Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.10.17. 20:05

Kedves Lyonee!
Megint egyszerre válaszoltunk. Üdvözöllek a topicban.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.17. 20:03

KGyörgy
Nem kell előrébb hozni. Dec. 31-től te előrehozott nyugdíjas leszel, 2012. január 1-től korhatár előtti ellátásnak nevezik.

ildo50
Nem vitatom, lehet, hogy épp ezért nem nézem az adót, mert vannak pontatlanságok benne, amit alább írtam 52mama-nak.
Dtida válaszát vegyétek figyelembe, itt a fórumon egyedül ő tudja a pontos szöveg értelmezését. (higgyétek el nekem)

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2011.10.17. 20:03

Kérd a felmentési idő csökkentését a munkáltatódtól, és a nyugdíjadat másnaptól igényeld. Ennyi.

KGyörgy # 2011.10.17. 19:56

Segítenétek ismét?
(Mert már sokat segítettek.)

Kissé zavarban vagyok, mert értem is meg nem is azt-azokat amit értenem kellene.(?)
Felmentési időmet töltöm.
Utolsó munkanapom 2011. december 30.
1951-ben születtem, a 60-at betöltöttem májusban. A A Nyugdíjfolyósító 46év és 95 nap a munkában eltöltött időt álapított meg.
Kérdésem: Mivel a felmentés utolsó napja dec. 30., így dec 31-étől leszek "csökkentett összegű korhatár előtti elátott?"
A ha december 31-e után valami nem állapítható meg, az dec 31-én még igen?
Van lehetőségem pár nappal előrehozni a csökkentett összegű nyugdíjkérelmem időpontját?
Bocsánat, ha sokat kérdeztem. Köszönöm előre is a válszt.

ildo50 # 2011.10.17. 19:54

Kedves 52mama!

Ugye, hogy szó szerint azt mondta az a nyugdíjszakértő, hogy a civil előrehozottakra is ez a formula érvényes. Én felvettem és többször visszajátszottam, hogy jól értem-e, de ezt mondta. Akkor már jobban jártunk volna, ha nem emelnek semmit (ugyis csak szoc. ellátás), mert akkor max. be vagyok fagyasztva, de ha emelnek és adózok utána, akkor vesztek 20 ezer Ft-ot. A 24.§ szerintem a civilekre vonatkozik. Nem?

Veci # 2011.10.17. 19:53

52mama
Az igaz, amit dtida írt. Emlékezzetek 2010.10.09-én Ivány professzor szintén a Hír tv. Rájátszás műsorában a nők nyugdíjával kapcsolatban 40 év szolgálati időt mondott, és 2 hézttel később már munkaviszonyról beszéltek.

Üdvözlettel Veci

vadkerti # 2011.10.17. 19:48

Köszönöm szépen Kedves Veci!!!!!

52mama (törölt felhasználó) # 2011.10.17. 19:47

Kedves Fórumozók!

Én is hallottam a HÍR TV-ben a nyugdíjszakértőt.Nagyon meglepődtem. A tervezet ezt írja:

(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.

Ők a képviselők.Ugyanez vonatkozik a szolgálati nyugdíjasokra.

dtida ugyanezt írta:

A korhatár alatti ellátás a korhatár betöltésekor nyugdíjjá alakul át: a képviselők és a szolgálati járandóságban részesülők ellátásának jövedelemadóval
való csökkentését meg kell szüntetni.

Akkor most mi az igazság? Hol van leírva, hogy a civilekre is ez vonatkozik?

Nem a nyugdíjszakértő mondta rosszul, lehet, hogy volt ilyen tervezet is, csak enyhítettek rajta?

52mama

ildo50 # 2011.10.17. 19:42

Kedves Veci!

Most mondta a Hír Tv Rájátszás műsorában szó szerint a Németh György nyd. szakértő, hogy nemcsakaz egyenruhásokat, hanem az előrehozott öregségi nyd.-asokat is érinti ez az évenkénti 4.2 %-os emelés, de a 16 %-os szja is. Én 2007 12. óta vagyok előrehozott nyd.-as 57 évesen 38 év szolg. idővel mentem nyugdíjba. Ezért csak 2012 októberében töltöm be a 62 életévemet. Addig meg adózok és vesztek havonta 20 ezer forintot.

Lyonee # 2011.10.17. 19:40

nail
MT.
Ez a bekezdés érvényes a közalkalmazottakra is.
"94. § A munkáltató rendes felmondása esetén, ha a munkavállaló a felmondási idő alatt munkaviszonyának megszüntetését a munkavégzés alóli felmentése előtti időpontra kéri, a munkáltató köteles a munkaviszonyt a munkavállaló által megjelölt időpontban megszüntetni."
Pár napja írtam be, hogy lehet.
Kéred a felmentésedet a kjt. 30.§ (1) e)-re hivatkozva, majd később kéred a felmentési idő lerövidítését.

Veci # 2011.10.17. 19:30

ötvenkettes
Erről beszélünk péntek óta és nem az újságcikk alapján, hanem a törvényjavaslat alapján.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.17. 19:26

Most sorban válaszolok a feltett kérdésekre, de lehet hogy mire elküldöm már kaptok választ.

vadkerti
Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor mehet nyugdíjba, mert Magyarországon nem szerezte meg az öregségi nyugdíjhoz szükséges 20 évet. Ezért nem tud korábban elmenni.

nail
Hááát! Pedig minimum 1 napot ki kell hagyjál! Megbocsáss! Te azt szertnéd, rossz mondással, hogy a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon. Vagyis szeretnéd a jubileumi jutalmat is, meg egy napot sem akarnál kihagyni (pótolhatatlan ember kevés van, hidd el én is pedagógus vagyok, szakmai tanárként előrehozott nyugdíjas). A jogviszony azonnali megszűnését közös megegyezéssel lehetséges, ekkor azt kaphatsz, amiben közösen megállapodtok. A jubileumi jutalom kérdése is a megegyezés része, de az nem jubileumi nevet kapná. De ekkor már nem biztos, hogy megadják, csak a betöltött 40 év közalkalmazotti jogviszony esetén. Erről még valamilyen címen éppen adhatnának valami plusz pénzt. Látom közben sasara válaszolt.

Leo0
Sajnos te a 63. szülinapodtól tudsz nyugdíjas lenni. Korhatár előtti ellátás megszűnik 2012-ben.

Fria
A felmentést a munkáltató adhatja és ennek nincs köze a 2011. évhez. De a Kjt. változása: a 30.§ (1) e) pont hatályát veszti, mivel az az előrehozott nyugdíjjal van összefüggésbe, és az nem lesz 2012-től. Mint írtam korábban, én nem látom a 78.§ (1)-(2) bekezdés hatályon kívüli helyezését.

Huha
Ha ezt mi "mezei" halandók tudnánk!!! Még azt sem tudjuk, hogy milyen kedvezmények maradnak.

Asta
Te is korhatár előtti ellátást kapsz, mint sokan mások. Olvasd el dtida beírását, azt hidd el 1000 %-ban, mert egyedül Ő tudja közülünk a tutit.

nagymaki
Te férfiként érdeklődsz? Feltételezem. Akkor neked sajnos 2012-től nincs lehetőséged kothatár előtti ellátást igénybe venni, csak akkor, ha az idén megkezdenéd a felmentési időt, ami a a 60. szülinapodig telik le, ha meglesz addig a 42 év szolgálati idő.

sistván
IGEN, ha az idén nyugdíjas lennél, ami januártól korhatár előtti ellátás lesz. Olvasd el te is dtida beírását. DE neked nem a munkáltató mondott fel, hanem te kérted a felmentésedet, ezért nem tudni, hogy eltekintenek-e a felmentési időtől (szerintem ne hagyd veszni a hosszú felmentési időt). De beszéld meg a munkáltatóddal. Itt a Mt.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

agica20
Mit hallottál? A törvényjavaslat van még előterjesztve a Parlament elé. Nem hallottam a híradót, de bizti félreértés van. Itt az ülésterv:
http://www.parlament.hu/…ulesterv.htm

ildo50
Nem kell kavarni a dolgot. A tv. javaslat szerint az országgyűlési képviselők és az egyenruhásoknak lesz szja. Olvasd el dtida beírását, Ő 1000 %-ra tudja a tutit. Nem kellene ötletelni. Elolvasom újból a 24.§-t.

Üdvözlettel Veci

ötvenkettes # 2011.10.17. 19:19

Kedves fórumozok!
2011. október 15.-én ez jelent meg a Mandiner lapban:

2012-től nem lesz megállapítható a nyugdíjazás ilyen módon.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter benyújtotta a képviselők elé a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Eszerint a korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-től nem állapítható meg, az azt megelőzően megállapított ilyen öregségi nyugdíjakra a nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni.

Jövő év január 1-jétől – a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben – öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani az 1949-ben vagy azt megelőzően született személyeknek egyebek között az előrehozott öregségi nyugdíját, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíját, a korkedvezményes nyugdíját, a bányásznyugdíjat, továbbá a korengedményes nyugdíjat.

Az 1954-ben vagy azt megelőzően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a szolgálati nyugdíj csökkentések nélkül, teljes összegében jár továbbra is.

ildo50 # 2011.10.17. 19:18

Kedves Korall54!

Látod be fog jönni, amit szombaton írtam. A 16 % szja. minket, civileket is érinteni fog. Egyébként a 24.§- ban is erről van szó. Talán még valami változhat az Alkotmánybíróság beavatkozásával, de nem hiszem.

ildo50 # 2011.10.17. 18:56

T. Fórumozók!
Most nyilatkozott a Hír TV Rájátszás műsorában Németh György nyugdíjszakértő-közgazdász. Az előrehozott üregségi nyugdíjaknak az 1950.-ben születettektől kezdve nemcsak a neve fog megváltozni, hanem ők is megkapják az évi rendes emelést,jövőre pl.4,2%, de 16% szja. fogja terhelni. Tehát csökkenni fog az 1949. után születettek "korhatár előtti ellátása".

nail # 2011.10.17. 18:50

Sasara: Köszi, ez világos. A problémám az, hogy szeretném megkapni a 40 éves jubileumi pénzt, mert akkor ez is beleszámítana az idei jövedelmembe, aminek alapján a nyugdíjat kiszámítják, de nem tudom, hogy tudnék még az idén felmentéssel nyugdíjba menni, ha egyszer ott a sok felmentési idő (amiről persze szívesen lemiondanék, ha lehet). Jú lenne még az idén lebonyolítani az egészet, mert jövőre már talán előnytelebbül számítják ki a nyugdíjamat, illetve mit tudtok erről?

vadkerti # 2011.10.17. 18:49

KedvesFórumozók! Ismét egy kolléga nőm nevében írok.1952.10.hó-ban született Romániában.Ott szerzett ideje 29-év.Magyarországon 11-éve van.Milyen feltételekkel mehet nálunk nyugdíjba.Már kapott olyan választis hogy csak a meltányossági nyugdíjra számíthat. Előre is köszönöm

agica20 # 2011.10.17. 18:45

T.Fórumozók!
Mintha azt hallottam volna 10 perccel ezelőtt a Hiradóban,hogy meg van a döntés nyugdíjügyben.Lehet,hogy nem a tervezetről kell majd beszélgetnünk,hanem holnaptól a konkrét törvényről ?
Ha valaki tud irásban konkrétumot ,legyen kedves illessze ide be !

Üdv.

sistván # 2011.10.17. 18:44

Tisztelt Fórumozók!
Amint az előbbi próbálkozásom is mutatja, nagyon kezdő vagyok ezen a területen.Pedig már-közalkalmazottként-előre hozott nyugdíjba készülőként 8 hónapos felmentési időmből a munka alóli mentesítést élvezem február 10-ig.1951 júniusi férfi vagyok,tehát a többször 0,4%/hó-val ugyancsak büntetett. A kérdésem az lenne: ha a MT 94§ alapján kérném a munkaviszonyom decemberi megszüntetését,-és még az idén kérném az előrehozott öregségit,megkapnám -e a januári emelést.
Üdvözlettel egy új tag.

sistván

nagymaki # 2011.10.17. 18:33

Kérem szépen!
Valaki mondja el nekem,hogy kell értelmezni a jövő évi nyugdíjrendelet tervezetet.
Jövőre leszek 60 éves 42 éves munkaviszonnyal,elmehetek- e előrehozott öregségi,vagy bárhogy nevezett nyugdíjszerűségbe?1952.-ben születtem.
Rettenetesen fáj minden porcikám már,és nem tudom hogy tudnék még három évet dolgozni-mert valójában az idén már 41 éve dolgozom,de kiszámoltam ezalatt a 41 év alatt
majdnem 58 évet dolgoztam le,ha a munkaidőt napi 8,5 órával számolom-naná hogy a túlórák zömét nem fizették ki!
Kérem valaki nyugtasson meg,aki értelmezni tudja ezt a tertvezetet.

Köszönettel várom szíves válaszukat.
Üdvözlette: nagymaki

sistván # 2011.10.17. 18:22

Tisztelt

sistván

sasara # 2011.10.17. 18:11

Korall45
Sajnos a jognyilatkozat maga a felmentés (jogi nyelvezettel). Szerintem egy szándéknyilatkozat nem helyettesítheti azt!
Mindenképpen el kell kezdődni a felmentésnek a törvény hatályba lépése előtt. Ezt szerintem nem is lehet másképpen értelmezni.

nail

Sehogy. Biztos, hogy nem keverhetők a különböző munkaviszony megszüntetési lehetőségek. Nem lehet kiválogatni a csak nekem szimpatikus elemeket.
Lehetséges esetek többek között pl.

• közös megegyezéssel
  • lemondással
  • felmentéssel

Ez utóbbi esetben szerintem a felmentési idő köteléező eleme a felmentésnek, legfeljebb nem kell, vagy végig lehet dolgozni.
Nem értem mi a problémád ezzel, hiszen ugyanott dolgozol majd így is úgy is. De leneő nyugdíjasként max a minimálbér 18x határig. de ez a része úgyse úszható meg.
Másrészt a végkielégítés csak felmentés esetén jár.

Asta # 2011.10.17. 18:02

Annyifélét olvastam, hogy már nem tudom, mi is lesz velem. Ha valakinek tiszta, segítsen, legyenszíves!
Márc-ban 59 /1952/évesen, több, mint 40 év szolg. idővel - főiskola is beleszámítva - elmentem előrehozottba.
Most akkor én nyugdíjas leszek jövöre, vagy járadékos, és esetleg vállalhatok-e munkát?

Korall54 # 2011.10.17. 17:57

Elfelejtettem odaírni, hogy a tv javaslat §-ait idéztem.

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.10.17. 17:44

Kedves Fórumozók!

Ezt a két §-t lehet úgy is érteni, hogy a tv hatályba lépése előtt a jogviszony megszüntetését írásban csupán közölték, de a felmondás/felmentés lehet, hogy csak 2012-ben kezdődik el, azonban biztos, hogy 2012-ben véget ér. Az alábbiakban én nem látom azt a kikötést, hogy a felmondást/felmentést ez évben meg is kell kezdeni, csak azt, hogy a róla szóló jognyilatkozat legyen meg előre, kellő időben.

Ti mit gondoltok?

7.§

1. az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,

feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra nem jogosult, és a korhatár előtti ellátás kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.

41. §
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény a következő 93. §-sal egészül ki:
„93. § Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.”

Üdv: Korall (53-as nö)