Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.10.17. 17:29

Huha
Idézet a törvényjavaslatból:
23. Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény módosítása
51. §
Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 2. § (5) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(E törvény alkalmazásában a kiegészítő nyugdíjpénztárnál)
„a) nyugdíjkorhatár: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatár, továbbá az az időpont, amelytől a pénztártag saját jogú társadalombiztosítási nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban vagy nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül. A nyugdíjkorhatár betöltése után a pénztártag a várakozási idő időtartamától függetlenül jogosulttá válik a nyugdíjszolgáltatásra;”

Üdv: Korall (53-as nö)

Huha # 2011.10.17. 16:58

Arra szeretnék választ kapni, hogyha valaki 2011 dec.31-íg korengedményes nyugdíjazását kéri, akkor valamikor 2012-ben fogja megkapni a nyugdíjas törzsszámát, és azt megkapja-e? Tudom,hogy kedvezményes múzeumi belépőre nem jogosít a korhatár elötti ellátás,de különböző megtakarítások hozzáféréséhez elegendő-e? (pl, NYESZ,önkéntes nyugdíjbiztosítás) Előre is köszönöm segítségüket!

nail # 2011.10.17. 16:06

Problémám lényege (hátha így könnyebben kapok rá válsazt): a felmentéssel történő nyugdíjba vonulásnál (ami a jubileumi jutalom kiadásának feltétele) hogyan lehet lemondani /közös megegyezéssel lemondani a felmentési/felmondási idő akár munkával akár szabadsággal való kitöltéséről, hogy a jogviszony azonnal megszűnjön?

Fria # 2011.10.17. 15:36

Kedves Fórumtársak!
Jól értelmezem, az új tervezetnél, hogy csak annak jár felmentés, aki még 2011 - ben kéri az előrehozottat. És ebben az esetben még jár a jubileumi pénz is, de ha 2012-ben akkor semmi.
Üdv: Fria

sitimaci # 2011.10.17. 15:12
Kedves dtida !Köszönjük szépen a tájékoztatást,és érdemes jól megfogadni a leírtakat! Különösen vigyázni kel arra,hogy Korhatár alatti ellátásnál,csak a bejelentett munkavégzés a megengedett/mondjuk eddig is így volt/,mert "feketemunka"végzése esetén,a korhatár alatti ellátást elveszik és az ellátás legfeljebb egyéves összegét is,vissza kel fizetni,azon kivül,ilyen ellátást már,nem fognak neki megállapítani!!! Ez nem semmi,érdemes betartani!-
  • A másik,amire nemtér ki részletesen a törvény,de szerintem így van és gondolják hogy ez természetes,érthető: A korhatár alatti ellátás,a korhatár betöltésekor,nyugdíjjá alakul át,az addig megszerzett korkedvezménnyel csökkentve. Tehát,ha valakinek a tényleges nyugdíj korhatára 64-év és van 4-év korkedvezménye,akkor,60-éves korában mehet el nyugdíjba!Ugyanis 2012-december-31ig, még szerezhető korkedvezmény,2013.január.01-től már nem! És ugye úgy szól a fáma,hogy a 2012.dec.31-ig megszerzett korkedvezményt,bármikor érvényesítheti! Ez azért olyan fontos,mert sok embernek /férfi és Nő is/ van korkedvezménye!!!---Ha esetleg nem jól tudom,akkor írjátok meg! Üdv.maci
jozsi19510 # 2011.10.17. 14:44

Kedves Dtida!

Bár jelezted, hogy egyéni kérdésekre nincs időd válaszolni, kérlek tégy kivételt. Ez többünket is érint!
Hogy látod a 35 év után adható 40 éves jubileumi jutalom sorsát a korhatár előttiek esetén!

Üdvözlettel jozsi19510

Leo0 # 2011.10.17. 14:12

Tisztelt Fórum,

1953.08. hónapban született férfi vagyok, 41 év munkában töltött idővel + 3 év szakmunkásképző rendelkezem. Nincsen veszélyes munkahelyi korengedmény jogosultságom. A kérdésem az, hogy mikortól , milyen feltételek mellett kérhetem (előrehozott) öregségi nyugdíjam megállapítását a változó jogszabályok tükrében. Szives válaszukat előre is köszönöm. Leo0

dtida # 2011.10.17. 14:06

Kedves Fórumozók,

Látom már kielemeztétek a dolgokat, azért én röviden összefoglalnám a lényeget, hátha ez segítség.
Sajnos egyéni kérdésekre nincs időm, lehetőségem válaszolni.

Korhatár alatti ellátás 2012-től nem állapítható már meg: a megkezdett eljárások alapján még megállapítható nyugdíj, de ez is átalakul ellátássá.

A 40 éves jogosultsági idővel nyugdíjba vonult nők, és az 57. életévüket betöltött fegyveresek státusza nem változik: ők továbbra is nyugdíjasok maradnak.

A már megállapított nyugdíjak korhatár alatti ellátásként kerülnek továbbfolyósításra.

Nyugdíjnövelésre való jogszerzés 2011. december 31-ig lehetséges, ez a későbbiekben is érvényesíthető lesz.

2012-től korhatár alatti ellátás állapítható meg:
az 1952-ben vagy korábban született nőnek, és az 1951-ben vagy korábban született férfinak, ha 2011. december 31-ig megszerezte az ehhez szükséges szolgálati időt,
az 1953-ban született nőnek, aki legkésőbb 2012. december 31-ig legalább 37 év szolgálati időt szerez.
A többiek nem mehetnek már nyugdíjba korhatár előtt.

Korkedvezményre 2012. december 31-ig lehet jogot szerezni.
Bányász- és művésznyugdíjra 2012-től nem lehet jogot szerezni.

A korhatár előtti ellátások melletti munkavégzés szabályai megegyeznek az eddigi szabályokkal. Annyiban történt változás, hogy a 2008 előtt megállapított nyugdíjak esetén is alkalmazni kell a keresetkorlátot fél éves várakozási idő után. (azaz 2012. július 1-től)

Korhatár előtti ellátás megszüntethető a jogosult kérésére, továbbá meg kell szüntetni bejelentés nélküli munkavégzés esetén, amikor az ellátás legfeljebb egy éves összegét is vissza kell fizetni.
Megszüntetett korhatár előtti ellátás újból nem állapítható meg.

A korhatár alatti ellátás a korhatár betöltésekor nyugdíjjá alakul át: a képviselők és a szolgálati járandóságban részesülők ellátásának jövedelemadóval való csökkentését meg kell szüntetni.

Aki az ellátásának folyósítása mellett legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, az választhat, hogy az addigi ellátásának folyósítását vagy nyugdíja újbóli megállapítását kéri inkább.

szepkor-nyugdij.hu

nail # 2011.10.17. 13:59

A következő a problémám, és SOS kérek tanácsot:

1951-ben született nő vagyok, 39,5 év szolgálati idővel rendelkezem, de ennek alapján (mert ez egy különlegesen kezelt évjárat) elmehetek előrehozott nyugdíjba. Ezt azért szeretném, mert azt hallottam, idén kedvezőbben számolják még ki anyugdíj összegét, mint jövőre.

Szeretném megkapni a 40 éves közalkalmazotti jutalmat is, amire jogosult vagyok 36 éves jogviszonnyal. Tudom azt is, hogy ez akkor jár, ha felmentéssel megyek nyugdíjba, amire az igazgató hajlandó is lenne, a probléma csak az, hogy valójában tovább szeretnék dolgozni, még hozzá szünet nélkül, így szeretnék a munkáltatóval közös megegyezéssel lemondani a felmondási időről és minden egyébről, ami a nyugdíjba vonulást és az újbóli alkalmazást hátráltatná. Kérdésem, hogy hogy lehet mindezt úgy összehozni, hogy a jubileumi pénz is meglegyen, a nyugdíj megállapítása is, de azonnal folytathassam a munkámat (iskolában tanítok, nem hagyhatok ki egy napot sem), még az idén, az ismerős jogi környezetben.

vadkerti # 2011.10.17. 13:57

KedvesFórumozók! Ismét egy kolléga nőm nevében írok.1952.10.hó-ban született Romániában.Ott szerzett ideje 29-év.Magyarországon 11-éve van.Milyen feltételekkel mehet nálunk nyugdíjba.

szafika # 2011.10.17. 13:22

Illu....persze, h mehetsz jövőre nyd-ba, ahogy idén is mehettél volna , megszerezted rá a jogot, / 52-es lévén / jövőre is érvényesítheted, az 53-asok korosztálya az utolsó erre a nyd lehetőségre.

Illuminátusok # 2011.10.17. 13:16

Üdvözlet mindenkinek!
Szeretnék értelmezési segítséget kérni a megszűnő korhatár előtti nyugdíjjal kapcsolatban.
52-ben született nő, 41 év szolgálati idő. Munkahelyem várhatóan jövő év első felében megszűnik, némi végkielégítés várható, amit szeretnék megvárni. Jogosult leszek-e 2012-ben is az előrehozott öregségi helyébe lépő juttatás igénylésére?

Köszönöm a választ!

szafika # 2011.10.17. 13:07

jul26, bocsi, azt hittem az a neved, most látom, h talán mégse.

szafika # 2011.10.17. 13:06

Julika26, Anyukád jövőre mindenképpen elmehet nyd-ba , nem az akciósba /40 éves /, de ő még pont beleesik, az ő korosztálya az utolsó, akik elmehetnek nem előrehozottba, mert más lesz a neve , de abba beleszámít a suli is meg minden egyéb .

jul26 # 2011.10.17. 12:56

Sziasztok!

A következő kérdésben szeretnék tanácsot, hozzáértőtől segítséget kérni:
édesanyám 1953 júliusában született. 37 év munkaviszonya van + 3 év szakmunkásképző + 2009 februárjától munkanélkülin / ápolási díjon / álláskeresési járadékon van (közben 1 éves támogatott képzész is elvégzett). El tudna-e valamilyen módon menni nyugdíjba? Akár előrehozottra, akár korkedvezményesre, akár csökkentett összegűre?
Van-e arra, lehetőség, hogy az a cég, ahol most havonta néhány napot dolgozik, előre kifizesse számára azt a bizonyos összeget a nyugdíjig? hogyan kell azt az összeget kiszámolni?
Előre is köszönöm a választ!
Kata

szafika # 2011.10.17. 12:14

Évike56, a férjed már az idén is elmehetett volna nyd-ba,jövőre is elmehet, mert a rá érvényes nyd korhatár 62 év, ha már megszerezte a jogosultságot , azt később is érvényesítheti, bármikor, / legkorábban 60 évesen mehetett volna el , igaz , h csökkentettbe,de nem vészes a csökkentés ,hiszen mindjárt 61 éves lesz / neki nem lesz 65 a korhatára ! De ha már lekértetek szolgálati idő megállapítást, gondolom jó sok éve lehet. Viszont, ha 2013-tól változik a nyd számítás módja, én nem várnám meg a 2013-at. Ha meg már szeretne pihenni kicsit, és nyd-as lenni, én nem kérném , h várja meg a 62-ik szülinapját, ha kérném se várná meg , felnőtt ember, akinek kellene, h lehessen saját döntése !

évike56 # 2011.10.17. 11:41

Kedves Veci és segítők!
Kérlek benneteket, hogy adjatok tanácsot a várható változásokra való tekintettel.A férjem 1951.01.02-i születésű.Jelenleg van munkahelye, (nem kívánják elküldeni). Csak az én párom már nagyon szeretne itthon maradni nyugdíjba. Én arra kértem, hogy bírja ki 62 éves koráig, ami még bő egy év és öregségi nyugdíjba mehetne. Most meg vagyunk ijedve, hogy talán 2013.01.02-től 62 évesen már nem mehet el, csak 65 évesen. Mi a véleményetek erről és mit tanácsoltok, mit tegyünk? Köszönöm. Évi

infotanar1 # 2011.10.17. 10:17

Kedves Veci, Piroska75, Jucu52!

Köszönöm a segítségeteket, a gyors válaszotokat!

Üdv:

infotanár1

judit1010 # 2011.10.17. 10:03

Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást. Kerestem, kimásoltam,megpróbáltam értelmezni.Ezek szerint a már 2011-ben meglévő előrehozott öregségi nyugdíj megmarad annak, ami és lehet mellette dolgozni. Istenem, csak tényleg így legyen
Köszönöm még egyszer a segítséget. judit1010

anyuka53 # 2011.10.17. 09:47

Drága Veci!

Nagyon köszönöm a gyors választ. Tömören, lényegretörően, ahogyan azt Te szoktad. Ismeretlenül is szeretettel kívánok Neked sok erőt és kitartást mindannyiunk segítéséhez.
anyuka53

Veci # 2011.10.17. 09:38

anyuka53
Ha meglesz biztosan a 40 év jogosultsági időd (de inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), akkor te nyugdíjas lehetsz. Tarts ki addig, a munkaviszonyban bekövetkezett táppénz is beleszámít a jogosultsági időbe.

A munkáltatóval történő megállapodás esetén is korhatár előtti ellátássá alakul, ezért valahogy tarts ki, amíg meglesz a 40 év jogosultsági időd. (ugye már van jogosultsági idő megállapításod?)

A számítás még nem változik, legalábbis a tv. javaslat nem tartalmazza.

A valorizációs szorzó a gazdaság teljesítőképességével van összefüggésben, mi mezei halandók nem tudjuk megtippelni, hogy jobb vagy rosszabb lesz mint az idén.

Üdvözlettel Veci

anyuka53 # 2011.10.17. 09:31

Kedves Segítő és Sorstársak!
Első írásom a fórumon, hozzátok hasonlóan én is nagy érdeklődéssel várom a fejleményeket, mert érintett vagyok.1953 dec-ben születtem,és nem vagyok közalkalmazott.2011 végére 43 év szolg.idővel rendelkezem.Megromlott egészségi állapotom miatt sem álló, sem ülőmunkát nem szabadna végeznem, ezért keresem a legmegfelelőbb formációt, hogy nyugdíjba vonulhassak, és végre kicsit az egészségemmel is tudjak törődni. Ha jól értelmezem a Tv-t, akkor 2011 dec.31-ig megállapodással el lehet menni, vagy 2012-ben 59 éves korban dec.31-ig előrehozottba. 2012 májusban lesz meg a 40 év jogosultsági időm. A kérdésem az, hogy olvastátok-e valahol a tervezet(ek)ben a nyugdíjszámítás mértékének megváltoztatásáról, gondolok itt azokra pl., amit 2013-tól szándékoztak bevezetni. Vagy pl. a valorizációs szorzó radikális csökkentésének szándékát. A döntés meghozatalához szükségünk lenne ezekre az információkra is. Minden segítséget köszönök.
anyuka53

Piroska75 # 2011.10.17. 09:20

Veci!
Tényleg igazad van, nem jól értelmeztem, mert nem a ca-tól a ci-ig terjed, hanem csak a c pont ci alpontjára.
Üdv: Piroska

Piroska75 # 2011.10.17. 09:15

Veci!
Szerintem pedig az "1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj" -ra vonatkozik, és abba fel van sorolva az előrehozott is, beillesztettem az előbb.
Üdv:

Veci # 2011.10.17. 09:05

Jucu52
Egyszerre fogalmaztuk a válaszunkat.

előrehozott jelölt
Egy linket? Légyszíves linkeld be, hol olvastad!

Piroska75
Amit te beidéztél az az országgyűlési képviselőket érinti és nem bennünket mezei ellátottakat.

Üdvözlettel Veci