Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.01.04. 15:22

zsozef
Szerintem kérjetek szolgálati idő megállapítást újból. ITT töltsétek le a nyomtatványt és az utóbbi munkahely, jogviszony adatait kell közölni, és utaljatok a korábbi ügyiratszámra: K01-es nyomtatványt töltsétek le: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Ezt tértivevényes levélbe is beküldhetitek. Ha személyesen intézkedtek, akkor hosszú sorállásra számítsatok, az új tv. módosítást még a Nyugdíjbiztosítósok is most értelmezik, többnyire mindenkitől türelmet kérnek még.

Ha biztosak vagytok benne, hogy megvan a 40 év jogosultsági idő, akkor az 59. szülinap előtt is elmehet nyugdíjba a feleséged, akkor a K02-es nyomtatvány kell.

OLVASSÁTOK el az előbbi válaszokat is!

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.04. 15:26

eszterann
Meghosszabbították, ITT olvashatod:
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.04. 15:50

adri635
Úgy tudom, hogy a rokkantsági nyugdíj időtartamát, csak annyiban és akkor számítják be, ha valakinek annak híjával nem lenne meg a szolgálati idő feltétele az előrehozott nyugdíj megállapításához.

A r. nyugdíj melletti munkaviszony alatt keresett jövedelem a 0,5 %-os nyugdíjemelésnél van figyelembe véve. A szolgálati időt szerintem nem növeli, hiszen van nyugdíja is.

Ha megszünteti a r.nyugdíj folyósítását, akkor akár dolgozhat is és gyarapítja a szolgálati idejét, de inkább kérjetek próbaszámítást, hogy mennyi lenne a nyugdíja, ha újra számolnák (előrehozott nyugdíjba menne). Volt rá példa, hogy kevesebb lett az előrehozott nyugdíj összege, mint az évek során a nyugdíjemeléssel a rokkantnyugdíj.

Az öregségi nyugdíjkorhatár elétésekor nem számolják újra a nyugdíjat. Szerintem kérjétek a 0,5 %-os nyugdíjemelést (ha még nem kértétek) K27-es nyomtatvány alapján. ITT tölthető le:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Ha nagyon alacsony a nyugdíja, akkor méltányossági nyugdíjemelés (K16-os nyomtatvány), vagy egyszeri segély kérelmezhető K17-es nyomtatvány (először az emelést kérje). Egyszerre ne küldje be, mert nehogy a nyugdíjemelést ne kapja meg. Ha nem éri el valakinek a nyugdíja a 65.000 Ft-ot, annak érdemes kérni.
Olvassátok el az ide vonatkozó tájékoztatót:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Nem tudok mást tanácsolni.

Üdvözlettel Veci

Erzsike54 # 2011.01.04. 16:05

Kedves Veci!

Én 1986. szept. 25-től 1990. jún. 30-ig a férjemmel külszolgálaton voltunk, ahol én fizetés nélküli szabadságon voltam, ennek ellenére fizettem a nyugdíj járulékot. Időközben (1988-ban) megszületett az első gyerekem, akivel 1990. júl. 1-től vettem igénybe a GYES-t. Szeretném megkérdezni, hogy a fizetés nélküli szabadság beleszámít-e a szolgálati időbe és amennyiben nem, azt az időszakot, amit nem vettem igénybe GYES-t, beszámolják-e a szolgálati időbe?
Az elmúlt évben megkértem a szolgálati időt, ami 40 év 10 napra jött ki.(2009.12.31-ig számolva)

bellamia # 2011.01.04. 20:11

Érdeklődnék, hogy jól értelmezem-e az új nyugdíjszabályokat.

1952. január közepén születtem, 1970-75-ig egyetemre jártam, 75 őszétől dolgozom folyamatosan, 1 gyerekem van.

Értelmezésem szerint leghamarabb valamikor a 40 éves szolgálati viszony elérésekor (gondolom napra számítva valamikor 2011 vége felé) mehetek előrehozott nyugdíjba, a rendes nyugdíjkorhatárt meg 2014 nyarán érem el (JUHÉJJJJ:( !).

mamus54 # 2011.01.04. 20:44

mamus 54. Szeretnék választ az alábbi kérdéseimre.1954-ben születtem 1969. óta dolgozom, jelenleg is közalkalmazottként, a 40 év munkaviszonyom már megvan, mehetnék nyugdíjba, de egyébb ok miatt ezt még nem venném igénybe, később mikor mehetek el? 1990.óta özvegy is vagyok, gyermekek nagykorúságáig kaptam özvegyit, ez újraéleszthető? Köszi.

Zsóka52 (törölt felhasználó) # 2011.01.05. 07:42

Kedves Veci!

Régóta olvasom a fórumokat, fantasztikus segítség vagy nagyon sok embernek. Bár megpróbáltam utánanézni a problémámnak, most a megerősítés miatt fordulok hozzád, kérem a segítséged.
1959-ben születtem, 2011. július 15-én lesz 37 év munkaviszonyom, gyermekem nincs. A jelenlegi munkahelyem további fennmaradása erősen kétséges, várható az elbocsátásom. Ha jól értelmezem a fórumban olvasottakat két lehetőségem maradt:

1. Nőként, 40 év munka után a január 1-től életbe lépett kedvezménnyel elmehetek nyugdíjba 2014-ben,
  2. 2013-tól előrehozott öregségi nyugdíjjal elmehetek 60 évesen, 2019-ben.

A kérdésem az lenne, van-e valami lehetőségem arra, hogy akár már korábban - a munkával töltött éveket alapul véve - elmehessek nyugdíjba (persze a munkáltatóvak kötött megállapodás kizárva). Mivel egész életemben fizikai munkát végeztem, eléggé megtörtem, elfáradtam, akár a csökkentett nyugdíj is szóba jöhet.

Segítségedet előre is köszönöm!!!
Neked és minden kedves fórumozónak JÓ EGÉSZSÉGET és BOLDOG ÚJÉVET kívánok!

Zsóka

adri635 # 2011.01.05. 08:21

Kedves Veci!!

Köszönöm gyors válaszát!!

Ha jól értem, édesapámnak idén 40év szolgálati ideje van, tehát elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba:
idézet a 1997. évi LXXXI. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról:

18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

...inkább kérjetek próbaszámítást, hogy mennyi lenne a nyugdíja, ha újra számolnák (előrehozott nyugdíjba menne). Volt rá példa, hogy kevesebb lett az előrehozott nyugdíj összege, mint az évek során a nyugdíjemeléssel a rokkantnyugdíj.
De a fenti törvény 29. § (1)szerint: „A rokkantsági nyugdíj mértéke a megrokkanás időpontjában betöltött életkortól, a nyugdíj megállapításáig szerzett szolgálati idő tartamától és a rokkantság fokától függ. ” és ő 67%-os rokkant. Előfordulhat, hogy az így számított rokkantnyugdij több lenne, mint a 40 év szolgálati idővel kiszámított - a figyelembe vehető - havi átlagkereset 80%-nál?????
Most legyen okos az ember!!!!!!!!!!!??????
Van lehetőség bármikor próbaszámítást kérni???? Nekem úgy tűnik, hogy a regionális nyugdíjintézet nem tud v. nem akar segíteni abban, hogy hogyan járnánk jobban, ezért is fordultam önhöz.

Meg fogjuk kérni a 0,5 %-os nyugdíjemelést, bár ha jól számolom ez kb. 1800Ft-os emelést jelent (havi átlagjövedelem 0,5%-a 2008jan-2010dec. között), de sok kicsi.....

Kérhetjük egyúttal a méltányossági nyugdíjemelést (K16-os nyomtatvány)is??? Nem gond hogy dolgozik???

Köszönöm segítségét!!
Üdv: Adrienn

Veci # 2011.01.05. 08:24

Erzsike54
Ha kötöttél megállapodást szolgálati idő szerzésre a Nyugdíjbiztosítóval, és/vagy érdemben tudod igazolni a befizetést, akkor a szolgálati időbe beletartozhat, de a 40 év jogosultsági viszonyba, ami január 1-től hatályos tv. módosítást illeti, oda NEM számít bele szerintem.

ITT a kormányrendelet, a 12. §-t olvassad, ott találod mely jogviszonyok tartoznak a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött időn kívül:
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ami igazolást kaptál a Nyugdíjbiztosítótól, az a szolgálati időd. Véleményem szerint a külföldön töltött idő még hiányzik a 40 év jogosultsági időbe. Ha van hol dolgoznod, akkor azt még szerezd meg, mert nem mindegy, hogy teljes összegű nyugdíjat, vagy csökkentett előrehozott nyugdíjat kapsz majd, és meddig kell még dolgozz.
Azt gondolom tudod, hogy tanulmányi idő sincs a 40 év jogosultsági időbe beszámítva.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 08:27

bellamia

TE MÁR JANUÁR KÖZEPÉTŐL ELŐREHOZOTT NYUGDÍJAS LEHETNÉL, DE ÉRDEMES ADDIG DOLGOZNOD, HA VAN HOL, HOGY MEGLEGYEN A 40 ÉV SZOLGÁLATI IDŐD, MERT AKKOR CSÖKKENTÉS NÉLKÜL MEHETSZ NYUGDÍJBA.
Itt a nyugdíjtörvény a 18/A. § vonatkozik rád:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 08:35

mamus54
Ha megvan a 40 év jogosultsági időd, bármikor elmehetsz kedvezményes nyugdíjba, nem kötelező most igénybe venned, ez egy lehetőség.
Az özvegyi nyugdíj feléledésének vannak feltételei, a te öregségi nyugdíjkorhatárod esetén volna lehetőség, de szerintem neked nem éled fel, túl hosszú idő telik el 1990 óta.
ITT a tájékoztató, olvasd el:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 08:47

Zsóka52
Az 1959-ben születetteknek az öregségi nyugdíjkorhatár 65 év, ettől 2 évvel korábban, 63 évesen tudsz elmenni előrehozott nyugdíjba, max. 8,4 %-al csökkentett.
Itt a nyugdíjtörvény a 18/B. § vonatkozik rád:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ha majd meglenne a 40 év jogosultsági időd, akkor korábban mehetsz a most elfogadott tv. módosítás szerint kedvezményes nyugdíjba, teljes összegű nyugdíjjal, de a te esetedben ez munkaviszonynak kellene lenni mindnek (nem számít bele esetleges munkanélküli ellátás)
ITT a kormányrendelet, a 12. § tartalmazza a jogosultsági jogviszonyokat: http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Más lehetőség nincs a nyugdíjba vonulásra.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 09:08

adri635

Az tényleg meglehet, hogy nem lenne több az előrehozott nyugdíja, mint a r.nyugdíja (ezt megerősíteni, és cáfolni sem tudom). Valójában úgy gondolom, hogy a nyugdíjalap annyira nem nőhetett, hogy lényeges változás lehetne a nyugdíj összegében.

Az újraszámolásnál már az évek alatti nyugdíjemelés, nem számít, mert új adatokkal (jövedelem 1988-tól, a szolgálati idő). Ezeket így következtetem, de nem szakértő vagyok, hanem csak egy egyszerű fórumozó, ezért a szakember tudja megadni a pontos választ

Most egyenlőre március vége feléig próbaszámítást sem tudnak végezni, mert akkorra lesz a nyugdíj számításról várhatóan kormányrendelet (az előző évi országos kereseti és még nem tudom milyen adatok alapján), eddig márc. végéig volt meg a kormányrendelet.

Szerintem addig várjatok bármilyen intézkedéssel, akkor itt az interneten van kalkulátor, ami segítene a döntésben. ITT nézzétek márciusban a kalkulátort, tájékoztató adatot ad:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Azt írom le, amit én tennék (és teszek s férjem nyugdíjazása okán), hogy majd március vége felé, vagy később megkeresném azt az ügyintézőt, akinek a neve rajta szerepel az utolsó határozaton. Szerintem ha tud, akkor segít, vagy elmondja mit tegyetek. A mi ügyintézőnk segítőkészen kalkulált, de most márc. végefelé tud pontosat mondani.

A méltányossági nyugdíjemelési kérelmen nem látom, hogy jelezni kellene a munkaviszonyt, de az nyilvántartásban van, hiszen fizeti a járulékot.
Nézd! Veszteni való nincs, én megpróbálnám, de ha magasabb a nyugdíj+jövedelem, akkor számítsatok arra, hogy el is utasíthatják. DE van 50 % esélye, hogy megkapja.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 09:11

holleanyó55
Vedd úgy, hogy csak nyerni fogsz, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd, mér az 1952-ben születettekhez képest is, akik 2011-ben 59 évesen tudnak elmenni legkorábban előrehozott nyugdíjba. Másik nagyon lényeges szempont, hogy csökkentés nélküli nyugdíjat kaphatnál.

Üdvözlettel Veci

adri635 # 2011.01.05. 09:27

Kedves Veci??

Te a mi helyünkben nem félnél attól, hogy a márciusi számítási változások negatívan érintik majd a nyugdíjba készülőket??

A kalkulátorral már próbálkoztam, csak azt nem tudom, hogy 2001-2006 között, mikor nem vontak nyugdíj járulékot, oda be kell-e irni az éves jövedelmet vagy nem és ha beírjuk akkor fel kell-e tűntetni, hogy nem fizetett járulékot???
Én két verziót próbáltam és nagyon különböző eredményt kaptam:

• ha üresen hagytam 2001-2006 között az éves nyugdíjjárulék alapja rublikát 56000Ft-ot kaptam.
  • ha beírtam az éves összegeket + beírtam hogy azokban az években 365 nap biztosításból kieső idő, akkor 80000Ft lett a számolt nyugdíj - lehet, hogy ez az utolsó beírás butaság???? Sajnos nem értek hozzá.

A 0,5%-os nyugdíj emelés az nem visszamenőleges, ugye??

Amúgy beleköthetne a nyugdíjintézet abba, ha 2011 áprilisban felmondjuk a rokkant nyugdijat (jövedelme túllépné a limitet), dolgozna még, majd 2011 végén kérné az előrehozott öregségi nyugdíjazását.

Mindenesetre nem túl reménykeltő a dolog.... csak azt nem értem minek vonnak most nyugdíjjárulékot a jövedelméből, ha utána meg nem számolják újra a nyugdíját és gyakorlatilag nem veszik figyelembe az elmúlt 10 évet.

Szomorú vagyok, hogy édesapámnak 40 év kemény munka után nem adatik meg, hogy a nyugdíjas éveiben ne kelljen kuporgatnia, mert 54000Ft mire elég???

Üdv: Adrienn

Zsóka52 (törölt felhasználó) # 2011.01.05. 09:32

Kedves Veci!

Köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:
Zsóka

ui.: az ONYF honlapjáról bemásolt előrehozott nyugdíj táblázatban az 1959-ben születettekhez 60 év van írva. De mindegy, mert a 40 éves kedvezménnyel jobban járok. MÉG EGYSZER és EZERSZER KÖSZI!!!

Veci # 2011.01.05. 09:46

Zsóka52
Légyszíves kitenni ide a linket, ahol láttad. Az alábbi táblázatban az onyf honlapján ugyanaz van, amit én írtam neked (a táblázat 2. oldalán). Te szerintem elnézted az sorokat a táblázatban és az 1949-ben születettekét olvashattad, vagy érthetted magadra nézve tévedésből.
Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.05. 10:28

Kedves Zsóka52 (törölt felhasználó)!

Kár, hogy törölted a regisztrációdat, a sértődés semmire nem ad megoldást.
Visszaolvasva nem látok semmi olyan helytelenítőt a neked adott válaszaimban, ami oda vezetett, hogy törölted magad a fórumról.
Amikor válaszoltam az előbb neked, akkor még regisztrált voltál.
Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy segíteni szoktunk egymásnak.
Bízom benne, hogy a törlés ellenére olvasod ezt a topic-ot továbbra is.

Üdvözlettel Veci

Lacomble # 2011.01.05. 10:31

Kedves Veci,
még nem kaptam választ marry55 után feltett kérdésemre,/vagy legalább véleményt/,miszerint az 1995-ben ,10 hónapos időtartamú "munkanélküliek jövedelempótló támogatása"vajon nyugdíj szempontjából szolgálati időnek minősül-e?/sajnos,nem tudom,vontak-e belőle nyugdíjjárulékot,de tán az államkincstár finanszírozta ezeket a segélyeket..../

Köszönettel:

Lacomble

Marci51 # 2011.01.05. 10:36

Tisztelt Veci!

2010. február 18.-ával a Kft. ahol dolgoztam létszám leépítésre hivatkozva
”Rendes felmondás a munkáltató részéről „-vel felmondott nekem.
2010. február 19.-től Álláskeresési támogatásban részesültem, és mivel sajnos
nem találtam munkát 2010. november 11.-e óta Álláskeresési segélyt kapok,
ami ha addig sem találok munkát 2011. május 14.-éig tart.
Férfi vagyok és 2011. május 8.-án töltöm be a 60. évemet.
2004 szeptember 16.-án már volt szolgálati idő megállapítási kérelmem, akkor 35.év és 184, nap volt a szolgálati időm. Ha jól tudom a 60. évem betöltésekor 42.év és pár nap szolgálati
időm lesz.,
A kérdésem az lenne:

1. Jogosult leszek-e előrehozott öregségi nyugdíjra? -ha igen-
  2. Hány %-ra leszek jogosult?
  3. Az előrehozott öregségi nyugdíjra a kérelmemet mikor kell beadnom?
  4. Van-e még valamilyen teendőm a kérelem beadása előtt?

A választ előre is köszönöm, üdvözlettel
Marci 51

Marci51 # 2011.01.05. 10:36

Tisztelt Veci!

2010. február 18.-ával a Kft. ahol dolgoztam létszám leépítésre hivatkozva
”Rendes felmondás a munkáltató részéről „-vel felmondott nekem.
2010. február 19.-től Álláskeresési támogatásban részesültem, és mivel sajnos
nem találtam munkát 2010. november 11.-e óta Álláskeresési segélyt kapok,
ami ha addig sem találok munkát 2011. május 14.-éig tart.
Férfi vagyok és 2011. május 8.-án töltöm be a 60. évemet.
2004 szeptember 16.-án már volt szolgálati idő megállapítási kérelmem, akkor 35.év és 184, nap volt a szolgálati időm. Ha jól tudom a 60. évem betöltésekor 42.év és pár nap szolgálati
időm lesz.,
A kérdésem az lenne:

1. Jogosult leszek-e előrehozott öregségi nyugdíjra? -ha igen-
  2. Hány %-ra leszek jogosult?
  3. Az előrehozott öregségi nyugdíjra a kérelmemet mikor kell beadnom?
  4. Van-e még valamilyen teendőm a kérelem beadása előtt?

A választ előre is köszönöm, üdvözlettel
Marci 51

Zsóka52 (törölt felhasználó) # 2011.01.05. 11:28

Kedves Veci!

Újra itt! :o)
Megsértődni???? Miért??? Mert segítettél????
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM!!!

Csak azért töröltem magam, mert én nem szoktam hátrahagyni olyan regisztrációt, amit várhatóan nem használok többet (vagy egy darabig).
Mivel teljesen kielégítő választ kaptam a kérdésemre, ezért úgy gondoltam, törlöm magam. Lehet, hogy egy év múlva megint bejelentkeznék, akkor meg már regisztrált felhasználó leszek, de már nem emlékszem majd a jelszóra, stb, stb...
Megnéztem a táblázatot is. Válaszod után a dátumot is... ;o)
Még Te tetted fel 2009.02.08-án:
http://www.onyf.hu/?…

Szóval úgy gondoltam, hogy 2014-ig "itt végeztem". Hacsak addig nem lesz valami még pozitívabb fejlemény. Persze továbbra is olvasom a fórumot, csak a regisztrációt szerettem volna törölni. SÉRTŐDÉSRŐL SZÓ SINCS!

Még egyszer KÖSZÖNÖK MINDENT, és nem csak az én kérdésemre adott választ (mert a többi válaszaidból is sokat megtudtam).
Most megint törölném magam......

Üdvözlettel:
Zsóka (egy regisztrált, majd törölt, majd ismét regisztrált, majd nemsokára megint törlődő felhasználó) ;o)

pipa54 # 2011.01.05. 11:55

Tisztelt Fórum! 1954 .X .12. született férfi vagyok,42 év munkaviszonyom van és szereztem kettő év korkedvezményt.Tudomásom szerint védett korban vagyok,munkáltatom rendes felmondással meg akarja szüntetni a munkaviszonyomat .Szerintem erre nincs megfelelő ,rendkívüli indokolt eset, mert csak így mondhat fel .Kérdésem mi lehet ez az ok .illetve ha munkaügyi bírósághoz fordulok ez milyen határidővel tehetem meg a felmondás napjához képest. Köszönöm válaszát pipa54

Kalar # 2011.01.05. 12:23

Engem az érdekel, hogy a táppénzes napok beleszámítanak-e abba az időbe, amit a nyugdíjhoz beszámítanak. Én mióta dolgozom, kb 7-8 hónapot voltam táppénzen összességében. Így ennyivel kevesebb a beszámítható idő?

Piffancs # 2011.01.05. 13:55

Tisztelt Fórum!
A 200-as magyar Közlönyben megjelent a 354/2010.(XII.30.) Kormány rendelet a korengedményes nyugdíjazás 2011.dec.31-ig tartó meghosszabításáról. Érdekelne, hogy adataim alapján - a munkáltatóm egyetértésével - élhetek-e a lehetőséggel: 1954.04. hónapban született férfi vagyok. jelenleg 42 és fél év szolgálati idővel rendelkezem. A TB Nyugellátásról szóló törvény 18/B.§(3)bb) pontja szerint 60 év 183 naposan előrehozott öregségi nyugdíjra vagyok jogosult. A munkáltatómmal kötött megállapodás alapján a 3és fél év nyugdíj megfizetése estén ebben az évben korengedményes nyugdíjba mehetek?
A választ köszönöm:
Üdv.
Piffancs