletet:

283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Pontos választ és tájékoztatást a Nyugdíjbiztosító tud adni, de még van időtök tájékozódni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 19:12

vakuum

Itt a beírásodban nem érthető minden a számomra.

• Te megállapodást kötöttél a munkáltatóval a korengedményes nyugdíjra, vagy folyamatban van?
  • Vállalta a munkáltatód, hogy egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíjat+postaköltség+nyugdíjemelés összegét a te előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárodig (59. éves korodig)?
  • Hova adtad be a korengedményes nyugdíjkérelmed? Ezt a munkavállaló nem kezdeményezheti.
  • Nem értem, hogy miért olyan magas a csökkentés, nekem a törvény szerint max. 7,2 %-nak jön ki: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • Ki számolta ki ezt a 10,8 %-ot? Nem munkáltató akar behúzni a csőbe?
  • Milyen nyilatkozattételre, és ki hívott be téged? Esetleg a munkáltató akarta a megállapodást aláíratni veled?
  • Mikortól lennél korengedményes nyugdíjas?

ITT a nyugdíjtörvény, ahol olvashatod a rád vonatkozókat:
18/A. §
(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.

A max. 8,4 % az 1953 után születettek esetében van a nyugdíjtörvény 18/B §-a alapján.
A helyedben reggel felhívnám a Nyugdíjbiztosítót és pontosítanék, most megzavart engem is a 10,8 %-os csökkentés (nem szeretnélek félrevezetni). Majd tájékoztass, mit mondtak!

Üdvözlettel Veci

gazi # 2011.01.05. 19:35

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors választ!
Azt még megkérdezném,hogy a 283/2009 Korm Rend intézkedik az 1953-ban születettek korengedményes ny-ról, akkor a 354/2010 (XII.30) korengedményes nyugdijazás újabb meghosszabbításáról szóló Korm Rend.
kiknek szól?
Köszönettel
Gazi

Lyonee # 2011.01.05. 20:34

vakuum!

A max. 8,4 % az 1953 után születettek esetében van a nyugdíjtörvény 18/B §-a alapján.
"(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiz­tosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra (vagyis max. 3 évre)

• 40 év szolgálati időnél
    1. 1–365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében – havi 0,1 százalék,
    2. 366–730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében – havi 0,2 százalék,
    3. 731–1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében – havi 0,3 százalék.”

De szerintem neked mivel 731-1095 (közötti) nap hiányzik a 40 évből, ezért havi 0,3%-kal csökkentik a nyugdíjadat annyi hónapra kivetítve, amennyi vissza van a rendes öregségi nyugdíjkorhatárig a nyugdíjkérelmedtől. Neked kb. 4 év 8 hónap, de csak max. 3 évvel, vagyis 36 hónappal számolnak, így jön ki a 36 x 0,3 = 10,8 %.

vakuum # 2011.01.05. 20:34

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors reagálást.

Először a kérdéseidre a válasz:
Megállapodást kötöttem a munkáltatóval, a korengedményes nyugdíjra és beadtuk a Fiumei uton.
* Vállalta a munkáltatóm, hogy egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíjat+pos­taköltség+nyug­díjemelés összegét az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárig.

A 10,8 %-ot a Nyugdijfolyósító számolta ki.

A Nyugdíjfolyósító ügyintézője hívott be a nyilatkozattételre, amelynek lényege, hogy én tudomásul veszem a 10.8 % os csökkentést. Elmagyarázni nem tudta, de megmutatta a számítógépen a nevem mellett szerepelő eredményt.

* 2010 dec. 28-at jelöltük meg a kérelemben, mint nyugdijbamenés kezdő napját.

Azóta figyelmesen tanulmányozva a vonatkozó törvényeket sajnos az alábbi következetetésre jutottam:
Valami különös oknál fogva a 2010-ben megállapodást kötőkre csak a 18/A § vonatkozik, és nem a 18B§.

"a csökkentés mértéke a társadalombiz­tosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra – 40 év szolgálati időnél
731–1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében – havi 0,3 százalék."

Mivel nekem a tényleges öregségi nyugdíjkorhatáromig még (2016 julius) 5.5 év hátravan, és a 40 éves szolgálati időhöz is hátravan 2.5 év, 0.3%/hónap a csökkentés max 3 évre. (36x0.3=10.8)

Az azóta , a 2010 év végén kihozott kormányrendeletben már a 18A és 18B § is szerepel és a 8.4 % maximális csökkenést is nevesítették.

Kérlek ellenőrizzed, hogy jól gondolkoztam-e.

Segítségedet köszönöm.

Tisztelőd:

Vakuum

vakuum # 2011.01.05. 20:47

Kedves Lyonee!

Neked is köszönöm a segítséget. Megerősítetted a gyanúmat, valószínűleg ez a magyarázat.

A dologban több furcsaság van.

1. A Fiumei úton nyomták korábban a kezembe azt a táblázatot, amelyben a 8.4 % volt a csökkentés max. mértéke.
  2. Ha ezt tudom, hogy 2010 dec. végi megállapodásnál 10.8 % a csökkentés ugyanakkor néhány nappal későbbi (2011 január) megállapodás esetén max 8.4% a csökkentés akkor nyilván ez utóbbit választom.

Esetleg van valamilyen jó ötletetek?

Köszönettel és tisztelettel

vakuum

Lyonee # 2011.01.06. 00:03

"Valami különös oknál fogva a 2010-ben megállapodást kötőkre csak a 18/A § vonatkozik, és nem a 18B§.

"18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki "

Vagyis az 1952, 1953-as nők. Ők korengedményes nyugdíjba mehetnek, csökkentés nélkül 40 évvel előrehozott, a 40 év jogosultsági nyugdíjba is javarészt ők esnek bele, stb. A legtöbb válogathat, hogy 1 éven belül milyen nyugdíjat válasszon. Az 1954-es, meg az utánuk született korosztály meg felfordulhat 65 éves koráig.
Rájuk a 18/B.§ vonatkozik.
"18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki"

A nyugdíjaddal kapcsolatban:

"Ha ezt tudom, hogy 2010 dec. végi megállapodásnál 10.8 % a csökkentés ugyanakkor néhány nappal későbbi (2011 január) megállapodás esetén max 8.4% a csökkentés akkor nyilván ez utóbbit választom."
Ezt nem értem. 2011-ben is, ha nincs meg a 38 éved 10,8% a levonás.
A 18/A és 18/B paragrafusok semmit nem változtak 2011-gyel.

7,2%=36*0,2%-t vonnának, ha legalább 38 éved meglenne, ha csak 2 éved hiányozna a 40 évből.

volgyi.marta # 2011.01.06. 08:05

t.forumozok!tud valaki segiteni nekem?1954-ben születtem.2005-ben 32éves munkaviszony után67%rokkant nyugdijas lettem.2év mulva 2007-ben vissza vették 50%ra,de ezt végleg megkaptam,ez rendszeres szociális járadék.munkám nincs,jelenleg is ezen vagyok.2 gyermekem van.kérdésem,volna valami lehetöségem elönyugdijba menne,vagy valami más megoldás is érdekel?köszi márti

Veci # 2011.01.06. 08:18

vakuum

A számítási részt én nem értem, de Lyonee kifejtette, hidd el neki, ő régebb óta és mélyebben benne van a jogszabályok értelmezésében, mint én (ő vezetett engem is bele az ismeretekbe, itt a fórumon, nekem is ő segített 2007-től).

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.06. 08:43

volgyi.marta
Sajnálom, de szerintem nincs lehetőséged belátható időn belül nyugdíjba menned.

• A most elfogadott tv. módosításnál a rokkantnyugdíj és rendszeres szociális járadék időtartama nem számít bele a 40 év jogosultsági időbe.
  • Eddig 32 év szolgálati idő alapján számoltak neked rokkantnyugdíjat, ha nem lesz később sem munkaviszonyod és nem lesz meg a 37 év szolgálati időd a III. rokkantsági csoport idejével együtt, akkor még előrehozott nyugdíjba sem tudsz elmenni 60,5 évesen max. 8,4 % csökkentéssel. Ebben az esetben, ha nem lenne meg a 37 év, csak 64,5 évesen tudsz nyugdíjas lenni.
  • Az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor viszont már a rokkantnyugdíjas évek nem számítanak kedvezményként, tehát 32 év szerint számítanának nyugdíjat.
  • Próbálj meg állapotrosszabbodás miatt, a háziorvossal és szakorvosokkal egyeztetve, az ő javaslatuk alapján esetleg egy újabb ORSZI vizsgálatot kezdeményezni.
  • MÁS lehetőség, ha marad ez az egészségkárosodásod, akkor 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt (64,5-5=59,5 évesen) az átmeneti járadékot kérhetnéd, ami az akkor kiszámított nyugdíjad 75 %-a lenne. Bár alacsony a szolgálati időd, de úgy gondolom (a munkaviszonyban elért jövedelemtől függően) valamivel több lehetne, mint, amit most kapsz (attól kevesebb nem lehet). A nyugdíjszámításod alapja, szerintem ekkor is a 32 év szolgálati idő lenne.

ITT tájékozódhatsz a témában, nyisd meg az alábbit:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

laca-laca # 2011.01.06. 12:12

Jó napot kivánok!Abban szeretnék segitséget kérni,hogy akinek megvan a 40 éves munkaviszonya az tényleg visszamenőlegessen 2011 január 1.től elmehet nyugdíjba?A segitséget előre is köszönöm.