Előrehozott öregségi nyugdíj

Piroska75 # 2011.10.17. 09:03

Infotanár1

Bemásolom a hivatkozott paragrafus pontjaiban mi található, vagyis kikre vonatkozik:

1. korhatár előtti öregségi nyugdíj: az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személynek

járó
ca) előrehozott öregségi nyugdíj,
cb) csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj,
cc) korkedvezményes nyugdíj,
cd) bányásznyugdíj,
ce) korengedményes nyugdíj,
cf) az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló
5/1992. (I. 13.) Korm. rendelet alapján megállapított öregségi nyugdíj,
cg) a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők
tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos
rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
ch) az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII.
törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi
nyugdíj,
ci) az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2012.
január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,

Piroska75 # 2011.10.17. 08:59

Infotanár1

(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár
előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011
decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét
csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.

Szerintem ez azt jelenti, hogy személyi jövödelemadót vonnak le az 1. § c) pont ci)-pontba tartozóktól.
Üdv: Piroska

Jucu52 # 2011.10.17. 08:59

digiteye

Honnan veszed, hogy átalakul főállásúvá? Kérlek, jelöld meg, hogy hol olvastál ilyet a tervezetben.

Ilona53

(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult

1. az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi, aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte,

b) az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,

Vagyis szerintem a 35 év kevés, de azért várjuk meg Veci véleményét is.

infotanar1

Az én olvasatomban csak az országgyűlési képviselők és a szolgálati nyugdíjasok (a felsorol kivételekkel) korhatár előtti ellátása adózik majd 16 %-kal, azzal az eltéréssel, hogy míg a szoltálati nyugdíjasokét megemelik, és a megemelt összeg csökken, az OGY-képviselőkét nem. Ha visszaolvasol, akkor megtalálod az erre vonatkozó hivatkozást az én korábbi beírásomban is, de Veci és 53-as is írt már erről.
Én többször elolvastam, és csak erre a két esetre találtam adózást.

1. az országgyűlési képviselők korhatár előtti kedvezményes nyugdíját a mindenkori személyi jövedelemadó mértékével csökkentett összegben kell korhatár előtti ellátásként továbbfolyósítani. A csökkentéssel szemben érvényesíthető a családi személyi jövedelemadó kedvezmény.
  2. Az 1955-ben vagy azt követően született fegyveresek részére a decemberi szolgálati nyugdíjat 2012-től a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelően csökkentett összegben, szolgálati járandóságként kell tovább folyósítani, azzal, hogy a szolgálati járandóság nem csökkenhet a decemberi minimálbér másfélszerese alá. A csökkentéssel szemben érvényesíthető a családi személyi jövedelemadó kedvezmény.

Vagyis egyéb korhatár előtti ellátás szerintem nem adózik.

Vagyis az egyéb korhatár előttiek ellátása nem adózik.

Veci # 2011.10.17. 08:58

digiteye
A vállalkozással kapcsolatos részt idézd be légyszíves, mert lehet, hogy átsiklottam. Utólagos bejegyzésedre azt javasolom, hogy írd meg a javaslatodat a képviselődne, vagy az előterjesztőnek, hátha figyelembe veszik.

előrehozott jelölt
Azért maradt ki, mert az éves nyugdíjemelés mértékével emelkedik (a kiszivárogtatott anyagban még nem volt szó civileknek az emelésről)
4. §
(1) 2012. január 1-jétől – a 3. § (2) bekezdés c) pontja szerinti eset és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 49/B. § (2) bekezdése szerinti eset kivételével – az 1950. évben vagy azt követően született,

1. az 1. § c) pont ca)–ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

Ne adj megint ötleteket. Biztosnak egyébként már az utóbbi történesek alapján már az sem biztos, ami megtörtént (visszamenőleges hatályú törvények).

Ilona53
Ez a 35 év szolgálati idő? Nincs meg a 40 év jogosultsági idősd (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt)?
Ha nincs minimum 37 év szolgálati idő, addig korhatár előtti ellátást sem kaphatsz az 59. szülinapodtól, csak ha majd meglesz. Ez csökkentett összegű lenne.

szabowo
Ez nem járadék, hanem korhatár előtti ellátás

Sitimaci
http://www.parlament.hu/…ulesterv.htm
Látom közben megtaláltad.

infotanar1
A törvényjavaslat szerint csak a rendvédelmisek és az országgyűlési képviselőknek lesz szja köteles.

Üdvözlettel Veci

infotanar1 # 2011.10.17. 08:55

Az előző hozzászólásomat pontosítom:

a 2011. novemberében megállapított csökkentett összegű előrehozott nyugdíjat 2012. januárjától korhatár előtti ellátásként folyósítják tovább. Mivel ez nem nyugdíj, hanem ellátás, ezért vonnak-e belőle 2012. januárjától szja-t?

Üdv:

infotanár1

sitimaci # 2011.10.17. 08:48
Az újonnan bevezetendő nyugdíjtörvény módosításának tárgyalása!-
  • Igen megvan.25-étől,28-ig.általános vita a lezárásig,November 7-8-9-én pedig részvita ! Döntés,megszavazás időpont, még nincs,de gondolom,hogy ekörül már majd megszavazzák,ha csak nincs még, teljes egyetértés a részletek körül!--- Köszönöm szépen előrehozott jelölt!Remélem hogy végleges leszel!
sitimaci # 2011.10.17. 08:36

KÖSZÖNÖM.SZIA

infotanar1 # 2011.10.17. 08:33

Üdvözlök mindenkit!

Nagyon fontos kérdés: ADÓKÖTELES-E A KORHATÁR ELŐTTI ELLÁTÁS?

Köszönöm a választ!

Üdv:

infotanár1

sitimaci # 2011.10.17. 08:07

Kedves előrehozott jelölt ! Ez tuti információ? Hol találtad?25-én ?üdv.maci

Ilona53 # 2011.10.17. 08:01

Kedves Veci!
53-as márc. születésü 35év munkaviszony.
Mi a vélemény .csökkentettbe,? vagy sem. kérlek mondj véleményt
Köszi Ilona

sitimaci # 2011.10.17. 07:39

Ha átminősül főállásu vállalkozássá,akkor vállalkozó,vagy gyugdíjas lesz! Mert ugye a főállásu,az főállásu!? Vagy rosszul értelmezem?

Veci # 2011.10.17. 07:03

Korall54
A törvényjavaslatban nem látni a Kjt 78.§ (1)-(2) hatályon kívül helyezését. Ha ez így marad a törvényben is, akkor az én értelmezésem szerint a jubileumi jutalom járhat a ma még hatályosak szerint.

siplas
A döntést neked kell meghozni. Valószínűleg én bevállalnám, ha nem akarnék 62,5 éves koromik nem ellátott lenni. A korengedményes nyugdíj a te esetedben is korhatár előtti ellátássá alakul. Miért 60,5 éves korodig kellene fizetnie a munkáltatónak? Nincs 42 év szolgálati időd? Ha mégis van, akkor csak 60 éves korodig kell kifizetni a nyugdíjat.

sasara
Lehet, hogy még a képviselők sem tudják, mikor kezdik tárgyalni. Itt nézheted meg a következő heti ülés rendjét.
http://www.parlament.hu/…r/efutar.htm
Nem kapkodós időben a tv. hatályba lépésének ideje nem rohamtempóban napok lennének.

oldpuli
Nem jól értheted, a 8,4 % csökkentés a nyugdíj (ellátás) megállapításakor számítási alap. ez utána nem jön vissza, nem törlődik el a ma még hatályos tv. szerint sem. Amire utal a javaslat az nem ezt jelenti, hanem az országgyűlési képviselőkre, mivel nekik az ellátás szja-val csökkentett lesz az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig. Mindig olvassatok vissza az utalt részekre is:
17.§
(1) Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a korhatár előtti ellátásnak a 4. § (2) bekezdése szerinti csökkentés nélküli összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani.
4.§
(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.
1.§
ci) az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
Most látom, amíg fogalmaztam a válaszaimat, addig válaszolt ötvenhármas is.

Üdvözlettel Veci

ötvenhármas # 2011.10.17. 05:39

Szerintem 17.§. 1. csak az országgyűlési képviselőre vonatkozik, ha eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, a korhatár előtti öregségi nyugdíj összegét már nem csökkentik a személyi jövedelemadó mértékével.

17 §. 1. hivatkozásai:
4 §. 2.,
1 §. c pont ci). alpontja

8,4 %-ról itt szó sincs.

szafika # 2011.10.17. 04:50

Kell valamit tenniük az elveszített népszerűség visszaszerzéséért , biztosabb szavazat lenne 14-be , mit a külhoniaké !!! Ha beharangozták a rosszat, aztán , mégiscsak kacsa , rá lehet kenni a másik oldalra a rémhírkeltést !

oldpuli # 2011.10.17. 04:41

Veci
Én is észrevettem ezen indoklást !!!!!!!!!!!!!!!!!
A 17.§ (1) bekezdése és ennek indoklása (tervezet végén)
Konkrétan ez jelentheti-e azt, hogy amikor eléri valaki a tényleges öregségi nyugdíj korhatárt (pl. 62 év), akkor úgy alakul át a korhatár előtti ellátás, hogy az a bizonyos (maximálisan 8,4%) csökkentés megszünik (tehát nem lesz végleges, mint ahogy jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint le van írva). Furcsa lenne, mert ez a kormány adakozó készségét jelentené!
Ez jelentheti azt is: nem érdemes most nagyon taktikázni az előzőek kapcsán, el kell ebben az évben menni, mert a csökkentés úgy is megszünik. Az előző taktikázás azért érdekes, mert minimalizálná a max 8,4 %-os veszteséget.
Üdv: old puli

sasara # 2011.10.17. 04:04

Ki tudja?

Melyik napon kerül tárgyalásra az ominózus törvény tervezet?
Ehhez képest mikor lehet hatályos, mikor hirdetik ki? Másnap, vagy a szokásos 8 nap múlva és ehhez jön a plusz 3 nap, azaz a tervezetben említett "kihirdetést követő harmadik napon".
Lényeg az, mikor élesedhet be?

Köszönöm

siplas # 2011.10.16. 21:50

Veci, Jucu, Szöszi, Korall, és többi kedves segítők a fórumon.
A kérdésem rövid.
52-es fiú, a munkáltatóm kifizeti a költséget 60 és fél évig a nyufig meghatározása szerint. Menjek nyugdíjba 2011 dec 31-el ? Ugye igen?

Korall54 # 2011.10.16. 21:07

Veci
Ugyan megdicsértél, de a jubileumi ügyet még mindig nem értem.
Többünknek az a problémája, hogy a korhatár előtti ellátáshoz meglesz a szolg. időnk, de a közalkalmazotti jogviszonyunk nem éri el a 40 évet.
A jelenlegi Kjt. szerint ha előrehozottba mennénk, akkor már 35 év közalkalmazotti évre is megadnák a 40 éves, azaz öthavi átlagbért jelentő jubileumi jutalmat.
Ennek megfelelőjét a korhatár előtti ellátás tekintetében nem látom a Kjt módosításában.
A javaslat 41. §-ában írottak szerint vajon nem lehet, hogy mégis megkaphatnánk?

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.10.16. 20:35

Itt az utolsó cím a korhatáros táblázat:
http://www.onyf.hu/?…

http://www.szmm.gov.hu/main.php?…

Mindkettő ugyanaz, csak formailag máshogy néz ki.

Korall54 # 2011.10.16. 20:27

Az a bizonyos 7. § f) pont, ahogyan én értem:

= Olyan 52-es férfi, akinek van 37-41 szolg. ideje és jan-febr-ban született, az előrehozott korhatára 60,5 év, tehát ezt eléri aug. 30-ig és kaphat 8 hónap felmentést, amit megkezdhet még ez évben dec. 31-én és letelik 60,5 éves korára. Ilyen leginkább a közalkalmazottak között lehet.

= Olyan 52-es férfi, akinek 42 vagy több szolg. ideje van, az előrehozott korhatára 60 év. A felmondási vagy felmentési ideje, amit kaphat, úgy illeszkedjen a szülinapjához, hogy legkésőbb ez év dec. 31-én már megkezdi és éppen a szülinapig tart. Tehát főleg az év első részében születetteknek jön ez össze.

=Lehet még 52-es férfinek a korengedményes, amikor a munkáltató befizeti a Tb-nek előre egy összegben a nyugdíját az előrehozott szülinapig, ami az előbbiek szerint 60,5 év vagy 60 év. Ezt is ebben az évben kell megkezdeni.Gyakorlatilag ennél a pénz határoz, hogy képes-e, akar-e a munkáltató nem kis összeget a dolgozója érdekében befizetni.
Itt lehet esélye az 53-as férfinak, ha van 42 vagy több éve és a 60-ik szülinapjáig szintén a cég fizetne. (Ez már tetemes pénz.)

Érdemes megnézni. A 4. cím a korengedményes, az utolsó cím a jelenlegi korhatárok táblázata.
http://www.onyf.hu/?…

Szöszi51 # 2011.10.16. 19:59

Jucu52!
Bocsi, nem az ONYF, hanem a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (Most Nemzeti Erőforrás Minisztérium)honlapján, amikor felemelték a korhatárt 65 évre.
Egyikünk sem akar rosszat, szándékosan meg pláne, azért jegyeztem meg, hogy itt a fórumon sokkal több ismerettel rendelkező fórumozó van, és talán jobb hírt írnak Vadkertinek!

http://www.szmm.gov.hu/main.php?…

szamanna # 2011.10.16. 19:53

VECI Köszönöm a válaszod de még mindig nem világos,hogy ha a férjem megkezdi a felmondását,decemberben,és az jan. 9-ig.tart.Emiatt a 9 nap miatt nem veheti igénybe az előrehozott öregségit?Bocsi de nagyon laikus vagyok.

sasara # 2011.10.16. 19:38

VECI!
Most úgy látom gépközelben vagy, légy szíves segíts értelmezni: adott 51-ben született, 2011 októberében 60 éves férfi. Tudom, hogy elmehet ebben az évben előrehozottba, de kb. 7,2 % csökkentéssel.
De megfogott az alábbi két paragrafus a tervezetben:

1. A 7.§ f) pontja és annak részletes indoklása

Nem világos az, hogy ha 2011-ben 10-ik hóban betölti a 60-ik évét és a szükséges szolgálati idővel rendelkezik, és ha most, a Tv tervezet hatálybalépése előtt felmondanak neki, és ezzel kb. 2012. májusában lehetne nyugdíjas, akkor valóban a felmondás idején érvényes szabályok szerint mehet nyugdíjba, illetve ezen szabályok alapján számítják a nyugdíját. Tehát nem fázik rá, ugyanúgy számítják a nyugdíját, mint ha most menne el, csak a csökkentés mértéke kisebb lehet (kb. 5,2 %).
Vagy ez csak arra vonatkozik, aki 2012-ben lenne 60 éves???

2. A 17.§ (1) bekezdése és ennek indoklása (tervezet végén)

Konkrétan ez jelentheti-e azt, hogy amikor eléri valaki a tényleges öregségi nyugdíj korhatárt (pl. 62 év), akkor úgy alakul át a korhatár előtti ellátás, hogy az a bizonyos (maximálisan 8,4%) csökkentés megszünik (tehát nem lesz végleges, mint ahogy jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint le van írva). Furcsa lenne, mert ez a kormány adakozó készségét jelentené!
Ez jelentheti azt is: nem érdemes most nagyon taktikázni az előzőek kapcsán, el kell ebben az évben menni, mert a csökkentés úgy is megszünik. Az előző taktikázás azért érdekes, mert minimalizálná a max 8,4 %-os veszteséget.

Köszönöm!

Jucu52 # 2011.10.16. 19:35

Szöszi51

Kérlek, írd meg, légy szíves, honnan olvasod ezt, mert az ONYF honlapján az alábbi található (a csökkentett előrehozott nyugdíjra vonatkozó részeket most kiszedtem, és csak az előrehozottat másolom ide):

Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságnak együttes feltétele a születési évtől függően meghatározott életkor betöltése, valamint az előírt szolgálati idő megléte és a biztosítással járó jogviszony megszüntetése.

I. Mely életkor betöltésétől állapítható meg legkorábban az előrehozott öregségi nyugdíj?

A csökkentés nélküli előrehozás lehetőségével az 1952-ben és 1953-ban született nő, továbbá az 1949-ben és 1950-ben született férfi élhet. Az életkorra vonatkozó előírások szerint az előrehozott öregségi nyugdíj

nő részére az 59. életéve betöltésétől,
férfi részére pedig a 60. életéve betöltésétől állapítható meg.

Hány év a szükséges szolgálati idő?

Az említett személyi kör részére az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez 40 év szolgálati idő szükséges.
...............

A fentieken túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a legalább 37 év szolgálati idővel rendelkező, biztosítással járó jogviszonyban nem álló nő is, aki

1954-ben született és 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
1955-ben született és 61 éves életévét betöltötte,
1956-ban született és 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,
1957-ben született és 62 éves életévét betöltötte,
1958-ban született és 62 éves és 183 napos életkort betöltötte.
..................

Előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a biztosítással járó jogviszonyban nem álló és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
1954-ben született és a 60. éves és 183 napos életkort betöltötte.

Egyébként meg nem is feltételeztem, hogy bárkinek rossz információt akarnál adni, csak én nem úgy tudom, ahogy te leírtad, és engem a tisztázás szándéka vezet, hogy biztosak legyünk benne. Az 52-ben születettnek nem mindegy, hogy 183 nappal több, vagy kevesebb az életkori határ.

Kérlek, ne bántódj meg, hanem pontosítsuk az információd helyét, hogy én is megnézhessem. Hidd el, belátom, ha tévedek!

Köszi szépen!

Üdv.
Judit

Veci # 2011.10.16. 19:19

szamanna
A férjedre is az új vonatkozik. Úgy értelmezem a törvényjavaslatot, hogy még az idén legyen írásos felmondás és megkezdeni a felmondási idő letöltését, ami január 9-ig áthúzódik.

Szöszi51
A táblázat kb. nem tartalmazza a nyugdíjtv. 18/B.§ (3) b) pontban leírtakat. A ma még hatályos tv. szerint az 1952,1953-ban született férfi, ha megvan a 42 év szolgálati ideje, akkor 60 évesen mehet előrehozott nyugdíjba, ha nincs meg, akkor csak 60,5 évesen.
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

jenci5
Úgy értelmezem, hogy még az idén megtörténjen írásban a felmondás és megkezdődjön a letöltése, ami áthúzódik 2012-re. Értelmezze már más is ezt a részt, hátha én félreértelmezem.

Üdvözlettel Veci