Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.12.27. 08:50

turbinás

• Igazad van, hogy meghosszabbítják 1 évvel a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét.
  • A jelenleg érvényes rendelkezés szerint 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt lehet megkötni a korengedményes nyugdíjra a megállapodást, amely szerint a munkáltató az előrehozott nyugdíjkorhatárig fizeti be egy összegben a nyugdíjbiztosítónak (nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés).
  • Jelenleg ez az 1953-as születésűeket érinti, de ha meghosszabbítják, akkor az igénybevevő életkorról rendelkezni fognak.
  • Az én számításom szerint is 2011-ben az 1954-es születésűeket még nem érintené. De várjuk meg a rendelkezést.
  • Érdemes megvárni, hogy mit fog tartalmazni a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos rendelkezés, hátha kiterjed az 1954-es születésűekre is. DE erre a megállapodásra a tv. nem kötelezi a munkáltatót, ez nagyon sok pénz lenne nekik, és kevesebbe jön ki nekik a végkielégítés kifizetése, mint a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos fizetnivalók.
  • A 40 év jogosultsági jogviszonyba a munkaviszony és a gyermekgondozással együtt számított időt vennék figyelembe a megszavazott tv. módosításban. Még nincs kormányrendelet (még a Közt. elnök nem írta alá a megszavazott tv. módosítást) arról, hogy mit számítanak még bele. A tanulmányi időt, munkanélküli ellátás időtartamát nem vennék bele.
  • Sajnos, ha megszűnik a munkaviszonyod a mostani ismereteink szerint meg kellene szerezned a hiányzó 2 évet a teljes összegű nyugdíjhoz. Ha nem volna rá lehetőséged, akkor csak 60,5 évesen tudnál csökkentett összegű előrehozotrt nyugdíjba menni.
  • A váltóműszak esetén korkedvezmény csak akkor jár, ha egészségre káros munkakörben dolgoztál, erről tv. rendelkezik.

ITT nyisd meg (mentsd le) a munkakörök jegyzékét (a legfelsőt):
[PDF] 2. számú melléklet A korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke ...
http://www.google.hu/search?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.27. 09:41

zsroland

• Édesanyádnak a munkanélküli ellátás időtartama is szolgálati időnek számít. Sajnos a kedvezményes nyugdíjat, ha munkanélkülin lesz nem tudja igénybe venni, mert nem lesz meg a jogosultsági viszonya (40 év munkaviszony+gyermekellátással otthontöltött idő együtt).
  • A szolgálati időbe benne van a tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív táppénz ideje is. A munkaviszonyban csak a járulékfizetéssel igazolt munkával töltött jogviszony tartozik.

Tanácsom:

• ha a háziorvosa indokoltnak tartja a munkaviszony megszűnését követő 3 naptári napban és passzív táppénzre veszi (max. 30 nap), az is növeli a szolgálati időt.
  • ha megszűnik a munkaviszony (vagy letelne a passzív táppénz), regisztráljon a Munkaügyi Központban, ő már a munkanélküli ellátásokkal (álláskeresési járadék 91+179=270 nap, álláskeresők munkanélküli segélye 6 hónap és kb. a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélye) elérheti a 40 év szolgálati időt az 59. szülinapig. Nem írtad melyik hónapban született, mert a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélye akkor folyósítható, ha az előző munkanélküli ellátások leteltekor 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatáron belül van (vagyis már addig betölti az 58 évet).

Olvass bele a másik topicba is: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

Üdvözlettel Veci

pafyka # 2010.12.27. 10:10

februárban előrehozott öregségi nyugdíjba vonulok, mint közalkalmazott, kérdésem, hogy megillet-e ilyenkor az egész éves szabadság, vagy hogy is van ez?
köszönettel:pafyka

Veci # 2010.12.27. 10:22

pafyka
A részarányos szabadságra vagy szerintem jogosult, hiszen az egész évre járó szabadság a ledolgozott teljes évre jár.

Üdvözlettel Veci

ZssA # 2010.12.27. 11:26

1953 áprilisban született nő mikor mehet nyugdíjba, ha a 40 év munkaviszonya még nincs meg április hónapig csak 39 év.?

juhlaci # 2010.12.27. 12:53

Zssa! 2012 ben mehetsz

gizi52 # 2010.12.27. 14:04

T. Veci!

Bár még a médiában nem közölték, de az aláírásra váró törvényben már benne van, hogy 2011. január 01-től lecsökkentik a 8 hónap felmentési időt 2 hónapra!

Hmmmm!

Sokakat érint, köztük engem is, de sajnos nincs mit tenni!

Ugye jól gondolom?

Üdv.: Gizi52

Lyonee # 2010.12.27. 16:50

Melyik törvényben olvastad?
"011. január 01-től lecsökkentik a 8 hónap felmentési időt 2 hónapra!"

Lyonee # 2010.12.27. 16:57

A ktv-t módosító 01494-ben sajnos én is megtaláltam.

54_es # 2010.12.27. 17:26

Kedves (a témában) Tapasztaltabb Fórumozók!

54-ben születtem, előrehozott nyugdíjba nem mehetek mert nem lesz 37 évem, viszont nem tudok már és nem is akarok 63,5 éves koromig (ha tovább nem emelik!) dolgozni, mert egészségileg nem bírom, de nem százalékoltak le,egyszer már megpróbáltam. Most van kb 32 év szolgálati időm, pontosat januárban szeretném megkérni. Tanácstalan vagyok hogy milyen státuszban várjam ki az öregségi nyugdíjig az időt? Egyszerűen felmondjak, vagy kérhető több évre fizetés nélküli szabadság és ha ezt meg is adnák az nekem miért lenne jobb (valaki ezt tanácsolta)? Köszönök minden segítséget!

okamoto # 2010.12.27. 17:45

Kedves Forumozók! Édesapán 54 január 12.-ei születésű, szakiskolában tanult, folyamatosan dolgozik a mai napig. 42 év szolgálati idővel rendelkezik ha a sulit is beszámítjuk. Mikor mehet el Ő nyugdíjba? Korengedmény intézménye létezik még? Köszönöm a kedves hozzászólásokat. Üdvözlettel: okamoto.

okamoto # 2010.12.27. 17:45

Kedves Forumozók! Édesapán 54 január 12.-ei születésű, szakiskolában tanult, folyamatosan dolgozik a mai napig. 42 év szolgálati idővel rendelkezik ha a sulit is beszámítjuk. Mikor mehet el Ő nyugdíjba? Korengedmény intézménye létezik még? Köszönöm a kedves hozzászólásokat. Üdvözlettel: okamoto.

Veci # 2010.12.27. 18:11

54_es!
Ha tudsz, akkor dolgozz tovább, mert ellátás nélkül maradhatsz. De ha a munkavállaló mond fel, akkor 3 hónapig nem kaphat álláskeresési ellátást.
Próbáld meg állapotrosszabbodás miatt újra az ORSZI vizsgálatot, ha a háziorvos és a szakorvosok indokoltnak tartják.
Sajnos a 32 év szolgálati idővel csak az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor tudsz nyugdíjba menni.
Van ugyan arra lehetőség, hogy a Nyugdíjbiztosítóval megállapodást kötni szolgálati idő szerzésére, de a minimálbér utáni járulékokat kell fizetni (megközelítőleg 30 eFt körüli összeg havonta).

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.27. 18:17

ZssA
Ha nem lesz meg a 40 év jogosultsági viszonyod, amit az aláírásra váró tv. módosítás tartalmaz, akkor előrehozott nyugdíjba az 59. szülinapodon, 2012-ben tudsz elmenni, mivel akkor fogsz az életkori feltételnek megfelelni. Ha a szülinapod előtt eléred a 40 év jogosultsági időt (munkaviszony+gyermekgondozással otthon töltött idő összesen), akkor hamarabb elmehetsz kedvezményes nyugdíjba.

Üdvözlettel Veci

ZssA # 2010.12.27. 18:56

Köszönöm a választ Kedves Veci!

Amikor a szolgálati idő igazolását kértem, 2009. szeptemberében, arról tájékoztatottak, hogy az 1972-ben és 1977-ben született gyermekeim után szolgálati idő nem számítható, csak az 1968 előtt született gyermekre jár ez. Hivatkoztak a 168/1997. (X.6.) korm.rendelet 29. par./10.bek-re.
1971-től folyamatosan van munkaviszonyom 2010.december 23-ig, az időt közben csak a gyes szakította meg.

Veci # 2010.12.27. 19:09

ZssA
Ha jól számolom még neked nem lesz meg tényleg a 40 év jogosultsági viszony, ha a dec. 23 azt jelenti, hogy megszűnt a munkaviszonyod.
Ha találnál úgy munkát, hogy meglegyen a 40 éved, akkor 59. szülinapod előtt elmehetnél a kedvezményes nyugdíjba.
Ha ez nem sikerülne, akkor a munkanélküli ellátásokkal (álláskeresési járadék 91+179=270 nap, az álláskeresési segély 6 hónap és a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyével el tudsz jutni az 59. év betöltéséig, az előrehozott nyugdíjkorhatárig.
Olvass bele a másik topicba is: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.27. 19:30

54_es!
ITT tájékozódhatsz a megállapodás megkötésének lehetőségéről és a fizetendő járulék mértékáről jelenleg:
http://www.onyf.hu/index.php?…
Példák a fizetendő összeg megállapítására:

• Minimálbér alapján megkötött megállapodás esetén 73.500.33,5%=24.623 forint, magánnyugdíj-pénztári tagság esetén 73.50025,5% =18.743 forint a havi fizetendő összeg.
  • 90.000 forint választott összeg esetén 90.00033,5%=30.150 forint, magánnyugdíj-pénztári tagság esetén 90.00025,5% = 22.950 forint a havonta fizetendő összeg.
  • Járulékfizetési felső határ napi összegének választása esetén 2010. március hónapra fizetendő összeg 20.42031=633.02033,5%=212.062 forint, magánnyugdíj-pénztári tagság esetén: 633.020*25,5% =161.420 forint. A fizetendő összeg megállapításánál ebben az esetben a „megvásárolni" kívánt hónap naptári napjainak számát kell figyelembe venni. Például 2010. február hónapban a 20.420 forintot 28-cal, 2010. április hónapban pedig 30-cal kell megszorozni.

Üdvözlettel Veci

melinda55 # 2010.12.27. 19:53

Kedves Veci!
Azt szeretném megkérdezni,hogy szolgálati időnek számit-e a betegállomány!!1970. 08. 19.- 1996. 09. 01.ig volt munkaviszonyom.1996.09.02-1997.05.06.ig voltam tp.
Beszámit e a szolgálati időbe???
Válaszodat.és segitségedet előre is köszönöm!!
Tisztelettel melinda55

Veci # 2010.12.27. 19:58

melinda55
A szolgálati időbe beleszámít a táppénz a ma hatályos nyugdíjtörvény szerint.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

38. § (1) Szolgálati időként kell továbbá figyelembe venni

1. a Tbj.-ben meghatározott, nyugellátás szerzése céljából megállapodást kötött személy esetében azt az időszakot, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  2. az egyházi szervek által kiállított igazolás alapján az egyházi szolgálatot teljesítő egyházi személyként és szerzetesrendi tagként ilyen minőségben eltöltött, az 1997. december 31-ét követően pedig azt az időtartamot, amelyre az előírt nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot az egyházi szervek megfizették,
  3. a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, valamint a gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  4. a katonai (polgári) szolgálatban eltöltött időt,
  5. a táppénz (betegszabadság) - ide nem értve a külön jogszabály rendelkezése szerint kötött megállapodás alapján folyósított táppénzt -, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély folyósításának időtartamát, valamint a gyermekgondozási díj 2000. január 1-jét megelőző folyósításának időtartamát, illetőleg az 1999. december 31-ét követő gyermekgondozási díj folyósításának azt az időtartamát, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  6. a munkanélküli-járadék, a vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  7. azt az időt, amely az 1997. december 31-én hatályos rendelkezések szerint szolgálati időnek minősült,
  8. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti munka-rehabilitáció keretében foglalkoztatott személy tekintetében a munka-rehabilitációs díj folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,
  9. az Rjtv. szerinti rehabilitációs járadék folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

Üdvözlettel Veci

melinda55 # 2010.12.27. 20:10

Köszönöm szépen a válaszodat,és a segitségedet!!
Csak azért kérdeztem,mert ma kaptam meg a szolgálati időről az igazolást,és ez az időszak hiányzik!!
Hogy tudom én azt igazolni?? A TB kiskönyvbe belevan irva,amit elküldtem a Nyufignak,vissza is küldték!!

Lonci61 # 2010.12.28. 13:29

A férjemnek 1966. 06.01-től, 1995.07.18-ig 27 év 235 nap NYUFIG által megállapított munkaviszonya van. 1995.07.19-től, 2005.10.31-ig betegsége miatt rokkantsági szociális járadékot kapott. 2005.11.01-től, 2009.12.31-ig saját jogú rokkant nyugellátásban részesült. 2010.01.01-től ismét rokkantsági szociális járadékos. 2011.01.12.-én tölti be az 58. életévét.
Kérdésem: átmeneti vagy előnyugdíjra jogosult e, ha igen akkor a nyugdíj hány százalékára.
A betegségéből adódóan sem a járadék, sem a nyugdíj ideje alatt munkát végezni nem tudott.
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Lonci61

turbinás # 2010.12.28. 17:02

Kedves Veci!

Köszönöm a minden kérdésemre adott érthetően, egyszerűen megfogalmazott gyors válaszod. NAGYON SOKAT SEGÍTETTÉL. A többi fórumozó leveleit olvasva is kaptam jó tanácsokat. Maradok továbbra is lelkes fórumozó.
Kérdéseink megválaszolásához további jó munkát, és mégegyszer: KÖSZÖNÖM.

54_es # 2010.12.28. 17:30

KÖSZÖNÖM kedves Veci a válaszodat, megnéztem a linket és látom, hogy elektronikusan is megkérhető a pontos szolgálati idő. Ennek nagyon megörültem, mert ha egészen pontosat tudok, majd akkor talán könnyebben tudok majd tervezni. Egyenlőre dolgozom részmunkaidőben (6). Ha otthon maradnék akkor az egészségi ellátásom is megszűnne, vagy az állampolgári jogon jár?

55-ös # 2010.12.28. 18:29

Sziasztok!
Most számoltattam ki az éveimet és az 1974-ben született gyermekemmel otthon töltött időmet nem akarják beleszámítani. Röviden: 74 májusától sorkatonai szolgálatot teljesített a férjem, én akkor még nem dolgoztam, terhes lettem és amikor megszületett a gyermek, akkor mivel a férjem sorkatonai szolgálatátát teljesítette, ezért én alanyi jogon vagy méltányosságból (?) sajnos ehhez nem értek, tehát GYEST kaptam. Most azt követelik rajtam, hogy mutassak róla bizonyítékot, mert másképpen nem ismerik el az időmet (nem elég az anyakönyvi kivonat), mert ők nem találják sehol a nyomát. Hát ki őriz meg csekket 36 évig? Mit tehetek, hogyan igazolhatnám ezt az időt? Ezzel együtt lenne meg jövőre a 40 évem.
Előre is köszönöm

Veci # 2010.12.28. 19:39

Lonci61

• A férjed melyik évben született?
  • Az átmeneti járadékot az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz 5 éven belül folyósítható, ha az egészségkárosodás mértéke 40-49 %. Tehát, ha 5 éven belül van/lesz, akkor a rendszeres szociális járadék helyett kérje az átmeneti járadékot. Itt van hozzá letölthető nyomtatvány K26-os: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
  • Az átmeneti járadék a nyugdíja 75 %-a. De, amint látom a szolgálati ideje viszonylag kevés, így magas összegre nem nagyon számíthat. kalkulator_nyugdij.aspx
  • Ha még több van 5 évnél az öregségi nyugdíjkorhatárig, akkor rendszeres szociális járadékot folyósíthatnak. A K26-os nyomtatvány kell ahhoz is.

ITT van egy nyugdíjkalkulátor (2010-es), ami alapján tájékozódhattok: http://www.adozona.hu/

Üdvözlettel Veci