Előrehozott öregségi nyugdíj

eszterann # 2010.12.28. 20:17

55-ös

Tudomásom szerint, akinek nem volt legalább egy év munkaviszonya a gyermek születése előtt, abban az időben, nem járt GYES. Én 73-ban szültem, előtte főiskolás voltam, s nem volt méltányosság, vagy ilyesmi... a picur ment a bölcsibe, én pedig dolgozni..

vacsi # 2010.12.29. 07:56

55-ös!

Nekem is hasonló problémám volt, a tb-től tudtam igazolást beszerezni, nem volt könnyű. Úgy emlékszem, akkoriban ők számfejtették a Gyest.

mistro # 2010.12.29. 11:41

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni.

1952 decemberében született férfi vagyok, azaz 2012 decemberében töltöm a 60.évemet 40 éves szolgálati idővel. Szeretnék csökkentés nélküli nyugdíjba menni (korengedménnyel, szolgálati idő megváltásával).

Úgy tudom a korengedményes nyugdíj járható út volna, de a munkáltatómmal nem tudok megegyezni(nem tud vagy nem akar fizetni, közalkalmazott vagyok).
Én kifizethetem-e? Milyen járulékokat kellene fizetnem és hány hónapig? Ha nem fizethetem ki, akkor mit lehet tenni?
Hogyan működne ez?

Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv mistro

Veci # 2010.12.29. 11:57

mistro
A korengedményes nyugdíjazásra a munkáltatót a törvény nem kötelezi a megállapodás megkötésére. Főleg most, ami a közalkalmazottak kilátásait ismerve.
Ezt olvasd el(2011-ben meghosszabbítják): http://www.onyf.hu/?…

Arra nincs lehetőség, hogy te fizesd ki magadnak (mi értelme volna) a nyugdíjat+postaköltséget.

Te 60. szülinap utáni naptól (az még 2 év), ha meglesz a 42 éved, akkor csökkentés nélkül mehetsz előrehozott nyugdíjba (18/B. § (3) b) pont): http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ha nem lesz meg a 42 éved, akkor 60,5 évesen tudsz csökkentett nyugdíjba menni (max. 8,4 %).

Esetleg veszélyben van az állásod? Ha igen, akkor a munkáltatói felmentés esetén (felmentési idő, végkielégítés, sőt +4 havi, mer 5 évvn belül vagy az öregségi nyugdíjkorhatáron, esetleg jubileumi jutalom), a jogviszony megszűnáse utáni naptól regisztrálhatsz a Munkaügyi Központban.
ITT a Kjt: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Nézd meg a 33,37,76. §-t

Ha van már 25 éves közalkalmazotti jogviszonyod, akkor a PÉP-et nem kezdeményezte a munkáltató (2010.12.31-ig)?

Üdvözlettel Veci

Lonci61 # 2010.12.29. 13:14

Tisztelt Veci!

A férjem 1953. január 12.-én született. Az egészségkárosodás mértéke 44 %-os, a 2010. 01. 14.-i ORSZSZI határozata alapján.
A férjem 2009.12.31-ig sajátjogú rokkant nyugdíjas volt. Megvonásakor a nyugdíja 88.000,- Ft volt ezért gondolom, hogy ha az átmeneti nyugdíjat megállapítják az is több lehet mint a mostani 27.000,- Ft.

Üdvözlettel: Lonci61

Veci # 2010.12.29. 18:43

Lonci61
Ha a férjed betölti az 58. évet, akkor kérje az átmeneti járadék megállapítását, az több lesz mint a rendszeres szociális járadék összege.
A nyugdíjszámítás mindig az adott évben alkalmazottak szerint történik. Majd kb. március végéig kormányrendeletben adják ki a számításra vonatkozó rendelkezést.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.12.29. 19:16

Veci, Mistro!
Előrehozott teljes nyugdíjba min. 40 év szolg. idő esetén utoljára csak az 1950-es születésű férfiak mehetnek.
Az 1952-es férfi még 45 évvel is csak csökkentett előrehozott nyugdíjba tud menni.

Veci # 2010.12.29. 19:39

Lyonee!
Igazad van, mert már az 1951-es születésű férfiak is csak csökkentett nyugdíjba mehetnek. Köszi a kiegészítést, figyelmetlen voltam, de beírtam a tv. idevonatkozó §-át, gondolom Mistro elolvasta.
ITT a nyugdíjtörvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,

Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.12.29. 19:49

Veci!
Emlékszel, amikor tv. javaslat volt ez, milyen nehezen akartad elhinni?!

Veci # 2010.12.29. 20:15

Lyonee!
Emlékszem, mert nem tartottam akkor sem igazságosnak a férfiakkal szemben, hogy csak csökkentett nyugdíjba mehet az 1951-es születésű férfi is, ezt most is fenntartom, de mit lehet tenni?

Üdvözlettel Veci

Putyi2 # 2010.12.30. 18:26

Kedves Veci!
Lyonee-nek írt válaszod elbizonytalanított.
Én is 1951-es születésű férfi vagyok.
Nekem azt mondták a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon, hogy ha még 2010-ben beadom a kérelmemet előrehozott öregségi nyugdíjra úgy hogy a munkáltatóm kifizeti részükre a nyugdíjamat a 60.-ik évemig (tehát korengedményes nyugíjas leszek), akkor még csökkentés nélküli, vagyis teljes nyugdíjat fogok kapni.
Be is adtam így az igényt, de még nincs határozatom.
Most már csak reménykedem, hogy nem kaptam téves infót az Igazgatóságon :(
Üdvözlettel: Putyi2

Veci # 2010.12.30. 18:57

Putyi2
2011-től lesz csökkentett nyugdíja az 1951-es férfiaknak. Ha neked azt mondták, hogy az idén csökkentés nélkül mehetsz korengedményes nyugdíjba, akkor ők ezt jobban tudják.

Üdvözlettel Veci

vegyész # 2010.12.30. 19:18

Kedves Turbinás és Veci!

Hát tényleg meghosszabbították 1 évvel a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét.
Kijött a 2010/200. MK :
„(1) Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha

1. a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati idõt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi,”

Veci!

• Jól értem, hogy a szöveg értelmében továbbra is (mint 2010-ben) csak az 1953-asok, és az előtte születettek mehetnek korengedményes nyugdíjba?

Egy 54-es vegyész

TEACHER # 2010.12.31. 09:52

Kedves Veci és Fórumozók,

Epedve vártuk a korengedményes nyugdíj meghosszabítását 2011-re a feleségemmel, mivel ő 1954-es születésű és bíztunk abban, hogy 2011-ben igénybe veheti azt.
Kijött a Magyar Közlönyben a meghosszabbítás, de az igazat megvallva csak akkor tudok elmenni rajta, ha leteszem a földre.
Azt gyanítom, hogy az 1954-es korosztályra a rendelet nem vonatkozik, de szeretném ha ezt netán megcáfolná.
Ha ez igaz akkor egy olyan eset állt elő, hogy 2011-ben is az '53-as korosztály tudná ismét igénybe venni a korengedményt (ha még nem tette meg 2010-ben)
Az már csak egy költői kérdés, hogy ki és miért hoz ilyen rendeletet és mire volt jó a VDSZ által begyűjtött 20000 aláírás a hosszabbítás ügyében, ha az gyakorlatilag már nem érint senkit.

Köszi.

Putyi2 # 2010.12.31. 19:09

Kedves Veci!
Köszönöm megnyugtató válaszod.
És kivánok Neked Boldog Újévet és többi fórumozónak is!
Üdvözlettel: Putyi2

colt # 2010.12.31. 22:05

Kívánok Mindenkinek egy Boldogabb,Nyugodtabb,Biztonságosabb ,Egészségben gazdag Újévet !

54_es # 2011.01.01. 13:02

Minden Fórumozónak nagyon boldog új évet kívánok! Vecinek köszönöm az eddigi kedves segítségét!

musy # 2011.01.01. 13:54

Sziasztok!

Folyamatosan figyelemmel követem a hozzászólásaitokat, bár én csak egyszer írtam le gondolataimat.

Az internet egyik oldalán - http://www.privatnyugdij.hu/…szamitas.php - találtam a táblázatba foglalt nyugdíj mértékeket 2007.12.31-től 2013-ig.

Nyilván mindenki a maga szempontjain keresztül ítéli meg, hogy mi igazságos és mi nem.
Akik már nyugdíjasok azokat egyáltalán nem érdekli - kivéve néhány jó érzésű embert -, akik meg évtizedekre vannak a nyugdíjtól bele sem gondolnak a nyugdíj közelében álló emberekkel kapcsolatos "gondoskodásról".
Hosszasan nem akarom fejtegetni a gondolataimat, de minden felzúdulás nélkül meg lehetett csinálni azt, hogy - csak az 1954-ben született nőkre fokuszálva - az 1953-ban születettek 59 éves korukban, míg a következő évben születettek 63,5 éves korukban 4,5 évvel később mehetnek teljes összegű nyugdíjba, úgy hogy addig a már említett oldalon összegszerűen bemutatott nyugdíjak jelentősen lecsökkennek.

Az állami nyugdíj mértéke:
• 2007.december 31-ig a nettó, azaz SZJA-val csökkentett átlagjövedelem 80%-a volt,
• 2008.január 1-től ez az elméleti nettó,azaz JÁRULÉKOKKAL ÉS SZJA-val csökkentett átlagjövedelem 80%-a lett,ami
• 2013.január 1-től a bruttó átlagjövedelem 66 %-a lesz!
Példa az állami nyugdíj alakulására 40 év szolgálati idő és bruttó 80 ezer forint után:
• 2007. december 31-ig történt nyugdíjba menetelkor 64.000 Ft
• 2008. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor 57.600 Ft
• 2013. január 1. után történő nyugdíjba menetelkor 52.800 Ft állami nyugdíj jár!

Hát hol van az igazság?

Boldog újévet kívánok!

Lyonee # 2011.01.01. 15:02

Van itt csúsztatás szépen!
A 75816 a netto 114872-nek a 66%-a, pedig a bruttó jövedelem lesz az alapja.

Korall54 # 2011.01.01. 15:18

Musy

Én is épp ezt akartam írni, amit Lyonee.
Az illető úr vállalkozó, érdeke fűződik ahhoz, hogy jól megijesszen és majd ő megmondja a tutit jó pénzért.
Persze sok jóra nem számíthatunk nyugdíjügyben, már ami a jóljárást vagy jobban járást illeti, de valóban fájdalmas, hogy éles határok vannak a születési évjáratok között.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.01.01. 15:56

vegyész és TEACHER
283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet
a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról

http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ebből nekem első olvasásra az jön le, hogy az 1954-s születésűekre nem vonatkozik. Az 1953-as születésűeknek hosszabbodik meg a korengedményes nyugdíjazásra való megállapodás megkötése.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.01. 16:00

Mindenkit szeretettel köszöntök a 2011-es évben, kívánok jó egészséget, eredményes, sikeres évet, aki nyugdíjas már annak szép nyugdíjas éveket, akinek még dolgoznia kell, annak minden jót a munkájához, és mindenkinek családi boldogulást.
http://kepeslapneked.lapunk.hu/?…

Üdvözlettel Veci

vegyész # 2011.01.01. 17:29

Kedves Veci!

Köszönjük egész éves fáradozásaidat!

Kár, hogy a politikusok nem így állnak a kérdéshez, ill. a néphez, mint Te.

Adnak is valamit meg nem is, mint a mesében...

Mindenkinek nagyon boldog Újévet kívánok, szeretetben, egészségben.

Üdvözlettel: vegyész

zsókamama # 2011.01.02. 09:31

1952.02.10-én születtem, pedagógus vagyok. 2010. 12.10-től lemondási időmet töltöm, mert előrehozott,csökkentett összegű nyugdíjba szertnék menni 2011.02.10-től.(40 éves szolgálati időm 8 hónap híján megvan.) Kérdezem, hogy ezen módosítanak-e a 2011.01.01-én bevezetésre került jogszabályok, mert ha igen, akkor se nyugdíj, se állás, mivel a helyemre már alkalmaztak mást! Kérdezem még, hogy ha vállalkozóként, mint óraadó, érettségi elnök dolgoztam, az azzal a vállalkozással szerzett jövedelmem bele számít-e a nyugdíj kiszámításába?( Ha elmehetek nyugdíjba!) Válaszukat előre is köszönöm és nagyon várom. Szászné Molnár Erzsébet

Veci # 2011.01.02. 10:03

Erzsébet
Sajnálom, hogy azt a 8 hónapot nem birtad ki az adott munkahelyen, de biztos megvolt rá az okod.
A születésnapod utáni naptól tényleg elmehetsz előrehozott nyugdíjba, mivel nincs meg a 40 év szolgálati időd, ezért csökkentett lesz (kb. 8x0,1 %). Ha teljes összegű nyugdíjat szeretnél, akkor még dolgoznod kellene a hiányzó 8 hónapra. De abban biztos lehetsz, hogy 59 évesen előrehozott nyugdíjas lehetsz, mégha max. 0,8 %-al csökkentett is.
Téged a a tv. módosítás nem érint hátrányosan, mert az előrehozott nyugdíj lehetősége nem változott.
ITT a nyugdíjtörvény: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
18/A. §
(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,

Mindenféle jövedelem beleszámít a nyugdíjalapba, ami után járulékot fizettek (én is vizsgaelnöki, egyéb megbízási jogviszony adatait beadtam a Nyugdíjbiztosítónak minden igazolással 2009-ben, és figyelembe vették).

Üdvözlettel Veci