Előrehozott öregségi nyugdíj

zsókamama # 2011.01.02. 11:06

Kedves Veci!!!
Nagyon köszönöm a számomra megnyugtató, kedvező válaszát! Én is sajnálom azt a 8 hónapot, de az egészségi állapotom miatt döntöttem így. Szeretném még családom körében egy kicsit élvezni a nyugdíjas éveket, ha lehetőségem lesz erre. Kívánok minden egyes „segítő tanácsadónak” és fórumozónak boldog, békés, nyugalmas ÚJESZTENDŐT!
Köszönettel: Erzsébet

marcsianyu52 # 2011.01.03. 12:06

Kedves Veci!
Légyszives segíts,gimnáziumi éveim alatt a nyári szünetekben dolgoztam 81 napot, amit a Nyugdíjfolyosító beleszámolt a szolgálati időbe.Attól félek, hogy ezt az időt kiveszik.Ezért nem merek felmondani, mert akkor nem lesz meg a 40 évem.
Válaszodat előre is köszönöm
Tisztelettel üdvözölek. Mária

nyugdíj ? # 2011.01.03. 15:12

Kedves Ceci !
Légyszíves segíts abban, hogy milyen nyomtatványon kell a nyugdíjat igényelni (1953-ban született, 42 éves munkaviszonnyal rendelkező (köztisztviselő)nő vagyok). Felmentési kérelmemet holnap adom a munkáltatómnak és 2011. március 5-től igényelem a nyugdíjat.

52mama (törölt felhasználó) # 2011.01.03. 16:59

Kedves Fórumozók!

Mondjátok meg nekem mennyi 2011-ben a nyugdíjminimum összege.Maradt 28.500,- vagy változott? A nyugdíjtörvényben sajnos nem találom, de már 2 kommunikációt is olvastam, hogy emelkedik 1.200,-Ft-tal./a lányom most vizsgázik az egyetemen, és ilyen kérdés is van/

A nyugdíjak 3,8 százalékkal emelkednek 2011 Január 1-jétől
2011 Január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be a kormányszóvivő. Akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd.

Nagy Anna közölte: az emelés vonatkozik a normál öregségi nyugdíjakra, a rokkantsági nyugdíjakra, az özvegyi nyugdíjakra, az árvaellátásra, valamint a baleseti járadékra.

Mindez 2 millió 650 ezer nyugdíjast érint. A 3,8 százalékon felül azok a nyugdíjasok, akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd, azaz esetükben 4,4 százalékos lesz a növekedés 2011. január 1-jétől - ismertette a kormányszóvivő.

Nagy Anna példaként kifejtette: a 84 ezer forintos átlagnyugdíj esetén a 4,4 százalékos növekedés havi plusz 3.700 forintot jelent.

A legkisebb öregségi nyugdíjnál pedig, ami jelenleg 28.500 forint, az emelés havi 1.254 forint többletet jelent.

2010.11.25.

A gázártámogatásra vonatkozó levélben pedig az szerepel, hogy a legkisebb öregségi nyugdíj összege jelenleg 28.500,-jövőre mintegy 1.200 ft-tal emelkedik.Most melyik a helyes?

Írjon, aki tudja, hol keressem a hatályost?
üdv52mama

hunfrakk # 2011.01.03. 17:07
ditti713 # 2011.01.03. 17:53

Kedves Veci és Fórumozók!
Nagy szükségem lenne a segitségetekre,hogy most mit tehetek?
Ma a NYUFIG elutasította a rokkantsági nyugdij kérelmem.Idoklás:Egészséskárosodás 43% jelenlegi ill.
/kőnyvelő/végzettségének megfelelő munkakörben rehab. nélkül foglalkoztatásra nem alkalmas.Rehabilitálható.
Figyelemmel a 35év 53nap szolg.időre-2009.12.31-ig-rendszeres szoc.járadékra/átmenetijáradékra jogosultságot szerezhet.Mi ez? vmi segély?fizetés kiegészités?Féléve táppénzen vagyok-daganat,vérnyomás-közben állományon kivüli lettem a munkahelyemen, felvettek helyettem mást.Gondolom ha visszamegyek leépitenek.Tavaly mehettem volna korengedményes nyugdijba,de még nincs meg a 37év szolg.időm.Ez évvégére meglesz,de ha nincs munkahelyem?és az 1953.06.hóban született nők idén már csak 59 évesen mehetnek? Milyen lehetőségeim vannak?hova fordulhatok?
Előre is köszönöm a nagyon várt válaszokat és kívánok mindenkinek jobb évkezdést mint ma nekem Ditti

52mama (törölt felhasználó) # 2011.01.03. 18:04

Kedves hunfrakk

Köszönöm a gyors választ.

üdv 52mama

botty # 2011.01.03. 18:28

ditti713!
A 168/1997.(X.6)korm. rendeletben tudsz erről többet olvasni! Az új rendelkezés értelében az ORSZI szakvéleménx alapján aki nem rokkant az a nyugdij korhatár betöltése előtt igénybe veheti az átmeneti járadékot! Ez ugyanaz, mint a rendszeres szociális járak,ami fix 27.OOO,-Ft csak korhoz van kötve! Az átmeneti járadék az öregségi nyugdij valahány %-a . Ez is régi törtvény csak most az kaphatja meg akinek új szakvéleménye van. Ha javasolhatom nyugodtan fogadd el az átmeneti járadékot, mert azt is emelik, úgy mint a nyugdijat! És ez mellett még munkát is vállalhatsz! Ugyanúgy jogosult leszel minden kedvezményre mint egy nyugdijas, és nem sokat vesztesz anyagilag, mert szolgálati idő számitás szerint a béred alapján számolják ki.

Veci # 2011.01.03. 22:24

marcsianyu52
Szerintem a kedvezményes nyugdíjhoz a nyári szünet munkavégzése nem számíthat bele, de ezt a Nyugdíjbiztosító tudja neked megmondani.

nyugdíj ?
Ha biztos vagy abban, hogy megvan a 40 év jogosultsági idő (munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő összesen), akkor a K02-es nyomtatványt töltsd le: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

52mama
A kormányrendelet 11. §-a alapján ezt olvasni:
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
11. § A 2007. december 31-ét követő, de 2012. január 1-jét megelőző időponttól megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 forint.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.03. 22:44

ditti713

Azt javasolom, ameddig tudsz maradj táppénzen, mert akkor azzal is növekszik a szolgálati időd. Ha meglesz a 37 éved, akkor a nyugdíjszámítás a nyugdíjalap 75,5 %-a lesz a nyugdíj. A táppénz nem rontja le a nyugdíjadat.
A nyugdíjszámítás alapja a jövedelem és a szolgálati idő.

Az átmeneti járadékra már életkorodból fakadóan jogosult vagy, a nyugdíjad 75 %-a lesz az összeg. Ezt fogadd el, de nem muszály most kérni, javasolom, ha tudsz még táppénzen maradni, addig maradj, hogy meglegyen a 37 éved, akkor is kérheted az átmeneti járadékot a mostani határozatra hivatkozással. A 37 évet azért hangsúlyozom, mert 59 évesen megszüntetheted az átmeneti járadékot, majd kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását, az több lesz, mint az átmeneti járadék összege.

Az átmeneti járadék nem emelkedik, ugyanúgy mint a rendszeres szociális járadék sem (családi tapasztalat)

Ha leépítés miatt megszűnne a munkaviszonyod, anyagilag az lenne számodra jó. Ugyanis akkor felmentési időt, végkielégítést is fizetne, ha minumum 3 éve ott dolgozol és beleszámít a nyugdíjalapba.
Ha van még kérdésed írd meg, jó egészséget kívánok.

Üdvözlettel Veci

nyugdíj ? # 2011.01.04. 06:51

Kedves Veci !
Köszönöm gyors válaszodat. A 40 évem, sőt 42-nél is több munkaviszonyom van, ebben csupán 6 év Gyes van, munkanélküli ellátás nem volt. 4 Munkahelyn töltöttem el ezeket az időket, a jelenlegi munkahelyemen 29 . éve dolgozom köztisztviselőként, ezért van a két hónapos felmentési idő.
A nyomtatványt letöltöttem, ma postázom az illetékeseknek.

Veci # 2011.01.04. 07:14

nyugdíj ?
Nyugis nyugdíjas éveket kívánok neked, hidd el nagyon jó annak lenni, több figyelem jut a családra és magadra, szülőkre.

Üdvözlettel Veci

zuzu1 # 2011.01.04. 08:55

Kedves Fórumozók!
BUÉK mindannyiótoknak!
Szeretném ha információkkal segítenétek abban, hogy mi kell ahhoz, hogy koromnál (59 év) fogva ez év aug 22-ével -a Nyug.Bizt. Ig-g szolgálati idő alap lapja szerint a végső dátumra interpolálva ez 41 év és kb. 200 nap- folyamatos közalkalmazotti munkaviszony beszámítása mellett nyugdíjba mehessek. Kérdéseim: milyen kérelmet, kinek és milyen határidővel kell beadnom ehhez, továbbá hogy milyen százalékos nyugdíj-összegre számíthatok, ki rendelkezik a felmentési időről s ez miként oszlik meg munkában letöltendő részre (?)
Előre is köszönöm szépen a válaszokat
Ági

Nyugdíj55 # 2011.01.04. 09:35

Üdvözlök mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni édesapámmal kapcsolatban!
Édesapám 55-ben született és most kaptuk meg az éveinek elszámolását 37év és 30 nap munkaviszonya van! Azt szeretném kérdezni hogy ő jogosult e valamilyen nyugdíjformára, mert jelenleg nincs munkaviszonya! Előre is köszönöm a segítséget! És Boldog ÚJ Évet Mindenkinek!

Veci # 2011.01.04. 10:15

zuzu1

• Ha volt szolgálati idő megállapításod már, akkor a K02-es nyomtatványt töltsd le, ITT találod: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
  • Ha volt már szolgálati idő megállapításod, akkor hivatkozz az ügyiratszámra, ami rajta van a szolgálati idő megállapítási határozaton. Csak az azóta keletkezett jogviszonyról kell az igazolásokat beküldeni a K02-es nyomtatvánnyal, a munkaviszony megszüntetését igazoló papírt, amit az utolsó munkanapon adnak ki, és a rózsaszín TB igazolást kell még beküldeni.
  • A dátum amikorra kéred a nyugdíjad megállapítását, az 59. szülinap utáni nap legyen. Közalkalmazottaknál nyugdíjbavonulási felmentés esetén az utolsó jogviszonyban töltött nap az 59. szülinapod legyen. Úgy számoljátok vissza a felmentési időt, hogy az utolsó nap a szülinapod legyen.
  • Ha a munkáltatód megadja a Kjt-ben szereplő teljes felmentési időt, akkor fele időtartamra a munka alól is felmenthet. Ezt a felmentési időt a munkáltató akkor köteles megadni, ha Ő ment fel (ő mond fel). Általában nyugdíjazás esetén megadják többnyire.
  • DE ha a munkavállaló közalkalmazott kéri a felmentését a Kjt. 30. § (1) e) pontra hivatkozással, akkor a tv. nem kötelezi a munkáltatót, hogy a felmentési időt megadja olyan mértékben, mintha Ő mentett volna fel. Ekkor a lemondás van, ami 2 hónap és nincs a munka alóli felmentés, vagy közös megegyezéssel (remélem megkapod a rendes felmentési időt). ITT a Kjt.: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
  • te szolgálati időddel a nyugdíjalapból számított átlagkereset 82 %-ára számíthatsz (a töredék évre nincs plusz). ITT a nyugdíjtörvény a 12. §-t nézd meg: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Kb. március vége felé akár kérhetsz egy próbaszámítást, vagy akkorra várhatóan lesz nyugdíjkalkulátor elérhetősége ITT figyeljed: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Nekem kb. 5-7 %-al több volt 2009-ben az ott kiszámolthoz képest a nyugdíjam 42 év 88 nap szolgálati idővel. Tájékoztatásnak nagyon jó lesz.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.04. 10:19

Nyugdíj55
Az édesapád öregségi nyugdíjkorhatára 64 év, ettől 2 évvel korábban tudna előrehozott nyugdíjba menni, ami akkor max. 8,4 %-al csökkentett lesz.
ITT a nyugdíjtörvény: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.04. 10:33

ITT van a nyugdíj utalás időpontja 2011-re, az alábbit mentsétek le:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a nyugdíjak folyósításáról http://www.onyf.hu/

Január 12. Szerda
Február 11. Péntek
Március 11. Péntek
Április 12. Kedd
Május 12. Csütörtök
Június 10. Péntek
Július 12. Kedd
Augusztus 12. Péntek
Szeptember 12. Hétfı
Október 12. Szerda
November 11. Péntek
December 2. Péntek

Üdvözlettel Veci

Nyugdíj55 # 2011.01.04. 10:59

Veci!
Köszönöm a választ!
És az előrehozott nyugdíj mit jelent?

Marry55 # 2011.01.04. 11:30

Tisztelt Veci!
Segítségedet szeretném kérni a 40év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulással kapcsolatban.
Két gyermekem van , 6évig voltam Gyesen, 1976-1982-ig.
Hány év munkaviszonyt kell igazolnom ahhoz,hogy igénybe vehessem a/ 2010.dec. 20-án jóváhagyott/ nyugdíjat ?
A munkanélküli járadék és a passzív táppénz ideje
ha jól értelmezem ,nem tartozik bele a 40év munkaviszonyba?
VÁLASZODAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!
Üdvözlettel:Marika

Veci # 2011.01.04. 11:32

Nyugdíj55
A neked írt válaszhoz beraktam az édesapádra (férfiakra) vonatkozókat.
Az előrehozott nyugdíj azt jelenti, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárnál (édesapád esetében 64 év) hamarabb, 2 évvel korábban, vagyis édesapád 62 évesen tud legkorábban előrehozott öregségi nyugdíjba menni, a max. 8,4 %-os csökkentéssel.

Üdvözlettel Veci

zsozef # 2011.01.04. 12:15

Szia Veci! már irtam kaptam választ is türelem is van kevés.Inditanánk az ügyet de nem lesz egyszerü.A munkaügy nem tud semmit hivjuk az onyf-et.Ujból be kell adni a papirokat ami 2007.ig ki volt számolva.44 és fél év van benne 3 év szakmunkás ami lejőn egy gyerek meg lehet pluszba vissza mert azt talán akkor még nem vették bele?!Julius 8-an 59 éves a nejem ha most el akar menni nyugdijba az nem hátrány ugye?Nem olvastam konkrétan erröl.Az ujabb intézés hetekebe fog kerülni reggel hatkor már az onyf elött leszünk.Üdv.zsozef.

eszterann # 2011.01.04. 12:26

Kedves Veci!
53-as születésű vagyok, s a kérdésem: vajon meghosszabbították-e a korengedményes nyugdíj lehetőségét 2011-re, mivel a 40 éves rám nem vonatkozik? Nem találtam erre vonatkozó adatot...

adri635 # 2011.01.04. 14:36

Tisztelt Veci!

Kérem segítségét. Édesapám 1950-ben született. Szakmunkásképző után folyamatosan dolgozott, míg 2000-ben baleset érte, melynek következményeként leszázalékolták (65%), de mivel 45000Ft volt a (rokkant)nyugdíja ezért munkát vállalt részmunkaidőben; 2000-2006 között nem vontak nyugdíjjárulékot béréből, majd jogszabályváltozás miatt újra vontak neki. A nyugdíjintézet majdnem 40 évet számolt ki szolgálati időnek.
De ha jól tudom, a szolgálati időbe a rokkant nyugdíj időszaka is beleszámít, nem???? Akkor a nyugdíjintézet miért nem 45 évet számít ki szolgálati időnek, miért csak 40 évet?? Lehet, hogy befolyásolja a számítást valamilyen módon az, hogy közben részmunkaidőben dolgozott??

Másik kérdésem, hogy ha jól tudom rokkant nyugdíját nem kalkulálják újra mikor eléri a 62 évet. Akkor érdemes lenne neki felmondani a rokkant nyugdíját, majd dolgozni még pár hónapot és utána igényelni az öregségi nyugdijat??? Van erre lehetőség?? Újraszámolnák a nyugdíj összegét??

Hogy járna -talán- jobban??? Hozzáteszem most 54000 Ft édesapám rokkant nyugdíja és éves jövedelme 1200000Ft alatt van.
Tanácstalanok vagyunk, mitévők legyünk. Kérem segítségét ebben a picit komplikált ügyben.

Köszönettel: Adrienn

Veci # 2011.01.04. 15:13

Marry55
Nézz át az alábbi topicba, mindenre tájékoztatást kapsz. Legalább dec. 30 utániakat nézd meg:
http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795

Annyiszor leírtam a másik topicban, de összefoglalom: a 40 év jogosultsági időben a munkaviszony és a gyermekek ellátásával otthon töltött időnek kell összesen 40 évnek lenni. A te esetedben a tényleges munka 40-6=34 ledolgozott év.

A tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív táppénz nélkül legyen meg az igazolt munkaviszony.
ITt a 12. §-t olvasd el, mely jogviszonyok tartoznak bele a 40 évbe:
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Javasolom mégegyszerr a másik topic-ot: 40 év munkaviszony után nyugdíj

Üdvözlettel Veci

Lacomble # 2011.01.04. 15:15

Tisztelt Veci!

Szeretném megkérdezni, hogy 1995-ben 10 hónapig folyósított "Munkanélküliek jövedelempótló támogatása" beleszámít-e a szolgálati időbe nyugdíjjogosultság szempontjából? (Sajnos nem tudom, hogy ebből vontak-e nyugdíjjárulékot.)

Köszönettel:

"Lacomble"